ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάη 2012
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Π. ΜΕΝΤΡΕΚΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Διαμαρτυρία για την αντιμετώπιση του ΚΚΕ από τα ΜΜΕ

Εθεσε ζητήματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των κομμάτων από τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης, μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου

Σε τηλεφωνική διαμαρτυρία του στον υπουργό Εσωτερικών, κ. Μανιτάκη, το πρωί της Δευτέρας 28/5, ο Παναγιώτης Μεντρέκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, έθεσε ζητήματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των κομμάτων από τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ έθεσε θέμα παραβίασης ακόμα και της αναλογικής ισότητας από τα κανάλια σε ό,τι αφορά στην προβολή των θέσεων και της δραστηριότητας των κομμάτων.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στα κεντρικά δελτία ειδήσεων, οι τηλεοπτικοί σταθμοί διαχωρίζουν τα κόμματα σε δύο κατηγορίες. Στην αρχή εμφανίζουν τις θέσεις και τη δραστηριότητα δύο έως τριών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) και μόνο στο τέλος του δελτίου και σε ελάχιστα δευτερόλεπτα παρουσιάζουν τη δράση του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων.

Εντελώς άνισος και δυσανάλογος με βάση τα ποσοστά των εκλογών της 6ης Μάη είναι ο τρόπος παρουσίασης της δράσης του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων στα δελτία ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης και ειδικά στο κεντρικό. Προκλητικά μεροληπτική υπέρ συγκεκριμένων κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) και επιθετική απέναντι σε άλλα είναι η αντιμετώπιση από πλευράς ορισμένων δημοσιογράφων που έχουν την ευθύνη και συντονίζουν τις συζητήσεις. Θέμα υπάρχει βεβαίως και ως προς τον αριθμό των προσκεκλημένων στις τηλεοπτικές συζητήσεις και ειδικά ως προς τις βραδινές εκπομπές.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΕΣΡ σχετικά με την προεκλογική προβολή των κομμάτων εμφανίζουν εντελώς ψευδή εικόνα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο ΚΚΕ.

Ο Π. Μεντρέκας ζήτησε να δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία για τον αριθμό προσκεκλημένων στις τηλεοπτικές συζητήσεις ανά ζώνη καθώς και για το χρόνο προβολής των κομμάτων στα δελτία ειδήσεων και ειδικά στα κεντρικά.

Για τις καταγγελίες του ΚΚΕ ρωτήθηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τσιόδρας, ο οποίος πέταξε το μπαλάκι στο ΕΣΡ, λέγοντας ότι «οι κανόνες διασφαλίζουν την ισότιμη εκπροσώπηση των κομμάτων», αλλά «από εκεί και πέρα, η εφαρμογή αυτών των κανόνων, εάν τηρούνται ή όχι, είναι θέμα το οποίο νομίζω ότι εμπίπτει μάλλον στις αρμοδιότητες του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και όχι στις αρμοδιότητες της κυβέρνησης».

Από την πλευρά του το ΕΣΡ κάλεσε, χτες, όλους τους ενημερωτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς να εφαρμόσουν τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για τους όρους προβολής των κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο και την αντίστοιχη Οδηγία του ΕΣΡ.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο λαός οργανωμένος να γίνει πρωταγωνιστής

Σε μαζική συγκέντρωση στην Ηλιούπολη μίλησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Κι αν ακόμα δεν είχαμε μπροστά μας την εκλογική μάχη θα έπρεπε και θα το κάναμε, σε όλες τις πλατείες της Ελλάδας, σε κάθε γωνιά, να οργανώσουμε μια έκτακτη συγκέντρωση, για να προετοιμάσουμε το λαό γι' αυτό που έρχεται. Για την κρίση που βαθαίνει, για τις διάφορες εκδοχές χρεοκοπίας που έχει μπροστά ο ελληνικός λαός. Απλώς τώρα συμπίπτει να έχουμε μπροστά και προεκλογική περίοδο. Γιατί σε αυτό που έρχεται μπροστά μας - και να είστε βέβαιοι ότι έρχεται, δεν πρόκειται για μια προεκλογικού τύπου προειδοποίηση - αυτός που πρέπει να γίνει ο πρωταγωνιστής και να το αποφασίσει για τα καλά, είναι μόνο ο λαός. Γιατί δεν πρόκειται να γίνει τίποτα από τα πάνω. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιμένει τίποτα από τα πάνω».

Αυτό σημείωσε μεταξύ άλλων μιλώντας χτες το βράδυ στην Ηλιούπολη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία Φλέμινγκ.

Και συνέχισε: «Στις 7 Μάη το πρωί, ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού ένοιωθε μεγάλη ευφορία. Ηταν τα εκατομμύρια που για πρώτη φορά, αποφασιστικά, εγκατέλειψαν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Σε όλους εκείνους που αισθάνθηκαν την ελπίδα να γιγαντώνεται, θέτουμε το ερώτημα: Αισθάνονται σήμερα το ίδιο νικητές; Μεγάλωσε ο προβληματισμός του λαού και η ανησυχία και ο φόβος και η αυταπάτη. Κι όσο μεγαλώνει ο φόβος κι η ανησυχία, ταυτόχρονα δίπλα υπάρχει και η αυταπάτη.

Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Λίγες βδομάδες μετά τις εκλογές υπάρχει ήδη ένα πισωγύρισμα στις επιλογές και στη συνείδηση του λαού που δεν πρέπει να συνεχίσει στις εκλογές στις 17 Ιούνη. Γιατί τότε ο λαός θα είναι ανέτοιμος, σε δυσμενέστερη θέση. Ηδη το ρεύμα που υπήρχε πριν τις 6 Μάη για ανατροπή και κατάργηση του μνημονίου, υποχωρεί και κερδίζει έδαφος η τροποποίηση, η αναδιαπραγμάτευση. Τα κόμματα που έλεγαν μεγάλες κουβέντες, γρήγορα έριξαν την αντιμνημονιακή σημαία».

Τέλος η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε το λαό της Ηλιούπολης να μην εμπιστευτεί ξαναδοκιμασμένα και αποτυχημένα σενάρια «αριστερών» και «σοσιαλδημοκρατικών» κυβερνήσεων, προβλέποντας πως σύντομα ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ μαζί με ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ θα πρωτοστατήσουν στην ανασύσταση της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα.

Παρέμβαση της Αλέκας Παπαρήγα στη ΝΕΤ

Την παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προκάλεσε το Σάββατο ο τρόπος με τον οποίο η κρατική τηλεόραση μεταχειρίζεται το ΚΚΕ, καταπατά την πολυφωνία και την υποχρέωση να τηρεί ίσες αποστάσεις από όλα τα κόμματα, ιδιαίτερα στην προεκλογική περίοδο. Είχε προηγηθεί τις προηγούμενες μέρες δημόσια καταγγελία από την πλευρά του Κόμματος και της ΓΓ της ΚΕ, η οποία όμως έμεινε αναπάντητη από τη διοίκηση της ΕΡΤ. Οπως εξήγησε η Αλέκα Παπαρήγα, αφορμή για την παρέμβαση στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ» έδωσε το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι του Κόμματος αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο από αυτούς των άλλων κομμάτων στο ύφος και το περιεχόμενο των ερωτήσεων, ενώ κραυγαλέα είναι και η προσπάθεια να προστατευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από κάθε κριτική.

Είπε μεταξύ άλλων η Αλέκα Παπαρήγα στο διάλογο που είχε με τους δημοσιογράφους της εκπομπής: «Δεν μπορεί η κρατική τηλεόραση να μετατραπεί σε τηλεόραση υπεράσπισης ενός κόμματος ή προβολής ή δεν ξέρω τι. Και δεύτερον να σας πω. Καλείτε κόμματα τώρα για την καινούρια εκλογική μάχη, το σωστό είναι - και με συγχωρείτε δηλαδή - και καλά κάνετε στους περισσότερους - τους ρωτάτε "με τι θέση κατεβαίνετε στην νέα εκλογική μάχη". Στο ΚΚΕ έχει κολλήσει η βελόνα στις ερωτήσεις, έχει κολλήσει η βελόνα! Με συγχωρείτε πάρα πολύ, παρεμβαίνω μιας και η τηλεόραση είναι κρατική. Αν ήταν ιδιωτικό κανάλι δε θα επενέβαινα (...)

Τους άλλους τους ρωτάτε για τις θέσεις τους, βάζετε κάτω από το χαλί τα προβλήματα, και εκείνα και τα άλλα. Θα ρωτήσετε τώρα, είναι νέα εκλογική μάχη, θα ρωτήσετε τι θέσεις έχει το ΚΚΕ. Και δεύτερον, δεν μπορεί όποιος κάνει κριτική σε ένα κόμμα, όταν για παράδειγμα ακούγονται για το ΚΚΕ ή για άλλα κόμματα διάφορα, δεν έχω ακούσει να λέτε μην κάνετε επίθεση στο τάδε κόμμα. Τι θα πει μην κάνετε επίθεση; (...) Είσαστε κρατική τηλεόραση και πρέπει να πάρετε αποστάσεις από όλα τα κόμματα... Τώρα, αν θέλετε, είναι κυβέρνηση υπηρεσιακή. Δεν είναι κυβέρνηση ούτε του ΠΑΣΟΚ ούτε της ΝΔ».

Στις εκλογές θα συμμετάσχουν 29 κόμματα

Είκοσι εννιά κόμματα ή μεμονωμένοι υποψήφιοι υπέβαλαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δηλώσεις συμμετοχής στις εκλογές της 13ης Ιούνη. Μέχρι τη λήξη προθεσμίας (μεσάνυχτα Δευτέρας, 28 Μάη) είχαν δηλώσει συμμετοχή 27 κόμματα, ενώ οι εκπρόσωποι άλλων δύο κομμάτων υπέβαλαν δήλωση χτες, μετά τη λήξη της προθεσμίας. Ειδικότερα, υπέβαλαν δηλώσεις τα εξής κόμματα και συνασπισμοί: ΚΚΕ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητοι Ελληνες, Δημοκρατική Αριστερά, Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή, «Δημιουργία, ξανά!», Οικολόγοι Πράσινοι, ΛΑΟΣ, ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., Κίνημα Δεν Πληρώνω, Ενωση Κεντρώων, ΚΚΕ (μ-λ) - Μ-Λ ΚΚΕ, Εθνική Ελπίδα, «Ανεξάρτητη Ανανεωτική Αριστερά, Ανανεωτική Δεξιά, Ανανεωτικό ΠΑΣΟΚ, Ανανεωτική Νέα Δημοκρατία, Οχι στον Πόλεμο Κόμμα Επιχείρηση Χαρίζω Οικόπεδα Χαρίζω Χρέη Σώζω Ζωές Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος ΠΑ.Ε.Κ.Ε.», Λευκό, ΚΕΑΝ Κίνημα Εθνικής Αντίστασης, Ε.Λ.Κ.Σ.Ι. Ελληνικό-Λευκό-Κίνημα-Σημερινής-Ιδεολογίας, Κοινωνία Πολιτική Παράταξη συνεχιστών του Καποδίστρια, Π.Α.Μ.Ε. στο Γ.Ε.Σ.Ε.ΕΠ., «Παναθηναϊκό Κίνημα», Κόμμα Φιλελευθέρων, Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, Ε.Ε.Σ. (Ελλήνων Ελευθέρων Συνένωση), «Δημοβούλιο Πολιτών» - Ελληνική Συμπολιτεία με (Αμεση) Δημοκρατία στην Πράξη, Τυραννομάχοι, Περιφερειακή Αστική ανάπτυξη και Νέο Κόμμα Σωτηρίας Χριστιανική Δημοκρατία. Τα δύο τελευταία κόμματα υπέβαλαν δήλωση χτες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ