ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πλατιά συγκέντρωση προς τιμήν των 85χρονων!

Διοργανώνεται από την ΚΕ του ΚΚΕ, στις 7/12, στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ Περιστερίου

Την ερχόμενη Κυριακή 7 Δεκέμβρη κορυφώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα προς τιμήν των 85 χρόνων από την ίδρυση, το 1918, του ΚΚΕ, με πλατιά πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνει η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος, στις 6.30 μ.μ., στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ Περιστερίου. Ο χώρος βρίσκεται πολύ κοντά στη διασταύρωση της Λεωφόρου Αθηνών και της Θηβών (από τη Λ. Αθηνών μπαίνουμε στη Θηβών με κατεύθυνση το Περιστέρι, στα πρώτα φανάρια βρίσκουμε την οδό Κένεντι, όπου στρίβουμε δεξιά).

Στη συγκέντρωση θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θέμης Γκιώνης. Θα ακολουθήσει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες του Λεκανοπεδίου, στα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, στους ριζοσπάστες αριστερούς και προοδευτικούς ανθρώπους, που δε βολεύονται στις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.



Εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι εκδηλώσεις γιορτασμού των 85 χρόνων του ΚΚΕ. Για τις επόμενες μέρες προγραμματίζεται να γίνουν οι παρακάτω:

Σήμερα, Κυριακή
  • Εκδήλωση διοργανώνει η ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ στις 6.30μ.μ. στο «Ξενία». Θα μιλήσει ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ θα τιμηθούν για την προσφορά τους στο λαϊκό κίνημα και το Κόμμα ο Χριστόδουλος Καλάμης, καθώς και Κώστας Ζαχαρίας Καμπάς που πρόωρα έφυγε από κοντά μας. Θα προβληθεί βιντεοταινία σχετική με την ιστορία και δράση του ΚΚΕ και θα ακουστούν τραγούδια που σημάδεψαν την πορεία του λαϊκού κινήματος και τη δράση του ΚΚΕ από τους Β. Ζουμπουλάκη, Θ. Χατζηκλωνίδη, Γ. Μυστακόπουλο και Χ. Ραζάκο.
  • Εκδήλωση διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ, στο Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου (δίπλα στο ΚΤΕΛ στο λιμάνι) στις 11 το πρωί, όπου θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η Αχτίδα 3ου - 4ου Διαμερίσματος Αθήνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για τα 86 χρόνια από την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση και τα 85 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, στις 10 π.μ., στο ξενοδοχείο «ΣΤΑΝΛΕΫ». Θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Οι ΚΟΒ Παιδείας Ιλίου του ΚΚΕ και οι μαθητικές ΟΒ Ιλίου της ΚΝΕ καλούν στην εκδήλωση που διοργανώνουν και είναι αφιερωμένη στους αγώνες και την προσφορά του Κόμματος για το δικαίωμα στη μόρφωση και την Παιδεία, στις 10.30π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Ιλίου στον Αγ. Φανούριο.
  • Εκδήλωση προς τιμήν των 85 χρόνων του ΚΚΕ διοργανώνει η ΚΟΒ Σαλαμίνας στις 10.30 π.μ. στο κέντρο «Κύμα». Θα μιλήσει η Λόλα Ζαζοπούλου, μέλος της ΕΠ της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά.
  • Τιμητική εκδήλωση για τα 85 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει στο Πύθιο η Αχτιδική Επιτροπή Β. Εβρου στις 6.30μμ.
  • Εκδήλωση προς τιμήν των 85χρονων θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου, στα πλαίσια της οποίας θα γίνει παρουσίαση της δίτομης έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Μακρόνησος - Ιστορικός τόπος». Την παρουσίαση θα κάνουν η Ελένη Κοτούπα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Βασίλης Φυτσιλής, συγγραφέας - αντιπρόεδρος του ΚΣ της ΠΕΑΕΑ.
Αύριο, Δευτέρα
  • Η ΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ καλεί στη συγκέντρωση που διοργανώνει στην αίθουσα του Δημαρχείου στο Ληξούρι, στις 7μ.μ., προς τιμήν των 85χρονων του ΚΚΕ.
Την Τετάρτη, 3/12
  • Εκδήλωση διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Υπαίθρου Πρέβεζας του ΚΚΕ, στο Κέντρο «Εράτιρα» στον Ωρωπό Πρέβεζας, στις 8μ.μ.
Την Κυριακή, 7/12
  • Εκδήλωση προς τιμήν των 85χρονων του ΚΚΕ διοργανώνει η ΚΟ Κορίνθου στις 6μ.μ., στο καφενείο «Κονάκι» στο Συνοικισμό Κορίνθου. Θα μιλήσει ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πατριδογνωμόνιο
Θα θερίσουν θύελλες οργής

Τα παιδιά πεταμένα στα ναρκωτικά. Οι γυναίκες ανάμεσα στα σαράντα και τα πενήντα πεταμένες στη μερική απασχόληση ή την ανεργία. Οι άντρες στα 55 τους μακροχρόνια άνεργοι και οι τυχεροί με μερικά μεροκάματα το μήνα. Οι γέροι αντιμέτωποι με αυξήσεις στα φάρμακα και τα τρόφιμα, το νερό, το φως. Και το λιγοστό βιολογικό μέλλον τους να κοστολογείται ως βάρος στον προϋπολογισμό μιας «ισχυρής Ελλάδας» που την υπολογίζουν τα αφεντικά τους.

Στον κόσμο ο τρόμος έστησε τρελό χορό. Συλλήψεις φαντασμάτων, μαρτύρια στα Γκουαντανάμο και η μεγάλη είδηση να περνάει στα ψιλά. Στη Μεγάλη Βρετανία, την αμερικάνικη τσόντα στην εξωτερική πολιτική της βίαιης κυριαρχίας, κατατέθηκε το νέο μεταναστευτικό νομοσχέδιο. Σκληρό σαν τον καπιταλισμό που βρίσκεται σε ύφεση, με βγαλμένα δόντια μπροστά στις αντιφάσεις του, ιμπεριαλιστικά ανταγωνιστικό με τους εκμεταλλευτές των κολασμένων της Γης όταν αναζητά ζωτικό χώρο και αγορές τρομοκρατημένων καταναλωτών.

Δυο πράγματα διάβασα και μου σηκώθηκε η τρίχα. Οσοι πρόσφυγες διατάσσονται (μετανάστες δηλαδή) να εγκαταλείψουν τη χώρα του Κυανοπώγωνα και δεν το πράττουν αμέσως, θα χάνουν λέει, τα παιδιά τους. Θα τους στερούν την επιμέλεια!..

Κι ύστερα, όσοι νέοι πρόσφυγες φτάνουν στη χώρα που τολμάει να δίνει μαθήματα δημοκρατίας - βίαιης καθεστωτικής νεοφασιστικής τάξης δηλαδή, με δανεικά από την Ουάσιγκτον γαλόνια και κοντοβράκια νεοαποικιοκρατίας, θα φοράνε ειδικό βραχιόλι εντοπισμού!.. Σαν τις σημαδεμένες αγελάδες των Τεξανών στις ταινίες κατάκτησης της Δύσης. Ετσι οι αρχές, θα ξέρουν ανά πάσα στιγμή, λέει, πού βρίσκονται οι υποψήφιοι τρομοκράτες.

Είναι η ίδια νομοθεσία, στην ίδια χώρα, που πριν από δύο χρόνια νομοθετήθηκε η τιμολόγηση των ιδιωτικών ασφαλίστρων με βάση το DNA και τις πιθανές αρρώστιες των ασφαλισμένων. Είναι η ίδια ευρωπαϊκή χώρα που μετέχει σε... «άξονες του καλού», που η βασίλισσά της πάει ακόμα βόλτα με την άμαξα της σταχτοπούτας και ο διάδοχός της υπερασπίζεται τον ανδρισμό του φιμώνοντας τις εφημερίδες και προσευχόμενος στο Αγιον Ορος... Ευρωπαϊκή, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, το δυτικό σύνορο της ΕΕ όπου η Σένγκεν δεν ισχύει αλλά τα βραχιολάκια της τρομοκρατικής υποδούλωσης έρχονται να κρύψουν τα 6.000.000 παιδιά στην Αγγλία που δεν έχουν ένα πιάτο φαΐ της προκοπής την ημέρα. Εχουν όμως έναν καινούριο «σερ», τον Μπέκαμ, είδωλο κι όραμα, να πορεύονται στη ζωή...

Στα καθ' ημάς, η Ολυμπιάς του 2004 βγάζει τον Κολοκοτρώνη από τη γιορτή του και βάζει στη θέση του τον Ζακ Ρογκ κι ο πρωθυπουργός αρχίζει να το παίζει επικοινωνιακώς ως εγχώριος Λουδοβίκος. «Apres moi le deluge». Μετά από μένα, η καταστροφή, λέει και ξαναλέει υπό τους θλιβερούς ήχους του ξεπερασμένου άσματος «θα τον μεθύσουμε τον ήλιο»...

Ηρθε η ώρα για ιδεολογικά και πραγματικά οδοφράγματα, στα οποία καλούμαστε να συγκρουστούμε με τον καινούριο βαθύ και σκοτεινό μεσαίωνα που αναδύεται κάκοσμος και φριχτός από τα σπλάχνα της ιρακινής γαλοπούλας που επιδείκνυε πρωτοσέλιδος ο Μπους στην οικουμένη. Ο πρώτος κλέφτης της Βαγδάτης που βγήκε από τα παραμύθια, πέρασε στα θρίλερ κι έφτασε νύχτα στην αγκαλιά των μισθοφόρων του.

Εσπειραν ανέμους. Των συμφερόντων τους. Και αρχίζουν - ακούστε τη βοή - τις θύελλες. Της οργής και της αντίστασης. Των λαών της Γης.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ