ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Πάνω απ' όλα τα συμφέροντα των πολυεθνικών
  • Την απρόσκοπτη συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας αποφάσισε η Κομισιόν, προτείνοντας εικονικές κυρώσεις, παρά την επιδεικτική άρνηση της Αγκυρας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία
  • Ως βάση για συζήτηση έσπευσε να την υιοθετήσει ο Κ. Καραμανλής!

Την απρόσκοπτη συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας υποστηρίζει η Κομισιόν, παρά τη μη συμμόρφωση της Αγκυρας στις «ευρωπαϊκές υποχρεώσεις» της, επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά ότι πάνω από όλα η ΕΕ βάζει τα στρατηγικά συμφέροντα των πολυεθνικών.

Η χτεσινή εσπευσμένη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μη επιβολή, ουσιαστικά, κυρώσεων στην Τουρκία παρά την πεισματική άρνηση της τελευταίας να αναγνωρίσει έστω έμμεσα την Κυπριακή Δημοκρατία, έρχεται να δώσει ένα αποφασιστικό πλήγμα στις προσδοκίες και τις ψευδαισθήσεις ότι τάχα με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα διευκολυνθεί ο στόχος για μια «δίκαιη και βιώσιμη λύση» στο Κυπριακό. Αποδεικνύεται ακριβώς το αντίθετο, καθώς η ΕΕ αποτελεί μοχλό άσκησης πιέσεων για την επιβολή μιας νεοταξικής «λύσης», τύπου «σχεδίου Ανάν», στο Κυπριακό.

Αίσθηση προκάλεσε πάντως η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς ο Κ. Καραμανλής έσπευσε να αποδεχτεί ως «βάση για συζήτηση» την εισήγηση της Κομισιόν, ενώ την ίδια στιγμή η Λευκωσία δήλωνε ότι δεν είναι καν κυρώσεις τα όσα αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Η σημερινή πρόταση αποτελεί βάση για τις περαιτέρω συζητήσεις που θα διεξαχθούν σε επίπεδο ΕΕ», δήλωσε από τη Ρίγα της Λετονίας ο Ελληνας πρωθυπουργός, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για τη στάση που θα κρατήσει στη συνέχεια, αλλά και για το ενδεχόμενο να προσπαθήσει να «πείσει» τη Λευκωσία να υιοθετήσει «ρεαλιστική» στάση. Ο Κ. Καραμανλής χρησιμοποίησε ξανά τους γνωστούς φραστικούς λεονταρισμούς περί «υποστήριξης με προϋποθέσεις» της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, που όμως ελάχιστη σχέση έχουν με την πράξη.

Με τους όρους της Τουρκίας

Η χτεσινή εισήγηση της Κομισιόν δείχνει καθαρά ότι η Τουρκία μπαίνει με τους «δικούς της όρους» στην ΕΕ, αξιοποιώντας στο έπακρο τη γεωστρατηγική θέση της και τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση Ερντογάν προχώρησε σε επίδειξη αδιαλλαξίας, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται «να κάνει κανένα βήμα όσο δεν αίρονται οι εμπορικοί περιορισμοί και η απομόνωση» του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χτες εικονικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, παρόλο που αρνείται να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία. Συγκεκριμένα, πρότεινε το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων σε οκτώ από τα συνολικά 35 κεφάλαια στα οποία χωρίζονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι τα άλλα κεφάλαια, τα οποία μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά, δε θα ξανακλείσουν εφόσον διατηρείται η αναστολή αυτή. Η εισήγηση αυτή αναμένεται να γίνει αποδεκτή από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στις 11 Δεκέμβρη, αφού σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ έσπευσαν να την κάνουν αποδεκτή ως βάση συζήτησης, μεγιστοποιώντας την πίεση προς την κυπριακή ηγεσία.

Στη Λευκωσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πασιαρδής δήλωσε ότι μόνο το πάγωμα κάποιων κεφαλαίων δεν είναι αρκετό και δε θεωρείται επιβολή κυρώσεων, από τη στιγμή που θα συνεχίζονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι εξελίξεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις θα συζητηθούν αύριο, Παρασκευή, στη συνάντηση του Προέδρου Τ. Παπαδόπουλου με την υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη. Ανακοίνωσε επίσης ότι το Σάββατο θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο.

«Ισχυρή βάση» για απόφαση του Συμβουλίου αποτελεί, σύμφωνα με τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Φινλανδό πρωθυπουργό Μάτι Βανχάνεν, η εισήγηση της Κομισιόν για την Τουρκία. Σύμφωνα με τον Μ. Βανχάνεν, η απόφαση των ΥΠΕΞ στις 11 Δεκέμβρη «θα πρέπει να διασφαλίζει τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να επιτρέπει την ομαλοποίησή τους όταν θα έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις».

Αύριο ο Μ. Βανχάνεν θα επισκεφθεί την Αγκυρα, προκειμένου... να παζαρέψει τις μη κυρώσεις με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ηδη στο πλευρό της Αγκυρας τάχθηκε χτες ο γνωστός ατζέντης της στην ΕΕ, η κυβέρνηση της Βρετανίας. Ο Τόνι Μπλερ προειδοποίησε χτες από τη Ρίγα της Λετονίας την ΕΕ ότι μια αρνητική απόφασή της όσον αφορά την τουρκική υποψηφιότητα θα ήταν «σοβαρό λάθος». Δεν έκρυψε ότι «θα συνεχίσουμε, μαζί με άλλους που συμμερίζονται την άποψη της Βρετανίας όσον αφορά την τουρκική ένταξη, να προσπαθούμε να βρούμε μια λύση πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» και συμπλήρωσε: «Δεν είναι σήμερα η κρίσιμη ημερομηνία. Η κρίσιμη ημερομηνία είναι το (ευρωπαϊκό) Συμβούλιο. Πρέπει να διασφαλιστεί το ότι θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να προχωρήσει», τόνισε ο Μπλερ.

Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Ανκελα Μέρκελ ζήτησε χτες να ελεγχθεί καλύτερα η πρόοδος της Τουρκίας στις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ και να επανεξεταστεί μέσα σε 18 μήνες. Χαρακτήρισε «ορθή κίνηση» την απόφαση της Κομισιόν, υποστηρίζοντας ότι «η πρόταση της Επιτροπής είναι ένα ισχυρό σήμα ότι το πρωτόκολλο της Αγκυρας πρέπει να γίνει δεκτό από την Τουρκία».

  • Τα Ευρωτουρκικά απασχόλησαν τις επαφές που είχε ο Κ. Καραμανλής στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χτες το απόγευμα με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ και, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, Ελλάδα και Γαλλία συμφωνούν πως ανάλογα με την πρόοδο της Τουρκίας θα πρέπει να στέλνεται και το ανάλογο μήνυμα. Νωρίτερα, ο Κ. Καραμανλής είχε δεκάλεπτη συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανκελα Μέρκελ για το θέμα της Τουρκίας. Επίσης, είχε 15λεπτη συνομιλία με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, τον Λουξεμβούργιο πρωθυπουργό Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, παρουσία της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη και του υπουργού Αμυνας Ευ. Μεϊμαράκη.
Μας περνούν για λωτοφάγους

Χτες, το ΠΑΣΟΚ, μέσω του υπεύθυνου του τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Αμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσή, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη χτεσινή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ανέφερε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μια εξωτερική πολιτική που «εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας» και δημιουργεί «κινδύνους σοβαρής εμπλοκής για τη χώρα».

Ναι! Το κόμμα που επί των κυβερνητικών του ημερών μετέτρεψε τη χώρα σε «ξέφραγο αμπέλι» για να περάσουν οι ορδές των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων που πήγαιναν να δολοφονήσουν το λαό της Γιουγκοσλαβίας, μίλησε για «εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων»! «Ξέχασε» ότι οι κυβερνήσεις του παρέδωσαν αεροδρόμια και λιμάνια της χώρας, τα οποία αποτέλεσαν ορμητήρια των ιμπεριαλιστών για τους βρώμικους πολέμους τους εναντίον των λαών του Ιράκ και του Αφγανιστάν. «Ξέχασε» την αποστολή στρατευμάτων κατοχής, από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, στη Βοσνία, το Κόσσοβο, την Αλβανία, το Αφγανιστάν κ.α...

Το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του πρέπει να καταλάβουν ότι οι ελληνικός λαός δεν είναι «λωτοφάγος»...

Ελιγμός σε βάρος της δίκαιης λύσης του Κυπριακού

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενο στις συστάσεις της Κομισιόν προς την Τουρκία, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει τα παρακάτω:

«H απόφαση της Κομισιόν για πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ σε 8 κεφάλαια και για συνέχιση των διαπραγματεύσεων στα υπόλοιπα 27, αποτελεί έναν ακόμη ελιγμό της ΕΕ στο πλαίσιο ενός απαράδεκτου παζαριού με την Τουρκία σε βάρος της δίκαιης λύσης του Κυπριακού.

Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι οι ΕΕ και οι ηγετικές της δυνάμεις κινούνται με βάση τις αντιθέσεις τους και τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα των πολυεθνικών και όχι με γνώμονα το δίκιο των λαών».

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Αναβολές...

Ασκοπη και διπλωματικά επικίνδυνη θεωρήθηκε η προγραμματισμένη για τις 7 και 8 Δεκέμβρη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιούλ στην Αθήνα. Οι δύο πλευρές, μετά από συνεννόηση, αποφάσισαν να ανακοινώσουν την αναβολή της επίσκεψης.

Ως αιτία της αναβολής παρουσιάζεται η έκτακτη σύγκληση σε υπουργικό επίπεδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή. Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη συζήτησε αναλυτικά το θέμα με τον Α. Γκιουλ το βράδυ της Τρίτης, ενώ σημείωσε ότι η συνάντηση αναβάλλεται και δε ματαιώνεται.

Πέραν των επίσημων τοποθετήσεων ωστόσο, η αναβολή αυτής της επίσκεψης συνδέεται με την ατμόσφαιρα η οποία φαίνεται να δημιουργείται σε Αγκυρα και Λευκωσία μετά τη δημοσιοποίηση από την Κομισιόν των συστάσεων προς την Τουρκία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ