ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Ας μην αναγνωρίσει η Τουρκία την Κυπριακή Δημοκρατία!
  • Αποδέχεται το Πρωτόκολλο η Αγκυρα, θα εξακολουθήσει όμως να αναγνωρίζει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου
  • Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Λευκωσία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν υπάρχει καμία υποχρέωση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία πριν ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στις 3 του Οκτώβρη! Αυτό δήλωσε ευθαρσώς χτες εκπρόσωπος της Κομισιόν, κονιορτοποιώντας τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι τάχα στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Δεκέμβρη η Τουρκία είχε αναλάβει «δέσμευση» να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να «αναπτύξει λειτουργικές σχέσεις».

Παράλληλα, αποδεικνύεται περίτρανα ότι η ΕΕ λειτουργεί ως «εργαλείο» για την επιβολή του «σχεδίου Ανάν» ως τη μοναδική «λύση» για το Κυπριακό.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου Ολι Ρεν επιβεβαίωσε χτες στις Βρυξέλλες πως η Κομισιόν έχει λάβει από την Αγκυρα επιστολή, σύμφωνα με την οποία η τουρκική πλευρά ανακοίνωσε ότι συμφωνεί με το κείμενο του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, δηλαδή της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με τα δέκα νέα κράτη-μέλη της ΕΕ και με την Κύπρο.

Σε ερώτηση για το αν η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ολι Ρεν απάντησε ότι στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών του Δεκέμβρη γίνεται λόγος για υπογραφή του Πρωτοκόλλου. Σε άλλη ερώτηση αν στην επιστολή της τουρκικής κυβέρνησης υπάρχει υποσημείωση που να αναφέρει ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ότι εξ όσων γνωρίζει δεν υπάρχει τέτοια αναφορά, έσπευσε όμως να επισημάνει ότι η ολλανδική προεδρία, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του Δεκέμβρη, είχε αναφέρει ότι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου δε συνεπάγεται και τη διπλωματική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Αγκυρα!

«Από εδώ και πέρα το θέμα θα απασχολήσει και το Συμβούλιο Υπουργών, ενώ πρόκειται να εκδώσει γνωμοδότηση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», ανέφερε στη συνέχεια ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Δεκέμβρη αναφέρεται πως η Τουρκία οφείλει να υπογράψει το Πρωτόκολλο πριν από την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Τουρκία πρόκειται σύντομα να υπογράψει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας, δηλαδή πριν από τις 3 του Οκτώβρη 2005.

Δηλώσεις Γκιουλ

Την απάντηση της Αγκυρας επέδωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην ΕΕ, Ογούζ Ντεμίραλπ. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολή», προκειμένου να τεθεί σε ισχύ το Πρωτόκολλο, θα πρέπει μετά την υπογραφή του, να εγκριθεί και από την τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Στο ζήτημα του Πρωτοκόλλου αναφέρθηκε χτες και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Γκιουλ ανέφερε: «Την 1η Μαΐου 2004 η ΕΕ απέκτησε δέκα μέλη, μεταξύ των οποίων είναι και η "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση". Με βάση το κοινοτικό δίκαιο, οι χώρες-μέλη αναλαμβάνουν το κεκτημένο της ΕΕ και τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ενωση με άλλες χώρες». Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι «μεταξύ των συμφωνιών αυτών υπάρχει και η συμφωνία τελωνειακής ένωσης που υπέγραψε η ΕΕ με την Τουρκία».

Ο Γκιουλ υποστήριξε ότι «πρόκειται για τεχνικό ζήτημα» που αφορά στην «ελεύθερη διακίνηση αγαθών». Ως προς τη διακίνηση των αγαθών στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «αυτή θα γίνει με βάση τα σημερινά σύνορα της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης».

Ως προς το ζήτημα της αναγνώρισης, ο Γκιουλ είπε ότι «η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση είναι μία από τις 25 χώρες-μέλη της ΕΕ, αλλά επειδή δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης, η Τουρκία θα διατηρήσει τις θέσεις της και θα συνεχίσει να αναγνωρίζει την Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου».

Κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία απέρριψαν τις θέσεις Γκιουλ για το Πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης, τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να υπογράψει το Πρωτόκολλο για την επέκταση της τελωνειακής της ένωσης με τις δέκα χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως για τον σκοπό αυτό υπάρχει απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο προειδοποίησε ότι, αν η Τουρκία δεν υπογράψει το Πρωτόκολλο, τότε δεν προχωρούν οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις.

Ικανοποιημένη η κυπριακή κυβέρνηση

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, εξέφρασε ικανοποίηση για το κείμενο του Πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας, λέγοντας ότι δεν περιέχει τίποτε δυσμενές για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Τουρκία με επιστολή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει πως είναι έτοιμη να υπογράψει το Πρωτόκολλο, και είπε ότι «η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για ομαλοποίηση των σχέσεων της Κύπρου με την Τουρκία».

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει στο κείμενο της τελικής συμφωνίας οποιαδήποτε επισήμανση εκ μέρους της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Είπε επίσης ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναλάβει την υποχρέωση να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου, το οποίο «δε θα τραβήξει σε βάθος χρόνου».

Ο Κύπριος Πρόεδρος, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, για τις δηλώσεις του ότι το κείμενο της ΕΕ μιλά για υπογραφή και όχι για εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, είπε: «Το εκπληκτικό είναι ότι οι δηλώσεις της Τουρκίας και κάποιων Τούρκων αξιωματούχων επαναλαμβάνονται στα ελληνικά από μερικούς στην Κυπριακή Δημοκρατία». Υποστηρίζουν, πρόσθεσε, τα επιχειρήματα της τουρκοκυπριακής πλευράς και της Αγκυρας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, ανέφερε ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχουν δύο απόψεις επί του θέματος. Η μία που αναφέρεται σε υπογραφή του Πρωτοκόλλου και ανάληψη της υποχρέωσης για εφαρμογή του από την Τουρκία, την οποία υιοθετεί η κυβέρνηση και υποστηρίζουν διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τη δεύτερη άποψη, η υπογραφή είναι αρκετή για να αρχίσει η Τουρκία ενταξιακές διαπραγματεύσεις και δε χρειάζεται άμεση εφαρμογή του Πρωτοκόλλου. Κάποιοι στην Κύπρο, είπε ο Κ. Χρυσοστομίδης, υιοθετούν τη δεύτερη άποψη, την οποία όμως δε συμμερίζεται η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία επιμένει στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου το συντομότερο δυνατόν ώστε να υπάρχει και ο απαραίτητος χρόνος για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Ενημερώθηκε από τον Μολυβιάτη ο Κύπριος Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, ενημερώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Πέτρο Μολυβιάτη, για τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση εργάζεται εδώ και καιρό για τη δημιουργία των σωστών προϋποθέσεων επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

Γίνεται αποδεκτό, πρόσθεσε, ότι δε θα υπάρχουν χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες σε μια νέα πρωτοβουλία και ότι θα γίνει σωστή προεργασία ώστε οι διαπραγματεύσεις να επιτύχουν.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα, Φρεντ Εκχαρτ, ότι ο Κόφι Ανάν αναμένει από τους Ελληνοκύπριους να του εκθέσουν γραπτώς τις αλλαγές που επιθυμούν στο «σχέδιο Ανάν», ο εκπρόσωπος είπε ότι, εάν και τι θα δοθεί από ελληνοκυπριακής πλευράς είναι θέμα του Εθνικού Συμβουλίου. Ανακοίνωσε επίσης ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει στις 12 του Απρίλη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ