ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ασυμβίβαστη με τα λαϊκά συμφέροντα η συνύπαρξη δημόσιας και ιδιωτικής Υγείας

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Η Αλέκα Παπαρήγα στη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης στη Βουλή

Eurokinissi

Η Αλέκα Παπαρήγα στη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης στη Βουλή
«Ελεύθερη αγορά και ενιαίο, δημόσιο, ισότιμο σύστημα Υγείας είναι ασυμβίβαστα», επισήμανε, χτες το πρωί από το βήμα της Βουλής, η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια της συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος με θέμα την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται από την πολιτική των περικοπών στη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Από την αρχή της τοποθέτησής της η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι τα φαινόμενα διαφθοράς στο χώρο της Υγείας, τα οποία διαχρονικά επικαλείται η κυβέρνηση, «ξεκινάνε από το κεφάλι και έχουν σχέση με τους νόμους της αγοράς», ενώ η επίκλησή τους «είναι προκάλυμμα για τη μείωση των κρατικών, των οφειλόμενων δαπανών Υγείας προς τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, γίνεται αφορμή για περικοπές αντιλαϊκού χαρακτήρα, για βάρβαρες περικοπές».

Δίνοντας έμφαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, υπογράμμισε ότι «αυτός ο τομέας δεν θέλει εξορθολογισμό. Θέλει να στηθεί από την αρχή», σημειώνοντας επίσης ότι «η πρωτοβάθμια περίθαλψη Υγείας, Πρόνοιας και Πρόληψης με κεφαλαία, απευθύνεται και στους υγιείς, όχι μόνο στους αρρώστους (...) Αυτό που έχει σημασία είναι η στελέχωση και οι αρμοδιότητες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η δωρεάν παροχή. Πρέπει να απευθύνεται σε όλους».

Η Αλέκα Παπαρήγα πρόσθεσε ακόμα: «Αν θέλουμε να περιορίσουμε, να προλάβουμε ασθένειες, να περιορίσουμε ροή προς τα νοσοκομεία, αν θέλετε και να ανεβάσουμε και το προσδόκιμο της ζωής - βέβαια, με τέτοιους μισθούς που έχουμε και συντάξεις, δεν ξέρω πού θα πάμε, αλλά εν πάση περιπτώσει - σημαίνει Πρωτοβάθμια. Και η Πρωτοβάθμια θέλει χρήμα. Διότι πριν από όλα πρέπει να στηρίζεται και στο να έχει όλα τα διαγνωστικά μέσα, να μπορεί ο γιατρός όταν δεχθεί έναν ασθενή να διαβλέψει όχι μόνο τι έχει, αλλά τι θα του έρθει και αύριο». Ενάντια σε αυτές τις ανάγκες, «ο τεχνολογικός εξοπλισμός βρίσκεται στα χέρια των μονοπωλίων, των μεγαθηρίων, που τον πουλάνε με όποιο κέρδος θέλουν».

«Πρωτοβάθμια παροχή σημαίνει - συνέχισε η Αλέκα Παπαρήγα - ότι απευθύνεται σε όλα τα εκατομμύρια των Ελλήνων», και για να γίνει αυτό πιο χειροπιαστό πρόσθεσε: «Είναι σπατάλη, δηλαδή, το υποχρεωτικό τσεκ-απ; (...) Το υποχρεωτικό τσεκ-απ, λοιπόν, πρέπει να είναι δωρεάν».

Δεν ήρθε με το μνημόνιο αυτή η πολιτική

Αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος για τα λαϊκά στρώματα η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ τόνισε: «Η κατάσταση σήμερα φτάνει στο σημείο να περικόψουμε και τα φάρμακα μαζί με τη διατροφή. Επομένως, για μας αυτή είναι η ανηθικότητα της πολιτικής, πέρα από τις ανηθικότητες που υπάρχουν, με τη διαφθορά, τους χρηματισμούς κ.λπ.».

Ξεκαθαρίζοντας το χαρακτήρα της ακολουθούμενης πολιτικής, υπογράμμισε: «Δεν είναι μνημονιακή αυτή η πολιτική. Αυτά που γίνονται σήμερα στην Ελλάδα είναι - στην κατεύθυνση, όχι σαν εξειδίκευση - από τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Αρα, το μνημόνιο βοήθησε εσάς, βοήθησε το κεφάλαιο, στην επιτάχυνση των μέτρων». Και συνέχισε αναφερόμενη στους εργαζόμενους ότι ο τομέας της Υγείας «θέλει ανθρώπους να δουλεύουν και γιατρούς, επιστήμονες, αλλά και μη επιστήμονες, μέχρι και τη γυναίκα που σφουγγαρίζει, ανακουφισμένους από πιεστικά, οικονομικά προβλήματα, με σταθερότητα και μονιμότητα δουλειάς».

Ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, αφού έκανε σαφές ότι «εμείς είμαστε με την ελεύθερη αγορά», επιδόθηκε στο γνωστό λαϊκισμό και την προσπάθεια αποπροσανατολισμού, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Εχετε απόλυτο δίκιο (...) Είναι ακριβώς αυτά που θέλουμε να κάνουμε, είναι το να μπορέσει αυτό το σύστημα, το οποίο θα είναι αξιόπιστο, το οποίο θα δίνει παροχές, το οποίο θα κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών, εφόσον θα είναι αξιόπιστο, να αποτελέσει τον ανασχετικό παράγοντα για να ανακόψει την ανεξέλεγκτη πορεία ανθρώπων προς τα νοσοκομεία».

Εξάλλου, απευθυνόμενος στους απεργούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, ο Αδ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να εξαιρεθούν από τη διαθεσιμότητα.

Απαντώντας στη δευτερολογία της η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: «Σας λέω προκαταβολικά ότι δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε αυτά που λέτε (...) "Ελεύθερη αγορά" και "ενιαίο, δημόσιο, ισότιμο σύστημα Υγείας" είναι ασυμβίβαστο», ενώ αφού ανέφερε ανάλογα παραδείγματα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ήδη εφαρμόσει αυτήν την πολιτική, υπογράμμισε: «Μπορεί να χτίσετε από την αρχή την Πρωτοβάθμια Υγεία. Τα υλικά της μπορεί να είναι σύγχρονα - γιατί υπάρχουν σύγχρονες μέθοδοι απομύζησης των λαών - εμείς, όμως, δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε αυτό που χτίζετε».

  • Στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» θα δημοσιευτεί ολόκληρη η παρέμβαση της Αλέκας Παπαρήγα στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος στη Βουλή.
ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Διευρύνεται η δράση στο μέτωπο της Υγείας

Κινητοποιήσεις στις γειτονιές από σωματεία και φορείς

Διευρύνεται η δράση των Λαϊκών Επιτροπών με αιχμή το αίτημα για δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για όλον το λαό. Συγκέντρωση έκαναν χτες το πρωί εργατικές - λαϊκές οικογένειες της Σαλαμίνας μπροστά στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, ενάντια στην κατάργηση των Ιατρείων, απόφαση που ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες επίσημα από τον οργανισμό. Την κινητοποίηση διοργάνωσαν η Λαϊκή Επιτροπή του νησιού, τα κλαδικά σωματεία του Πειραιά Μετάλλου, Αμμοβολιστών, Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Ναυπηγοξυλουργών, σωματεία Συνταξιούχων, γυναικείοι σύλλογοι μέλη της ΟΓΕ και το Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας.

Η κατάργηση των ιατρείων πρακτικά σημαίνει ότι η Σαλαμίνα με πληθυσμό 50.000 το χειμώνα και πάνω από 200.000 το καλοκαίρι, θα μείνει με ένα Κέντρο Υγείας, το οποίο έχει 4 γιατρούς και αυτοί γενικής ειδικότητας. Σωματεία και φορείς καλούν σε νέα συγκέντρωση την Τετάρτη, στις 10 π.μ. Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ και πορεία στο κέντρο της πόλης πραγματοποίησε την Παρασκευή το πρωί η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου. Τη συγκέντρωση και την απεργία των γιατρών χαιρέτισε ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Σήμερα, Σάββατο:

  • Συγκέντρωση αλληλεγγύης σε εργαζόμενους και ασθενείς των ψυχιατρικών νοσοκομείων, στις 12 το μεσημέρι στο Παλατάκι Χαϊδαρίου, διοργανώνουν σωματεία και φορείς της ευρύτερης περιοχής. Θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι του ΨΝΑ και του «Δρομοκαΐτειου».
  • Σωματεία και φορείς από την περιοχή του Θριάσιου καλούν σε κινητοποίηση στις 11 π.μ. στην πλατεία Λαού στην Ανω Ελευσίνα. Απαιτούν να μην κλείσουν τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ στον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα και να μην καταργηθούν κλινικές και τμήματα στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

Την Τρίτη, 3 Δεκέμβρη

  • Η Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου καλεί σε συγκέντρωση, στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.
Συγκεντρώσεις χτες των υγειονομικών

Από τη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας
Από τη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας
Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας έκαναν χτες οι υγειονομικοί, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και την κινητικότητα των εργαζομένων, τόσο στην ΠΦΥ, όσο και στα επαρχιακά νοσοκομεία.

Η συγκέντρωση οργανώθηκε στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΟΕΝΓΕ και της στάσης εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ. Πήραν μέρος, εκτός απ' τους νοσοκομειακούς γιατρούς, εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, γιατροί του ΕΟΠΥΥ που απεργούν μέχρι τις 9/12/2013, εκπρόσωποι φορέων της επαρχίας και ασθενών. Στη συγκέντρωση μίλησαν οι πρόεδροι της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ.

Τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα τους μετέφερε ο βουλευτής του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης, αναδεικνύοντας την ανάγκη να υπάρξει κοινό μέτωπο πάλης με ασφαλισμένους και ασθενείς, με όλο το λαό, με πυρήνα τη διεκδίκηση ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας για όλους, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν εκπρόσωποι και από άλλα κόμματα, εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, καθώς και εκπρόσωποι από τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ, το Σύλλογο Ασθενών με Σπάνιες Παθήσεις κ.ά. Ακολούθησε πορεία προς το Σύνταγμα. Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις.

Χτες, εξάλλου, έγινε συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκη, με τον υπουργό Υγείας. Σύμφωνα με ανακοίνωση, «συζητήθηκαν τα εναλλακτικά σχέδια, στην περίπτωση συνέχισης της απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ». Είναι φανερή η προσπάθεια της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει τους απεργούς και να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό, για να περάσει τα σχέδια που βαθαίνουν την επιχειρηματική δράση στην Υγεία. Οι εξελίξεις επιβάλλουν να δοθεί ενιαία απάντηση, στη γραμμή που προβάλλει το ΠΑΜΕ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org