ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Μεγάλα περιθώρια για εκμετάλλευση και κερδοφορία

Συνεύρεση φορέων και επιχειρηματιών σε συνέδριο των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και ΣΕΤΕ

Ούτε μια στιγμή δε χάνει το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο από το σχεδιασμό των επόμενων βημάτων εκμετάλλευσης και υπερκερδοφορίας, υπό το πρίσμα πλέον του «Μεσοπρόθεσμου». Την ίδια ώρα που στη Βουλή εξελισσόταν η διαδικασία ψήφισης του αντιλαϊκού πλαισίου και στο Σύνταγμα γίνονταν μάχες, πολύ κοντά στην καρδιά των γεγονότων, στη Συγγρού, στο Συνεδριακό Κέντρο της «Εθνικής Ασφαλιστικής», ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Μ. Φαβίλα Λούκα ντε Πόλα, καλούσε τους επιχειρηματίες που συμμετείχαν στο συνέδριο των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» για τις τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα, να ανταποκριθούν στην «πρόκληση» των μεικτών, διεθνών και ελληνικών, επενδύσεων. Σημείωσε, μάλιστα, προκειμένου να αναδείξει τις μεγάλες προοπτικές, ότι η Ελλάδα απορροφά μόλις το 5% των τουριστικών εσόδων στην περιοχή της Μεσογείου, με το μεγαλύτερο μερίδιο να καταλαμβάνουν Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία.

Οι ξενοδοχειακές επενδύσεις, η τουριστική κατοικία, το «φαστ- τρακ» στον τουρισμό, το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό, είναι μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν τις συζητήσεις του συνεδρίου, καθώς δημιουργούν ένα ιδανικό πλαίσιο μεγάλης κερδοφορίας μέσω της άγριας εκμετάλλευσης δημόσιων υποδομών.

Από την πλευρά του ο Α. Ανδρεάδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος θα αναλάβει πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων και επαφές με την τρόικα, για να διεκδικήσει ακόμη μεγαλύτερη μείωση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, στο 5%, και μείωση στο 10% για τις υπόλοιπες τουριστικές υπηρεσίες. Επανέλαβε επίσης την πρόταση του ΣΕΤΕ για μεικτή εταιρεία μάρκετινγκ με συμμετοχή του δημοσίου και ιδιωτών, προκειμένου οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού να έχουν άμεσο και διαρκή έλεγχο στην κατεύθυνση των σχετικών δημόσιων δαπανών.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γ. Νικητιάδης, φρόντισε να ενημερώσει τους παρευρισκόμενους για τη μέχρι τώρα πολιτική της κυβέρνησης υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών του τουρισμού, που ξεκινά από την άρση του καμποτάζ για τα κρουαζιερόπλοια και φτάνει στην κατάργηση των τελών προσγείωσης στα περιφερειακά αεροδρόμια.

ΕΛ.ΠΕ.
Εμφαση σε εξαγωγές και ενέργεια

Επιπρόσθετη πτώση στην εγχώρια ζήτηση πετρελαίου κατά 10%, σε σχέση με το 2010 (-13,4%), λόγω της μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής, της μείωσης των εισοδημάτων και της αύξησης της φορολογίας, διαπιστώνει για τους πρώτους μήνες του 2011 η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. Την τρέχουσα περίοδο και εξαιτίας αυτής της κατάστασης, θα εστιάσουν στις εξαγωγές, στην ενέργεια και στις αναπροσαρμογές στην εμπορία. Τις σχετικές επισημάνσεις έκανε χτες ο πρόεδρος του ομίλου Τ. Γιαννίτσης, στη Γενική Συνέλευση, όπου περιέγραψε τους στόχους για το 2011, ενώ δεν παρέλειψε να πει και την «καλή του τη κουβέντα» για τις εργασιακές κατακτήσεις, τόσο συνολικά, όσο και των εργαζομένων στα ΕΛ.ΠΕ.

Αναφέροντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα ΕΛ.ΠΕ., ο Τ. Γιαννίτσης σημείωσε ότι στις προτάσεις της επιχείρησης περιλαμβανόταν και ο περιορισμός παραχωρήσεων που αποτελούν «υπερβολή και πρόκληση απέναντι στην κοινωνία». Στο ίδιο μήκος κύματος, περιγράφοντας τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας, σημείωσε ότι φάνηκε πόσο «πρόσκαιρες, επιφανειακές ή και διαβρωτικές» μπορεί να είναι οι «καταστάσεις που εμφανίζονται ως κατακτήσεις».

Το 2011 εκτιμάται ως μια ακόμη χρονιά συμπίεσης των περιθωρίων διύλισης διεθνώς. Τα ΕΛ.ΠΕ. εμφανίζουν σταθεροποίηση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας, που αυξήθηκε το 2010 κατά 45% και λειτούργησε εξισορροπητικά με τη μείωση των πωλήσεων στο εσωτερικό.

Ο πρόεδρος του Ομίλου, διατύπωσε τους εξής στόχους για το 2011:

  • «Την ολοκλήρωση της επένδυσης εκσυγχρονισμού της Ελευσίνας, που με τα σημερινά δεδομένα θα αποτελέσει το εργαλείο εισόδου μας σε μια νέα ανταγωνιστική θέση στην αγορά
  • Εναν εκτεταμένο εσωτερικό και λειτουργικό εκσυγχρονισμό με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας
  • Την αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών στο δυναμικό τομέα της ενέργειας
  • Τον εξωστρεφή προσανατολισμό, λαμβάνοντας υπόψη τις προοπτικές της εσωτερικής αγοράς τα επόμενα χρόνια, και
  • Την προσαρμογή στις στρατηγικές εμπορίας μας, με δεδομένες τις σημαντικές ανατροπές που έχουν συντελεστεί στον τομέα αυτό».
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ
Μεγάλες αυξήσεις το Μάη

Μεγάλη αύξηση, 7,3%, σημείωσαν οι βιομηχανικές τιμές την ετήσια περίοδο Μάης 2011 προς Μάη 2010, ενώ το μήνα Μάη σε σχέση με τον Απρίλη οι τιμές εμφανίζουν μείωση 1,3%. Στο διάστημα της μέσης δωδεκάμηνης περιόδου Ιούνης 2010 - Μάης 2011 προς Ιούνη 2009 - Μάη 2010, οι τιμές σημείωσαν αύξηση 6,8% έναντι καμίας μεταβολής κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκάμηνων.

Η ετήσια αύξηση κατά 7,3% των τιμών στη βιομηχανία την περίοδο Μάης 2011 προς Μάη 2010 οφείλεται στην αύξηση της παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, της εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη, της κατασκευής ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, της παραγωγής βασικών μετάλλων κλπ. Με βάση τη διάκριση των κύριων ομάδων των βιομηχανικών κλάδων, οι τιμές στα ενδιάμεσα αγαθά αυξήθηκαν κατά 5,7%, των κεφαλαιουχικών αγαθών κατά 0,2%, των διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 0,1%, των αναλώσιμων καταναλωτικών αγαθών κατά 1,4% και των ενεργειακών αγαθών κατά 14,9%.

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ
Στάλθηκε η 6η παρτίδα

Επιπλέον φόρο 350,1 εκατ. ευρώ, καλούνται να πληρώσουν 120.001 φορολογούμενοι, μετά την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, από την οποία στάλθηκε η 6η παρτίδα εκκαθάρισης φορολογικών δηλώσεων.

Στην 6η αποστολή εκκαθαρίστηκαν 586.140 φορολογικές δηλώσεις, με φορολογούμενο εισόδημα 11.333,4 εκατ. ευρώ. Από αυτές οι 120.001 ήταν χρεωστικές με φορολογούμενο εισόδημα 3.982,8 εκατ. ευρώ και καταβολή επιπλέον φόρου 350,1 εκατ. ευρώ. Πιστωτικές ήταν 216.035 δηλώσεις με φορολογούμενο εισόδημα 5.062,2 εκατ. ευρώ και επιστροφή φόρου 183,4 εκατ. ευρώ. Οι μηδενικές δηλώσεις ανήλθαν σε 250.104 με φορολογούμενο εισόδημα 2.288,4 εκατ. ευρώ.

Ο καθαρός επιπλέον φόρος, ο οποίος προκύπτει από την αφαίρεση του φόρου των χρεωστικών δηλώσεων από τον επιστρεφόμενο φόρο των πιστωτικών δηλώσεων, ανήλθε στα 166,7 εκατ. ευρώ.

Συνολικά ως σήμερα και στις 6 αποστολές έχουν εκκαθαριστεί 2.807.218 δηλώσεις με φορολογούμενο εισόδημα 53.310,5 εκατ. ευρώ και καταβολή επιπλέον φόρου 437,2 εκατ. ευρώ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ