ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Γενάρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Η ευθύνη στην Τουρκία και σ' αυτούς που την υποστηρίζουν

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ, στη Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά τη συζήτηση της εισήγησης για την κατάσταση στην Κύπρο

"Είναι δυνατόν να επιρρίψουμε τις ευθύνες για την απαράδεκτη σημερινή κατάσταση πάνω στις δύο κοινότητες - θύματα, ή έστω και πάνω στους ηγέτες τους και να αθωώσουμε πλήρως τους κύριους υπεύθυνους, που είναι η Τουρκία και αυτοί που την υποστηρίζουν;", αναρωτήθηκε ο Στρατής Κόρακας, βουλευτής του ΚΚΕ, παίρνοντας το λόγο στη συζήτηση της εισήγησης για την κατάσταση στην Κύπρο, που διεξήχθη στη Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Παραθέτουμε στη συνέχεια ολόκληρη την τοποθέτηση του βουλευτή:

"Μιλώντας για τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο, πρέπει κατ' αρχήν ν' αναφερθούμε σύντομα στο ιστορικό του κυπριακού προβλήματος, υπενθυμίζοντας ότι στα 23 χρόνια που διαρκεί η κατοχή ενός μεγάλου τμήματος του νησιού από τα τουρκικά στρατεύματα, το δράμα του κυπριακού λαού υπενθυμίζει σ' ολόκληρη την ανθρωπότητα την υποκρισία ορισμένων κρατών και Οργανισμών, και της πολιτικής τους "των δύο μέτρων και δύο σταθμών".

1. Δεν υπάρχει, πιστεύω, καμιά αμφιβολία ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι πριν απ' όλα ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής, που πραγματοποιήθηκε και διατηρείται από την Τουρκία, κράτος - μέλος του ΟΗΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του ΟΑΣΕ, αλλά επίσης και του ΝΑΤΟ, εναντίον μιας κυρίαρχης χώρας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέλους του ΟΗΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΑΣΕ. Ετσι το 38% του εδάφους της είναι υπό κατοχή και δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τις δυο κοινότητες ζουν μακριά απ' τις εστίες τους.

2. Το κυπριακό πρόβλημα δεν είναι ένα πρόβλημα διαφοράς ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι, αλλά ένα πρόβλημα διεθνές, που αφορά ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα. Είχαμε μέχρι σήμερα ένα μεγάλο αριθμό αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα μπορούσε να δώσει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα, προς όφελος των δυο κοινοτήτων και της ειρήνης στην περιοχή. Και αν αυτή η λύση δε δόθηκε ακόμη, δεν είναι επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα λύσης αλλά λόγω, προ πάντων, της αδιαλλαξίας της Τουρκίας και της πλειοψηφίας των ηγετών της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, που ενθαρρύνονται από τις τουρκικές κυβερνήσεις. Βεβαίως, αδιαμφισβήτητη είναι η μείζων ευθύνη των ΗΠΑ τόσο για την εισβολή όσο και για τη διατήρηση της σημερινής κατάστασης.

Αυτό δε σημαίνει, φυσικά, ότι δεν υπάρχουν ευθύνες και από την πλευρά την ελληνοκυπριακή και την ελληνική. Αλλά αυτές οι ευθύνες είναι λιγότερο σημαντικές και αναφέρονται κυρίως στην περίοδο πριν την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων.

3. Ποια είναι η σημερινή κατάσταση;

Εχουμε μια τραυματισμένη Κυπριακή Δημοκρατία μ' ένα μεγάλο μέρος του εδάφους της υπό κατοχή, με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, αλλά και επίσης δεκάδες χιλιάδες έποικους που μεταφέρθηκαν από τα βάθη της Ανατολής. Ταυτόχρονα, έχουμε μια συνεχή μείωση του τουρκοκυπριακού πληθυσμού που φεύγει για να γλιτώσει από την εξαθλίωση και την τρομοκρατία που του εξασφαλίζει ο κατακτητής.

4. Την ίδια στιγμή, έχουμε τις ενέργειες των ΗΠΑ που όπλισαν και συνεχίζουν να οπλίζουν τον εισβολέα και κατακτητή και που εμποδίζουν στην πραγματικότητα μαζί του κάθε δίκαιη λύση. Βεβαίως, οι ΗΠΑ δεν παύουν να διακηρύσσουν την πρόθεσή τους να δώσουν μια λύση στο πρόβλημα. Αλλά είναι προφανές ότι έχουν μια και μόνον πρόθεση. Να βάλουν ολοκληρωτικά στο χέρι την Κύπρο και να εγκαταστήσουν εκεί τις στρατιωτικές τους βάσεις, για να ελέγχουν στενότερα τη Μέση Ανατολή. Ας μην παραλείψουμε, επίσης, να αναφέρουμε τις προσπάθειες που αναπτύσσουν το τελευταίο διάστημα ορισμένες δυνάμεις για τη διχοτόμηση της Κύπρου, καθώς και την υποκρισία όλων εκείνων, που, ενώ διαμαρτύρονται κατά του νόμιμου δικαιώματος της κυπριακής κυβέρνησης να προμηθευτεί αμυντικούς πυραύλους τύπου S-300, δε βρίσκουν από την άλλη τίποτα να πουν για τον υπερεξοπλισμό του κατεχόμενου μέρους της Κύπρου.

Ιδού, λοιπόν, πώς έχει το πρόβλημα στο οποίο καλούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Θα 'θελα λοιπόν ξεκάθαρα να σας θέσω τις παρακάτω ερωτήσεις:

Είναι δυνατόν να επιρρίψουμε τις ευθύνες για την απαράδεκτη σημερινή κατάσταση πάνω στις δύο κοινότητες - θύματα, ή έστω και πάνω στους ηγέτες τους και να αθωώσουμε πλήρως τον κύριο υπεύθυνο που είναι η Τουρκία και αυτούς που την υποστηρίζουν;

Πράγματι, ούτε μία λέξη δεν αναφέρεται για την αδιάλλακτη στάση αυτού του κράτους. Επίσης, είναι δυνατόν να μη γίνεται καν νύξη, σε μια απόφαση που αφορά στην κατάσταση στην Κύπρο, ότι ένα μεγάλο μέρος του εδάφους της τελεί υπό κατοχή; Θα μπορούσα να αναφέρω και άλλα σημεία της απόφασης που δημιουργούν προβλήματα αλλά θα αρκεστώ σ' αυτά.

Δυστυχώς, γι' αυτούς τους λόγους, δε θα μπορέσω να ψηφίσω αυτή την απόφαση παρά τις βελτιώσεις που έγιναν με τις τροπολογίες. Εννοείται ότι υποστηρίζω απολύτως την εκπροσώπηση της ελληνοκυπριακής πλευράς με δύο τακτικά και δύο αναπληρωματικά μέλη, σ' ένα σύνολο τριών τακτικών και τριών αναπληρωματικών που αντιστοιχούν στην Κυπριακή Δημοκρατία και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις οι πολιτικοί εκπρόσωποι των δύο κοινοτήτων για τη δυνατότητα να εξασφαλιστεί η εκπροσώπηση ολόκληρου του λαού της Κύπρου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με τα άρθρα 25 και 26 του Καταστατικού του ΣτΕ και των προνοιών 6 και 40 των Κανονισμών λειτουργίας της Συνέλευσης".

Εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ
  • Η ΚΟΒ Αγ. Τριάδας Νίκαιας κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της σήμερα Παρασκευή στις 7 μ.μ. στα γραφεία της (Τερψιθέας 6, τηλ. 4952.146).
  • Η ΝΕ Γιαννίνων καλεί σε εκδήλωση - συνεστίαση που διοργανώνει τη σήμερα Παρασκευή στις 9 μ.μ. για να τιμήσουμε:
  • τα 78χρονα από την ίδρυση του ΚΚΕ
  • τα 50χρονα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας

Η εκδήλωση θα γίνει στην ταβέρνα "Καρβούνη" (απέναντι από το Λύκειο Ελεούσας). Τιμή πρόσκλησης 3.000 δρχ.

  • Η ΚΟΒ Κουκακίου κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της το Σάββατο 1 Φλεβάρη και ώρα 6 μ.μ. στα γραφεία της (Ζίνη 22).
  • Οι ΚΟΒ Ζωγράφου κόβουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους το Σάββατο 1 Φλεβάρη και ώρα 7 μ.μ. στα γραφεία τους (Αμφιτρίτης 15 & Παπάγου).
  • Οι ΚΟΒ Κολιάτσου & Οικοδόμων κόβουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους τοΣάββατο 1 Φλεβάρη στα γραφεία τους (Πατησίων 280).
  • Οι ΚΟΒ Κυψέλης το Σάββατο 1 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. οργανώνουν στα γραφεία τους (Κερκύρας 91, τηλ.8826775) συζήτηση για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Θα ακολουθήσει το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας τους.
  • Η ΚΟΒ Γκύζη - Πεδίου Αρεως κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Κυριακή 2 Φλεβάρη στις 11 π.μ. στα γραφεία της (Αγίου Χαραλάμπους 42).
  • Η ΚΟΒ Σαλαμίνας προσκαλεί συντρόφους και φίλους για το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας της, την Κυριακή 2 Φλεβάρη στις 10.30, στα γραφεία της (Καραϊσκάκη & Παπανικολάου 1 - Παραλία Σαλαμίνας). Η παρουσία σας θα μας δώσει μεγάλη χαρά και κουράγιο για τους δύσκολους αγώνες που μας περιμένουν.
  • Η ΚΟΒ Ελληνορώσων κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Κυριακή 2 Φλεβάρη στις 11.00 π.μ. στα γραφεία της (Βλαχάκη 57).
  • Η ΚΟΒ Ταμπαχάνων - Πάτρας κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Κυριακή 2 Φλεβάρη στις 11 π.μ.
  • Η ΚΟ Φαλάνης πραγματοποιεί το Σάββατο 1 Φλεβάρη και ώρα 8.30 μ.μ. τη Χρονιάτικη Συνεστίασή της στο κέντρο του Θαν. Νυχτερίδα, στο Βλαχομαχαλά της Φαλάνης. Στη συνεστίαση θα παραβρεθεί και θα μιλήσει ο γραμματέας της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ Τάσος Τσιαπλές.
  • Η ΚΟΒ Ταμπαχάνων - Πάτρας κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Κυριακή 2 Φλεβάρη στις 11 π.μ.
  • Η ΝΕ Κορινθίας διοργανώνει συνεστίαση την Κυριακή 2 Φλεβάρη στο κέντρο Κουτρουμπή "Γράνα" στο Ζευγολατειό (επί της παλιάς Εθνικής οδού) με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος. Ομιλητής θα είναι ο γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και νησιών Κ. Μπάτσικας.
  • Οι ΚΟΒ Κηφισιάς & Ν. Ερυθραίας σας προσκαλούν στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού την Κυριακή 9 Φλεβάρη και ώρα 10.30 στοΠνευματικό Κέντρο Δήμου Κηφισιάς (Δημαρχείο, οδός Διονύσου & Μυρσίνης).

Θα μιλήσουν οι σ. Γιώργης Μωραϊτης και Χρυσούλα Γκόγκογλου,θα συμμετέχει η Χορωδία της ΠΕΑΕΑ και θα απαγγείλει ο σ. Βασ. Λιόγκαρης.

ΚΚΕ
Δίμηνο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων

Δίμηνο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων διοργανώνει από 2 Φλεβάρη - 13 Απρίλη το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ και η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ.Στην έναρξη αυτών των εκδηλώσεων, σας καλούν στην παράσταση του θεατρικού έργου "Το τέλος των Ατρειδών" στο θέατρο Πολύτεχνο (Μαυρομιχάλη 157 και Διγενή Ακρίτα 15) το Σάββατο 2 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ.ΕΙΣΟΔΟΣ δρχ. 2000. Τις κάρτες εισόδου μπορείτε να προμηθεύεστε από τα γραφεία της ΚΟΑ, της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό και στις Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ.

Δραστηριότητες των Επιτροπών Ειρήνης
  • Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Παναθηναϊκή Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνουν την Κυριακή 2 Φλεβάρη τον ετήσιο χορό ειρήνης, ο οποίος θα γίνει στο κοσμικό κέντρο "Το Αρμενάκι",στον Ταύρο (Πειραιώς 209 και Πατρ. Ιωακείμ 1, τηλ. 3474.716). Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 το απόγευμα. Θα πάρουν μέρος οι τραγουδιστές Ειρήνη Κονιτοπούλου - Λεγάκη, Ελένη Λεγάκη, Πέτρος Σταμπούλης, Ελένη Κορτιανού, Παν. Θεοδωρογιάννης.
  • Η ΕΔΥΕΘ (Θεσσαλονίκη) κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Κυριακή 2 Φλεβάρη στις 11 μ.μ. στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 4).
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ηρακλείου Κρήτης κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Κυριακή 2 Φλεβάρη, στη διάρκεια συνεστίασης, που διοργανώνει με ρεμπέτικο γλέντι στο κέντρο "Δέκα βήματα στην άμμο" στο Αϊ Γιάννη στο Χωστό.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ