ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
Να τους γυρίσει την πλάτη

Τα κάλπικα διλήμματα είναι στην ημερήσια διάταξη. Ετσι, αμέσως μετά την τρίτη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αντ. Σαμαράς είπε: «Χρέος μας είναι να διατηρήσουμε τη σταθερότητα (...) δική μας δουλειά είναι να εξουδετερώσουμε τους κινδύνους (...) η Ελλάδα είναι πολύ κοντά είτε να διασωθεί για πάντα είτε να μπει ξανά σε πρωτόγνωρη περιπέτεια». Την ίδια ώρα, ο Αλ. Τσίπρας είπε: «Η κυβέρνηση Σαμαρά που λεηλάτησε την κοινωνία αποτελεί παρελθόν. Με τη θέληση λαού, σε λίγες μέρες, θα είναι παρελθόν και τα μνημόνια της λιτότητας. Οι πολίτες να είναι αισιόδοξοι και χαρούμενοι, το μέλλον ήδη ξεκίνησε». Εμείς θα σας σώσουμε λέει η ΝΔ, ψηφίστε μας να μην μπει η Ελλάδα σε περιπέτεια, δηλαδή σε νέα κρίση. Με τη θέληση του λαού, δηλαδή ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι παρελθόν τα μνημόνια, θα βγούμε από την κρίση, γι' αυτό ο λαός να είναι χαρούμενος, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που και οι δύο μιλούν για το μέλλον των μεγαλοεπιχειρηματιών και της καπιταλιστικής Ελλάδας μέσα στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη. Θέλουν το μέλλον με τα «μνημόνια διαρκείας» και το λαό στις συμπληγάδες τους. Διέξοδος για το λαό, να γυρίσει την πλάτη και στους δύο, να ενισχύσει αποφασιστικά το ΚΚΕ, δυναμώνοντας την εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση στις κυβερνήσεις, στην εξουσία του κεφαλαίου, στα κόμματά του, στην ΕΕ.

Τα νταούλια της κοροϊδίας

Δεν πρόλαβαν να προκηρυχτούν εκλογές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να βαράνε τα νταούλια της κοροϊδίας. Ερωτηθείς σε εκπομπή του ρ/σ «Παραπολιτικά 90,1 FM» για το τι σημαίνει κατάργηση του μνημονίου από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο Δ. Στρατούλης απάντησε επί λέξει: «Είμαστε πανέτοιμοι από την πρώτη μέρα, αν με το καλό είμαστε κυβέρνηση με την ψήφο του ελληνικού λαού, θα αρχίζουμε να εφαρμόζουμε το πρόγραμμα που είχε ανακοινώσει ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ. Τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση, τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας, μέτρα επαναφοράς της εργατικής νομοθεσίας και των εργασιακών δικαιωμάτων...». Μόνο που τα μέτρα για την «ανθρωπιστική κρίση» και την επανεκκίνηση της οικονομίας - όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ - καθόλου δεν συνιστούν κατάργηση των μνημονίων. Ούτε συνιστούν «επαναφορά της εργατικής νομοθεσίας», αφού πέραν του κατώτερου μισθού και της 13ης σύνταξης μέχρι τα 700 ευρώ, όλο το «μνημονιακό» καθεστώς που επιβλήθηκε παραμένει ανέγγιχτο. Το πρόγραμμα της ΔΕΘ, που έχει ανακοινώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφήνει άθικτο όλο το αντεργατικό πλέγμα των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, αλλά και τους νόμους σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο Δ. Στρατούλης επιχειρεί να θολώσει τα νερά ταυτίζοντας ορισμένα επιμέρους μέτρα - ψίχουλα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ με την «κατάργηση του μνημονίου». Και είναι και αυτή η τοποθέτηση μια πρόσθετη απόδειξη για τους εργαζόμενους για το πού το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ και σε τι προεκλογικά τερτίπια καταφεύγει για να υφαρπάξει τις λαϊκές ψήφους.

Μνημόνια διαρκείας

Η κλιμάκωση των αντιλαϊκών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που έχει ανάγκη το κεφάλαιο είναι το κοινό μήνυμα που απέστειλαν χτες οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί. Τόσο η ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όσο και η πλευρά του ΔΝΤ, βάζοντας στην άκρη την όποια «νέα» κυβερνητική διαχείριση, επικεντρώνουν στη στρατηγική κατεύθυνση των αναδιαρθρώσεων, που αποτελούν τις πάγιες και διαχρονικές αξιώσεις του κεφαλαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Π. Μοσκοβισί εστίασε κατά το χτεσινό μήνυμά του στην ανάγκη για «ισχυρή δέσμευση» και «ευρεία στήριξη» στην απαραίτητη «μεταρρυθμιστική διαδικασία». Η ΕΚΤ επισημαίνει ότι βρίσκεται εν αναμονή των προτάσεων της νέας κυβέρνησης, προτάσεων που αφορούν το «πώς είναι καλύτερο να προχωρήσουμε με την αξιολόγηση», σε συνεργασία με την Κομισιόν και το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ, με τη σειρά του, επισημαίνει ότι οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση αξιολόγησης θα συνεχιστούν μόλις αναλάβει η νέα κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Κομισιόν και την ΕΚΤ. «Το φθηνό χρήμα δε θα πρέπει να μειώσει τις μεταρρυθμίσεις σε ορισμένες χώρες. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από τις δομικές μεταρρυθμίσεις εάν θέλουμε μια διαρκή ανοδική πορεία», διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε.

Σε κάθε περίπτωση, η όποια διαχείριση εντός των τειχών του κεφαλαίου, ανεξάρτητα από το μείγμα πολιτικής, θα απαιτεί διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα, γιατί μόνο έτσι θα ανακάμπτουν η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των μονοπωλίων.

Τα συχαρίκια

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία σοσιαλδημοκρατικοποίησής του δεν πήρε μόνο τα χούγια του ΠΑΣΟΚ, ούτε μόνο τα στελέχη του, που για χρόνια έβαζαν πλάτη σε μια πολιτική που έφερε το λαό εδώ που είναι σήμερα. Πήρε και τους συμβούλους του... Ενας εξ αυτών και ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζ. Γκάλμπρεϊθ, σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου. Χτες, συνεχάρη τον Αλ. Τσίπρα και μάλιστα σε ύφος εξαιρετικά εγκάρδιο, δηλώνοντάς του ότι κέρδισε την εμπιστοσύνη του μεταξύ άλλων και με την παρέμβασή του στο Οστιν του Τέξας. Για όποιον δεν θυμάται, στο Τέξας, έναν χρόνο πριν, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τα πιο ισχυρά του διαπιστευτήρια στο κεφάλαιο και την ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία. Μάλιστα, υπερασπίστηκε την ΕΕ με την επιχειρηματολογία των υποτιθέμενων πολιτικών του αντιπάλων.

Τόσο πολύ κόπτονται, όμως, να διαβεβαιώσουν το κεφάλαιο για τις προθέσεις τους, που το ίδιο το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με non paper διακίνησε με περηφάνια τα συχαρίκια του Γκάλμπρεϊθ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1865 Γεννιέται ο Βρετανός συγγραφέας Τζόζεφ Ράντγιαρντ Κίπλινγκ (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1907).

1906 Γεννιέται ο Σοβιετικός Ουκρανός διαστημικός μηχανικός και σχεδιαστής Σεργκέι Πάβλοβιτς Κορολιόφ. Ο Κορολιόφ υπήρξε, μεταξύ άλλων, υπεύθυνος των πρώιμων σοβιετικών προγραμμάτων «Σπούτνικ» και «Βοστόκ». Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ από το 1958, τιμήθηκε επίσης με τον τίτλο του «Ηρωα της Σοσιαλιστικής Εργασίας» (1956, 1961), με το Βραβείο «Λένιν» (1971), κ.ά. διακρίσεις.

1918 Ξεκινά τις εργασίες του το ιδρυτικό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γερμανίας (30/12/1918 - 1/1/1919).

1922 Συνέρχεται στη Μόσχα το 1ο Πανενωσιακό Συνέδριο των Σοβιέτ, το οποίο ψηφίζει τη Διακήρυξη και το Σύμφωνο για το σχηματισμό της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ).

1928 Γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός Μπο Ντίντλεϊ (πραγματικό όνομα Ιλας Οθα Μπέιτς).

1942 Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής εκτελούν στο στρατόπεδο του «Παύλου Μελά» στη Θεσσαλονίκη 35 κομμουνιστές, παλιούς εξόριστους από την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας.

1944 Νέα σφοδρή βρετανική επίθεση εκδηλώνεται σε Ταμπούρια - Δραπετσώνα. Τα τμήματα του ΕΛΑΣ, που υπερασπίζονται την περιοχή, αναγκάζονται σε σύμπτυξη, το βράδυ όμως αντεπιτέθηκαν ανακαταλαμβάνοντας τμήμα του συνοικισμού. Στα Εξάρχεια, ο ΕΛΑΣ κατέλαβε την κλινική Σμπαρούνη, που είχε οχυρωθεί από τον αντίπαλο.Το Α' ΣΣ του ΕΛΑΣ δίνει εντολή για την ανασύνταξη της Ι Ταξιαρχίας και του ΙΙ/34 Τάγματος Κρόνου που είχαν συμπτυχθεί στο Λιόπεσι (σύνολο 750 άνδρες), προκειμένου να αξιοποιηθούν σε επιχειρήσεις «παρενόχλησης» του εχθρού στις ανατολικές συνοικίες. Ο ΕΛΑΣ καταλαμβάνει και τη Λευκάδα, αναγκάζοντας τα υπολείμματα του ΕΔΕΣ να διαφύγουν (με βρετανικά πλοία) στην Κέρκυρα. Ο βασιλιάς Γεώργιος Β' διορίζει τον αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό αντιβασιλέα.

1944 Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Ρομέν Ρολάν (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1915).

1946 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας καταλαμβάνουν την Υπάτη.

1950 Ιδρύεται η Πανελλήνια Ενωση Οικογενειών Πολιτικών Εξορίστων - Φυλακισμένων (ΠΕΟΠΕΦ).

1995 Πεθαίνει ο Γερμανός δραματουργός και σκηνοθέτης Χάινερ Μίλερ. Γιος κρατουμένου σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας. Μετά την ένωση των δύο Γερμανιών, ο Μίλερ έστρεψε τα πυρά του εναντίον των διακρίσεων και της εκμετάλλευσης κατά του λαού της πρώην ΓΛΔ. Ενώ η κριτική που ασκούσε για τη ΓΛΔ αξιοποιήθηκε υπέρ το δέον, διεθνώς, όταν άρχισε να επικρίνει - και αυτοκριτικά μερικές φορές - την ενιαία Γερμανία, ξέσπασε η επίθεση εναντίον του με την κατηγορία ότι σχετιζόταν με τη «Στάζι».Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ