ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Πανεργατική απεργία 14/12: Ρεπορτάζ από τη σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών που οργάνωσε η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ
  • Εργαζόμενοι στην «Καρυπίδης»: Συνεχίζουν το δίκαιο αγώνα τους απέναντι στην άγρια καταστολή και τις αντεργατικές μεθοδεύσεις εργοδοτών και κυβέρνησης
  • Σωματείο Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας: Συνέντευξη μπροστά στις επικείμενες αρχαιρεσίες του συνδικάτου

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ούτε μέρα χαμένη στην προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας!

Στην Ομόνοια στις 10.30 π.μ. η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα στις 14 Δεκέμβρη

Ο Ν. Μαυροκέφαλος παρουσίασε την εισήγηση στη σύσκεψη
Ο Ν. Μαυροκέφαλος παρουσίασε την εισήγηση στη σύσκεψη
Χωρίς να χαθεί ούτε μια μέρα για την προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας στις 14 Δεκέμβρη, χωρίς να μείνει ούτε ένας χώρος δουλειάς και κλάδος όπου δεν θα δοθεί μάχη για να παρθεί απόφαση συμμετοχής και για να ληφθούν μέτρα για την επιτυχία της, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ μπαίνουν μπροστά.

Αυτή ήταν η κοινή δέσμευση που ανέλαβαν χτες εκατοντάδες συνδικαλιστές στην πλατιά σύσκεψη συνδικάτων που οργάνωσε η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ.

Χτες επίσης ανακοινώθηκε ότι η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 14 Δεκέμβρη στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στην Ομόνοια στις 10.30 π.μ.

«Κοντά τα χέρια σας από τους εργάτες που αγωνίζονται!»

Μπροστά στις ταξικές δυνάμεις βρίσκεται η σκληρή αναμέτρηση με την εργοδοσία και την κυβερνητική πολιτική για λογαριασμό του κεφαλαίου. Μια πολιτική που χτες επιβεβαίωσε ξανά τον βαθύ αντεργατικό της χαρακτήρα με ένα όργιο καταστολής απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων.

Καταδικάζοντας αυτό το όργιο, ο Νίκος Μαυροκέφαλος, που παρουσίασε την εισήγηση εκ μέρους της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ, υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση και η μεγαλοεργοδοσία δείχνουν τα δόντια τους. Εκτός από το καρότο χρησιμοποιούν και το μαστίγιο. Θέλουν να περάσουν την αντιλαϊκή πολιτική τους με κάθε μέσο. Δεν θα τους περάσει... Αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι θα περάσει η τρομοκρατία είναι πολύ γελασμένη. Δεν θα λυγίσουν οι αγωνιστές συνδικαλιστές. Δεν θα λυγίσει το ΠΑΜΕ. Το ΠΑΜΕ τους προειδοποιεί: Κοντά τα χέρια σας από το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Κοντά τα χέρια από τους εργάτες που αγωνίζονται (...) Επιβεβαιώνεται πολύ απλά ότι η αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι χέρι με τον αυταρχισμό και την καταστολή. Απαιτείται λοιπόν ακόμα πιο αποφασιστικά να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την επιτυχία της απεργίας και την κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων».

Η σημασία της απεργιακής αναμέτρησης


Αναλύοντας τη σημασία αυτής της απεργιακής αναμέτρησης, ο Ν. Μαυροκέφαλος τόνισε: «Απεργούμε για να διεκδικήσουμε την υπογραφή ΕΓΣΣΕ και επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτό το αίσχος που υπάρχει σήμερα. 1 στους 3 εργαζόμενους να αμείβεται με λιγότερα από 500 ευρώ το μήνα, ένας νέος εργαζόμενος ηλικίας έως 24 ετών να αμείβεται κατά μέσο όρο με 381 ευρώ το μήνα.

Να διεκδικήσουμε όσα έχουμε πραγματικά ανάγκη, εμείς και οι οικογένειές μας. Να διεκδικήσουμε σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα, με ΣΣΕ, με αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.

Να διεκδικήσουμε προστασία της πρώτης κατοικίας και των μικροκαταθέσεων των φτωχών εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών. Κόντρα στην προπαγάνδα της κυβέρνησης η αλήθεια είναι ότι σε λίγες μέρες, με το νέο χρόνο, θα πάψει να υπάρχει η προστασία της πρώτης κατοικίας, θα δοθούν για αλισβερίσι στα νύχια των κορακιών.

Να προστατεύσουμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματά μας στην ελεύθερη και δημοκρατική συνδικαλιστική δράση. Για να κατοχυρώσουμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματα, τη δράση και τη λειτουργία των συνδικάτων μας, το δικαίωμά μας στον απεργιακό αγώνα.

Απεργούμε για να δοθεί μαχητική και αγωνιστική απάντηση στα νέα μέτρα πτώχευσης του λαού. Να αποκρούσουμε τη νέα επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ, με τα αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζουν να υλοποιήσουν πριν και μετά την 3η "αξιολόγηση". Μέτρα στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις, στο Ασφαλιστικό με νέες μειώσεις στις συντάξεις, με ένα νέο γύρο φοροληστείας και αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος. Με έναν προϋπολογισμό που θα συζητά εκείνες τις μέρες στη Βουλή και που επιβεβαιώνει όλη αυτή τη θύελλα των αντιλαϊκών μέτρων».

Και αυτή την αποστολή, τόνισε, μόνο οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ μπορούν να την επωμιστούν.«ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ υποχρεώθηκαν να πάρουν απόφαση για απεργία στις 14/12 ύστερα από πρόταση Ομοσπονδιών και συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, χωρίς να την πιστεύουν. Δεν θα κάνουν τίποτα για την επιτυχία της απεργίας. (...) Καλλιεργούν την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία, έχουν σοβαρές ευθύνες για την υποχώρηση του κινήματος, για την καλλιέργεια αυταπατών και προσδοκιών μέσα στους εργαζόμενους για την καπιταλιστική ανάπτυξη».

«Είμαστε δύναμη μαχητική. Το έχουμε αποδείξει. Υπάρχουν δυνατότητες και προϋποθέσεις. Με πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις μέσα στους χώρους δουλειάς μέχρι την ημέρα της απεργίας, μπορούμε να οργανώσουμε με επιτυχία την απεργία». Με αυτά τα λόγια, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, κάλεσε τους συνδικαλιστές να δώσουν όλες τις δυνάμεις τους «για να φυσήξει απεργιακός άνεμος που θα σαρώσει τη "μούχλα" της απαισιοδοξίας που σκόπιμα καλλιεργούν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού». Σχολιάζοντας, εξάλλου, το χτεσινό όργιο της κυβερνητικής καταστολής, σημείωσε: «Νόμος και Τάξη. Αυτή είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Εμείς, το ΠΑΜΕ, θα αντιτάξουμε το δικό μας νόμο και τις διεκδικήσεις της τάξης μας».

Νέες πρωτοβουλίες έμπρακτης αλληλεγγύης στους πληγέντες στη Δυτική Αττική

Ειδική αναφορά, με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες, έκανε η εισήγηση της Γραμματείας Αττικής στο γεγονός ότι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα του Λεκανοπεδίου «είναι ανυπεράσπιστοι μπροστά στο ενδεχόμενο οποιασδήποτε καταστροφής». Οπως χαρακτηριστικά υπογραμμίστηκε, «μέσα σε μόλις 4 μήνες κάηκε η Ανατολική Αττική, πνίγηκε η Δυτική Αττική, βρώμισε όλος σχεδόν ο Σαρωνικός, γιατί τα μέσα και τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων αποψιλώνονται κάτω από την ακόρεστη δίψα του κεφαλαίου για κέρδος». Γι' αυτό, τα συνδικάτα πρέπει «να θέσουν στο επίκεντρο της πάλης τους αιτήματα και έργα υποδομής που προστατεύουν ουσιαστικά τη ζωή, την εργασία και το περιβάλλον».

Παράλληλα, απευθύνθηκε κάλεσμα στους εργαζόμενους να δυναμώσουν την αλληλεγγύη προς τους πληγέντες στη Δυτική Αττική, αλλά και την οργάνωση της πάλης. Σε αυτό το πλαίσιο, το Σάββατο 2/12, συνδικάτα και Λαϊκές Επιτροπές του Θριασίου οργανώνουν νέα δραστηριότητα με σημείο συνάντησης την πλατεία της Μάνδρας και καλούν τους μαζικούς φορείς και τα συνδικάτα της Αττικής να στηρίξουν την πρωτοβουλία τους.

Απαντώντας εξάλλου στην ανακοίνωση της κυβέρνησης για την διοργάνωση «έκτακτου αναπτυξιακού συνεδρίου» στις 16 και 17 Δεκέμβρη στην Ελευσίνα, ο Ν. Μαυροκέφαλος σημείωσε πως αυτό «ξεπερνά κάθε όριο πολιτικού κυνισμού και ξετσιπωσιάς» και ανακοίνωσε πως τα συνδικάτα θα «υποδεχτούν» αγωνιστικά την κυβέρνηση και την προσπάθειά της να καλλιεργήσει ψεύτικες προσδοκίες.

Οι αγώνες που ξεδιπλώνονται, εφαλτήριο για την απεργία

Στους αγώνες που αναπτύσσονται σε μια σειρά χώρους και στη σημασία τους για τη συνολική αντιπαράθεση με τη στρατηγική του κεφαλαίου εστίασαν οι τοποθετήσεις των συνδικαλιστών στη σύσκεψη.

Ως συνέχεια των αγώνων του κλάδου για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας βλέπει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής την απεργία στις 14 Δεκέμβρη. Οπως τόνισε ο πρόεδρός του, Γιώργος Στεφανάκης, είναι συνέχεια της πάλης του κλάδου, που δίνεται ήδη από το καλοκαίρι, με την πανελλαδική απεργία που πραγματοποιήθηκε στην καρδιά της τουριστικής σεζόν. Για να έχει επιτυχία αυτή η μάχη, τόνισε, πρέπει αποτελεσματικά να αντιμετωπιστεί το ιδεολόγημα της «ανάπτυξης» του κλάδου, το οποίο προβάλλουν εργοδοσία και κυβέρνηση και το οποίο υπηρετούν και οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες.

Στην ανάγκη η απεργία να δοθεί μαζί με τους γονείς αλλά και τους μαθητές, την αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης, στάθηκε στην παρέμβασή του ο Νίκος Δάρδαλης, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, σημειώνοντας ότι υπάρχει χρήσιμη αγωνιστική πείρα από τη μάχη ενάντια στην αντιδραστική «αξιολόγηση». Αλλωστε, όπως τόνισε και ο Βασίλης Βατίστας, από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Περάματος και Κερατσινίου «Ν. Πλουμπίδης», τα μεγάλα προβλήματα της Παιδείας και των εργαζομένων σε αυτήν, των παιδιών που υποσιτίζονται γιατί οι γονείς τους αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, είναι κοινά και αυτή είναι η βάση του κοινού αγώνα.

Στον αγώνα των συνταξιούχων, που ήδη από τις αρχές Οκτώβρη βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, αναφέρθηκε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Οι συνταξιούχοι, τόνισε, δίνουν ταυτόχρονα τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας αλλά και του νέου πανελλαδικού συλλαλητηρίου στις 15/12 στο Σύνταγμα. Σημειώνοντας τη σταθερότητα και τη μαχητικότητα του συνταξιουχικού κινήματος, ο συνδικαλιστής κάλεσε τα συνδικάτα να αξιοποιήσουν αυτήν την πείρα και με κοινές δραστηριότητες να παλέψουν για την επιτυχία της απεργίας.

Στην πείρα των αγώνων που δίνουν οι ταξικές δυνάμεις στο χώρο των νοσοκομείων, ως πολύτιμο εφόδιο για τη μάχη της πανεργατικής απεργίας, αναφέρθηκε ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων στον «Ευαγγελισμό». Παλέψαμε, είπε, ενάντια στην «αξιολόγηση», αλλά και στις περικοπές στην Υγεία, οι οποίες στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης ξεπερνούν το 50%, ενώ στάθηκε στον αντεργατικό νόμο για τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας των γιατρών, που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κάτι που δεν είχαν καταφέρει να περάσουν οι προκάτοχοί της.

Στον αγώνα των εργαζομένων στους ΟΤΑ αναφέρθηκε ο Μάκης Τσελέντης, από τη διοίκηση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. Οπως υπογράμμισε, «παρά τη λάσπη που μας έχουν ρίξει, ενάντια και στον υπονομευτικό ρόλο της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ, παλέψαμε, βάλαμε εμπόδια και ακόμα πιο δυνατά θα δώσουμε τη μάχη για την απεργία».

Για τη μάχη που άνοιξε το Συνδικάτο στο μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων μίλησε ο Γιώργος Μηλιώνης από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το οποίο αυτές τις μέρες δίνει και τη μάχη των αρχαιρεσιών. Οπως σημείωσε, βασικό στοιχείο αυτής της δράσης είναι το πλατύ και καθημερινό άνοιγμα του Συνδικάτου στους χώρους δουλειάς, στα εργοτάξια, το «δέσιμο» με τους οικοδόμους και η απόκτηση εμπιστοσύνης. Με αυτά τα εφόδια το Συνδικάτο θα ανοίξει μέτωπα πάλης σε όλες τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ