ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάρτη 2005
Σελ. /40
Αστε, ρε, το θέατρο

Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
Τρία πουλάκια κάθονταν

προσλήψεις μολογούσαν

και τι προσλήψεις: οπλιτών, δηλαδή μισθοφόρων, που πά' να πει πληρωμένων φονιάδων, που θα εκπαιδεύονται για να αντιμετωπίσουν εσωτερικούς εχθρούς, εδώ κι αλλού. Και μην αρχίσει κανείς τα παραμύθια περί ανεργίας που αναγκάζει τα παιδιά να καταφεύγουν στο στράτευμα. Υπάρχει και όριο... Οπως και ο δρόμος του αγώνα...

Πάει κι ο Βαβύλης, μόνο τρία πρωτοσέλιδα κι αυτά μπαγιάτικα.

Αφήνοντας την «Ελευθεροτυπία» με το παράπονο για το πλήγμα στους θεσμούς. Δικοί τους είναι οι θεσμοί όλο και κάποιο λόγο θα έχουν να νοιάζονται για το κύρος τους. Πειράζει που εμείς θα συνεχίσουμε να μετράμε νεκρούς στα εργασιακά γκέτο και στη διπλανή στήλη θα συνεχίσουμε να παραθέτουμε τα κέρδη που συνοδεύουν τους νεκρούς και τους ...ανέργους. Γι' αυτό το έγκλημα καμιά αστική Δικαιοσύνη δεν μπορεί να αποδώσει δίκιο. Που πά' να πει δεν πά' να κουρεύονται κι αυτοί και οι θεσμοί τους. Σάπιοι από την κορφή ως τα νύχια. Φτυστοί το σύστημά τους. Ανάλογος κι ο Τύπος τους, ακόμα κι όταν δήθεν κλαψουρίζει για την κάθαρση που έχει αρχίσει να σαπίζει. Σαπίζει το σάπιο;

Εκείνοι, πάντως, που δίνουν ρέστα, είναι αυτοί που 20 χρόνια «ξέσκισαν» την εργατική τάξη και τα μικρομεσαία στρώματα. Δε φτάνει που δεν άφησαν τίποτα όρθιο απ' όλο αυτό που κάποτε ονομάζαμε Δημόσιες Επιχειρήσεις και Κοινωφελείς Οργανισμοί, βγαίνουν σήμερα να καταγγείλουν όχι την ιδιωτικοποίηση των υπόλοιπου που δεν πρόλαβαν να ξεκάνουν, αλλά τους όρους της νεοδημοκρατικής εκποίησης. Μιλάνε για άγρια φορολογική επιδρομή αυτοί, που όταν φώναζες «φοροεισπράκτορας» στη γειτονιά γυρνάγανε όλοι μαζί. Τόσο στο πετσί τους ο ρόλος.

Και για κερασάκι, το ΒΗΜΑ. Ποιος; το ΒΗΜΑ! Που από τις στήλες του έχει στηριχτεί κάθε ατιμία σε βάρος των εργατών, να μιλά σήμερα για «φορολογικές επιλογές που κατά κανόνα γίνονται από κυβερνήσεις της Δεξιάς»! Και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τι ήτανε, ρε ...Πρετεντέρηδες;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΔΕ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΣΥΜΜΑΖΕΥΤΑ

ΕΞ ΟΙΚΕΙΩΝ ΤΑ ΒΕΛΗ: «Το σκεπτικό της αύξησης του ΦΠΑ έστω και κατά μία ποσοστιαία μονάδα είναι να πάρει το κράτος "λίγα απ' όλους". Βέβαια κάθε αναπροσαρμογή της έμμεσης φορολογίας επιβαρύνει περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα παρά τους έχοντες και κατέχοντες. Επιπλέον ο αυξημένος ΦΠΑ δεν διευρύνει τη φορολογική βάση, αλλά στην περίπτωση που δεν ενταθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών στην αγορά, μπορεί να λειτουργήσει ως (αυξημένο) κίνητρο φοροδιαφυγής από μικροεπιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες» (το άρθρο στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΑΠΟ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟ ΚΑΝΕΙ: «Οι αναμενόμενες αποφάσεις φορολογικών μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα αναδεικνύουν για πολλοστή φορά ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, το οποίο την ταλανίζει πολλές δεκαετίες: την αδυναμία ενθάρρυνσης των επενδύσεων, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις να υποχρεώνονται εκούσες - άκουσες να καταφεύγουν στην αύξηση των φόρων (...) Θα ήταν πραγματικά κρίμα να διολισθήσει η κυβέρνηση στην εισπρακτικά εύκολη και πολιτικά άγονη οδό της επιβολής φόρων ως λύση ανάγκης, εγκαταλείποντας την αναπτυξιακή επιλογή στον βρόχο της γραφειοκρατίας» (το κύριο άρθρο στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ; «Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβλέπει "άγρια φορολογική επιδρομή σε βάρος των εργαζομένων" (...) Ο εκπρόσωπός του Νίκος Αθανασάκης κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση χωρίς κανένα σχέδιο για την οικονομία ετοιμάζεται να καταφύγει σε αθρόες ιδιωτικοποιήσεις "με όρους μιας απαράδεκτης εκποίησης και σε μια άγρια φορολογική επιδρομή σε βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των αγροτών, των επιχειρηματιών, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων"» (το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΘΡΑΣΟΣ: «Ολοι γνωρίζουμε ότι οι έμμεσοι φόροι, όπως αυτοί τους οποίους εξαγγέλλει σήμερα η κυβέρνηση της Ν.Δ., είναι οι πιο άδικοι φόροι. Θίγουν κυρίως τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας. Ολοι γνωρίζουμε ότι τέτοιες φορολογικές επιλογές γίνονται κατά κανόνα από κυβερνήσεις της Δεξιάς, που διακρίνονται για μειωμένη κοινωνική ευαισθησία» (από το κύριο άρθρο στο «ΒΗΜΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΕΓΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Η ΧΩΡΑ: Προσλήψεις 5.800 οπλιτών

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πώς θα γίνουν 5.200 προσλήψεις σε Αεροπορία, Ναυτικό, Στρατό

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ στις ΔΕΚΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 9 ΕΠΙΤΑΓΕΣ σε Βαβύλη και Σία

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ηρωίνη - δώρο έταζε ο Βαβύλης

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ» της συνέντευξης Βαβύλη

Η ΑΥΓΗ: Εμπορικά κέντρα και φαγάδικα στα ολυμπιακά γήπεδα!

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΚΑΥΤΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΚΟΚΚΑΛΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΑΠΟΒΛΗΤΑ... ΧΡΥΣΑΦΙ στις ένοπλες δυνάμεις

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Πάγωμα» επενδύσεων προβλέπει η βιομηχανία

Η ΝΙΚΗ: Το σκληρό πρόσωπο της ΝΔ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μείωση δαπανών και έμμεσοι φόροι

ΤΑ ΝΕΑ: Πρόταση - σοκ για αύξηση του ΦΠΑ!

ΕΘΝΟΣ: ΦΠΑ 19% προτείνει ο Γ. Αλογοσκούφης

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η ώρα του λογαριασμού

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και ΔΡΑΣΗ ενάντια στη νέα αντιλαϊκή έφοδο

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το κύρος της Δικαιοσύνης

«Συμβαίνουν ακατανόητα και απαράδεκτα πράγματα, που μειώνουν το κύρος της δικαιοσύνης με τους χειρισμούς της υπόθεσης Βαβύλη από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Κάπου (...) τι δουλειά έχει να ανοίγει δίαυλο επαφής με τον καταζητούμενο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και να δίνει διαβεβαιώσεις ότι ο Βαβύλης θα έχει δίκαιη δίκη; Επιτρέπονται τέτοιου είδους επαφές, αλλά -το ακόμη χειρότερο- και παζάρια με την παροχή εγγυήσεων;» (από το κύριο άρθρο στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Το σάπιο παράγει σάπιο

«Οι αποκαλύψεις που γίνονται σε υποθέσεις μείζονος σπουδαιότητας φθάνουν μέχρι εκεί που αντέχει το σύστημα. Μέχρι εκεί που αντέχουν οι θεσμοί. Μόλις γίνει αντιληπτόν ότι μπορεί να χαθεί ο έλεγχος (...) γίνονται τα συνηθισμένα: καρφώματα, σιωπές, συγκάλυψη (...) αυτοί που πρέπει να την πληρώσουν συνήθως δίνουν τα "μικρά ψάρια" και κάνουν συμφωνίες (...) ο κόσμος δε μαθαίνει τα πραγματικά περιστατικά, αλλά διαθέτει ένα αλάνθαστο ένστικτο. Καταλαβαίνει, λοιπόν, ότι η υπόθεση "κάθαρση" έχει αρχίσει να σαπίζει» (ο Μ. Κωττάκης στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

Πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι

«Τι λέει το ΠΑΣΟΚ για την πρόταση του κ. Μάνου περί κατάργησης της μονιμότητας των νεοπροσληφθέντων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα; Επισήμως δεν έχει τοποθετηθεί, πλην όμως μάλλον τη θεωρεί σε σωστή κατεύθυνση» (το σχόλιο στο «ΕΘΝΟΣ»).

Χρυσοφόρα ανεργία

«Οι μεγαλύτερες γερμανικές εταιρίες περιέκοψαν σωρευτικά 35.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία και δημιούργησαν 9.500 νέες θέσεις σε θυγατρικές στο εξωτερικό. Οσο για τα κέρδη τους αυξήθηκαν κατά 130% εντός του 2004» (το ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ