ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Ξεκίνησε η συζήτηση για τα Ρυθμιστικά Αττικής - Θεσσαλονίκης

Καταψηφίζει το ΚΚΕ, δήλωσε ο εισηγητής του Κόμματος, Σπύρος Χαλβατζής

Ξεκίνησε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα Ρυθμιστικά Σχέδια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Από το νομοσχέδιο αποσύρθηκε το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Θεσσαλονίκης μετά από αίτημα του εισηγητή της ΝΔ, Μάξιμου Σενετάκη, το οποίο έγινε δεκτό από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, λέγοντας ότι έχει προηγηθεί συνεννόηση με τη ΝΔ και ότι το Ρυθμιστικό της Θεσσαλονίκης θα συζητηθεί το φθινόπωρο σε άλλο νομοσχέδιο.

Στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, είπε ανάμεσα σε άλλα:

«Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο διότι και αυτό το σχέδιο νόμου αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των ταξικών νομοθετημάτων που δίνουν τη δυνατότητα στο μεγάλο κεφάλαιο να προωθήσει τις επενδυτικές λεγόμενες δραστηριότητές του συγκεντρώνοντας για ένα κομμάτι ψωμί τα καλύτερα φιλέτα γης, τις παραλίες όλης της Αττικής, από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο, αλλά και των ορεινών όγκων, για την ιδιωτική εκμετάλλευσή τους, για προσπορισμό τεράστιων κερδών από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το Ρυθμιστικό Σχέδιο είναι κατά κύριο λόγο ένα πολιτικό εργαλείο και ελάχιστα τεχνοκρατικό. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, εκφράζεται η επιδίωξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως αυτή εφαρμόστηκε 40 χρόνια τώρα, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Καπιταλιστική ανάπτυξη που ενίσχυσε, στήριξε το μεγάλο κεφάλαιο, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με πολλούς και διάφορους τρόπους, όπως επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, φοροελαφρύνσεις, ζεστό χρήμα, πάσης φύσεως διευκολύνσεις.

Στο νομοσχέδιο γίνεται λόγος για ισόρροπη ανάπτυξη. Ποιον θέλετε να κοροϊδέψετε; Η μη ισόρροπη ανάπτυξη είναι βασικός νόμος του καπιταλισμού. Το κεφάλαιο επενδύει εκεί που προσδοκά να έχει τα περισσότερα, πιο σύντομα, πιο εγγυημένα κέρδη. Δεν ενδιαφέρεται ούτε για τις λαϊκές ανάγκες, ούτε για μια κοινωνική πολιτική με την ευρεία έννοια. Ενδιαφέρεται μόνο για τα κέρδη του».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε ειδικότερα στο ζήτημα των απορριμμάτων λέγοντας: «Το πιο σημαντικό είναι το πρόβλημα που σχετίζεται με τα απορρίμματα στο Θριάσιο. Πέρασαν πολλά χρόνια, δόθηκαν σκληρές μάχες, ωστόσο, όλα δείχνουν ότι καταδικάζεται να παραμείνει το Θριάσιο και για τα επόμενα 30 χρόνια ο υποδοχέας των αποβλήτων της Αττικής - αν όχι όλων τουλάχιστον του 80%. Πρόκειται για τη νεκρανάσταση του άρθρου 33 του νόμου 3164/2004 - η περιβόητη τροπολογία της κυρίας Βάσως Παπανδρέου -, την απειλή να μετατραπεί το ανενεργό λατομείο του Μουσαμά στο όρος Αιγάλεω σε χώρο υγειονομικής ταφής των αναξιοποίητων στερεών αποβλήτων».

«Ως ΚΚΕ, συνέχισε ο Σπύρος Χαλβατζής, έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για όλα αυτά τα ζητήματα. Δεν γίνονται όλα αυτά γιατί δεν έχει κέρδη το κεφάλαιο. Αυτή η κατάσταση, που συνιστά μέγα κίνδυνο, δεν αντιμετωπίζεται με διακηρύξεις αλλά με συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα».

Οσον αφορά το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ, ο Σπ. Χαλβατζής ανέφερε: «Σχετικά με το γήπεδο της ΑΕΚ, η θέση του ΚΚΕ είναι: Να γίνει το γήπεδο της ΑΕΚ το οποίο θα πρέπει να ανήκει στο κράτος, να λειτουργεί με βάση το παραχωρητήριο που δόθηκε στο ιστορικό σωματείο πριν από 80 περίπου χρόνια. Το ζήτημα για εμάς είναι ποιος θα έχει την ιδιοκτησία στο γήπεδο, ποιος θα καθορίζει τη λειτουργία του και αυτό είναι θεμελιακό».

Αναφέρθηκε και στην περίπτωση του γηπέδου της Λάρισας: «Σήμερα, επειδή ακριβώς αυτό το γήπεδο ανήκει σε επιχειρηματία και επειδή ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας αποχώρησε για διάφορους λόγους από την ηγεσία της Λάρισας, τόσο το σωματείο της ΑΕΛ όσο και άλλα ερασιτεχνικά σωματεία της πόλης δεν μπορούν να το αξιοποιήσουν παρά μόνο επί πληρωμή. Συνεπώς το κύριο είναι η ιδιοκτησία στο γήπεδο, που καθορίζει τη λειτουργία του και όλες τις δραστηριότητές του».

Και κατέληξε: «Εμείς λέμε τελικά "ναι" στο γήπεδο, που το δικαιούται και ιστορικά ο κόσμος της ΑΕΚ. Ομως, δεν συμφωνούμε να είναι ιδιοκτησία μιας επιχείρησης, όπως είναι η συγκεκριμένη πρόταση του νομοσχεδίου».

ΣΑΜΟΣ
Εκδήλωση για το Δημοκρατικό Στρατό στον Κέρκη

Από την εκδήλωση στη θέση «Ξυνιάς» του Κέρκη
Από την εκδήλωση στη θέση «Ξυνιάς» του Κέρκη
Σε μια από τις κορυφές του περήφανου Κέρκη στη θέση «Ξυνιάς», όπου δόθηκε μια από τις πολλές μάχες του Δημοκρατικού Στρατού στη Σάμο, στο απέριττο μνημείο που έχει στήσει η Κομματική Οργάνωση της περιοχής, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή η εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 65 χρόνια από την ηρωική «έξοδο» του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου, που κράτησε για δύο χρόνια καθηλωμένες 20πλάσιες της δύναμής του κυβερνητικές δυνάμεις.

Χρειάστηκε να έρθουν στη Σάμο ο Παπάγος και ο Αμερικανός επικυρίαρχος Βαν Φλιτ και να παρθούν τα πιο αισχρά μέτρα, όπως η εκκένωση των ορεινών χωριών, η μαζική φυλάκιση των οικογενειών των ανταρτών και η χρησιμοποίηση ομήρων στην πρώτη γραμμή κατά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, για να καμφθεί ο ηρωικός αγώνας των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΣ.

Ο Δημοκρατικός Στρατός στη Σάμο έδωσε μαθήματα ηρωισμού, συνειδητής πειθαρχίας, αυταπάρνησης, αγκαλιάστηκε και ενισχύθηκε από το λαό του νησιού, πολέμησε πραγματικά σαν «τάγμα θυσίας», καταρρίπτοντας - όντας αποκλεισμένος σε ένα νησί - το μύθο του ξενοκίνητου που διέδιδε για τον ΔΣΕ η κυβερνητική προπαγάνδα.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν και φέτος η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ και η ΚΟΒ Μαραθοκάμπου, μίλησαν ο Σταμάτης Φιλιππής, μέλος του γραφείου της ΤΕ Σάμου, και η Μαρία Γκέβρου μέλος του ΝΣ της ΚΝΕ.

Οι εκδηλώσεις για το ΔΣΣ συνεχίζονται το Σάββατο 2/8, στις 8 μ.μ., στο Δημοτικό Κήπο στο Βαθύ, με αφιέρωμα στους ηγέτες του ΔΣΣ συνταγματάρχη Γιάννη Μαλαγάρη, στρατιωτικό αρχηγό και αντισυνταγματάρχη Γιάννη Σαλλά, πολιτικό επίτροπο του ΔΣΣ, που στο πρόσωπό τους αναδείχθηκαν όλες οι αρετές των λαϊκών αγωνιστών, των συνειδητών επαναστατών για τη λαϊκή εξουσία και το σοσιαλισμό.

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Ασκηση αεράμυνας στο φόντο ενδοαστικών ανταγωνισμών

Ασκηση αεράμυνας διατάχθηκε τις πρωινές ώρες της Τρίτης από το ΓΕΕΘΑ. Η εντολή ενεργοποίησης του Συστήματος Αεράμυνας της χώρας, στο πλαίσιο της άσκησης «ΑΣΠΙΣ», και με στόχο επισήμως «την περαιτέρω βελτίωση των χρόνων αντίδρασης», εντάσσεται στους έντονους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας για τον έλεγχο κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και δρόμων της Ενέργειας στο Αιγαίο και ευρύτερα την Ανατολική Μεσόγειο.

Λέγεται ότι στο πλαίσιο της άσκησης σήμανε συναγερμός, επανδρώθηκαν όλοι οι επίγειοι σταθμοί και τέθηκαν σε λειτουργία τα ελληνικά πυραυλικά συστήματα από τον Εβρο ως την Κρήτη, έτοιμα να πλήξουν εναέριους στόχους.

Σημειωτέον, το τελευταίο διάστημα πετούν συχνά στο Αιγαίο τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας - ηλεκτρονικού πολέμου τύπου «CN-235», με στόχο να εντοπίσουν τις συχνότητες στις οποίες λειτουργούν τα ραντάρ της ελληνικής αεράμυνας, ώστε στην κρίσιμη στιγμή να προσπαθήσουν να τα «τυφλώσουν».

Στο μεταξύ με ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη καταγγέλλει τη μεθοδευόμενη από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και ΗΠΑ μεταστάθμευση αμερικανικών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών στην Κρήτη, στις αεροπορικές βάσεις στη Σούδα ή στο Καστέλι Ηρακλείου, για χρήση σε ιμπεριαλιστικές αποστολές.

Συγκεκριμένα τονίζει: «Επιβεβαιώνονται, γι' άλλη μια φορά, οι ανησυχίες της ΕΕΔΥΕ για την ολοένα και πιο βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Μαύρης Θάλασσας. Το πρόσχημα, αυτή τη φορά, πέραν του γνωστού, των "συμβατικών υποχρεώσεων" προς το ΝΑΤΟ, είναι εκείνο της ανάγκης αντιμετώπισης της "ισλαμικής τρομοκρατίας" και των "ασύμμετρων απειλών" στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

«Καμιά αναμονή και καμιά επανάπαυση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις. Εκείνο που απαιτείται είναι η ένταση της πάλης του λαού και της νεολαίας για έξοδο από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ως την τελική διάλυσή τους», τονίζει η ΕΕΔΥΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ