ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 31 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ
ΦΩΤΟ 2

Με βαθιά θλίψη για την απώλειά της, αλλά και εξαιτίας του πρόωρου και αναπάντεχου θανάτου της, μάθαμε τα νέα για την αξιαγάπητη και ακούραστη συναγωνίστρια και συντρόφισσα ΓΑΡΥΦΑΛΙΑ ΜΠΟΥΓΙΑ - ΚΥΡΙΟΥ, που μας άφησε σε ηλικία μόλις 55 χρόνων, το Γενάρη του 2017, στο Ηράκλειο Κρήτης.

Σε λιγότερο από δυο χρόνια πριν, τελείωσε άδικα και πρόωρα η ζωή και η δράση του συντρόφου μας ΓΙΑΝΝΗ ΚΥΡΙΟΥ, που άφησε την τελευταία του πνοή όντας μόλις 57 χρόνων, τον Απρίλη του 2015 στην Αθήνα. Το Μάρτη του '15 «έφυγε» από τη ζωή ο σύντροφος και φίλος μας ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ σε ηλικία σχεδόν 70 χρόνων. Ο Χρήστος μας είχε έρθει απ' τη ΔΕΗ και παρ' όλα τα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν, στάθηκε στο πλάι μας και βοήθησε όσο μπορούσε το Κόμμα μας, ειδικά μετά τη διάσπαση του '90.

Είμαι σίγουρος ότι όλοι εμείς που υπάρχουμε και ζούμε στην περιοχή των Οργανώσεων της Ριζούπολης και της Λαμπρινής θα θυμόμαστε πάντα με νοσταλγία και αγάπη όλους τους παραπάνω συντρόφους που έμειναν πιστοί στο Κόμμα μας μέχρι τέλους, αλλά και δεν θα ξεχάσουμε την ανεκτίμητη συνεισφορά τους στους αγώνες από το 1974 και δώθε. Σαν ελάχιστη προσφορά στο ΚΚΕ, στο Κόμμα των αγώνων και των ηρώων για την ανάπτυξη του οποίου πάλεψαν και οι αγαπημένοι μας σύντροφοι, στέλνω 500 ευρώ, ως πρώτη δόση, επί ευκαιρίας της Οικονομικής Εξόρμησης.

ΜΩΡΑΪΤΟΥ ΡΗΝΑ
ΜΩΡΑΪΤΟΥ ΡΗΝΑ
Π. Σ. Κ.

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ ΡΑΠΤΗ και της πρόωρα χαμένης ΑΓΛΑΪΑΣ ΡΑΠΤΗ, που επαναπατρίστηκαν από την πολιτική προσφυγιά το 1976 και παρέμειναν πάντα πιστοί στο ΚΚΕ, η Μαρία Ράπτη και η Ρίτα Στολτίδου προσφέρουν στο ΚΚΕ το ποσό των 100 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Ποντοκώμης - Μαυροδενδρίου Κοζάνης.

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη του αγωνιστή του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ ΣΤΟΛΤΙΔΗ ΛΕΩΝΙΔΑ και της συζύγου του ΣΤΟΛΤΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗΣ, μαχήτριας του ΔΣΕ, που επαναπατρίστηκαν από την πολιτική προσφυγιά το 1976 και παρέμειναν πάντα πιστοί στο ΚΚΕ, ο γιος τους και τα εγγόνια τους προσφέρουν 70 ευρώ μέσω της ΤΕ Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας.

***

ΦΩΤΟ

Πέρασε ένας χρόνος που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος σύζυγος και πατέρας ΣΤΑΘΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ. Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει στο Κόμμα του, του οποίου υπήρξε μέλος μέχρι το τέλος της ζωής του, το ποσό των 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση μέσω ΚΟΒ Ασπρων Χωμάτων.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της πολυαγαπημένης μου συζύγου ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΚΑΛΩΝΗ, που «έφυγε» από κοντά μας στις 11/12/2016, προσφέρω μέσω ΚΟΒ Ωραιοκάστρου στο τιμημένο ΚΚΕ το ποσό των 150 ευρώ και στην εφημερίδα μας, τον «Ριζοσπάστη», το ποσό των 50 ευρώ.

ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΝΙΚΟΣ
Ο σύζυγος Δημήτρης Καλώνης

***

ΦΩΤΟ

Ο σύζυγος Γεώργιος Ζάπρας προσφέρει στη μνήμη της γυναίκας του ΜΑΡΙΑΣ ΖΑΠΡΑ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Ωραιοκάστρου το ποσό των 50 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ 3

Στη μνήμη του ΤΑΚΗ ΜΑΜΑΤΣΗ, του αγαπημένου συντρόφου στη ζωή και τους αγώνες του Κόμματός μας, του ΚΚΕ, στο οποίο αφιερώθηκε από τα μαθητικά χρόνια έως το τέλος της ζωής του. «Εφυγε» από κοντά μας το 2002 το Δεκέμβρη, αλλά στη μνήμη μας είναι πάντα κοντά μας και όσο ζούμε θα τον θυμόμαστε.

Επίσης, στη μνήμη του αδερφού μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΑΡΑΓΚΑ, δασκάλου που σκοτώθηκε στον ΕΛΑΣ, και του ΜΙΜΗ ΖΑΡΑΓΚΑ, που είχε κλείσει τα 20 του χρόνια όταν σκοτώθηκε στη μάχη της Καρδίτσας. Δεν μπορώ να τους ξεχάσω ποτέ.

Στη μνήμη όλων των παραπάνω, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, προσφέρω στο ΚΚΕ 150 ευρώ μέσω ΚΟΒ Περισσού. Θα σας θυμόμαστε πάντα.

Φρόσω Μαμάτση

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μου συντρόφου στη ζωή και τον αγώνα ΜΗΤΣΟΥ ΛΕΝΗ, που «έφυγε» πριν από 17 χρόνια, και για τους αγώνες του κυνηγήθηκε. Ηταν από αυτούς που όντας μαθητής Γυμνασίου ήταν επίσης κατηγορούμενος στη δίκη της Πρίντζου στα Γιάννενα. Στάλθηκε στις φυλακές Κέρκυρας. Εως το τέλος της ζωής του πάλευε για τα ιδανικά του ΚΚΕ. Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του, καθώς και των αδελφών μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΑΡΑΓΚΑ, δασκάλου που σκοτώθηκε στον ΕΛΑΣ, και του ΜΙΜΗ ΖΑΡΑΓΚΑ, που είχε κλείσει τα 20 του χρόνια όταν σκοτώθηκε στη μάχη της Καρδίτσας. Δεν μπορούμε να τους ξεχάσουμε ποτέ.

ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ
ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ
Στη μνήμη όλων των παραπάνω, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, προσφέρω στο ΚΚΕ 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Περισσού. Θα σας θυμόμαστε πάντα.

Κωνσταντινιά Λένη

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ Γ. ΚΡΗΤΙΚΟΥ, μέλους του Κόμματος στον Πειραιά, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Γρηγορούσας - Δάσους Χαϊδαρίου.

Τα παιδιά του Γιώργος - Ασπασία και τα εγγόνια του Επαμεινώνδας - Ιωάννα

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των συντρόφων ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΣΟΥΝΑΚΗ και ΑΠΟΣΤΟΛΗ (ΤΟΛΗ) ΚΑΝΙΑΡΗ προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Κέντρου Αγ. Αναργύρων.

Γιώργος - Κατερίνα

***

ΦΩΤΟ 6

Στη μνήμη των αγαπημένων μας: ΜΩΡΑΪΤΗ ΧΡΗΣΤΟΥ, ΜΩΡΑΪΤΗ ΝΙΚΟΥ, ΜΩΡΑΪΤΟΥ ΡΗΝΑΣ, ΜΩΡΑΪΤΗ ΜΑΝΩΛΗ, ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ και ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗ ΜΑΝΟΥ, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους δίνουν 100 ευρώ στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος, μέσω της ΚΟΒ Γ' - Δ' Διαμερίσματος Πειραιά.

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη του πατέρα μου ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΛΑΣΟΥΝΤΑ, του αδερφού του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΣΟΥΝΤΑ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ, καθώς και στη μνήμη της μητέρας μου ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΚΑΛΑΣΟΥΝΤΑ, προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Αμαρουσίου.

Φωτεινή Καλασούντα

***

ΦΩΤΟ

Στις 22 Δεκέμβρη 2017 ετάφη με πολιτική κηδεία στο Νεκροταφείο Ζωγράφου ο αγωνιστής και κομμουνιστής αδελφός μου ΜΠΑΜΠΗΣ ΦΙΤΣΙΟΣ, άξιος γιος του πατέρα μας Κώστα Φίτσιου, αξιωματικού του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, που αιχμαλωτίστηκε και κατακρεουργήθηκε από τους μοναρχοφασίστες σε μάχη κοντά στον Αυλώνα Αττικής, τον Απρίλη του 1948.

ΛΕΝΗΣ ΜΗΤΣΟΣ
ΛΕΝΗΣ ΜΗΤΣΟΣ
Στη μνήμη του αδελφού μου προσφέρω 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Ανω Γαλατσίου στο ΚΚΕ.

Ο αδελφός του Τάκης Φίτσιος

***

ΦΩΤΟ

Πέρασαν δεκαοχτώ μήνες από την αιφνίδια και τόσο πρόωρη απώλεια του συντρόφου μας ΘΑΝΑΣΗ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΑΚΗ. Γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα από οικογένεια βιοπαλαιστών. Οργανώθηκε στην ΚΝΕ το 1996, όταν ήταν σπουδαστής στο ΤΕΙ Λάρισας, από όπου πήρε το πτυχίο Τεχνολόγου Γεωπονίας.

Από το 2008 εργαζόταν στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, στο σωματείο του οποίου ήταν εκλεγμένος. Ολα τα χρόνια αγωνίστηκε δραστήρια μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ και στη συνέχεια του Κόμματος από διάφορες στελεχικές θέσεις, χωρίς ποτέ να παραμελήσει την συντρόφισσά του στη ζωή και το Κόμμα, Χριστίνα, και τα δυο τους παιδιά, Γιώργο και Αριστέα, τα οποία υπεραγαπούσε. Τα τελευταία χρόνια ήταν μέλος της ΚΟΒ μας, Γραμματέας του Τομέα Τοπικής, Περιφερειακής και Κεντρικής Διοίκησης και μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, δίνοντας με επιμονή και αυτοθυσία τη μάχη για την ισχυροποίηση του Κόμματος.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 250 ευρώ στο Κόμμα στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης.

ΚΟΒ Εργαζομένων στο Δήμο Αθήνας και φορείς του Δημοσίου

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του θείου μου ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, προσφέρω στο τιμημένο ΚΚΕ 250 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση μέσω ΚΟΒ Δημοσίου.

ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
Βίρνα Πανοπούλου - Βέρρα

***

ΦΩΤΟ

Στις 28 Δεκέμβρη συμπληρώθηκαν επτά χρόνια από το θάνατο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ. Γεννήθηκε στο Μάνεσι Αργολίδας στις 1/9/1929 από αγροτοκτηνοτρόφους και κομμουνιστές γονείς. Ο πατέρας του είχε εξοριστεί στην Ικαρία για πολλά χρόνια, έτσι το βάρος της επιβίωσης της οικογένειας είχε πέσει πάνω του. Αριστος μαθητής στο σχολείο, μπήκε πρώτος στην Ανωτάτη Εμπορική (ΑΣΟΕΕ). Από μικρό τον συνεπήραν οι ιδέες του ΚΚΕ και εντάχθηκε στα Αετόπουλα και στην ΕΠΟΝ, πολεμώντας τους Γερμανούς.

Φανατικός οπαδός της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, διώχθηκε για τις ιδέες του. Αριστούχος πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ, πέρναγε σε όλους τους γραπτούς διαγωνισμούς για δημόσιες θέσεις (Τράπεζα της Ελλάδας, υπουργείο Συντονισμού, υπουργείο Οικονομικών), αλλά το σύστημα της εθνικοφροσύνης δεν του έδινε χαρτί κοινωνικών φρονημάτων για να πιάσει δουλειά. Το 1958, όταν η ΕΔΑ έπιασε το ιστορικό ποσοστό του 25%, το σύστημα φοβήθηκε και του επέτρεψε να πιάσει δουλειά στο υπουργείο Οικονομικών, όπου αν και είχε όλα τα τυπικά προσόντα, δεν του επέτρεπαν να προαχθεί και κέρδιζε όλες τις προαγωγές του στα δικαστήρια. Το 1967 η χούντα των συνταγματαρχών τον απέλυσε γιατί αρνήθηκε να προπαγανδίσει υπέρ της στα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας, όπου τον είχε μεταθέσει. Προσωπικός φίλος του βουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Κάππου, έδρασαν μαζί στον αντιδικτατορικό αγώνα.

ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
Το 1974, επανήλθε στην υπηρεσία του και ασχολήθηκε με το συνδικαλισμό, ύστερα από εντολή του Κόμματος, του οποίου ήταν πλέον ενεργό και πολύ δραστήριο μέλος.

Υπήρξε στέλεχος της ΔΑΣ Εφοριακών και είχε εκλεγεί επανειλημμένα μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Αττικής και Νήσων.

Κομμουνιστής με τα όλα του, υπήρξε πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης (ΕΕΔΥΕ) Δάφνης και πρόεδρος των αντιστασιακών (ΠΕΑΕΑ) του Νομού Αργολίδας. Απεβίωσε στις 28 Δεκέμβρη 2010, σε ηλικία 81 ετών. Η σπορά που έριξε γύρω του έπιασε τόπο. Η γυναίκα του, τα τρία παιδιά του και όλα τα εγγόνια του είναι κομμουνιστές και συνεχίζουν το έργο του, μέχρι να αλλάξει αυτός ο κόσμος της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και να ανατείλει ο νέος κόσμος, του κομμουνισμού, που ονειρεύτηκε και πάλεψε μέχρι το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, αντί μνημόσυνου, η γυναίκα του Αγγελική, ο γιος του Χρήστος και οι κόρες του Βασιλική και Ευαγγελία προσφέρουν στο Κόμμα του, το ηρωικό ΚΚΕ, το ποσό των 300 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης.

ΜΑΜΑΤΣΗΣ ΤΑΚΗΣ
ΜΑΜΑΤΣΗΣ ΤΑΚΗΣ
ΚΑΛΑΣΟΥΝΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΑΛΑΣΟΥΝΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΑΛΑΣΟΥΝΤΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΚΑΛΑΣΟΥΝΤΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΖΑΡΑΓΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΖΑΡΑΓΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΖΑΡΑΓΚΑΣ ΜΙΜΗΣ
ΖΑΡΑΓΚΑΣ ΜΙΜΗΣ
ΕΛΕΝΗ ΣΤΟΛΤΙΔΟΥ
ΕΛΕΝΗ ΣΤΟΛΤΙΔΟΥ
ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΝΑΚΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΝΑΚΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ
ΑΓΛΑΙΑ ΡΑΠΤΗ
ΑΓΛΑΙΑ ΡΑΠΤΗ
ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΡΑΠΤΗΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ
ΡΑΠΤΗΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΟΥ
ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ (ΤΟΛΗΣ) ΚΑΝΙΑΡΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ (ΤΟΛΗΣ) ΚΑΝΙΑΡΗΣ
ΣΤΑΘΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΣΤΑΘΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΑΚΗΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΑΚΗΣ
ΜΠΑΜΠΗΣ ΦΙΤΣΙΟΣ
ΜΠΑΜΠΗΣ ΦΙΤΣΙΟΣ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΑΛΩΝΗ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΑΛΩΝΗ
ΜΑΡΙΑ ΖΑΠΡΑ
ΜΑΡΙΑ ΖΑΠΡΑ
ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Προσφορά

-- Δύο οικοδόμοι από τη Δανία ενισχύουν το τιμημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με 2.500 κορόνες Δανίας, ως πρώτη δόση, προς τιμήν των εκατό χρόνων από τη μεγάλη Σοσιαλιστική Οκτωβριανή Επανάσταση, μέσω της ΚΟΒ Κοπεγχάγης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ