ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Μακελειό χωρίς τέλος
  • Ανηλεείς είναι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα, όπου οι νεκροί καταμετρούνται σε εκατοντάδες και οι τραυματίες σε χιλιάδες
  • Στήριξη και ανοχή από τους ιμπεριαλιστές

Associated Press

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Την πλέον αιματηρή στρατιωτική επιχείρηση κατά της Λωρίδας της Γάζας από το 1967, ένα μακελειό άνευ προηγουμένου που δεν το χωρά ανθρώπου νους, εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός το Σάββατο το μεσημέρι. Ανελέητοι βομβαρδισμοί από «F-16», που συνεχίζονται και τις βραδινές ώρες με ελικόπτερα τύπου «Απάτσι», συγκλονίζουν τη μικρή πυκνοκατοικημένη λωρίδα γης ακατάπαυστα έκτοτε, ενώ από χτες το πρωί, η πόλη της Γάζας βάλλεται και από θαλάσσης. Σε μόλις ένα 24ωρο επλήγησαν περισσότεροι από 210 στόχοι, ενώ υπολογίζεται ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 300 εξόδους.

Αυτό το λουτρό αίματος λαμβάνει χώρα σε μια περιοχή, που τους τελευταίους 18 μήνες βρίσκεται σχεδόν διαρκώς υπό αυστηρό αποκλεισμό, χωρίς τρόφιμα και φάρμακα, με αποτέλεσμα ήδη το 1,5 εκατομμύριο του πληθυσμού της να είναι καταδικασμένο σε αργό θάνατο και λιμοκτονία. Ο ακριβής απολογισμός των θυμάτων είναι αδύνατος, αφού αλλάζει ώρα με την ώρα. Μέχρι την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές, οι νεκροί καταμετρούνταν σε περισσότερους από 345 και οι τραυματίες, πολλοί από τους οποίους σε κρίσιμη κατάσταση, ξεπερνούσαν τους 1.500.

Τα νοσοκομεία της περιοχής έχουν καταρρεύσει και οι Παλαιστίνιοι γιατροί δήλωναν ότι πλέον δεν μπορούν να περιθάλψουν τους τραυματίες, αφού δεν έχουν ιατροφαρμακευτικό υλικό, ενώ αναγκάζονται να χειρουργούν τραυματίες ακόμη και χωρίς αναισθησία στους διαδρόμους.

Ισραηλινός κυβερνητικός κυνισμός και αντιπολεμικές διαδηλώσεις

Με περίσσιο κυνισμό, η υπηρεσιακή υπουργός Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι, υποστήριζε ότι το εφιαλτικό αυτό σκηνικό είναι «το δικαίωμα του Ισραήλ να προστατεύσει τους πολίτες του και να αμυνθεί». Ο δε υπηρεσιακός υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ, διακήρυττε ότι πρόκειται για «έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μέχρι τέλους, που δε στρέφεται κατά του πληθυσμού της Γάζας αλλά κατά της "Χαμάς"». Σκοπός είναι, όπως δήλωνε, «να υποστεί σοβαρό πλήγμα, γι' αυτό και η επιχείρηση θα συνεχιστεί όσο και με όποιο τρόπο χρειαστεί».

Τραγικές είναι οι στιγμές που περνούν οι Παλαιστίνιοι της Λωρίδας της Γάζας

Associated Press

Τραγικές είναι οι στιγμές που περνούν οι Παλαιστίνιοι της Λωρίδας της Γάζας
Το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο κάλεσε, εκτάκτως, 6.500 εφέδρους ενώ μεγάλος όγκος δυνάμεων τεθωρακισμένων, πυροβολικού και πεζικού έχει συγκεντρωθεί στα σύνορα με τη Γάζα. Η φημολογία για περαιτέρω κλιμάκωση της εγκληματικής ισραηλινής επίθεσης με χερσαία εισβολή ήταν ιδιαίτερα έντονη χτες και μάλιστα τελευταίες πληροφορίες ήθελαν να έχει δοθεί εντολή να είναι όλες οι ισραηλινές δυνάμεις σε ετοιμότητα σήμερα τα ξημερώματα.

Αντίθετες φωνές υπάρχουν και εντός της ισραηλινής κοινής γνώμης. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο, την Κυριακή και χτες, στην Ιερουσαλήμ, στη Ναζαρέτ, στη Χάιφα και σε άλλες πόλεις, όπου συμμετείχαν Ισραηλινοί Αραβες και Ισραηλινοί φιλειρηνιστές. Αρκετές από αυτές οργανώθηκαν από το ΚΚ Ισραήλ ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έλειψαν οι συγκρούσεις και οι συλλήψεις διαδηλωτών.

Παλαιστινιακή οργή και διαδηλώσεις

Για «βάρβαρο έγκλημα» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της «Χαμάς», Ισμαήλ Χανίγια, η κατοικία του οποίου έγινε επίσης στόχος, ενώ ο ίδιος δεν ήταν μέσα. Ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς», από τη Δαμασκό, Κχάλεντ Μασχάαλ, κάλεσε σε τρίτη Ιντιφάντα τον παλαιστινιακό λαό της Δυτικής Οχθης. Σε έκτακτη σύγκληση όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων προκειμένου να υιοθετηθεί «κοινή στάση» κάλεσε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, ο οποίος καταδίκασε τη βάρβαρη ισραηλινή επίθεση και απηύθυνε νέα έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα και τις αραβικές χώρες να παρέμβουν για να σταματήσει η αιματοχυσία. Ο Μαχμούντ Αμπάς, μία μέρα νωρίτερα, είχε δηλώσει ότι η ισραηλινή κλιμάκωση αναμενόταν και ότι αν η «Χαμάς» είχε ανανεώσει την εκεχειρία, πιθανότατα θα ήταν διαφορετική η κατάσταση.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν, από το Σάββατο, τις περισσότερες αραβικές πόλεις. Δεκάδες διαδηλώσεις έγιναν στη Συρία, στην Αίγυπτο, στην Ιορδανία, στη Λιβύη, στο Ιράκ, στο Πακιστάν, στην Ινδονησία, στην Τουρκία και στο Λίβανο, όπου χτες πραγματοποιήθηκε εντυπωσιακή σε όγκο διαμαρτυρία της «Χεζμπολάχ».

Την ίδια ώρα, οι αραβικές ηγεσίες καταδίκαζαν με σκληρό λόγο τις ισραηλινές επιθέσεις και ζητούσαν τον άμεσο τερματισμό τους και κατάπαυση του πυρός. Εντούτοις, ενδεικτικό, προφανώς, των διαφορετικών τάσεων που επικρατούν μεταξύ των αραβικών ηγεσιών είναι το γεγονός ότι, εξαιτίας «φόρτου εργασίας», αναβλήθηκε για την Τετάρτη η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, αφήνοντας έτσι χωρίς ούτε καν κοινή διπλωματική απάντηση το ισραηλινό έγκλημα για αρκετά 24ωρα.

Μεγάλες διαδηλώσεις υποστήριξης στη Γάζα έγιναν και στο Ιράν. Η συριακή ηγεσία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι «παγώνει» τις έμμεσες συνομιλίες με το Ισραήλ «γιατί δεν μπορούν να συνεχιστούν υπό τις παρούσες συνθήκες». Η είδηση ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, της οποίας η κυβέρνηση επίσης καταδίκασε τις ισραηλινές επιδρομές.

Αμερικανική υποστήριξη, διεθνής υποκρισία και διαδηλώσεις

Τον «άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών» ζήτησε, την Κυριακή, μετά από έκτακτη σύνοδό του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τηρώντας, για άλλη μια φορά, ίσες αποστάσεις και αποφεύγοντας να καταδικάσει απερίφραστα την ισραηλινή επίθεση. Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, που εξέφρασε «ανησυχία για τα επίπεδα βίας». Ισες αποστάσεις ανάμεσα σε θύτη και θύμα τήρησαν στις εκκλήσεις τους για άμεση κατάπαυση του πυρός το Λονδίνο, το Παρίσι, οι Βρυξέλλες, η Ιαπωνία, η Μαλαισία, η Χιλή, η Αργεντινή. Αντίθετα, τον άμεσο τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων ζήτησαν με επιτακτικό τόνο Ρωσία, Κίνα, Κούβα, Βενεζουέλα, ενώ σε ηπιότερο ύφος την ισραηλινή επίθεση καταδίκασαν το Μεξικό, η Ισπανία, η Βραζιλία.

Αντίθετα, την πλήρη ευθύνη για το αιματοκύλισμα απέδωσε στη «Χαμάς» εκπρόσωπος του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου, υπερασπιζόμενος το δικαίωμα του Ισραήλ στην «αυτοάμυνα». Ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, διά των συμβούλων του, απέφυγε να τοποθετηθεί και απλώς επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να «παρέμβει δημιουργικά για την ειρήνη στην περιοχή» αναγνωρίζοντας ότι «πλέον η κατάσταση είναι πιο πολύπλοκη». Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό πληθυσμό στη Γάζα έγιναν σε Λονδίνο, Παρίσι, Στοκχόλμη, Μαδρίτη, Κοπεγχάγη.

ΠΑΣΟΚ
Εξίσωση θύτη και θύματος

Υιοθετώντας πλήρως την επιχειρηματολογία των «ευρωατλαντικών» ιμπεριαλιστικών κέντρων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς», Γ. Παπανδρέου, έσπευσε με δηλώσεις του, αναφορικά με τη βάρβαρη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, να εξισώσει το θύτη με το θύμα σημειώνοντας: «Καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο κάθε πράξη βίας»!

Ο Γ. Παπανδρέου, χρησιμοποιώντας τη «νεοταξική λογική» των «ίσων αποστάσεων», δήλωσε: «Καταδικάζουμε τους πολύνεκρους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα και ζητούμε την άμεση παύση τους, όπως και των επιθέσεων με πυραύλους κατά του Ισραήλ»...

ΣΥΡΙΖΑ
Αθώα του αίματος η ΕΕ

Για κορύφωση του διαρκούς εγκλήματος σε βάρος του παλαιστινιακού λαού κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, που όμως, για μια ακόμα φορά, σπεύδει να απαλλάξει την Ευρωπαϊκή Ενωση απ' τις τεράστιες ευθύνες που της αναλογούν. Ετσι, αναφέρει ότι στο έγκλημα αυτό συμπράττουν οι ΗΠΑ «αλλά και κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ», αντί της αλήθειας που είναι ότι το έγκλημα αυτό πραγματοποιείται με τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ στο σύνολό της.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δικαιολογεί τη σφαγή

Τη σύμφωνη γνώμη της με τις ενέργειες της αμερικανοΝΑΤΟικής τάξης πραγμάτων επέδειξε με κυνισμό για μια ακόμη φορά η ελληνική κυβέρνηση, με τη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη σχετικά με τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις, εξισώνοντας θύτες και θύματα. Δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Εκφράζουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας και καταδικάζουμε την ακραία κλιμάκωση της βίας στη Γάζα που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες αμάχους Παλαιστινίους. Συντασσόμαστε με τη δήλωση της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα τραγικά αυτά γεγονότα».

Οι ρουκέτες της Χαμάς που πυροδότησαν έναν νέο κύκλο βίας και η δυσανάλογη απάντηση του Ισραήλ με αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς, σκοτώνουν και τραυματίζουν ανθρώπους, αλλά και την ελπίδα και την προοπτική ειρήνευσης αυτής της τραγικής περιοχής του κόσμου».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ