ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"
Κοιτάζουμε ψηλά, όπως ο λαός της Αθήνας

Πλήθος κόσμου χτες στα εγκαίνια του κεντρικού εκλογικού περιπτέρου του συνδυασμού, όπου μίλησε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Λεων. Αυδής

"Η Συμπαράταξη είναι γεγονός μεγάλης πολιτικής σημασίας και μπορεί να γίνει σταθμός στη διαδικασία για τη συγκρότηση μετώπου μάχης του λαού,ενάντια σε όλες τις εκδηλώσεις και τις εκφράσεις της κυρίαρχης πολιτικής, της πολιτικής της φτώχειας, της εξαθλίωσης, του εξανδραποδισμού", τόνισε χτες ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Λεων. Αυδής,εγκαινιάζοντας το κεντρικό εκλογικό περίπτερο της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα", στη συμβολή των οδών Σταδίου και Αιόλου, στο κέντρο της πόλης που διεκδικούμε...

Και το "εμπρός για την εκλογική μάχη και τις επόμενες" ήρθε ως αυτονόητο μήνυμα - σύνθημα ζωής για τους αγωνιζόμενους ανθρώπους αυτής της πόλης, που συγκεντρώθηκαν πλήθος χτες στο περίπτερο της Συμπαράταξης - συγκινητική ήταν η στιγμή που συγκροτημένα κατέφτασαν μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν προηγουμένως στο συλλαλητήριο για την παιδεία - για να ξαναγυρίσουν στις γειτονιές, στις δουλιές, στα σχολεία τους περισσότερο αποφασισμένοι για τον αγώνα που έχουν να δώσουν. Αλλωστε, μέρες τώρα, το πείσμα και ο κόπος των ανθρώπων της "Συμπαράταξης", όσων εργάστηκαν νυχθημερόν για να στήσουν το κεντρικό περίπτερο του συνδυασμού βεβαίωσε του λόγου το αληθές και έδειξε συμβολικά, λίγα μέτρα από την Ομόνοια και το Δημαρχείο της πόλης, εκείνα που θέλουμε και διεκδικούμε.

Ανάταση ψυχής

Οπως τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος, η "Συμπαράταξη" και το πρόγραμμα δράσης της, αν και διατυπώνουν "συγκεκριμένες επιμέρους πολιτικές θέσεις που προδίδουν μία προσπάθεια εμβάθυνσης και διεύρυνσης της ύλης των ενδιαφερόντων της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης", διακρίνονται, προπάντων, από την επιλογή "να εκφράσουν με θέσεις και πρακτικές μία ανάταση, αυτό το πλάτεμα της ψυχής και της σκέψης, που είναι το βασικό γνώρισμα των αριστερών ιδεών και που πρέπει να είναι το γνώρισμα της Αριστεράς - της Αριστεράς όλων των αποχρώσεων, όλων των ρευμάτων".

Σήμερα ειδικά, χρειάζεται αυτό, σημείωσε ο Λεων. Αυδής, "που προσπαθούν να περάσουν στο λαό το μοντέλο του εύτακτου "καλού πολίτη", του υποταγμένου στις κοσμικές και πνευματικές εξουσίες, του ανθρώπου που πιστεύει ότι μπορεί να κοιτάζει μόνον τη δουλίτσα του, να ζει τη ζωούλα του, αυτού που πιστεύει ότι μπορεί "να τη βγάλει καθαρή" μέσα στη λαίλαπα της νέας βαρβαρότητας. Είναι ο άνθρωπος που θέλουν να κάνουν και το προσπαθούν με το φόβο, τη μικρολογία, την παραπληροφόρηση, την έκπτωση της πολιτικής, τη συρρίκνωση της ψυχής και της καρδιάς, τη θανάτωση της ελπίδας. Με την αποανθρωποποίηση του ανθρώπου"!

Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα γι' αυτό. Ο Λεων. Αυδής αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην αύξηση της εγκληματικότητας, "ένα φαινόμενο που απασχολεί, βέβαια, όλο τον κόσμο. Αλλά χρησιμοποιείται από τον κυρίαρχο λόγο και από την κυρίαρχη πολιτική για να προωθηθούν οι δικοί τους σκοποί".

Ετσι, η "εγκληματικότητα των δελτίων ειδήσεων" προσπαθεί "να δημιουργήσει φοβίες, να ενισχύσει την περιχαράκωση, το ρατσισμό, να κάνει τον αυταρχισμό και την κρατική βία λαϊκό αίτημα. Θέλουν να πιστέψει ο κόσμος ότι έγκλημα είναι μόνον οι κλοπές και οι διαρρήξεις και όχι οι μίζες, οι αρπαχτές, τα οικονομικά εγκλήματα και οι απάτες, τα εγκλήματα του άσπρου κολάρου, οι ανθρωποκτονίες και οι βαριές σωματικές βλάβες από τα εργατικά ατυχήματα, τα εγκλήματα κατά των ξένων εργαζομένων, δηλαδή οι εκβιάσεις, κλοπές, ληστείες, βασανισμοί, ανθρωποκτονίες, η μαστροπεία ακόμα".

Να ανατρέψουμε τη βάρβαρη τάξη πραγμάτων

Αναφέρθηκε επίσης στα ναρκωτικά. Οπως είπε, "θέλουν να μη βλέπουν τις αιτίες του φαινομένου, να το ξορκίζουν με ηθικολογίες. Μέσα στο βουητό της παραπληροφόρησης, του ρηχού συναισθηματισμού, των θεωριών της κοινωνικής απόρριψης, οι φωνές εκείνες, που συνδέουν τα ναρκωτικά με τις κοινωνικές εξελίξεις, που ζητούν να στραφεί η καταστολή προς το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος, χάνονται".

Και βέβαια, αναφέρθηκε στην ανεργία, το "δημιούργημα της Νέας Τάξης, που χρησιμοποιείται επίσης για να στηρίζει τη Νέα Τάξη. Οι νέοι και οι νέες, που για πολλά χρόνια μένουν με την οικογένεια των γονιών τους, ώσπου να αποκατασταθούν, είναι η πελατεία των πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου, που διαχειρίζονται την εξουσία για να αγοράζουν ανθρώπους", υπογράμμισε ο Λέων. Αυδής. Ετσι, "οι ψυχικά εξουθενωμένοι άνεργοι και υποαπασχολούμενοι, οι ψυχικά και σωματικά εξουθενωμένοι υπεραπασχολούμενοι με τις 2 και 3 δουλιές, οι γυναίκες που φορτώνονται το βάρος της κοινωνικής πρόνοιας που συρρικνώνεται, είναι όλοι τα θύματα της Νέας Τάξης και της ελευθερίας της αγοράς, που ιδιοποιείται την εξέλιξη της τεχνολογίας για να αυξήσει τα κέρδη της, και, αντί να μειώσει τη διάρκεια της εργασίας, ρίχνει τους εργαζόμενους στις χωματερές της ανεργίας".

Απέναντι σ' αυτήν την επιχείρηση, η "Συμπαράταξη", υπογράμμισε ο υποψήφιός της, "θέλει να συνενώσει όλους εκείνους τους ανθρώπους, που αγανακτούν, οργίζονται και θέλουν να αντιδράσουν. Αυτούς, που θέλουν να ανατρέψουν την άδικη και βάρβαρη τάξη πραγμάτων, που μας έχουν επιβάλει και να συμπορευτούν σε έναν αγώνα διαφύλαξης της αξίας του ανθρώπου, των κοινωνικών αγαθών, των κοινωνικών δικαιωμάτων, της ελπίδας".

Γι' αυτό - κατέληξε - "είμαστε και θα είμαστε εδώ". Αντιστεκόμαστε, όπως ξέρει να αντιστέκεται ο λαός της Αθήνας. Και κοιτάζουμε ψηλά, κοιτάζουμε μακριά, όπως ξέρει να κάνει ο λαός της Αθήνας. Εμπρός για την εκλογική μάχη και εμπρός για τις επόμενες.

Ανάμεσα σε πάρα πολύ κόσμο που κατέκλυσε το κεντρικό εκλογικό περίπτερο του συνδυασμού και δίπλα σε όλους τους υποψηφίους δημοτικούς και διαμερισματικούς συμβούλους του συνδυασμού, διακρίναμε τους Σπύρο Χαλβατζή και Θεοχάρη Παπαμάργαρη,υποψήφιους πρόεδρο της διευρυμένης ΝΑ Αθήνας - Πειραιά και νομάρχη Αθήνας, αντίστοιχα. Επίσης, τους βουλευτές του ΚΚΕ Ορέστη Κολοζώφ και Μπάμπη Αγγουράκη,τον εκπρόσωπο της ΑΚΟΑ Τάκη Μαστρογιαννόπουλο,τον εκπρόσωπο της "Πράσινης Πολιτικής" Γιάννη Χρυσοβέργη και τον πρώην βουλευτή και συγγραφέα Κώστα Κάππο.

ΛΕΩΝ. ΑΥΔΗΣ
Να πάρει ο λαός την τύχη στα χέρια του

Αποσπάσματα από συνέντευξη του υποψήφιου δημάρχου στο περιοδικό "Νέμεσις"

"Το ζήτημα δεν είναι να αποκτήσει η Αθήνα ανθρώπινο πρόσωπο, αλλά ανθρώπινο περιεχόμενο", σημειώνει ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα", Λεων. Αυδής σε συνέντευξή του στον Κωστή Παρρά,που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Νέμεσις",δίνοντας το στίγμα της προεκλογικής και μετεκλογικής δράσης του συνδυασμού. Και επισημαίνει σχετικά - όπως σε όλες τις επαφές της με τον κόσμο που έχει κάνει η Συμπαράταξη - ότι "δεν είμαστε "σωτήρες" για να κάνουμε τον κόσμο ευτυχή, ούτε εργολάβοι για να αναλάβουμε τη λύση των προβλημάτων του και πρέπει να καταλάβει ότι αν ο ίδιος δεν αγωνιστεί, είναι χαμένος από χέρι"!

Στην ερώτηση αν υπάρχουν περιθώρια για ρομαντική διάθεση σε μια εποχή που ο ρεαλισμός προβάλλεται ως πανάκεια, ο Λεων. Αυδής σχολιάζει ότι "δεν είναι ρομαντισμός το να έχεις πεποιθήσεις, το να θέλεις να είσαι μ' αυτούς που αγαπάνε τη ζωή και προσπαθούν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Δεν είναι ρομαντισμός το να μην καταδέχεσαι να ενταχθείς στην κυρίαρχη αντίληψη. Το να πιστεύεις ότι μπορεί να αλλάξει ο κόσμος νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό. Εχει αλλάξει πολλές φορές ως τώρα και νομίζω ότι δεν είναι ευφυές το να πιστεύει κανείς ότι από δω και πέρα θα παραμείνει αναλλοίωτος - και μάλιστα αυτός ο νεοβάρβαρος κόσμος που προσπαθούν να κατασκευάσουν".

Σε ερώτηση σχετική με το ποσοστό που αναμένει ο συνδυασμός, ο Λεων. Αυδής τονίζει ότι "οι θέσεις που υποστηρίζουμε είναι αποδεκτές από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού της Αθήνας" και ότι "το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες στους οποίους περιλαμβάνεται και η δυνατότητά μας, υποκειμενική και αντικειμενική, να πλησιάσουμε τον κόσμο και να εξηγήσουμε τις θέσεις μας". Για τον τρόπο που αντιμετωπίζει το δεύτερο γύρο η Συμπαράταξη, ο Λεων. Αυδής υπενθυμίζει ότι "η θέση μας βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής των άλλων συνδυασμών" και προτείνει να αναμένουμε τα αποτελέσματα της 11ης Οκτώβρη...

Τελικά φως στο τούνελ υπάρχει και η Αθήνα μπορεί να αποκτήσει ανθρώπινο πρόσωπο, όσο κι αν "αυτό ακούγεται ως ο ορισμός της ματαιοπονίας", όπως παρατηρεί ο Κ. Παρράς. Ομως μόνον όταν - σχολίασε ο Λεων. Αυδής δανειζόμενος στίχους του Μπρεχτ - "οι φοβισμένοι αδύναμοι σηκώνουν το κεφάλι και παύουν να πιστεύουν στων τυράννων τους τη δύναμη".

Γιατί "η Αθήνα - σημείωσε ο ίδιος - είναι σαν εκείνα τα πορτρέτα του Γκόγια, που απεικονίζουν όλα τα ελαττώματα, την ευτέλεια και τη μικρότητα του εικονιζόμενου - συνήθως ευγενούς - προσώπου". Και έτσι το κύριο ζήτημα "δεν είναι να αποκτήσει η Αθήνα ανθρώπινο πρόσωπο αλλά ανθρώπινο περιεχόμενο. Σήμερα η πόλη της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, της εκμετάλλευσης των Ελλήνων και των μεταναστών εργαζομένων, της απαξίωσης του ανθρώπου και της πολιτιστικής πολτοποίησης, δεν μπορεί να έχει ανθρώπινο πρόσωπο, τουλάχιστον για τους πολλούς. Γι' αυτό η Συμπαράταξη προτάσσει στο πρόγραμμά της την αρχή ότι τα μεγάλα προβλήματα της Αθήνας δεν επιδέχονται λύση χωρίς ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική".

Ο αγώνας είναι κοινός

"Η Συμπαράταξη συμμετέχει στις κινητοποιήσεις για την Παιδεία, τιμά τους εκπαιδευτικούς που αντιστέκονται και τους συμπαραστέκεται ανεπιφύλακτα", τόνισε χτες ο Λεων. Αυδής, με αφορμή τη σύμπτωση των εγκαινίων του εκλογικού κέντρου της Συμπαράταξης με το συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών, των γονιών, των μαθητών, των φοιτητών και των εργαζομένων για την Παιδεία. Αλλωστε δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επιστρέφοντας από την αγωνιστική τους πορεία, συμπαρατάχτηκαν μπροστά στο περίπτερο του συνδυασμού με τον αγώνα της Συμπαράταξης. Γιατί όπως είπε ο Λεων. Αυδής "η συστηματική υπονόμευση της δημόσιας παιδείας, η αφυδάτωση του περιεχομένου της, η μεταβολή των σκοπών της και η υποβάθμιση έως διάλυση της υλικοτεχνικής της υποδομής, αποτελούν την πιο ύπουλη και την πιο επικίνδυνη προσπάθεια παγίωσης της κοινωνικής βαρβαρότητας της Νέας Τάξης Πραγμάτων".

"Οι ταξικοί διαχωρισμοί - τόνισε - γίνονται ταξικά τείχη. Η γενική μόρφωση υποβαθμίζεται. Η Νέα Τάξη δε θέλει γενική παιδεία, δε θέλει ελεύθερη σκέψη για το λαό. Εκτός από την ελίτ που μπορεί να αγοράζει ιδιωτική παιδεία, για τα παιδιά των φτωχότερων στρωμάτων ετοιμάζεται σύστημα παροχής των γνώσεων που χρειάζονται για να μετατραπούν οι νέοι σε απασχολήσιμη και χειραγωγήσιμη μάζα. Ονειρο της άρχουσας τάξης για το λαό δεν είναι η παιδεία, αλλά η απλή εκγύμναση, όπως η εκγύμναση των σκύλων. Για τα παιδιά που αγανακτούν και εξεγείρονται, η κοινωνία που θέλουν να φτιάξουν προσφέρει την περιχαράκωση και τη φυγή είτε με τον σκοταδισμό και τον ανορθολογισμό ή με τα ναρκωτικά, την απελπισία και την άρνηση της ζωής".

Οι δημοσιογράφοι... απαντούν

Συνέντευξη αλλά με ρόλους αντεστραμμένους οργανώνει σήμερα η "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα". Τις απαντήσεις αυτή τη φορά καλούνται να δώσουν οι δημοσιογράφοι που θα συζητήσουν για την Αθήνα, τις εκλογές και το ρόλο του Τύπου με στελέχη της Συμπαράταξης και συναδέλφους δημοσιογράφους.

Ετσι στο βήμα της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου ανεβαίνουν στις 11.00 το πρωί, οι δημοσιογράφοι Αντώνης Καρκαγιάννης,Γιώργος Βότσης,Γιάννης Ε. Διακογιάννης,Αλέξης Οικονομίδης και Νίκος Τσαγκρής,ενώ τη συζήτηση συντονίζει η Λιάνα Κανέλλη.Αλλωστε, όπως αναφέρει και η Συμπαράταξη στην πρόσκλησή της προς τους δημοσιογράφους, "έχετε γράψει για μας, προφανώς έχετε και άλλες σκέψεις. Μπορούμε να τις συζητήσουμε και για μια τουλάχιστον φορά να μας δοθεί το δικαίωμα να καταθέσουμε εμείς ερωτήσεις"...

  • Την Παρασκευή 2 Οκτώβρη το σύνολο του ψηφοδελτίου της "Συμπαράταξης" θα κατέβει το πρωί στο δρόμο για μια μαζική αφισοκόλληση στο κέντρο με σύνθημα - μήνυμα: Ο δημόσιος χώρος ανήκει στη διάδοση των ιδεών και όχι στο ιδιωτικό κέρδος.
Συγκέντρωση στα Πετράλωνα

Στα Κάτω Πετράλωνα, στην πλατεία Αγ. Αικατερίνης, θα συναντηθεί σήμερα η "Συμπαράταξη" με τους κατοίκους του τρίτου Διαμερίσματος. Η συγκέντρωση, στην οποία θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Λεων. Αυδής,θα γίνει στις 7 μ.μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ