ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Μονόδρομος η σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική

Δυναμική η χτεσινή συγκέντρωση στην Ομόνοια, που κατέληξε με πορεία έξω από το υπουργείο της ανεργίας και της εργοδοσίας

Αποψη από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Ομόνοια
Αποψη από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Ομόνοια
Το δρόμο της ταξικής συσπείρωσης και της μετωπικής σύγκρουσης με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής υπέδειξαν ως μονόδρομο προοπτικής και ελπίδας, εργαζόμενοι από το Φάρμακο, τις Κατασκευές, τις Μεταφορές, τα Τρόφιμα - Ποτά, μεταλλεργάτες, κλωστοϋφαντουργοί, λιθογράφοι κ.ά., με τη συμμετοχή τους στη χτεσινή δυναμική κινητοποίηση που διοργάνωσαν ταξικά συνδικάτα της Αθήνας, ενάντια στην αντεργατική πολιτική. Πολιτική που γεννά την ανεργία, πολλαπλασιάζει τις απολύσεις, που βάζει λουκέτο στα εργοστάσια. Ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία και τον κρατικό αυταρχισμό. Κόντρα σε όσους απεργάζονται να επιβιώνουν οι εργάτες με μεροκάματα πείνας των 25 ευρώ, κι οι άνεργοι να φυτοζωούν με 300 ευρώ το μήνα. Σε όσους θέλουν να κατεδαφίσουν την Κοινωνική Ασφάλιση και αποφασίζουν ότι «η οικονομία αντέχει» μόνο για τις φοροαπαλλαγές των βιομηχάνων.

Απέναντι σε όλους αυτούς, οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν ότι απορρίπτουν τη μοιρολατρία. Οτι επιλέγουν τον αγώνα και τον δυναμώνουν συντονίζοντας τη δράση τους, ετοιμάζοντας την επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας στις 14 του Δεκέμβρη.

Με τις εργάτριες της ΣΕΞ ΦΟΡΜ, που διανύουν ήδη τη 14η εβδομάδα επίσχεσης εργασίας να βρίσκονται στην κεφαλή της πορείας, οι διαδηλωτές πορεύτηκαν από την πλατεία της Ομόνοιας ως το υπουργείο Εργασίας. Το δικό τους δυναμικό «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων, οι εργάτες της ΣΟΦΤΕΞ, που παλεύουν εδώ και ενάμιση μήνα ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας για απολύσεις, οι οικοδόμοι από το εργοτάξιο του ΑΛΑΦΟΓΙΑΝΝΗ, που ενωμένοι απαιτούν τα δεδουλευμένα τους, οι εργαζόμενοι από τη ΦΥΡΟΓΕΝΗΣ, που επιμένουν αγωνιστικά εδώ και ενάμιση χρόνο...

Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι!

Η «ανταγωνιστικότητα», οι πολιτικές και τα νέα μέτρα που στηρίζουν το κεφάλαιο, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες βρέθηκαν στο στόχαστρο των συνθημάτων των εργαζομένων: «Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή, με μέτωπο κι αγώνες θα ανατραπεί», «Αυτά τα μέτρα αυτή η πολιτική των μονοπωλίων είναι εντολή», «ΓΣΕΕ ταξική όχι κυβερνητική».

Φτάνοντας έξω από το υπουργείο, ο Δημ. Ζορμπάς, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη ΦΥΡΟΓΕΝΗ υπογράμμισε την ανάγκη να αποκτήσει ο συντονισμός συγκεκριμένο σχεδιασμό, να μπουν «χωρίς καμία καθυστέρηση όλοι στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ».

«Δημιουργούμε σε κάθε χώρο δουλιάς εστίες αντίστασης. Κανένας εργαζόμενος και άνεργος μακριά από το σωματείο του. Να συντονίσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά τις δυνάμεις μας το επόμενο διάστημα. Να ενισχύσουμε τα ταξικά συνδικάτα, που μαχητικά αγωνίζονται ενάντια στο ΣΕΒ και το μεγάλο κεφάλαιο, που πολεμάνε και αναμετρούνται καθημερινά με τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που υπονομεύουν τους αγώνες της εργατικής τάξης. Αυτή η πολιτική δεν παίρνει γιατρειά, δεν παίρνει καμιά διόρθωση. Θέλει λαϊκό ξεσηκωμό... Κλείστε τ' αυτιά σας στις Σειρήνες της ταξικής συνεργασίας. Μπορούμε να αντεπιτεθούμε. Η ελπίδα βρίσκεται στη συσπείρωσή μας, στο πλαίσιο διεκδίκησης του ΠΑΜΕ» τόνισε.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Θ. Κούτρας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας πως σήμερα οι εργαζόμενοι έχουν μεγαλύτερη εμπειρία, με βάση την οποία μπορεί να δοθεί αποφασιστική απάντηση στην αντεργατική πολιτική. Οτι μόνη επιλογή είναι αυτή της ρήξης και της σύγκρουσης των εργαζομένων με την κυρίαρχη πολιτική, με μπροστάρη το ΠΑΜΕ. Χαιρετισμούς ακόμα απηύθυναν συνδικαλιστές από τη ΣΕΞ ΦΟΡΜ, τη ΣΟΦΤΕΞ και από την Επιτροπή Αγώνα στις Αερομεταφορές. Αντιπροσωπεία ανέβηκε στο υπουργείο να επιδώσει σχετικό ψήφισμα, αλλά η ηγεσία του υπουργείου - για μια ακόμη φορά - φρόντισε να απουσιάζει...

Για το 15ο Συνέδριο της ΠΣΟ

Σε συνθήκες ιδιαίτερα κρίσιμες για την παγκόσμια εργατική τάξη, ανοίγει αύριο Πέμπτη 1 Δεκέμβρη, στην Αβάνα της Κούβας τις εργασίες του, το 15ο Συνέδριο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ)

Από τις μέχρι τώρα δηλώσεις συμμετοχής επιβεβαιώνεται το ενδιαφέρον εκατοντάδων κεντρικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, που θα παρακολουθήσουν από κοντά τις συζητήσεις και θα παρέμβουν με τις τοποθετήσεις τους.

Μέχρι στιγμής εκπροσωπούνται 71 χώρες και το σύνολο των αντιπροσώπων φτάνει τους 536. Το ΠΑΜΕ συμμετέχει με εξαμελή αντιπροσωπεία.

Το 15ο Συνέδριο της ΠΣΟ συμπίπτει με την επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυσή της μετά τη λήξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

Το πρώτο ιδρυτικό της Συνέδριο είχε πραγματοποιηθεί στο Παρίσι το 1945. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, οι Αμερικανοί συνδικαλιστές διέσπασαν την ΠΣΟ και ίδρυσαν δική τους παγκόσμια συνδικαλιστική οργάνωση, τη λεγόμενη «Διεθνή Συνομοσπονδία Ελεύθερων Συνδικάτων» (ΔΣΕΣ). Η ελευθερία της ΔΣΕΣ εξαντλείται σήμερα στην υποστήριξη της πολιτικής των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σήμερα η ΠΣΟ βρίσκεται μπροστά σε σταυροδρόμι. Για να ενισχυθεί και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του κινήματος, είναι ανάγκη επιτακτική:

  • Να διαμορφώσει ένα κεντρικό πολιτικοσυνδικαλιστικό ντοκουμέντο, που να μπολιάζεται με τις σημερινές ανάγκες των εργατών σε όλο τον κόσμο και
  • Να αποκτήσει μια ηγεσία που θα αλλάξει την τωρινή κατάσταση, θα δώσει ώθηση στη δράση και θα ενισχύσει τα αγωνιστικά της χαρακτηριστικά.

Μέσα στην ΠΣΟ υπάρχουν παράγοντες που επιδιώκουν να παραμείνει η κατάσταση όπως είναι σήμερα. Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν δυνάμεις αγωνιστικές και ταξικές, που παλεύουν για τις αλλαγές.

Μαζί με τις δυνάμεις αυτές, που θέλουν μια ΠΣΟ με ξεκάθαρο προσανατολισμό και δράση, συμπορεύεται και το ΠΑΜΕ, που είναι μέλος της ΠΣΟ από το προηγούμενο Συνέδριό της, το οποίο είχε γίνει το 2000 στο Νέο Δελχί.


Γ. Κ.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Φτάνει πια η λιτότητα

«Εμείς οι συνταξιούχοι δε θα σας κάνουμε τη χάρη να παραιτηθούμε από τα δικαιώματά μας. Μαθημένοι από σκληρούς αγώνες, θα συνεχίσουμε πιο δυναμικά και θα μας βρίσκετε μπροστά σας». Τα παραπάνω υπογραμμίζουν με κοινό ψήφισμα οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις Αγρινίου ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ, κατά την πρόσφατη συγκέντρωσή τους στο Εργατικό Κέντρο του νομού. Οι συνταξιούχοι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τους αγώνες τους, διεκδικώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους για σύνταξη 1.050 ευρώ, επίδομα θέρμανσης 500 ευρώ, δημόσια δωρεάν ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη κλπ.

ΑΠΕΡΓΙΑ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Εντείνονται οι προετοιμασίες

Σήμερα, μέσα από τη σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών, που οργανώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, οι ταξικές δυνάμεις θα καθορίσουν τα μέτρα και τις δράσεις που θα αναπτύξουν το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο της μάχης για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας στις 14 Δεκέμβρη και της απεργιακής συγκέντρωσης που θα γίνει στις 10 το πρωί στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Ηδη ξεκίνησαν περιοδείες σε χώρους δουλιάς, γίνονται συνεδριάσεις σωματείων και συσκέψεις.

Στην Αθήνα, ανάμεσα στα άλλα, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ θα περιοδεύσουν αύριο στην ΥΠΑ. Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στις 14 Δεκέμβρη θα γίνει στις 11 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά)

Στη Θεσσαλία, απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ ορίστηκαν: Στις 10 π.μ., στη Λάρισα, στην κεντρική πλατεία, στις 10.30 στο Βόλο, στην πλατεία Ελευθερίας, στις 10 π.μ. στην Καρδίτσα, στη Νέα Αγορά, και στις 10 π.μ. στα Τρίκαλα, στην κεντρική πλατεία.

Στη Λάρισα χτες συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου, που πήρε απόφαση συμμετοχής στην απεργία, περιόδευσαν στις επιχειρήσεις «Τσαρέπας», «Καράντζης», «Τελεστέτ», «Καραμολένγκος», «Μαξιμιάδης», «Κοτόπουλα Αρτας», «Σούπερ Μάρκετ Λάρισα», καθώς και στην Υπηρεσία Επιθεώρησης Εργασίας, στο ΚΕΠΕΚ και στο Κέντρο Εργαζόμενου Κοριτσιού. Στη Μαγνησία, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ διοργανώνει συσκέψεις νέων εργαζομένων, στις 4 Δεκέμβρη και εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, στις 7 Δεκέμβρη. Ανάλογη σύσκεψη θα γίνει αύριο και στην Καρδίτσα, στις 6.30, στο ΕΚ. Σύσκεψη εκπροσώπων σωματείων και συνδικαλιστών και στα Τρίκαλα.

Στη Ζάκυνθο, τέλος, η απεργιακή συγκέντρωση ορίστηκε για τις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ