ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Αυξάνονται τα φορολογικά βάρη

Το ΚΚΕ καταψήφισε στη Βουλή το νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές και άλλες ρυθμίσεις, επισημαίνοντας πως αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της φοροεπιδρομής στα λαϊκά στρώματα

Ενας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα της φοροεπιδρομής κατά των λαϊκών στρωμάτων αποτελεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την επιβολή ΦΠΑ 19% στις οικοδομές από την αρχή του νέου έτους, η συζήτηση του οποίου άρχισε χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Οπως τόνισε και η εισηγήτρια του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου, με τη συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης επιβεβαιώνεται ο ταξικός χαρακτήρας του φορολογικού συστήματος, αφού επιβαρύνονται τα ασθενέστερα λαϊκά στρώματα και επωφελούνται τα διάφορα κυκλώματα που ελέγχουν την κτηματαγορά.

Η βουλευτής αναφέρθηκε στο κύκλωμα της εμπορευματοποίησης στην αγορά και κατασκευή της κατοικίας και τόνισε ότι η μειωμένη αγοραστική δύναμη έχει οδηγήσει στην αύξηση του δανεισμού των νοικοκυριών για την απόκτηση στέγης. Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι ενώ το 1995 τα στεγαστικά αντιστοιχούσαν στο 3% του ΑΕΠ, το 2004 έφτασαν στο 20% (!) του ΑΕΠ. Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για τις ελαφρύνσεις που επέρχονται με το νομοσχέδιο, τόνισε ότι η όποια αύξηση του αφορολόγητου ποσού είναι αναιμική την ίδια στιγμή που με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά περίπου 30% θα υπάρξει εκτίναξη των φορολογικών βαρών για όποιον ενδιαφερθεί να αποκτήσει κατοικία.

Η Β. Νικολαΐδου κατήγγειλε ότι στον τομέα της κατοικίας παίχτηκαν κερδοσκοπικά παιχνίδια από τους εμπόρους ακινήτων και τις τράπεζες και είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε πέντε χρόνια υπήρξε αύξηση των τιμών κατά 50%. Η φοροεπιδρομή, τόνισε, φαίνεται και από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο και η οποία προβλέπει αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού από την επιβολή του ΦΠΑ 19% στις νεόδμητες οικοδομές και από το φόρο αυτόματου υπερτιμήματος στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Παράλληλα με αυτήν την επιβάρυνση της φορολογίας στα ακίνητα, συνέχισε, με το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται - για μία ακόμα φορά - απαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο όπως για επιχειρήσεις που συγχωνεύονται ή για τα αμοιβαία κεφάλαια.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο η εισηγήτρια του ΚΚΕ, κατήγγειλε και τη σταδιακή κατάργηση του φόρου 20% για την τηλεοπτική διαφήμιση που αποτελεί «δώρο της κυβέρνησης» στους μεγαλοϊδιοκτήτες των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης. Καταλήγοντας τόνισε ότι το λαϊκό κίνημα πρέπει να αγωνιστεί για την κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στην πρώτη κατοικία και είπε ότι η λύση του προβλήματος μπορεί να δοθεί μόνο στα πλαίσια μιας λαϊκής οικονομίας όπου το έργο της στέγασης θα αναλάβει ένας ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών.

Υπερασπιζόμενος των κυβερνητικών ρυθμίσεων, ο αρμόδιος υφυπουργός Α. Μπέζας ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο δεν έχει εισπρακτικούς στόχους, ούτε έχει σκοπό να πλήξει τους εμπλεκόμενους στο χώρο των ακινήτων. Κατά τον υφυπουργό, με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις στη φορολογία ακινήτων επιτυγχάνεται η εξυγίανση του κυκλώματος της οικοδομής όπου υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή και επιτυγχάνεται ένα καλύτερο πλαίσιο φορολογίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων προκειμένου «να υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα και ευελιξία στην αγορά».

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Οι κατευθύνσεις για ανταγωνιστικότητα και καινοτομία

Το πρόγραμμα πλαίσιο για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία, το πλαίσιο ανάπτυξης της έρευνας και της τεχνολογίας, η «νέα προσέγγιση» βιομηχανικής πολιτικής, η βελτίωση του Ρυθμιστικού Προγράμματος, ο προτεινόμενος Κανονισμός Χημικών Προϊόντων και η πρόταση οδηγίας για την απελευθέρωση των υπηρεσιών στην εσωτερική αγορά (γνωστή και ως οδηγία Μπολκενστάιν), ήταν τα κύρια θέματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, που ολοκληρώθηκε χτες στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστο Φώλια, που εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση, στο θέμα της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας, συμφωνήθηκαν οι κατευθύνσεις ώστε να καταστεί απόλυτα συμπληρωματικό στο 7ο πρόγραμμα - πλαίσιο για την έρευνα και την τεχνολογία...

Στο ευρωπαϊκό δίκαιο και τις συμβάσεις υιοθετήθηκε κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο εκφράζει ικανοποίηση του Συμβουλίου για τις κινήσεις της Επιτροπής, στην κατεύθυνση της «επίλυσης προβλημάτων που σχετίζονται με τη σύναψη, ερμηνεία και εκτέλεση διασυνοριακών συμβάσεων, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς», συγχαίροντας ουσιαστικά τον προγραμματισμό ολοκληρωτικής επίθεσης και ακύρωσης των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων...

Συζητήθηκε ακόμα η πρόταση οδηγίας για την απελευθέρωση των υπηρεσιών στην εσωτερική αγορά, που προμηνύει έναν εργασιακό μεσαίωνα, ενώ προοδευτικά υποβαθμίζει τα ποιοτικά πρότυπα, που ισχύουν στις χώρες, ανοίγοντας το δρόμο για ακόμα πιο χαλαρό νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία των εταιριών και την ελαχιστοποίηση της φορολογίας τους και εισάγει τον όρο της αρχής χώρας προέλευσης, χωρίς να υπάρξει κάποια απόφαση, αφού αναμένονται τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Γενάρη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Επιχορηγήσεις Ενδιάμεσων Φορέων

Υπογράφτηκαν χτες οι σχετικές αποφάσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης, με τις οποίες επιχορηγούνται με το συνολικό ποσό των 13,5 εκατομμυρίων ευρώ, έξι Ενδιάμεσοι Φορείς Διαχείρισης (ΕΦΔ) προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες πληρωμές δικαιούχων προγραμμάτων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ), καθώς και πέντε Εποπτευόμενοι Φορείς για την αποπληρωμή συγχρηματοδοτούμενων μελετών και έργων τους. Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν συνέχεια προηγούμενων για επιχορηγήσεις σε 7 ΕΦΔ καθώς και 4 Εποπτευόμενων Φορέων, που είχαν υπογραφτεί στις 23 Μάη και 12 Σεπτέμβρη 2005.

Αντιδρούν οι ασφαλιστικές

Διαψεύδουν με χτεσινές ανακοινώσεις τους, οι δύο από τις τρεις ασφαλιστικές εταιρίες που παραπέμπονται στην Επιτροπή Ιδιωτικής Ασφάλισης, ότι καθυστερούν συστηματικά στην αποζημίωση των δικαιούχων οδηγών. Οπως ανακοίνωσε προχτές ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ. Παπαθανασίου, παρέπεμψε στην αρμόδια επιτροπή τις εταιρίες «Astra Ασφαλιστική», «Γαλαξίας» και «Αργοναυτική», επειδή υπάρχουν καταγγελίες ασφαλισμένων ότι δεν καταβάλλουν τις απαιτούμενες αποζημιώσεις, προκειμένου να αποπληρώνουν άλλες υποχρεώσεις. Η επιτροπή θα συνεδριάσει σχετικά την 1η Δεκέμβρη.

Ωστόσο, οι δύο πρώτες εταιρίες υποστηρίζουν η μεν πρώτη ότι «οι όποιες μεμονωμένες καταγγελίες αποτελούν ένα ποσοστό απειροελάχιστο και αμελητέο σε σχέση με το σύνολο των δεκάδων χιλιάδων αποζημιώσεων που διαχειρίζεται», ενώ αφήνει αιχμές για σκοπιμότητες που υποκινούν τις συγκεκριμένες ανακοινώσεις, κάνοντας λόγο για «προφανείς λόγους της παραπληροφόρησης αυτής, αφού κάποιοι μεθοδεύουν συστηματικά τη λεηλάτηση του δικτύου πωλήσεων και του πελατολογίου της εταιρίας».

Η «Γαλαξίας» ισχυρίζεται μεταξύ άλλων πως «το γεγονός ότι υπάρχουν σε βάρος μας κατά μέσο όρο 150 καταγγελίες ετησίως, οι οποίες στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν αφορούν διαφορές μεγαλύτερες των 1.000 - 1.500 ευρώ οφείλεται στον αυστηρό τρόπο με τον οποίο η εταιρία εξετάζει κάθε περίπτωση». «Είναι γνωστό», συνεχίζει, «ότι σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει δόλος και είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της εταιρίας και των ασφαλισμένων μας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ