ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΕΒ
«Στρατηγικός στόχος» η παραπέρα στήριξη των βιομηχάνων

Τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, το «ενεργειακό κόστος» και η φορολογία των επιχειρήσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου

Από τη χτεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Eurokinissi

Από τη χτεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου
Η παραπέρα στήριξη των εγχώριων βιομηχάνων βρέθηκε στο επίκεντρο της διευρυμένης υπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, ΠΕΚΑ, Επικρατείας και του προεδρείου του ΣΕΒ. Ως «στρατηγικό στόχο» τόσο της κυβέρνησης όσο και της ΕΕ χαρακτήρισε την ανάπτυξη της βιομηχανίας, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας, τονίζοντας ότι ο στόχος είναι να ανέβει από το 9% του ΑΕΠ στο 14%.

Σε αυτά τα πλαίσια, στη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των βιομηχάνων συζητήθηκε μεταξύ άλλων το ζήτημα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, καθώς και τα θέματα της παραπέρα μείωσης του «ενεργειακού κόστους» και συνολικότερα του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους (π.χ. εργοδοτικές εισφορές) των βιομηχάνων, η παραπέρα μείωση στη φορολογία των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και τα ζητήματα του περιβόητου «κοινωνικού διαλόγου», όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας.

Σε σχέση με τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία στο α' τρίμηνο του 2014 έφτασαν τα 42 δισ. ευρώ (έναντι των 77 δισ. ευρώ που είναι συνολικά τα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια»), ο Ν. Δένδιας ανέφερε ότι «το υπουργείο Ανάπτυξης θα παρουσιάσει ένα κείμενο εργασίας σε συνεργασία και με τον υπουργό Οικονομικών και με άλλους υπουργούς, υπό την έγκριση του πρωθυπουργού, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτό το μεγάλο θέμα».

Στόχος της κυβέρνησης είναι η προώθηση ρυθμίσεων που θα ενισχύουν τη ρευστότητα των μονοπωλίων, παράλληλα όμως με τη θωράκιση των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, ενόψει και των αποτελεσμάτων των διαγνωστικών ελέγχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαμόρφωση του τελικού σχεδίου θα έχει ολοκληρωθεί προς τα μέσα του Αυγούστου, ενώ η εφαρμογή του προγραμματίζεται να ξεκινήσει μέσα στο Σεπτέμβρη.

Με βάση τους σχεδιασμούς που υπάρχουν στο τραπέζι, προκρίνεται η λύση της «διευθέτησης» ανάλογα με το «επιχειρηματικό προφίλ» της κάθε επιχείρησης, χωρίς δηλαδή την εφαρμογή «οριζόντιας» ρύθμισης, αλλά με έμφαση στις «βιώσιμες» επιχειρήσεις. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο πλαίσιο «εξωδικαστικής επίλυσης» των διαφορών, με αλλαγές στις διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα, ενώ, όπως αναφέρεται, οι τραπεζίτες θα μπορούν να προχωρούν στα πλάνα αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων και των δανείων τους, με αντίτιμο την απόκτηση μετοχικών πακέτων από τις επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, στις δικές του δηλώσεις μετά τη χτεσινή σύσκεψη, αφού επανέλαβε την εκτίμηση ότι «η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης», επανέφερε τη θέση περί στήριξης των «καλών επιχειρήσεων», σημειώνοντας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων ότι «στόχος δικός μας είναι πρώτον να μην υπάρξει αυτό που λέμε ο ηθικός κίνδυνος, δηλαδή να δικαιωθούν οι "μπαταχτσήδες". Και δεύτερον να μη δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός, όπου οι καλές, συνεπείς επιχειρήσεις, που πληρώνουν φόρους και εισφορές, να χάσουν σε ανταγωνιστικότητα έναντι των αντιστοίχων μη καλών επιχειρήσεων».

Συνέχεια στη χτεσινή σύσκεψη θα δοθεί αύριο Πέμπτη, με την προγραμματισμένη διυπουργική σύσκεψη για τη βιομηχανία, υπό τον υπουργό Ανάπτυξης, Ν. Δένδια.

Νέες μειώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρισμού των βιομηχάνων

Στο μεταξύ, σε μία κίνηση ενταγμένη στο πακέτο μείωσης του «ενεργειακού κόστους» των βιομηχάνων, το οποίο συζητήθηκε και στη χτεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έθεσε σε δημόσια διαβούλευση δέσμη μέτρων μέσα από τα οποία προκύπτουν νέες έμμεσες μειώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας των λεγόμενων ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Συγκεκριμένα, στις προτάσεις που κατέθεσε η ΡΑΕ, με τον τίτλο «Αναδιοργάνωση του Μηχανισμού Διασφάλισης Επαρκούς Ισχύος στο Διασυνδεδεμένο Ηλεκτρικό Σύστημα», προβλέπεται μεταξύ άλλων «αμοιβή για την παροχή υπηρεσιών διακοψιμότητας σε περιόδους υψηλής ζήτησης», η οποία θα εφαρμόζεται σε συνθήκες υψηλής ζήτησης και θα καθορίζεται με διαγωνισμό ή με βάση τη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι «υπηρεσίες διακοψιμότητας», στις οποίες αναφέρεται η ΡΑΕ, αφορούν την παροχή χαμηλότερης χρέωσης ρεύματος στους βιομήχανους, με το «αντάλλαγμα» ότι ο ΑΔΜΗΕ θα μπορεί να διακόπτει ή να περιορίζει την παροχή στις «ενεργοβόρες βιομηχανίες» όποτε κρίνει ότι είναι απαραίτητο για την ευστάθεια του συστήματος.

Οπως και στην περίπτωση της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ, έτσι και στην περίπτωση της εφαρμογής της «διακοψιμότητας» είναι χαρακτηριστικοί οι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί για το ποιο τμήμα του κεφαλαίου θα βγει πιο ωφελημένο: Οπως αναφέρεται, η κυβέρνηση είχε ψηφίσει από πέρσι την εφαρμογή συμβάσεων με πρόβλεψη διακοψιμότητας για τους «μεγάλους καταναλωτές», ωστόσο η σχετική τροπολογία παρεμποδίστηκε από τις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ.


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΛΑΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 2009 - 2013
Ανισομετρίες μεταξύ των κλάδων και στο εσωτερικό τους

Ευνοημένο από το θεσμικό πλαίσιο που του εξασφάλισε υψηλές τιμές αποζημίωσης Ενέργειας εμφανίζεται το κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Eurokinissi

Ευνοημένο από το θεσμικό πλαίσιο που του εξασφάλισε υψηλές τιμές αποζημίωσης Ενέργειας εμφανίζεται το κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Σε συνθήκες σωρευτικής υποχώρησης του ΑΕΠ κατά 23% στο διάστημα 2009 - 2013, ανάλυση της ICAP για τις συνέπειες της κρίσης στους διάφορους κλάδους της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας εντοπίζει ανισομετρίες στις συνέπειες από κλάδο σε κλάδο, αλλά και στις επιμέρους εταιρείες κάθε κλάδου.

Σε σύνολο 87 κλάδων / κατηγοριών προϊόντων που εξετάζει η ανάλυση της ICAP για την τελευταία πενταετία, πτωτική πορεία κατέγραψαν οι 71 (περίπου 8 στους 10), ενώ ανοδική πορεία εμφάνισαν οι 16.

Μεταξύ των κλάδων με αύξηση την τελευταία πενταετία, τις καλύτερες επιδόσεις (με ποσοστά αύξησης 34,3% - 48%) εμφανίζει ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, λόγω των ιδιαίτερα ευνοϊκών όρων που εξασφάλισε το θεσμικό πλαίσιο στο κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο κλάδο, με τις υψηλές τιμές αποζημίωσης Ενέργειας.

Αύξηση της τάξης του 12,2% καταγράφεται και στον τομέα της διαλογής - επεξεργασίας καπνών, ωστόσο σύμφωνα με τη μελέτη της ICAP η ανάκαμψη αυτή δεν αντισταθμίζει τη συρρίκνωση που υπέστη η παραγωγή καπνών την περίοδο 2006 - 2007.

Αυξητικά κινήθηκαν και κατηγορίες προϊόντων διατροφής. Σε μια εξέλιξη άμεσα συνδεδεμένη με τη δραματική μείωση του λαϊκού εισοδήματος, τα προϊόντα «ιδιωτικής ετικέτας» - που διακινούνται κυρίως από τις μεγάλες αλυσίδες πολυκαταστημάτων σε τιμές φτηνότερες από αυτές των «επώνυμων» προϊόντων - εμφανίζουν αύξηση 7,8% την τελευταία πενταετία.

Μεταξύ των 71 κλάδων / κατηγοριών προϊόντων που είχαν πτωτική πορεία, οι 27 κατέγραψαν διψήφιο ποσοστό μέσης ετήσιας μείωσης. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι κλάδοι του αυτοκινήτου, των κατασκευών και οι κλάδοι που είναι συναφείς με την οικοδομική δραστηριότητα.

Με κριτήριο το «περιθώριο μεικτού κέρδους», τις καλύτερες επιδόσεις εμφανίζουν η σταθερή τηλεφωνία, η ζυθοποιία και τα καλλυντικά, ενώ με κριτήριο τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) τις καλύτερες επιδόσεις καταγράφουν οι ΑΠΕ, οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων και η κινητή τηλεφωνία.

Ως θετικό στοιχείο για τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους η έκθεση της ICAP καταγράφει τη μείωση των ζημιών στους ισολογισμούς κατά τα τελευταία δύο χρόνια (περιορισμός κατά 34,3% το 2012 και νέα μείωση κατά 52,2% με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του 2013), βάσει του οποίου εκτιμά ότι «εμφανίζονται σταδιακά τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ