ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσπάθεια αποπροσανατολισμού από το κεντρικό ζήτημα της Παιδείας

Προαναγγέλλει «εξαντλητικό» δημόσιο διάλογο για το Εξεταστικό από τις αρχές του νέου έτους

Με εξαγγελίες για έναν «εξαντλητικό» δημόσιο διάλογο για το εξεταστικό σύστημα επιχειρεί η κυβέρνηση να απαντήσει στην αγανάκτηση για την υποβάθμιση και εντεινόμενη εμπορευματοποίηση της Παιδείας. Το ζήτημα των αλλαγών στο Εξεταστικό απασχόλησε τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τον πρωθυπουργό. Οπως δήλωσε ο Ευρ. Στυλιανίδης, ο δημόσιος διάλογος για το Εξεταστικό θα ξεκινήσει στις αρχές του έτους, θα είναι «εξαντλητικός» και όταν δημιουργηθεί «συνθετική πρόταση», θα θεσμοθετηθεί νέο σύστημα.

Η κυβέρνηση, επιμένοντας να αντιμετωπίζει το ζήτημα της Παιδείας σαν τεχνοκρατικό και όχι ως βαθιά κοινωνικό, καλλιεργώντας προσδοκίες για δικαιότερο σύστημα εισαγωγής, στην πραγματικότητα θέλει να αποπροσανατολίσει από το πραγματικό ζήτημα της Παιδείας που είναι το περιεχόμενο και ο προσανατολισμός της, το δικαίωμα όλων στη μόρφωση που σήμερα χτυπιέται μέσα από τις πολιτικές των κυβερνήσεων του ευρωμονόδρομου.

Ο υπουργός Παιδείας έκανε χτες λόγο για διαμόρφωση ενός «νέου ποιοτικού Λυκείου, που θα απαντά στις αγωνίες και τις προσδοκίες των γονιών, αλλά και των νέων παιδιών». Βέβαια, οι προθέσεις της κυβέρνησης για το σχολείο που θέλει να οικοδομήσει είναι ήδη εμφανείς, με την υλοποίηση των κατευθύνσεων της ΕΕ και των μονοπωλίων για υποβάθμιση του περιεχομένου του, τη στροφή στην κατάρτιση αντί για ολόπλευρη μόρφωση, το άνοιγμα των σχολείων στις επιχειρήσεις, την ιδιωτικοποίηση, την όξυνση των ταξικών φραγμών και της κατηγοριοποίησης.

Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Το βιολί του...

Στα γνωστά προβοκατόρικα περί «συμπράξεως» του ΚΚΕ με τη ΝΔ και τον ΛΑ.Ο.Σ. κατέφυγε εκ νέου ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος, μην έχοντας τίποτα άλλο να αντιτάξει σ' αυτό που όλοι αντιλαμβάνονται και το ΚΚΕ απλά επισήμανε, ότι το κόμμα του «χαϊδεύει τα αυτιά» των κουκουλοφόρων.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News» είπε ότι «το ΚΚΕ συντάσσεται με τη ΝΔ» και συμπλήρωσε: «Σας λέω ότι τις τελευταίες βδομάδες η Ελλάδα ζει κάτω από μια ιδιότυπη κυβέρνηση συνεργασίας. Μετέχουν η ΝΔ, ο ΛΑ.Ο.Σ. και το ΚΚΕ. Οποιος δεν το πιστεύει και το θεωρεί παράξενο, ας ανοίξει τα πρακτικά της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στη Βουλή και θα δει. Η κ. Μπακογιάννη λέει ότι χαϊδεύουμε τα αυτιά των κουκουλοφόρων, όπως ακριβώς λέει και η κ. Παπαρήγα. Ακούσαμε την κ. Μπακογιάννη να λέει ότι είμαστε καιροσκόποι, όπως ακριβώς λέει και το ΚΚΕ, χρησιμοποιώντας τη λενινιστική ορολογία ότι είμαστε οπορτουνιστές. Τον κ. Καρατζαφέρη να δίνει ανοιχτά και δημόσια συγχαρητήρια στο ΚΚΕ για τη στάση του. Υπάρχει λοιπόν μια ιδιότυπη κυβέρνηση συνεργασίας αυτή τη στιγμή». Αναρωτιόμαστε, γιατί ο Αλ. Αλαβάνος δε συμπεριέλαβε στην «κυβέρνηση συνεργασίας» το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, αν δεν κάνουμε λάθος, έφτασε να αποδώσει στον ΣΥΡΙΖΑ «πολιτική αλητεία».

Θα είχε πράγματι αξία να ανατρέξει κανείς στα πρακτικά της συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Οχι, βεβαίως, γιατί θα διαπιστώσει αυτά που ισχυρίζεται, έχοντας απολέσει την ψυχραιμία του, ο Αλ. Αλαβάνος, τα οποία άλλωστε κι εκεί τα είχε ισχυριστεί, αλλά για να διαπιστώσει αν και πού διαφοροποιείται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ απ' τα υπόλοιπα κόμματα ως προς τα μείζονος σημασίας ζητήματα για το λαό. Να υπενθυμίσουμε ότι στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο Αλ. Αλαβάνος αν και δεν τσιγκουνεύτηκε χαρακτηρισμούς κάνοντας λόγο για «ένα «καινούργιο κίνημα» και «μεγάλη στροφή της Ιστορίας», στο ...διά ταύτα αναμάσησε προτάσεις που έχουν γίνει ήδη από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ πρότεινε έναρξη διαλόγου της κυβέρνησης με τους μαθητές και διάλογο για την αναδιοργάνωση της αστυνομίας, λέγοντας χαρακτηριστικά «οι νέοι έχουν συναισθήματα, θέλουν δικαίωση, θέλουν αλλαγή στην αστυνομία»!

Οι ... δημοσιογράφοι...

Τσούτσιας! Ετσι ονομάζεται ο τύπος που παριστάνει τον αδέσμευτο δημοσιογράφο, ενώ δεν είναι άλλο τι από προπαγανδιστής της κεντροαριστεράς που κάνει το άσπρο μαύρο, προκειμένου να αποδείξει εκείνα που θέλει το πνεύμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ και η εργοδοσία Μπόμπολα.

Επανήλθε, λοιπόν, στον Στάλιν και στον οπορτουνισμό (που το ΚΚΕ δε λέει να παραιτηθεί από την πάλη εναντίον του), αλλά και στα περί διαδοχής (!) στο ΚΚΕ. Τι να κάνει ο άνθρωπος; Τι να κάνουν και τα αφεντικά του; Σου λένε, δώσ' του μπας και πετύχουμε τίποτα, μιας και το κύρος του ΚΚΕ ανεβαίνει... Κι αυτό, ως γνωστόν, δεν είναι καλό ούτε για τους εργοδότες, ούτε για τον οπορτουνισμό. Μήπως με τη «σταλινολογία» και τα διάφορα κάτι το γκαιμπελικό μείνει;

Και ξαναγράφει (για 5η φορά) τα ίδια. Για να πει τι έγραψαν ο Ρούσσης κι ένας ακόμη για τον Στάλιν, λες και πρόκειται για μέλη του ΚΚΕ, που το ταλανίζουν, όπως λέει ο Τσούτσιας! Για 5η (ή και 8η) φορά τα ίδια. Δημοσιογράφοι, σου λένε... Επί των ειδήσεων!...

Αλλά το πράγμα έχει και συνέχεια. Ετσι, λοιπόν, ο Τσούτσιας ανακάλυψε ότι η κεντροαριστερά επέστρεψε! (λες και - με τη λογική του Τσούτσια και της εργοδοσίας του - δεν είχε ...επιστρέψει και το 2007 και το 2004 και το 2000 και πριν...)!

Πώς επέστρεψε; Αθροίζοντας τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ! Αν τα προσθέσεις, βγάζουν πάνω από 60%!! Αρα;

Αρα, ιδού η κυβέρνηση της αλλαγής (γιατί όχι και του ...σοσιαλισμού;)! Ισως για να έρθει ο Κέινς! Γιατί; Γιατί τον Κέινς, σύμφωνα με τον Στίργκλιτς, τον ενστερνίστηκαν και οι δεξιοί!!! Αρα, γιατί να μη φύγει ο Κέινς, για να έρθει ο Κέινς;

Απλός ο λόγος: Ο Κέινς δεινοπαθεί στα χέρια της δεξιάς, ενώ δίνει τους καρπούς της σοφίας του στα χέρια της σοσιαλδημοκρατίας! Και ως γνωστόν, η σοσιαλδημοκρατία είναι το νέο (ας βρωμάει πτωμαΐνη 100 και βάλε χρόνων), ενώ ο κομμουνισμός πέθανε!

Τάδε έφη Τσούτσιας... Και μια και τα λέει, αθροίζει! Τι αγγούρια, τι πεπόνια, όλα μαζί! Και βγάζει πάνω από 60%!

Αξιος ο μισθός των Τσουτσιαίων! (Για τους εργοδότες ούτε λόγος, γιατί αυτοί δε βγάζουν μισθό, θησαυρίζουν). Των Τσουτσιαίων του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, καθότι ο Τσούτσιας είναι στέλεχος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ! Φανερά υπέρ της Κεντροαριστεράς, που βγάζει τα μάτια της δεξιάς!

Δεν έχει σημασία για ποιο σκοπό, δηλαδή για να βρίσκεται ο λαός υπό τα σκέλια του κεφαλαίου! Σημασία έχει να εναλλασσόμαστε στη διακυβέρνηση! Για να την περνάνε καλά όσοι ψοφάνε για την ...ενότητα της αριστεράς!...


Μ.

Λειτουργεί το «παζάρι της ειρήνης»

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) διοργανώνει και φέτος για την περίοδο των γιορτών παζάρι ειρήνης. Μια μεγάλη ποικιλία όμορφων δώρων σε προσιτές τιμές, βιβλία, κεραμικά, κοσμήματα, φυσητό γυαλί και πολλά άλλα, περιμένει τους φίλους της ειρήνης στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, 1ος όροφος). Το παζάρι θα διαρκέσει έως τις 9 του Γενάρη 2009 και θα λειτουργεί καθημερινά Δευτέρα - Παρασκευή 9 π.μ. - 2 μ.μ., ενώ Δευτέρα και Πέμπτη θα λειτουργεί και το απόγευμα 6 - 8 μ.μ.

Οικονομική εξόρμηση της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Την καθιερωμένη Οικονομική Εξόρμηση για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πραγματοποιεί και φέτος η «Δημοκρατική Μέριμνα». Απευθύνεται σε όλους με την παράκληση να συνεισφέρουν από το υστέρημά τους για την υποστήριξη αγωνιστών, θυμάτων πολιτικών διώξεων, που ενώ πάλεψαν για την ειρήνη και τη δημοκρατία, σήμερα είναι ξεχασμένοι από το κράτος και αβοήθητοι. Η «Δημοκρατική Μέριμνα» ευχαριστεί εκ των προτέρων όσους συμβάλλουν στην επίτευξη των σκοπών της, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως το κάλεσμά της θα βρει ανταπόκριση.

Οι προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία της, Ακαδημίας 78, Αθήνα, τηλέφωνο 210.3822.776 και στην Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό 129/592361-13.

ΜΑΚΗΣ ΜΑΪΛΗΣ
Στερούνται σοβαρότητας...

Δήλωση του μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ για τις δηλώσεις Αλ. Αλαβάνου στη «Real News»

Ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τη συνέντευξη του Αλ. Αλαβάνου στη «Real News»:

«Τέτοιες δηλώσεις στερούνται σοβαρότητας. Σε λίγο θα ισχυριστούν ότι το ΚΚΕ ψήφισε το Μάαστριχτ και υποστηρίζει την ΕΕ, και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑ.Ο.Σ.».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org