ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούλη 2021
Σελ. /24
Μπουκαλάκια «βραστού» νερού...

Μετά τα λεωφορεία - «σαπάκια» από τη Λειψία που δεν διαθέτουν κλιματιστικά και παράθυρα, και τα μισθωμένα με leasing που ούτε αυτά διαθέτουν παράθυρα, η διοίκηση του ΟΑΣΘ «ξορκίζει» τον καύσωνα με ...μπουκαλάκια νερού! Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ, Γιώργος Σκόδρας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ίδιου του Οργανισμού δηλώνει πως ελπίζει «τα μηχανήματα να αντέξουν στις ακραίες για τη χώρα μας θερμοκρασίες». Η διοίκηση του ΟΑΣΘ αποφάσισε την Τετάρτη να διανείμει 6 χιλιάδες μπουκάλια νερό στα σταθμαρχεία, «προκειμένου να συνδράμει στην αντιμετώπιση του κύματος καύσωνα», σε «επιχείρηση» που «επέβλεψε ο ίδιος ο πρόεδρος του Οργανισμού». Την ίδια ώρα που τα μπουκαλάκια μεταφέρονταν σε ανοιχτές καρότσες, σε σημεία που δεν υπήρχαν ψυγεία, όπως και κάθε άλλο πρωί μέσα στο καλοκαίρι, δεκάδες ήταν τα λεωφορεία που αποσύρονταν από τα δρομολόγια, καθώς είτε δεν διαθέτουν κλιματισμό, είτε αυτός υπολειτουργεί ή δεν λειτουργεί καθόλου.

... ενάντια στον καύσωνα!

Ούτε τα 29 εκατομμύρια ευρώ που ο ΟΑΣΘ καταβάλλει σε ιδιώτες, ούτε τα μισθωμένα με leasing λεωφορεία, ούτε τα «σαπάκια» που έφερε η διοίκηση Ζέρβα από τη Λειψία έχουν σώσει την κατάσταση στο συγκοινωνιακό έργο για τον λαό της Θεσσαλονίκης. Γεγονός που αναδεικνύει το πώς η πολιτική της «μείωσης του κόστους» σε συντήρηση, ανταλλακτικά, νέο εξοπλισμό, της επιδότησης των ιδιωτικών εταιρειών ενοικίασης από το κράτος, όχι μόνο δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα αλλά είναι στην πραγματικότητα αιτία των αδιεξόδων στη συγκοινωνία της πόλης. Θυμίζουμε ότι και στο προηγούμενο κύμα καύσωνα που έπληξε τη χώρα, η ΔΑΣ ΟΑΣΘ έκανε λόγο για μείωση του μεταφορικού έργου κατά 60% και αναμονές στις στάσεις που ξεπερνούσαν τα 30 λεπτά, καθώς η διοίκηση του Οργανισμού δεν έκανε καμία προετοιμασία τους προηγούμενες μήνες για να είναι έτοιμα και αξιόπιστα τα λεωφορεία.

«Υπόδειγμα ανάπτυξης... »

Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χαρακτήριζε το Ταμείο Ανάκαμψης «ένα νέο υπόδειγμα κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης» από την ΕΕ, και ότι «αυτή η μετατόπιση συνιστά μια ιστορική ευκαιρία για την Ευρώπη», δεν προκαλεί βέβαια απορία. Το είπε καθαρά και ξάστερα χτες ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτσης, στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου που θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή. Αλλωστε, θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι, την οποία περιέγραψε και πρόσφατα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Οτι δηλαδή το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να ενισχυθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Το ότι αυτό συνεπάγεται ένα νέο υπερμνημόνιο διαρκείας, από το οποίο θα ματώσουν οι λαοί για την αποπληρωμή του στη συνέχεια, είναι το ίδιο φυσιολογική εξέλιξη και για τη ΝΔ και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί και οι δύο έχουν την ίδια θέση. Τα δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου δεν θα πάνε για τις πραγματικές ανάγκες του λαού, για αναβάθμιση και στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, προσλήψεις υγειονομικών, κάλυψη κενών στην Εκπαίδευση, προστασία του περιβάλλοντος, ενίσχυση και βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών, αλλά θα τα «ξεκοκαλίσουν» οι όμιλοι της Ενέργειας και της λεγόμενης «πράσινης» και «ψηφιακής μετάβασης».

«Βιτρίνα»

Παρά τις αλματώδεις εξελίξεις και τις τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, σε ένα από τα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη του κόσμου - που μεταξύ άλλων θεωρείται και «βιτρίνα» του καπιταλισμού στην υγειονομική περίθαλψη - στη Μεγάλη Βρετανία, ένας στους τρεις μεσήλικες (περίπου 46 - 48 ετών) ταλαιπωρείται από τουλάχιστον δύο χρόνια προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας (οσφυαλγίες, αρθρίτιδα, κακή ψυχική υγεία, υπέρταση, διαβήτη, κατάχρηση αλκοόλ, άσθμα, βρογχίτιδα). Μάλιστα, σύμφωνα με τη μεγάλη μελέτη του «University College London», «συγκριτικά με περασμένες γενιές σήμερα η κατάσταση υγείας των μεσηλίκων επιδεινώνεται». Η ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, η όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και οι περικοπές στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που όλο και περισσότερο λειτουργεί με επιχειρηματικά κριτήρια, έχουν άμεσες συνέπειες στον βρετανικό λαό. Οσοι είχαν μεγαλώσει σε οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες είχαν κατά 43% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πολλαπλά χρόνια προβλήματα υγείας. Μάλιστα, η οικονομική, κοινωνική και μορφωτική κατάσταση των γονιών τους επηρέασε ανεπιστρεπτί τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Η μελέτη σκιαγραφεί τις μεγάλες ανισότητες και στον τομέα της Υγείας που έχουν τις ρίζες τους ακόμη και στην παιδική ηλικία. Σήμερα που οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να ζουν και να εργάζονται σε καλύτερες συνθήκες, ολοένα και περισσότερες έρευνες αναδεικνύουν πως το «ρολόι» της Ιστορίας αντί να πηγαίνει μπροστά, πάει πίσω και το χάσμα μεταξύ του πλούτου που παράγεται και των συνθηκών διαβίωσης μεγαλώνει, ακόμη και στις άλλοτε «βιτρίνες» του καπιταλισμού...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1898 Πεθαίνει ο Γερμανός πολιτικός Οτο Φον Μπίσμαρκ. Ο Μπίσμαρκ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη συνένωση των έως τότε χωριστών γερμανικών κρατιδίων σε ενιαίο κράτος, του οποίου διετέλεσε και πρώτος καγκελάριος. Υπήρξε σφοδρός πολέμιος του εργατικού και του τότε σοσιαλιστικού κινήματος, γνωστός για τους αντισοσιαλιστικούς νόμους αλλά και για την πολιτική της ενσωμάτωσης που εφάρμοσε, ταυτόχρονα με μια σειρά από κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Η πολιτική αυτή, του «μαστιγίου» και του «καρότου», αποτέλεσε πρότυπο για πολλές αστικές κυβερνήσεις τα επόμενα χρόνια, στην προσπάθειά τους να ανακόψουν το ανερχόμενο εργατικό - σοσιαλιστικό κίνημα.

1898 Γεννιέται ο Βρετανός γλύπτης Χένρι Μουρ.

1903 Πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες το 2ο Συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας, το οποίο έβαλε τις βάσεις για το Κόμμα των Μπολσεβίκων, το Κόμμα της Επανάστασης και της δικτατορίας του προλεταριάτου.

Το 2ο Συνέδριο του ΣΔΕΚΡ ήταν και θα παραμείνει ιστορικό, γιατί εδραίωσε τον μπολσεβικισμό ως το συνεπές επαναστατικό ρεύμα στο εργατικό κίνημα. Ηταν ο μαρξισμός στην εποχή του ιμπεριαλισμού.

1906 Εξεγείρονται οι στρατιώτες και οι ναύτες στην Κρονστάνδη και στο Σβεαμπόργκ (Ρωσία).

1920 Συγκροτείται στο Μπιελοστόκ η Προσωρινή Επαναστατική Επιτροπή της Πολωνίας.

1920 Αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα σημειώνεται στο Παρίσι κατά του Ελ. Βενιζέλου.

1929 Στις 30 και 31 Ιούλη διενεργούνται δεκάδες συλλήψεις κομμουνιστών και στελεχών ταξικών συνδικάτων. Η αστυνομία κάνει επιδρομή στα γραφεία του «Ριζοσπάστη» και συλλαμβάνει 2 συντάκτες, 10 τυπογράφους και τον διορθωτή της εφημερίδας.

1946 Η αστυνομία κάνει επιδρομή στην έδρα της ΓΣΕΕ για να αφαιρέσει τη διοίκηση από τους νόμιμους εκπροσώπους της εργατικής τάξης οι οποίοι εξελέγησαν στο 8ο Συνέδριο, περίπου έναν χρόνο νωρίτερα. Την επομένη, ο υπουργός Εργασίας διορίζει ως επί το πλείστον μεταξικούς και κατοχικούς συνδικαλιστές στις διοικήσεις της ΓΣΕΕ και των Εργατικών Κέντρων.

1947 Ξεκινούν διήμερες επιχειρήσεις του Δημοκρατικού Στρατού στην Αλεξανδρούπολη. Τμήματα του ΔΣΕ μπαίνουν στο Σουφλί, στο Διδυμότειχο, στα Αμάραντα, στα Λάβαρα και στις Φέρες Θράκης.

1948 Το Πυροβολικό του Δημοκρατικού Στρατού πλήττει στρατιωτικούς στόχους στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

2007 Πεθαίνει ο Σουηδός σκηνοθέτης Ινγκμαρ Μπέργκμαν, βραβευμένος μεταξύ άλλων 3 φορές με Οσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας.

2007 Πεθαίνει ο πολυβραβευμένος Ιταλός σεναριογράφος και σκηνοθέτης Μικελάντζελο Αντονιόνι.Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ