ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Τουρκικές επενδύσεις στο επίκεντρο της επίσκεψης Γιλντιρίμ

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.--

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη ξεκίνησε χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ως επικεφαλής πολυάριθμης αντιπροσωπείας αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Οικονομίας, Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί, ο υπουργός Μεταφορών, Ναυτιλίας και Τηλεπικοινωνιών, Αχμέτ Αρσλάν, σε μία προσπάθεια να αυξήσει την (ήδη σημαντική) γεωπολιτική επιρροή της Αγκυρας στην περιοχή των Βαλκανίων και να προωθήσει τα συμφέροντα τουρκικών μονοπωλίων και «οργανώσεων αρωγής» που δρουν στη χώρα.

Ο Γιλντιρίμ πριν αναχωρήσει από την Αγκυρα δήλωσε: «Εμείς ως Τουρκία καταβάλλουμε τις καλύτερες προσπάθειές μας για τη σταθερότητα και την ειρήνη στα Βαλκάνια. Διατηρούμε απαραίτητες διμερείς και πολυμερείς επαφές με όλες τις χώρες της περιοχής». Στη συνέχεια, φτάνοντας στο αεροδρόμιο του Σαράγεβο έγινε δεκτός πρώτα από τον Βόσνιο ομόλογό του, Ντένις Ζβίζντιτς και εκπροσώπους της τριμερούς βοσνιακής προεδρίας, συζητώντας κυρίως οικονομικά ζητήματα «και αμοιβαίες επενδύσεις». Συνάντησε επίσης ακαδημαϊκούς και φοιτητές στο Διεθνές Πανεπιστήμιο του Σαράγεβο.

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων με Βόσνιους αξιωματούχους θα είναι το έργο της οδικής αρτηρίας Σαράγεβο - Βελιγράδι, που είχε τον περασμένο Γενάρη εξεταστεί και σε τριμερή σύνοδο κορυφής στην Κωνσταντινούπολη από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, τον Πρόεδρο των Βόσνιων μουσουλμάνων, Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς, και τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Πληροφορίες τουρκικών ΜΜΕ ανέφεραν πως η Αγκυρα μελετά το ενδεχόμενο διεύρυνσης του αυτοκινητοδρόμου ώστε να φθάνει, μέσω της βοσνιακής πόλης Βίσεγκραντ, μέχρι το Νόβι Παζάρ της σερβικής επαρχίας Σαντζάκ (όπου υπάρχει σερβική μουσουλμανική μειονότητα). Επί τάπητος θα τεθούν και άλλες τουρκικές επενδύσεις στη Βοσνία αλλά και οι βοσνιακές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το φθινόπωρο του 2018.

  • Τη μέρα άφιξης του Τούρκου πρωθυπουργού στη Βοσνία ανακοινώθηκε η σύλληψη πέντε Τούρκων υπαλλήλων σε σχολεία του Φετουλάχ Γκιουλέν στο Κοσσυφοπέδιο με το πρόσχημα ότι δεν είχαν νόμιμες άδειες παραμονής. Ωστόσο, πληροφορίες ΜΜΕ της Πρίστινας ανέφεραν ότι οι πέντε είχαν άδειες παραμονής με ημερομηνία ισχύος έως το 2022 και ότι συνελήφθησαν, επειδή το απαίτησαν οι τουρκικές αρχές.
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΣΚΡΙΠΑΛ»
«Απαντήσεις» ζητά η Γερμανία, «γέφυρες» προτείνει η Αυστρία

Η απόφαση των κρατών - μελών της ΕΕ να απελάσουν τους Ρώσους διπλωμάτες πάρθηκε «μετά από εντατικές ευρωπαϊκές επαφές, μετά από εντατικές εξηγήσεις της βρετανικής κυβέρνησης», σημείωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφαν Ζάιμπερτ, σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με την υπόθεση δηλητηρίασης του πρώην Ρώσου πράκτορα Σ. Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στη Βρετανία. Πρόσθεσε δε: «Για μας αυτή η απόφαση είναι νόμιμη και δικαιολογημένη».

«Είχαμε μια επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα στη μέση της Ευρώπης, την πρώτη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», υπενθύμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ράινερ Μπρόιλ, και ένα κράτος όπως η Μεγάλη Βρετανία «έχει το δικαίωμα να αμυνθεί». Παρότι η εξέταση της ουσίας από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPWC) δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ευθυγραμμίστηκε με την εκτίμηση - λόγω της ενημέρωσης για τις βρετανικές έρευνες - «ότι η Ρωσία είναι πολύ πιθανό υπεύθυνη για την επίθεση στον Σκριπάλ και την κόρη του. Δεν υπάρχει άλλη εύλογη εξήγηση», συμπλήρωσε, και ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις από τη Ρωσία.

Στο μεταξύ, η Αυστριακή ΥΠΕΞ, Καρίν Κνάισλ, δήλωσε πως η Αυστρία είναι έτοιμη, αν της ζητηθεί, να διαμεσολαβήσει μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ και μία ευκαιρία θα προκύψει στις 13 Ιούνη, όταν ο καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, θα μεταβεί στο Λονδίνο για συνομιλίες με την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι. Μάλιστα, υπογράμμισε πως ακόμη κι αν υπήρχαν αποδείξεις για ρωσική ανάμειξη, η Αυστρία δεν θα προχωρούσε σε κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαιρέτισε την πρόταση της Αυστρίας καθώς η Ρωσία χρειάζεται «κάθε φωνή που μπορεί να βοηθήσει το Λονδίνο να επιστρέψει στη λογική». Από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σημείωσε ότι «Λονδίνο και Ουάσιγκτον επωφελούνται από αυτήν την προβοκάτσια (σ.σ. δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σ. Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια) και από την επακόλουθη απέλαση διπλωματών» και τόνισε ότι οι δύο χώρες «αναμφίβολα» προχώρησαν σε «συγχρονισμένες ενέργειες κατά της Ρωσίας».

Ταυτόχρονα, από το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοινώθηκε ότι κλείνει το αμερικανικό προξενείο στην Αγ. Πετρούπολη και θα γίνουν απελάσεις διπλωματών.

Ωρες αργότερα, εκπρόσωπος του νοσοκομείου στο Σάλσμπερι της Αγγλίας, όπου νοσηλεύονται ο Σ. Σκριπάλ και η κόρη του, ανακοίνωσε ότι η κατάσταση υγείας της τελευταίας βελτιώνεται σημαντικά, ενώ ο Σ. Σκριπάλ εξακολουθεί να νοσηλεύεται «σε κρίσιμη, αλλά σταθερή κατάσταση». Τέλος, χτες, εκπρόσωπος της βρετανικής αστυνομίας άλλαξε και πάλι την εκδοχή για το πού μπορεί να δηλητηριάστηκαν οι Σκριπάλ λέγοντας πως κατά πάσα πιθανότητα οι τοξικοί παράγοντες «τοποθετήθηκαν στην εξώπορτα του σπιτιού τους» στο Σάλσμπερι.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Στο 42% φαίνεται πως κινήθηκε η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις τριήμερες προεδρικές εκλογές που ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη. Η νίκη του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι ήταν αδιαφιλονίκητη και, κατά τις πληροφορίες της αιγυπτιακής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Αλ Αχράμ», επήλθε με ποσοστό 92%. Ο μοναδικός αντίπαλός του, Μούσα Μουστάφα Μούσα, φαίνεται πως εξασφάλισε μόλις το 3% των ψήφων.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.-- Την ελπίδα ότι η Κίνα θα συμβάλλει στην αναπτυξιακή στρατηγική του Κουβέιτ, στο πλαίσιο της οικονομικής πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ενας δρόμος», εξέφρασε χτες ο Τσενγκ Γιονγκρού, οικονομικός και εμπορικός ακόλουθος της κινεζικής πρεσβείας στο Κουβέιτ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απέπεμψε χτες τον υπουργό Βετεράνων Ντέιβιντ Σάλκιν με αφορμή τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς από τα ταξίδια του εντός της αμερικανικής επικράτειας, ανακοινώνοντας ότι θα τον αντικαταστήσει ο προσωπικός του γιατρός (πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πολεμικού Ναυτικού) Ρόνι Τζάκσον. Ο Σάλκιν είναι ο δεύτερος υπουργός μετά τον πρώην υπουργό Υγείας, Τομ Πράις, που παραιτείται για υπερβολικά ταξιδιωτικά έξοδα στο πλαίσιο υπουργικών μετακινήσεων.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Ενοπλοι πιθανώς τζιχαντιστές σκότωσαν προχτές βράδυ έναν στρατιώτη και τραυμάτισαν άλλους τουλάχιστον δύο, πυροβολώντας στην είσοδο ξενοδοχείου στην πόλη Μπαντιαγκαρά, στο κεντρικό Μάλι, όπου καταλύουν συχνά στελέχη του ΟΗΕ και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

ΡΩΜΗ.-- Η ιταλική αστυνομία συνέλαβε πέντε άτομα που κατηγορούνται ως ύποπτοι για «τρομοκρατική δράση». Πρόκειται για άτομα που φέρονται να είχαν έρθει άμεσα ή έμμεσα σε επαφή με τον Ανις Αμρι, τον Τυνήσιο που συμμετείχε στην επίθεση με φορτηγό σε υπαίθρια αγορά του Βερολίνου, όπου είχαν σκοτωθεί πολλοί άνθρωποι, το Δεκέμβρη του 2016.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Οι γαλλικές αρχές ερευνούν την υπόθεση ενός άντρα που προσπάθησε χτες να πέσει με ένα αυτοκίνητο πάνω σε στρατιωτικούς έξω από στρατόπεδο στην περιοχή Ιζέρ, στην κεντροανατολική Γαλλία. Εκπρόσωπος της νομαρχίας στην περιοχή δήλωνε λίγο μετά το περιστατικό ότι «δεν γνωρίζουμε αν επρόκειτο για ακούσια ενέργεια, ή για ενέργεια που είχε στόχο να τρομάξει τους στρατιώτες ή για προμελετημένη ενέργεια». Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ ο άντρας που αρχικά διέφευγε, συνελήφθη αργότερα κοντά στην Γκρενόμπλ.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Πυρκαγιά με δεκάδες νεκρούς σε φυλακή

Τουλάχιστον 68 άνθρωποι (66 κρατούμενοι και 2 γυναίκες επισκέπτες) πέθαναν την Τετάρτη, όταν ξέσπασε πυρκαγιά στο κρατητήριο των κεντρικών γραφείων της Αστυνομίας της πόλης Βαλένσια στην επαρχία Καραμπόμπο της Βενεζουέλας. Ο γενικός εισαγγελέας της χώρας Τάρεκ Σάαμπ διέταξε τον διορισμό τεσσάρων εισαγγελέων που θα ασχοληθούν με τις αιτίες αυτής της τραγωδίας.

Το γεγονός αυτό αξιοποιείται από την αντιπολίτευση στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο (ενόψει των προεδρικών και τοπικών εκλογών στις 20 Μάη) όπως και η κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα σωφρονιστικά ιδρύματα στη χώρα.

Οι πρώτες πληροφορίες συσχετίζουν την πυρκαγιά με προσπάθεια απόδρασης κάποιων κρατουμένων, ενώ μετά το ξέσπασμα της φωτιάς στο κτίριο της αστυνομίας βρέθηκαν συγγενείς των κρατουμένων, ενώ αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων, προκειμένου να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Περιοδεία Μέι

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Περιοδεία - «αστραπή» σε όλα τα μέλη του Ηνωμένου Βασιλείου (Αγγλία, Βόρεια Ιρλανδία, Ουαλία και Σκοτία) πραγματοποίησε χτες η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, πασχίζοντας να δημιουργήσει την εντύπωση πως η χώρα είναι «ενωμένη» και πως την περιμένει «λαμπρό μέλλον» μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ, σε έναν χρόνο ακριβώς.

«Νομίζω πως υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες για το Ηνωμένο Βασίλειο και ένα φωτεινό μέλλον εκεί έξω. Νομίζω ότι το Brexit θα οδηγήσει σε μία χώρα διαφορετική, που θα είναι ανεξάρτητη στο μέλλον», τόνισε νωρίτερα η Μέι σε συνέντευξή της στο BBC. Η ίδια εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά το Brexit «δεν θα ξοδεύουμε τεράστια ποσά κάθε χρόνο στην ΕΕ, και έτσι θα βρεθούν χρήματα εδώ για τις δικές μας προτεραιότητες, όπως η Υγεία και η Εκπαίδευση».

Το ίδιο 24ωρο, ο πρώην πρωθυπουργός με το Εργατικό Κόμμα, Τόνι Μπλερ, κάλεσε τους βουλευτές του κόμματος να αψηφήσουν τον νυν ηγέτη Τζέρεμι Κόρμπιν «αν υιοθετήσει λανθασμένη στάση στο Βrexit». Πρωτύτερα ο «σκιώδης» υπουργός των Εργατικών για το Brexit, Κέιρ Στάρμερ, δήλωσε πως το κόμμα μπορεί και να καταψηφίσει μία συμφωνία της κυβέρνησης με την ΕΕ, με αφορμή την προηγούμενη δήλωση της βουλευτή των Εργατικών, Εμιλι Θόρνμπερι, πως το Εργατικό Κόμμα μπορεί να εγκρίνει τη συμφωνία της κυβέρνησης.

ΒΙΕΤΝΑΜ
Καταδίκη πρώην ανώτερου στελέχους για διαφθορά

ΑΝΟΪ.--

Ενα πρώην μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ Βιετνάμ καταδικάστηκε χτες σε 18 χρόνια φυλάκιση για διαφθορά και σκόπιμη κακή διοίκηση της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας, που κόστισε εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο της «PetroVietnam», Ντιν Λα Τανγκ, που είχε ήδη καταδικαστεί τον Γενάρη σε 13 χρόνια φυλάκιση για άλλα αδικήματα. Το Δικαστήριο στο Ανόι καταδίκασε τον Τανγκ για σκόπιμη παραβίαση των κανονισμών οικονομικής διαχείρισης, επενδύοντας 35 εκατ. δολάρια στην «Ocean Commercial Bank», χωρίς έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου. Σε άλλους έξι κατηγορούμενους, που ήταν πρώην ανώτερα στελέχη της «PetroVietnam» επιβλήθηκαν από 15 μήνες έως 23 χρόνια φυλάκισης καθώς και χρηματικά πρόστιμα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ