ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Απαρχαιωμένο το νομικό πλαίσιο

Επιτακτική η ανάγκη ριζικής αναθεώρησης και τροποποίησής του. Πρόταση για σύσταση ειδικής επιτροπής, για να προσφέρει νομικές υπηρεσίες στους πρόσφυγες από εθελοντές δικηγόρους

Απαρχαιωμένο και ξεπερασμένο είναι το νομικό πλαίσιο, σχετικά με τους πρόσφυγες που έρχονται στη χώρα μας και ζητούν πολιτικό άσυλο, ενώ είναι επιτακτική η ανάγκη ριζικής αναθεώρησης και τροποποίησής του. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν δικηγόροι και νομικοί επιστήμονες, οι οποίοι πήραν μέρος χτες στην ημερίδα με θέμα: "Η νομική προστασία των προσφύγων - αιτούντων άσυλο και η συμβολή των δικηγόρων", που διοργάνωσαν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας,η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Αν και πέρασαν 45 χρόνια από τη διακήρυξη της Σύμβασης της Γενεύης του 1951, η οποία όριζε ότι πρόσφυγας είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται εκτός της χώρας της ιθαγένειάς του και υφίσταται διώξεις για λόγους φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, κοινωνικής ομάδας ή πολιτικών πεποιθήσεων και υποχρέωνε τα άλλα κράτη να προσφέρουν άσυλο, ωστόσο και σήμερα ακόμη οι πρόσφυγες βρίσκονται υπό διωγμό και δεν τους αναγνωρίζονται στις χώρες υποδοχής τα δικαιώματα, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, στον πλανήτη μας αναλογεί ένας πρόσφυγας ανά 205 κατοίκους. Μοναχά το 1994 σε όλο τον κόσμο είχαμε σχεδόν 28 εκατομμύρια πρόσφυγες. Στην Ελλάδα, όπως επισημάνθηκε στη χτεσινή ημερίδα, καταφτάνουν συνεχώς Τούρκοι αντιστασιακοί, Κούρδοι αυτονομιστές, Πακιστανοί και Ιρακινοί αντικαθεστωτικοί με έντονο το σύμπλεγμα της χαμένης πατρίδας και ζητούν καθημερινά συμπαράσταση και προστασία.

Οι ομιλητές στη χτεσινή ημερίδα επισήμαναν ότι η Ελλάδα βρίσκεται εντελώς απροετοίμαστη, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των προσφύγων που κατά κανόνα ζουν και εργάζονται παράνομα στη χώρα μας, ενώ οι ίδιοι οι πρόσφυγες αδυνατούν να ζητήσουν τις νομικές συμβουλές και την υπεράσπιση που δικαιούνται. Παράλληλα, ο τρόπος αντιμετώπισης του παράνομου μεταναστευτικού ρεύματος και η μεγάλη έκταση της "μαύρης εργασίας" εκτρέφουν φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Ο βασικός εισηγητής και μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ Βασίλης Δημόπουλος πρότεινε τα θέματα των προσφύγων να υπαχθούν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης και όχι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, όπως ισχύει σήμερα. Σε περίπτωση που δε γίνει αυτό, τουλάχιστο να τα χειρίζονται από κοινού τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Επίσης, για τα αιτήματα ασύλου ο Β. Δημόπουλος είπε ότι θα πρέπει να τα χειρίζεται ανεξάρτητη αρχή, κατάλληλα οργανωμένη, στην οποία θα μπορούν να μετέχουν εκπρόσωποι των δικηγόρων και μη κυβερνητικών οργανώσεων προστασίας προσφύγων. Η όλη διαδικασία θα εποπτεύεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς αφορά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες.

Μεταξύ των προτάσεων που εισηγήθηκε ο Β. Δημόπουλος είναι:

  • Η χορήγηση ασύλου να συνοδεύεται υποχρεωτικά από άδεια εργασίας και μέτρα κοινωνικής επανένταξης.
  • Απαραίτητη είναι η παροχή νομικής βοήθειας στους πρόσφυγες και η εκπροσώπηση να ανατίθεται σε κατάλληλους δικηγόρους, των οποίων οι υπηρεσίες, μέχρι να εξασφαλιστούν τα σχετικά κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό,θα παρέχονται εθελοντικά, τιμητικά και ουσιαστικά σχεδόν αμισθί. Για το σκοπό αυτό θα μπορεί να λειτουργεί στα πλαίσια κάθε δικηγορικού συλλόγου ειδική υπηρεσία με κατάσταση "εθελοντών" δικηγόρων, στην οποία θα εγγράφονται όσοι δικηγόροι επιθυμούν - ύστερα από ενημέρωση και πρόσκληση του συλλόγου τους. Οι "εθελοντές" δικηγόροι θα πληρώνονται συμβολικά με το ελάχιστο του γραμματίου προείσπραξης.
  • Η έννοια του πρόσφυγα πρέπει να διευρυνθεί σε διάφορες κατευθύνσεις, καθώς έχουν πληθύνει οι κατηγορίες προσώπων που χρειάζονται προστασία ίδια με εκείνη των προσφύγων.

Τη χτεσινή ημερίδα χαιρέτισε και ο πρόεδρος του ΔΣΑ Αντ. Ρουπακιώτης,ο οποίος είπε ότι τα θέματα που αφορούν τους πρόσφυγες είναι ζήτημα ανθρωπισμού και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματά τους.

Γιώργος ΓΕΩΡΓΟΥΒΙΑΣ

Σπουδαίο παιδί ο Γιωργάκης

Αμα όμως είναι καλλιεργημένος ο άνθρωπος, έχει άλλο αέρα. Και τι μου λένε εμένα ότι δεν κάνει το χρήμα τον άνθρωπο. Εγώ αυτά τα ακούω βερεσέ. Γιατί άμα δεν το λέει η τσέπη σου, άμα δεν έχεις μάθει να περπατάς στα σαλόνια, άμα δεν έχεις συναναστραφεί με ανθρώπους που το μυαλό τους πάει και λίγο παραπέρα - όχι μεροδούλι, μεροφάι ντε - τότε μένεις στούρνος. Και η στενομυαλιά φέρνει την γκρίνια και η γκρίνια φέρνει τη μιζέρια και άστα να πάνε. Μετά όλα σου φταίνε. Ασε που γκρίνια, γκρίνια, γκρίνια, φυραίνει και το μυαλό και δε σκέφτεται μερικά απλά και πρακτικά πράγματα. Γιατί φίλε μου, ποιο είναι το πρόβλημά σου; Δεν έχεις λεφτά; Δε σου φτάνουνε εκείνα που παίρνεις; Σου παίρνει πολλά η Εφορία; Σιγά τα λάχανα!

Ούτε κακομοιριές, ούτε εκρήξεις για την κακούργα κοινωνία. Επιχειρηματικότητα χρειάζεται. Λίγη σκέψη. Λίγη τσαχπινιά. Λίγη σπιρτάδα ρε αδερφέ. Ανοιξε και καμιά εφημερίδα να δεις ότι τα πράματα δεν είναι και τόσο μαύρα. Ξεστραβώσου. Ακου και καμιά άλλη γνώμη. Δες τι λένε οι βιομήχανοι ρε παιδάκι μου για το πρόβλημά σου. Γι' αυτό που εσύ νομίζεις ότι είναι πρόβλημα, δηλαδή. Δεν μπορεί κοτζάμ στέλεχος του ΣΕΒ να μην ξέρει πέντε πράγματα. Κι όταν αυτός λέει ότι η λιτότητα είναι μύθος, πάει και τελείωσε. Οταν λέει βάλε και τη γριά, τη μάνα σου, στο μεροκάματο και την πεθερά σου - πέθανε, α, καλά - το έχει σκεφτεί. Δεν το πετάει έτσι.

Πόσοι είσαστε στο σπίτι κύριε ιδιότροπε; Αστα αυτά ότι ταϊζεις τόσα στόματα, για τα νοίκια που πληρώνεις, για τα φροντιστήρια του Γιωργάκη και δεν ξέρω 'γώ τι άλλο θα μου μαζέψεις για να με πείσεις για τη φτώχεια σου. Δε σε λυπάμαι ρε. Τρίχες. Διότι φίλε το θέμα δεν είναι πόσα στόματα ταϊζεις, αλλά πόσα χέρια έχεις που μπορείς να βάλεις στη δουλιά. Ναι, ρε. Δουλιά. Τι πάει να πει ότι η γυναίκα φυλάει το παιδί. Τι είναι το παιδί για να το φυλάει; Κρατούμενος; Σαν να μου φαίνεται ότι είσαι και συ λίγο τεμπελάκος. Στρώστη στη δουλιά, καημένε. Και το παιδί. Τι παναπεί ότι ο Γιωργάκης είναι μικρός, πάει σχολείο και θέλει παιχνίδια. Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουνε, φίλε. Να πας να πεις του Γιωργάκη, άκου να δεις Γιωργάκη, εγώ στην ηλικία σου έστυβα την πέτρα. Λοιπόν, ή θα πας να βρεις δουλιά ή φαϊ γιοκ. Ααα, μου ξανάρχισες τα γνωστά χαραμοφαϊστικα. Τη μια μου τσαμπουνάς ότι ο Γιωργάκης είναι μόνο δέκα χρονών, την άλλη ότι η μάνα σου είναι εδδομήντα, την άλλη ότι δεν έχεις δουλιά για σένα, πού να βρει το παιδί... Ε, όλο και κάτι θα βρίσκεις κάθε φορά. Οποιος δε θέλει να ζυμώσει... Αντε τώρα. Τράβα σπίτι, συζήτα τα με την οικογένεια και πες μου αύριο το πόρισμα που βγάλατε.

Καλώς τονε. Τι έγινε; Το κουβεντιάσατε; "Το κουβεντιάσαμε". Με τη μάνα σου; "Οχι, με το Γιωργάκη". Ναι, και τι σου είπε; "Εχω σπουδαίο παιδί, φίλε". Αλήθεια; Τι σου είπε; "Μου είπε να πας στο διάολο και εσύ και οι καλλιεργημένοι κύριοι του ΣΕΒ".

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Γυναίκες και παιδιά προσφύγων σέρνονται στις φυλακές και τα δικαστήρια, χωρίς καμιά νομική υποστήριξη από δικηγόρο

Από κινητοποίηση προσφύγων στη χώρα μας, με αίτημα τη χορήγηση ασύλου και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ