ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
Δεν υπάρχει ουδέτερη ζώνη

Προχτές το βράδυ, την ώρα που το Ισραήλ ισοπέδωνε τη Γάζα, σ' ένα από τα ελληνικά κανάλια προβαλλόταν μια ταινία για τον Ριχάρδο και τη σταυροφορία του. Εξαιρετικά επίκαιρη. Οπως εύλογο και το ερώτημα του παιδιού: «Καλά, πήγαν εκεί, για έναν σταυρό;».

Σιγά μην πήγαν για το σταυρό. Οπως σιγά μη σφάζουν τους Παλαιστίνιους για τη «δημοκρατία».

Το θέμα έχει ξεφύγει πια από το γιατί τους σφάζουν. Παίζοντας με τα όρια του κυνισμού, ένα από τα σχόλια στις εφημερίδες - απαντά σε όσους ακόμα αναρωτιούνται δήθεν: Τους σφάζουν για να τους εξαφανίσουν.

Το θέμα είναι όλοι αυτοί που λένε, αλλά κυρίως κάνουν, αυτοί που, υποτίθεται, δεν αντέχουν τη σφαγή.

Παράδειγμα: Οταν η Μπακογιάννη ξεκινά τη δήλωσή της με την εκτίμηση ότι οι ρουκέτες της «Χαμάς» πυροδότησαν ένα νέο κύκλο βίας, δίνει ήδη άλλοθι στο Ισραήλ, το οποίο αντιμετωπίζει ως δικαιωμένο, αν και αναγνωρίζει ότι είναι «δυσανάλογη» η απάντησή του. Δηλαδή, έπρεπε να σφάξει, αλλά με πιο κομψό τρόπο;

Κι όταν ο Παπανδρέου καλεί τα θύματα να δείξουν αυτοσυγκράτηση και τα εξομοιώνει με τους θύτες, δίνει επίσης άλλοθι στη σφαγή.

Είναι η ώρα που η κουβέντα για τη βία αποκτά άλλη διάσταση. Ξεφεύγει από τα αστεία για τη βία στην τζαμαρία.

Είναι η ώρα που δεν αρκούν τα λόγια, αλλά δράση έμπρακτης αλληλεγγύης με τη μεριά αυτών που έχουν πράγματι δικαίωμα να υπάρχουν, αυτών που έχουν κάνει τρόπο ζωής την αντίσταση, διατηρώντας ακέραιο το δικαίωμα να επιλέγουν αυτοί και μόνον αυτοί τον τρόπο που θα ζήσουν.

Τέτοιες ώρες δεν υπάρχουν ουδέτερες ζώνες. Τι πάει να πει η θέση του ΣΥΝ για «κύκλους της ΕΕ» που ευνοούν τη σφαγή; Δεν είναι η ΕΕ αυτή καθαυτή που παροτρύνει στη σφαγή; Δεν είναι το Ευρωκοινοβούλιο που αναβάθμισε πρόσφατα τις σχέσεις του με το Ισραήλ;

Ασε τους άλλους, που ψάχνουν ακόμα γιατί έπαθε αφωνία ο Ομπάμα. Τα 'χει πει όλα πριν να γίνουν.

Πάμε γι' άλλα, άσχετα: Συνεχίζεται από διάφορους η προσπάθεια να χτιστεί ένα ικανοποιητικό αντικομμουνιστικό ανάχωμα, ικανό να αντιμετωπίσει το ΚΚΕ στο προνομιακό πεδίο του, αυτό της ανατροπής. Πώς; Με χτύπημα στο χώρο της νεολαίας. Γι' αυτό και το χάιδεμα στα παιδιά, που πρέπει να ξεχάσουν την ταξική καταγωγή τους και προπαντός την ταξική προοπτική τους. Να εκτονωθούν ως νέοι τώρα κι έχει ο γιαραμπής αύριο... Να βιώσουν ως εξέγερση το σπάσιμο μιας τζαμαρίας, για να μην οργανωθούν για το σπάσιμο της ρίζας που τρέφει την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Επιδιώκουν ορισμένοι - δεικτοί χρόνια τώρα - να περάσουν την άποψη ότι έτσι, με μικροζημιές, γίνεται επανάσταση. Θέλουν να αποφύγουν τη μεγάλη ζημιά, την ίδια την ανατροπή. Και καθώς η κουβέντα περί εξέγερσης άνοιξε, αναλαμβάνουν να φέρουν στα μέτρα του πάνοπλου κράτους - μπάτσου ως αντίπαλο έναν άοπλο πιτσιρικά, για να μην έρθει η ώρα που αυτό το κράτος - μπάτσος θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον οργανωμένο εργάτη.

Η αστική τάξη επιδιώκει να οργανώσει έναν «αντίπαλο» - μαϊμού, ώστε να αναστείλει όσο μπορεί την οργάνωση του πραγματικού αντίπαλου. Οι αστοί ξέρουν (βιώνουν προσωπικά...) τις επιπτώσεις από την οργανωμένη πάλη των εργατών με πυρήνα συσπείρωσης τις θέσεις του Κόμματός τους. Οπως ξέρουν, έχουν βιώσει στο πετσί τους, την και ένοπλη αμφισβήτηση της εξουσίας τους, από ένα κίνημα που δεν έσπαγε τζάμια, αλλά έβαλε απέναντι όλη την αστική πολεμική μηχανή. Ενα κίνημα που και τη στρατιωτική ήττα του τη μετέτρεψε σε πολιτική νίκη. Αυτό δεν το έχει χωνέψει η αστική τάξη.

Ορισμένοι απ' αυτούς ελπίζουν πως όπως τα κατάφεραν στην Ιταλία, στο γόνιμο έδαφος που όργωσε ο οπορτουνισμός, μπορούν να τα καταφέρουν και στην Ελλάδα. Ας τους διαψεύσουμε. Με το δικό μας τρόπο. Εχοντας καθαρά απέναντι όλη τη μηχανή της αστικής τάξης. Και τα επίσημα ένστολα τμήματά της και τα ανεπίσημα επίσης. Οπως και όλη την τάξη.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΔΕ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΟΥΝ ΑΚΟΜΑ

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ: «Παρότι ο Ομπάμα εμφανίζεται ως υπέρμαχος της διπλωματίας και θεωρείται από πολλές αραβικές κυβερνήσεις "σημαντική βελτίωση" έναντι του Μπους, έχει δεσμευτεί υπέρ του δικαιώματος του Ισραήλ στην ασφάλειά του. Εχει πει χαρακτηριστικά: "αν κάποιος ρίξει βόμβες μες στη νύχτα στο σπίτι μου, όπου κοιμούνται οι δύο μου κόρες, θα κάνω ό,τι μπορώ για να τον σταματήσω. Και αναμένω και οι Ισραηλινοί να πράξουν το ίδιο". Οι Ισραηλινοί με ιδιαίτερη ικανοποίηση είδαν επίσης τον Ομπάμα να διορίζει προσωπάρχη του τον διακεκριμένο εβραίο βουλευτή Ραλφ Ιμάνουελ, υπουργό Εξωτερικών τη Χίλαρι Κλίντον και αντιπρόεδρο τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος λέγεται ότι επί μακρόν είναι διακεκριμένος υποστηρικτής του εβραϊκού λόμπι» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

ΕΝΑΝ ΤΡΟΠΟ ΕΧΟΥΝ: «Ας μη λαϊκίζουμε άλλο. Ο Ομπάμα έχει δεσμευτεί ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν για την επίλυση του προβλήματος. Και θα το πράξουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο που στην ουσία είναι μονόδρομος. Η κρίση θα τελειώσει όταν τελειώσουν και οι Παλαιστίνιοι» (το σχόλιο - για όσους παριστάνουν τους ανήξερους - στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΕΝΟΧΟΙ ΝΕΚΡΟΙ: «Η τωρινή σφαγή των Παλαιστινίων, για πολλοστή φορά από τους Ισραηλινούς, δεν είναι τίποτε άλλο από την κορύφωση ενός καλοστημένου παιχνιδιού για την πλήρη υποταγή των Παλαιστινίων με την υπογραφή των ηγετών τους, έτσι ώστε μάλιστα να θεωρούν τους εαυτούς τους και υπόλογους για τα δεινά στην ίδια τους την πατρίδα! Είναι προφανές ότι η λεγόμενη διεθνής κοινότητα δε λαμβάνει υπ' όψιν της ούτε το αίμα των θυμάτων που ζητάει αίμα για εκδίκηση ούτε τα ποδοβολητά των Αράβων πολιτών, που ξεχύθηκαν στους δρόμους...» (ο Γ. Παπαδόπουλος - Τετράδης στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

«ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ»: «Οι ρουκέτες της Χαμάς, που πυροδότησαν έναν νέο κύκλο βίας, και η δυσανάλογη απάντηση του Ισραήλ με αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς, σκοτώνουν και τραυματίζουν ανθρώπους, αλλά και την ελπίδα και την προοπτική ειρήνευσης αυτής της τραγικής περιοχής του κόσμου» (η δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη).

«ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ»: «Καλώ όλες τις πλευρές να δείξουν υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση ώστε να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες και να δοθεί τέλος στις ενέργειες απαράδεκτης βίας» (η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΡΗΞΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ με ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΤΥΜΠΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

Η ΧΩΡΑ: Σφαγή στη Γάζα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αυλαία ολέθρου

ΤΑ ΝΕΑ: Σφαγή αμάχων με θεατές ΗΠΑ, Ευρώπη

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ για το ολοκαύτωμα των Παλαιστινίων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σφαγείο με διεθνή ευχολόγια

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΑΔΟΧΩΝ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κρίση αξιοπιστίας των θεσμών

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» στις Βρυξέλλες

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: ΔΕΝ ΤΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Αλλαγές ή χαρακίρι

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Εποπτεία αντί για επιτήρηση

ΕΘΝΟΣ: ΕΠΙΔΡΟΜΗ ακρίβειας την Πρωτοχρονιά

Η ΑΥΓΗ: «Πυροβολούσαν» τη νεολαία πριν ...τη σκοτώσουν με σφαίρα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Πότε παίρνουν σύνταξη όσοι καταθέσουν αίτηση το 2009

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Παγωμένες τσέπες

«Κανονικά λειτούργησαν τα εμπορικά που αναζητούσαν μια ανάσα εν μέσω της οικονομικής κρίσης (...) μόνον που η ανάσα ήταν παγωμένη καθώς από τους καταναλωτές που γέμισαν τον πεζόδρομο της Ερμού, πελάτες υπήρξαν οι ολιγότεροι με αποτέλεσμα οι εισπράξεις των καταστημάτων να κινηθούν σε απογοητευτικά επίπεδα (...) το χρήμα μάζεψαν και την προηγούμενη εβδομάδα τα εμπορικά κέντρα εκτός κέντρου (...) οι αντιτιθέμενοι στη λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές - κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των πολυεθνικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας - υποστηρίζουν πως έτσι έρχεται πιο κοντά η ημέρα για τον θάνατο του εμποράκου, ενώ τινάζεται στον αέρα το κατοχυρωμένο καθεστώς για τους υπαλλήλους» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

Η αλήθεια απ' την άλλη μεριά του καθρέπτη

«Η ζωή ενός συγγραφέα είναι μια εξαιρετικά εύθραυστη, σχεδόν μοναχική δραστηριότητα. Δεν είναι ανάγκη να κλαίμε γι' αυτό. Ο συγγραφέας κάνει την επιλογή του και μένει προσκολλημένος σε αυτήν. Ομως, η αλήθεια είναι πως βρίσκεται εκτεθειμένος σε όλους τους ανέμους. Και μερικοί από αυτούς είναι πολύ παγωμένοι. Είσαι μόνος σου, κυριολεκτικά στο κλαρί. Και δε βρίσκεις πουθενά καταφύγιο, πουθενά προστασία, εκτός κι αν λες ψέματα για να αποκτήσεις προστασία, οπότε θα μπορούσες να γίνεις και πολιτικός. Οταν κοιτάζουμε στον καθρέφτη, πιστεύουμε πως το είδωλο που βλέπουμε απέναντί μας είναι πραγματικό. Μα φτάνει να μετακινηθούμε ένα μονάχα χιλιοστό, για να δούμε αυτό το είδωλο να αλλάζει. Στην πραγματικότητα κοιτάζουμε ατέλειωτα τέτοια είδωλα. Και, καμιά φορά, ο συγγραφέας πρέπει να σπάει τον καθρέφτη. Γιατί η αλήθεια μάς κοιτάζει από την άλλη του μεριά. Πιστεύω πως, μολονότι υπάρχουν άπειρα ενδεχόμενα, η ακλόνητη, η παθιασμένη πνευματική αποφασιστικότητα για να προσδιορίσουμε ως πολίτες την αλήθεια της ζωής μας και της κοινωνίας μας είναι ένα κρίσιμο χρέος που πέφτει σε όλους μας. Είναι υποχρεωτικό. Αν αυτή η αποφασιστικότητα δεν μπει μέσα στο πολιτικό όραμά μας, τότε δε θα έχουμε καμιά ελπίδα να ανακτήσουμε αυτό που κοντεύουμε να χάσουμε: την αξιοπρέπεια του ανθρώπου» (διά χειρός Χάρολντ Πίντερ / για την αντιγραφή Ρ. Βρανάς / ΤΑ ΝΕΑ).Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ