ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Συνολική πολιτική της ΕΕ το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος

Χαρακτηριστική η απάντηση της αρμόδιας επιτρόπου στην Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την αντιαπεργιακή διάταξη που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Το γεγονός ότι το χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα που νομοθέτησε πρόσφατα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποτελεί συνολική πολιτική της ΕΕ έρχεται να επιβεβαιώσει η απάντηση που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (η Επίτροπος Απασχόλησης Μ. Τίσεν), σε σχετική Ερώτηση που κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Στην Ερώτηση προς την Επιτροπή, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημείωνε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε συμφωνία με την ΕΕ, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τα άλλα αστικά κόμματα, υλοποιώντας διαχρονική απαίτηση των εργοδοτών, νομοθέτησε επί της ουσίας την κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος. Εθεσε όρους απαγορευτικούς για τη λήψη απεργιακής απόφασης, ιδιαίτερα στα πρωτοβάθμια συνδικάτα που δρουν στους χώρους δουλειάς, σε συνθήκες εργοδοτικής τρομοκρατίας, όπου η συμμετοχή σε απεργία οδηγεί ακόμα και σε απόλυση. Το φαινόμενο της κήρυξης παράνομων του 90% των απεργιών με την ισχύουσα νομοθεσία θα κλιμακωθεί, καθιστώντας "παράνομες" το σύνολο των απεργιών, οδηγώντας συνδικαλιστές και εργαζόμενους στην απόλυση και στα δικαστήρια, επειδή διαμαρτύρονται για τις μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων».

Στη χαρακτηριστική απάντησή της, η αρμόδια επίτροπος, Μ. Τίσεν, αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:«Η άσκηση του απεργιακού δικαιώματος υπόκειται σε κάποια μορφή περιορισμού, δηλαδή σχετικά με τις ομάδες που δικαιούνται να καλέσουν σε απεργία, τους επιτρεπόμενους στόχους, τις διαδικαστικές απαιτήσεις κ.λπ. Οσον αφορά την πρόσφατη ελληνική νομοθεσία, ότι για έγκυρη απεργία σε επίπεδο εταιρείας απαιτείται απαρτία 50% των μελών συνδικαλιστικών οργανώσεων, σημειώνεται ότι παρόμοιες ή πιο αυστηρές απαιτήσεις υπάρχουν και σε άλλα κράτη - μέλη. Αρα είναι αμφίβολος ο ισχυρισμός ότι υπονομεύεται ή καταργείται ουσιαστικά το δικαίωμα στην απεργία σε επίπεδο εταιρείας στην Ελλάδα».

Οργάνωση και πάλη για να σπάσει στην πράξη η αντιαπεργιακή νομοθεσία

Σχολιάζοντας την απάντηση της Επιτροπής, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της:

«Με λίγα λόγια, ο περιορισμός έως ουσιαστική κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος, σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας και εργοδοτικής τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς, δεν είναι απλά μια συνέπεια των μνημονίων στην Ελλάδα. Πρόκειται για γενικευμένη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε όλα τα κράτη - μέλη. Μάλιστα η επίτροπος καλεί τους εργαζόμενους να είναι και ευχαριστημένοι, προετοιμάζοντάς τους ότι "υπάρχουν και χειρότερα" (αυστηρότεροι αντιαπεργιακοί περιορισμοί) σε άλλα κράτη.

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του έχουν εγκληματικές ευθύνες, παίζοντας βρώμικο ρόλο στην καταστολή του κινήματος, στην εξυπηρέτηση του κεφαλαίου, που του απονέμει συγχαρητήρια απλόχερα.

Ενιαία λοιπόν υλοποιείται η διαχρονική απαίτηση της εργοδοσίας για περιορισμό των εργατικών δικαιωμάτων, με πρώτο απ' όλα το απεργιακό δικαίωμα.

Η "σύγκλιση" των αντεργατικών νομοθεσιών είναι προϋπόθεση για την παραπέρα εμβάθυνση της "ενιαίας αγοράς". Οι επιχειρηματικοί ανταγωνισμοί κλιμακώνονται, όμως κοινή βάση παραμένει το τσάκισμα όσων εργατικών δικαιωμάτων απέμειναν.

Η καταστολή του εργατικού κινήματος με την αντιαπεργιακή νομοθεσία πάει χέρι χέρι με την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τη γενίκευση της φθηνής, "ευέλικτης" και χωρίς δικαιώματα απασχόλησης, την κατάργηση και των τελευταίων δικαιωμάτων προστασίας των εργαζομένων (όπως π.χ. η προστασία των εγκύων γυναικών από την απόλυση, με βάση πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου), την απαίτηση για μαζικούς πλειστηριασμούς. Αυτά συνιστούν απαραίτητη προϋπόθεση για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Αυτή θα είναι η επόμενη μέρα της λεγόμενης "εξόδου" από τα μνημόνια και ο "κράχτης" προσέλκυσης "επενδυτικού ενδιαφέροντος".

Το σύνολο της ευρωενωσιακής και σε κάθε κράτος νομοθεσίας ανοίγει ακόμα περισσότερο την όρεξη του κεφαλαίου να κλιμακώσει τη δίχως τέλος αντεργατική επίθεσή του. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνδιαμορφώνει αυτά τα αντεργατικά τερατουργήματα και μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα τα πριμοδοτούν, εξωραΐζοντάς τα.

Απέναντι σ' αυτήν την επίθεση, το εργατικό κίνημα ένα δρόμο έχει: Με οργάνωση και μαζικότερους, μαχητικότερους, καλύτερα οργανωμένους και ταξικά προσανατολισμένους αγώνες για τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, να σπάσει στην πράξη την απαγόρευση της απεργίας, να οξύνει την αντιπαράθεση με το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις, τους διεθνείς οργανισμούς του, το σύστημα της εκμετάλλευσης».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ
Εκατοντάδες εργάτες ψήφισαν για την ισχυροποίησή του

Στις 13/3 ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου, για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και την εκλογή αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία και το ΕΚΑ.

Για το ΔΣ ψήφισαν 1.094 εργαζόμενοι, με 18 άκυρα/λευκά. Η ΔΑΣ πήρε 1.076 ψήφους και κατέλαβε 15 έδρες. Για αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου ψήφισαν 1.094 (άκυρα/λευκά 16). Η ΔΑΣ πήρε 1.078 ψήφους και έβγαλε 22 αντιπροσώπους. Για αντιπροσώπους στο ΕΚΑ ψήφισαν 1.021 (άκυρα/λευκά 15). Η ΔΑΣ πήρε 1.006 ψήφους και έβγαλε 14 αντιπροσώπους.

Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου στην ανακοίνωσή του «χαιρετίζει τους συναδέλφους που και με την ψήφο τους επιβεβαίωσαν τη συμφωνία τους και τη στήριξή τους στην ταξική γραμμή του Συνδικάτου (...) Τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών έδειξαν ότι παρότι έγιναν σε συνθήκες όπου ο κλάδος αντιμετώπισε ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση καθώς και την αύξηση των "ευέλικτων" μορφών εργασίας (της μερικής απασχόλησης, της εκ περιτροπής εργασίας κ.ά.), υπάρχει ένα μεγάλο μέρος εργατών που αναγνωρίζει την ανάγκη ισχυροποίησης του Συνδικάτου (...) Σε αυτές τις συνθήκες και δεδομένου ότι πάρα πολλοί συνάδελφοι χάσανε τη δουλειά τους ή άλλαξαν κλάδο, το σωματείο άντεξε και κατάφερε να σταθεί όρθιο, αλλά και να ανανεωθεί με πολλές νέες εγγραφές μελών. Η ανάδειξη των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για μία ακόμα φορά στο τιμόνι του Συνδικάτου επιβεβαιώνει ότι η αταλάντευτη και επίμονη δράση των ταξικών δυνάμεων συναντά την αναγνώριση όλου του κλάδου (...) Καλούμε όλους τους συναδέλφους να εμπιστευτούν το Συνδικάτο τους, το Συνδικάτο που παλεύει καθημερινά για το δίκιο των εργαζομένων του κλάδου και δεν γίνεται εργαλείο στα χέρια της μεγαλοεργοδοσίας και των κυβερνήσεών της».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΕΣ - ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ
Διεκδικούν την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων

Να μην εφαρμοστούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι (4387/2016 και 4472/2017) που δίνουν τη «χαριστική βολή» στις συντάξεις διεκδικεί ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών και Περιχώρων.

Στο ψήφισμα που υιοθέτησε σε Γενική Συνέλευση, στις 13/3, ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι ο επανυπολογισμός κύριων και επικουρικών συντάξεων, μαζί με την κατάργηση του «επιδόματος συζύγου» και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, φέρνει μειώσεις της τάξης του 35% στις συντάξεις. Παράλληλα με τον αγώνα ενάντια στη νέα λεηλασία των συντάξεων, ο Σύνδεσμος απαιτεί από την κυβέρνηση με πολιτική απόφαση να αποδώσει στους δικαιούχους τα ποσά που προκύπτουν από τις διαφορές στις παρακρατήσεις που έγιναν στις συντάξεις τους, υπερβαίνοντας ακόμα και τα ποσά των νομοθετημένων περικοπών από τους αντιλαϊκούς νόμους. Υπογραμμίζει ακόμα ότι η εμπορευματοποίηση της Υγείας φορτώνει όλο και μεγαλύτερο βάρος στις πλάτες των συνταξιούχων. Διεκδικεί δημόσια και δωρεάν Υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, χωρίς περικοπές και πλαφόν, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αναφορά με το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου κατέθεσαν προς την υπουργό Εργασίας βουλευτές του ΚΚΕ, ζητώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του.

«PRAKTIKER»
Με διαφημιστικό φυλλάδιο συκοφαντεί την απεργία

Με επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα διαφημίζει η επιχείρηση «Praktiker» τα ποδήλατα που εμπορεύεται.

«Με το ποδήλατο οι απεργίες δεν σας αγγίζουν», αναφέρει χαρακτηριστικά το διαφημιστικό φυλλάδιο της εταιρείας, «εξηγώντας» πως με την αγορά ποδηλάτου οι εργαζόμενοι «δεν θα χρειάζεται να ανησυχούν» για το πώς θα πηγαίνουν στη δουλειά τους τις μέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων, «αφού το ποδήλατο δεν απεργεί»!

«Αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με νόμο ξηλώνει το απεργιακό δικαίωμα των εργαζομένων, η συγκεκριμένη εταιρεία το πάει ένα βήμα παραπέρα, δυσφημίζοντάς το ως κύριο λόγο "ανησυχίας" για εργαζόμενους και καταναλωτές», σχολιάζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Οπως καταγγέλλει, η εταιρεία έχει μετατρέψει «την ζωή των εργατών σε... ποδήλατο, με την εντατικοποίηση να "χτυπά κόκκινο", τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου να αποτελούν καθεστώς, τις ανύπαρκτες συνθήκες υγείας και ασφάλειας να επιβαρύνουν ανεπανόρθωτα την υγεία τους», ενώ παράλληλα επιτίθεται στην κορυφαία μορφή πάλης της εργατικής τάξης, την απεργία.

Ο Σύλλογος υπενθυμίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη επιχείρηση βάλλει ενάντια στη συλλογική οργάνωση και πάλη των εργαζομένων. «Πρόσφατα στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και με αφορμή προσφυγή του επιχειρησιακού σωματείου, εκπρόσωπός της δήλωσε ότι "το σωματείο δεν εξουσιοδοτείται να εκπροσωπεί κανέναν εργαζόμενο", ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει προσπαθήσει ανεπιτυχώς να εμποδίσει και να δυσφημήσει τη δράση του κλαδικού και επιχειρησιακού σωματείου», σημειώνει.

Ο Σύλλογος απαιτεί να αποσυρθεί το συγκεκριμένο φυλλάδιο και καλεί τους εργαζόμενους «να κάνουν το βήμα να οργανωθούν και να δυναμώσουν το επιχειρησιακό και κλαδικό τους σωματείο».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
«Συνταγματική» έκρινε την κατάργηση της σύνταξης στις πολύτεκνες μητέρες

Συνταγματική και νόμιμη έκρινε το Α' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) την κατάργηση (από 1/11/2012) της ισόβιας σύνταξης των 102 ευρώ που λάμβαναν οι πολύτεκνες μητέρες.

Ειδικότερα, από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λάρισας στάλθηκε προδικαστικό ερώτημα στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, για τη συνταγματικότητα ή μη της διάταξης του νόμου 4093/2012, που προβλέπει τη διακοπή της ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας, που είχε χορηγηθεί με το άρθρο 63 του νόμου 1892/1990. Στα Διοικητικά Δικαστήρια είχε προσφύγει αγρότισσα πολύτεκνη μητέρα, μέλος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος.

Το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ, με την υπ' αριθμ. 719/2018 απόφασή του, έκρινε ότι η κατάργηση της ισόβιας σύνταξης πολύτεκνης μητέρας δεν αντίκειται στο Σύνταγμα και ότι η ισόβια σύνταξη πολύτεκνης μητέρας δεν χορηγούνταν με σκοπό τον βιοπορισμό της τελευταίας, όπως συμβαίνει στις συντάξεις που αποτελούν κοινωνικοασφαλιστικές παροχές και η χορήγησή τους συνδέεται με την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, τη συμπλήρωση ελάχιστου χρόνου ασφάλισης κ.λπ., αλλά είχε τιμητικό χαρακτήρα. Πρόκειται προφανώς για έωλους ισχυρισμούς, αφού «κανονικότατα» έγιναν και οι μεγάλες μειώσεις στους συνταξιούχους, παρά το γεγονός ότι ως ασφαλισμένοι είχαν καταβάλει εισφορές, ενώ η τιμητική σύνταξη στις πολύτεκνες μητέρες, που έτσι και αλλιώς ήταν μικρή, ήταν μια έμμεση αναγνώριση του ρόλου τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ