Με ευρωατλαντικές «πλάτες» το κράτος - δολοφόνος εκτοξεύει ήδη απειλές και για νέες επιθέσεις
Χαρακτηριστικά, η Τεχεράνη προειδοποιεί το Ισραήλ με «πικρές συνέπειες», ενώ η ισραηλινή ηγεσία ήδη εκτοξεύει απειλές και για νέες επιθέσεις εναντίον του Ιράν.
Κατά τις ισραηλινές αρχές, η επιχείρηση επίθεσης με την ονομασία «Μέρες Μετάνοιας» πραγματοποιήθηκε με περίπου 100 μαχητικά F-15, F-16 και F-35, επέφερε πλήγματα σε 20 στρατιωτικούς στόχους και πραγματοποιήθηκε σε τρία στάδια, πλήττοντας θέσεις αεράμυνας, εργοστάσια παραγωγής βαλλιστικών πυραύλων και καυσίμων για το βαλλιστικό πρόγραμμα, χώρους παραγωγής και αποθήκευσης πυραύλων.
Χτυπήθηκαν στόχοι στις επαρχίες της Τεχεράνης, του Χοζεστάν και του Ιλάμ, ως «απάντηση» στην ιρανική πυραυλική επίθεση αντιποίνων κατά του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών φωτογραφιών που μετέδωσε χτες το «Associated Press», το Ισραήλ φέρεται να έπληξε και μία βάση των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης» στο Σαχρούντ, όπου φτιάχνονται βαλλιστικοί πύραυλοι.
Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα ισραηλινά πλήγματα ήταν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και επέφεραν «περιορισμένες ζημιές». Ανακοινώθηκε επίσης ο θάνατος 4 Ιρανών στρατιωτών.
Ενώ οι ισραηλινές επιθέσεις στο Ιράν τον περασμένο Απρίλη είχαν γίνει και με τη «σιωπηλή», συναινετική χρήση του εναέριου χώρου Ιορδανίας και Σαουδικής Αραβίας, αυτήν τη φορά το Ισραήλ επιτέθηκε παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο του Λιβάνου, της Συρίας και του Ιράκ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η επίθεση στο Ιράν «άνοιξε» με ισραηλινό βομβαρδισμό κατά της Συρίας στις 2 π.μ. του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας), από τα κατεχόμενα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν και τον Λίβανο. Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επλήγησαν «στρατιωτικές θέσεις σε κεντρική και νότια Συρία».
Λίγη ώρα μετά, τα ισραηλινά αεροπλάνα παραβίασαν και τον εναέριο χώρο του Ιράκ, πάντα με τη στήριξη των ΗΠΑ, που διατηρούν στρατιωτικές βάσεις και δυνάμεις στη χώρα, με τη Βαγδάτη να ανακοινώνει αναστολή της εναέριας κυκλοφορίας σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας «λόγω περιφερειακών εντάσεων».
Ηδη από το πρωί του Σαββάτου ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «ενδέχεται να βληθούν πρόσθετοι ιρανικοί στόχοι εφόσον κριθεί απαραίτητο», ενώ πρόσθεσε πως χτύπησε «συστοιχίες πυραύλων εδάφους - αέρος και άλλα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας».
Ακολούθησε διάγγελμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «η επίθεση υπήρξε ακριβής και ισχυρή, πέτυχε όλους τους στόχους της».
Σε ομιλία του στην ισραηλινή Βουλή τη Δευτέρα ο Νετανιάχου ανέλυσε τη «μακροπρόθεσμη στρατηγική» του κράτους - δολοφόνου, λέγοντας ότι στόχος αυτής της στρατηγικής απέναντι στο Ιράν «είναι να διαλύσουμε τον άξονα του κακού, να κόψουμε τα όπλα του στον νότο και στον βορρά», να επιβληθεί «βαρύ τίμημα» στο Ιράν και στους «πληρεξούσιούς» του και «να αποτρέψουμε το Ιράν από το να έχει πυρηνικά όπλα».
Σχολιάζοντας το χτύπημα στο Ιράν ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, έκανε λόγο για «ένα πολύ ακριβές χτύπημα στα ραντάρ και στα συστήματα αεράμυνας, που στην πραγματικότητα δημιουργεί ένα μεγάλο μειονέκτημα για τον εχθρό όταν θέλουμε να επιτεθούμε αργότερα».
Ο Ιρανός Πρόεδρος Μ. Πεζεσκιάν διαβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη δεν επιδιώκει τον πόλεμο, δεσμεύτηκε ωστόσο να δώσει την «αρμόζουσα απάντηση» στα ισραηλινά πλήγματα, τονίζοντας πως «θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα του έθνους και της χώρας μας».
Ο ίδιος απέδωσε την κλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων στην επιθετικότητα του Ισραήλ και στη στήριξη που παρέχουν του οι ΗΠΑ. Παρατήρησε δε πως οι ΗΠΑ «υποσχέθηκαν να βάλουν τέλος στον πόλεμο (σ.σ. στη Γάζα) με αντάλλαγμα την αυτοσυγκράτησή μας, αλλά δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους».
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Α. Αραγτσί, συναντώντας χτες ξένους διπλωμάτες στην Τεχεράνη, δήλωσε ότι έχουν ληφθεί άμεσα «τα απαραίτητα μέτρα» για την αποκατάσταση του εξοπλισμού που επλήγη από τις ισραηλινές επιθέσεις. Ο ίδιος την προηγούμενη μέρα ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε «να λάβει αποφασιστική θέση και να καταδικάσει την επίθεση αυτή».
Νωρίτερα, η Ιρανή κυβερνητική εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται αύξηση των ιρανικών στρατιωτικών δυνάμεων κατά 200% το επόμενο διάστημα.
Και αυτήν τη φορά οι ΗΠΑ στήριξαν απόλυτα τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις, μολονότι ισχυρίστηκαν ότι δεν ενεπλάκησαν άμεσα αλλά απλά «ενημερώθηκαν».
Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τα πλήγματα του Ισραήλ ...«ελιγμούς αυτοάμυνας» και ζήτησε από την Τεχεράνη «να τερματίσει τις επιθέσεις της εναντίον του Ισραήλ, προκειμένου να κλείσει αυτός ο κύκλος συγκρούσεων χωρίς νέα κλιμάκωση».
Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν σχολίασε ότι με αυτά τα «στοχευμένα και αναλογικά πλήγματα» του Ισραήλ εναντίον στρατιωτικών θέσεων του Ιράν θα πρέπει να τερματιστούν οι απευθείας ανταλλαγές πυρών μεταξύ των δύο χωρών.
Απείλησε δε πως οι ΗΠΑ είναι «πλήρως προετοιμασμένες» να υπερασπιστούν για μία ακόμα φορά το Ισραήλ, σε περίπτωση που το Ιράν αποφασίσει να απαντήσει.
Χαρακτηριστικές ήταν οι ευχαριστίες από τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ισ. Χέρτσογκ, προς τις ΗΠΑ, «τον μεγάλο μας φίλο», που «είναι ένας πραγματικός σύμμαχος», και για «τη δημόσια και τη μυστική» συνεργασία των δύο χωρών, όπως είπε...
Η δε Κεντρική Διοίκηση (CENTCOM) των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε ότι F-16 από τη βάση Spangdahlem στη Γερμανία έφτασαν στην περιοχή ευθύνης της στη Μέση Ανατολή.
Ο γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τη συνέχιση της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή και επανέλαβε την έκκληση για ανάσχεση κάθε στρατιωτικής δράσης, συμπεριλαμβανομένων της Γάζας και του Λιβάνου, ώστε να αποφευχθεί ένας περιφερειακός πόλεμος.
Από την πλευρά της ΕΕ, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ναμπίλα Μασράλι, αναγνωρίζοντας για πολλοστή φορά το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», κάλεσε όλα τα μέρη «να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση, για να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση».
Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς έστειλε μήνυμα ...στο Ιράν: «Το μήνυμά μου προς το Ιράν είναι ξεκάθαρο: Δεν πρέπει να συνεχιστούν οι μαζικές αντιδράσεις κλιμάκωσης. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα».
Από τη Ρωσία, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Μ. Ζαχάροβα δήλωσε ότι «είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την παρούσα εκρηκτική κλιμάκωση ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Ισλαμική Δημοκρατία, που δημιουργεί πραγματικές απειλές για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Ζητούμε από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση».
Το ΥΠΕΞ του Λιβάνου καταδίκασε τις ισραηλινές επιθέσεις στο Ιράν, χαρακτηρίζοντάς τις παραβίαση της ιρανικής κυριαρχίας και σοβαρή απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.
Στο Ριάντ, αξιωματούχος δήλωσε ότι ο εναέριος χώρος της Σαουδικής Αραβίας δεν χρησιμοποιήθηκε κατά τις ισραηλινές επιδρομές, ενώ στρατιωτική πηγή από την Ιορδανία ισχυρίστηκε πως δεν επιτράπηκε σε πολεμικά αεροσκάφη αντίπαλων περιφερειακών δυνάμεων να διασχίσουν τον ιορδανικό εναέριο χώρο.
Επιχειρώντας να στραγγαλίσει τον Παλαιστινιακό λαό, το κράτος - δολοφόνος απαγόρευσε τη δράση της υπηρεσίας αρωγής, UNRWA
Σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι πάνω από 109 άμαχοι (σύμφωνα με στοιχεία του Al Jazeera) που σκοτώθηκαν κατά το χτεσινό βομβαρδισμό 5όροφου κτιρίου στη Μπέιτ Λαχίγια της Βόρειας Λωρίδας της Γάζας που φιλοξενούσε μερικές εκατοντάδες εκτοπισμένους αμάχους. Κατά τον ίδιο βομβαρδισμό, τραυματίστηκαν πολλές δεκάδες άμαχοι, ανάμεσά τους βρέφη και παιδιά, και αγνοούνται τουλάχιστον 40 άτομα...
Η βαρβαρότητα του Ισραήλ εκφράστηκε επίσης το περασμένο Σάββατο με το μακελειό που προκάλεσε στο κατειλημμένο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, στην ίδια πόλη την Μπέιτ Λαχίγια. Με την αποχώρηση του στρατού φάνηκε το μέγεθός του. Διαλυμένες κρίσιμες υποδομές, γεννήτριες, με αποτέλεσμα τουλάχιστον δύο παιδιά να πεθάνουν από έλλειψη οξυγόνου στην ΜΕΘ, συλλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, τρία κατεστραμμένα ασθενοφόρα, πυρπολημένα γειτονικά σπίτια.
Η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και η πλειοψηφία βουλευτών της Κνέσετ, προχωράνε το σχέδιο εξόντωσης και εκτοπισμού των Παλαιστινίων. Ενέκριναν τη Δευτέρα, νομοσχέδια που αφορούν την απαγόρευση στο ισραηλινό και κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος των δράσεων και υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης που παρέχει επί δεκαετίες στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, UNRWA.
Μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως θα χρησιμοποιήσει «άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ και διεθνείς οργανισμούς για να διασφαλίσει ότι η βοήθεια θα φτάνει στη Γάζα».
Ωστόσο, η διά νόμου απαγόρευση των ιατρικών, εκπαιδευτικών υπηρεσιών και επισιτιστικής βοήθειας της UNWRA στα παλαιστινιακά εδάφη εάν και όταν εφαρμοστεί θα συνιστά, πέραν των άλλων, και ατράνταχτη περίπτωση πρακτικής εφαρμογής του ορισμού που δίνει η Διεθνής Σύμβαση Γενοκτονίας του ΟΗΕ περί «μερικής ή ολικής καταστροφής πληθυσμών» λόγω εθνικής ή άλλης ταυτότητας.
Η εξέλιξη έρχεται επίσης να προστεθεί στις απροκάλυπτες απειλές και επιθέσεις του Ισραήλ κατά της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ στον Λίβανο (αποστολή UNIFIL) και στην πρόσφατη απόφαση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών να χαρακτηρίσει «ανεπιθύμητο» τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επειδή δεν καταδίκασε «απερίφραστα» τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις της 1ης Οκτώβρη στο Ισραήλ.
Η έγκριση των νομοσχεδίων προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων με πρώτες εκείνες του ΓΓ του ΟΗΕ που επανέλαβε πως δεν υπάρχει εναλλακτική στην υπηρεσία της UNRWA. Προέβλεψε πως η εφαρμογή του ισραηλινού νόμου θα επιφέρει «καταστροφικές συνέπειες για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, κάτι που είναι απαράδεκτο».
Ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha), τόνισε επίσης πως η UNRWA «είναι απολύτως αναγκαία και δεν υπάρχει εναλλακτική αυτή τη στιγμή».
Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τόνισε πως η UNRWA είναι αναντικατάστατη και πως ήδη το ένα τρίτο των υγειονομικών που βοηθούν στον εμβολιασμό των παιδιών της Γάζας κατά της πολιομυελίτιδας είναι μεταξύ των περίπου 1.000 υπαλλήλων της.
Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα παλαιστινιακά εδάφη, εκτίμησε πως τα ισραηλινά νομοθετήματα έχουν στόχο «την εξάλειψη των Παλαιστινίων» από τη γη τους μέσω «γενοκτονίας».
Στο φόντο των εξελίξεων αυτών, η κυβέρνηση του Σάιμον Χάρις στην Ιρλανδία κάλεσε χτες όλες την ΕΕ να επανεξετάσει τις σχέσεις με το Ισραήλ έπειτα από την απαγόρευση της UNRWA, με πρώτες τις εμπορικές σχέσεις. Χαρακτήρισε την απόφαση της Κνέσετ «ξεδιάντροπη» καθώς θα προκαλέσει το θάνατο ακόμη περισσότερων Παλαιστινίων αμάχων.
Στη Ραμάλα, ο Πρόεδρος του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου, Ράουχι Ρατούχ, ζήτησε την αποπομπή του Ισραήλ από τον ΟΗΕ εάν δεν αποτραπεί η απαγόρευση της UNRWA στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Στο μεταξύ, οι ισραηλινές δυνάμεις στη Βόρεια Γάζα υφίστανται σχεδόν καθημερινά πλήγματα. Χτες, ένας αξιωματικός και άλλοι τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια βομβιστικής έκρηξης στη Τζαμπάλια της Βόρειας Γάζας. Οι ηλικίες των θυμάτων ήταν 20, 21 και 22 ετών. Κατά την ίδια έκρηξη τραυματίστηκε σοβαρά άλλος ένας αξιωματικός.
Από τον Οκτώβριο του 2023, έχουν τραυματιστεί πάνω από 12.000 Ισραηλινοί στρατιώτες και πάνω από 363 έχουν σκοτωθεί στη Γάζα.
Στο κάδρο κλιμάκωσης των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, χτες το απόγευμα, Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στην εφημερίδα Times of Israel ότι τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί νέος γύρος συνομιλιών για την απελευθέρωση των ομήρων, με τις διαπραγματεύσεις να διεξάγονται αυτή τη φορά στην Αίγυπτο. Επικεφαλής της ισραηλινής αντιπροσωπείας πιθανότατα θα είναι και πάλι ο αρχηγός της Μοσάντ, ο Νταβίντ Μπαρνέα. Στις αρχές Νοέμβρη αναμένεται να επανέλθει στο Ισραήλ ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Ειμος Χόκσταϊν, συνεχίζοντας τις διαβουλεύσεις με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στον Λίβανο.
Τη Δευτέρα το Axios.com ανέφερε πως ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς πρότεινε συμφωνία που προβλέπει κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για 28 ημέρες, την απελευθέρωση τουλάχιστον οκτώ ομήρων -γυναικών ή ανδρών άνω των 50- που κρατά η Χαμάς και παράλληλα δεκάδων Παλαιστινίων που βρίσκονται στις φυλακές του Ισραήλ.Ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών φέρεται να έριξε την ιδέα την Κυριακή κατά τη συνάντησή του με αντιπροσώπους του Ισραήλ και του Κατάρ, στην Ντόχα. Από την πλευρά της η Χάμας εξαρτά την απελευθέρωση των ομήρων με την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από την Γάζα.
Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ μιλώντας χτες βράδυ σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αποδοκίμασε την απόφαση της Κνέσετ κατά της UNRWA υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι αντίθετες με τις προσπάθειες του Ισραήλ να εξωθήσει στη λιμοκτονία τους Παλαιστίνιους πολίτες. Η ίδια κάλεσε το Ισραήλ να αντιμετωπίσει άμεσα την «καταστροφική ανθρωπιστική κρίση» στη Λωρίδα της Γάζας και να σταματήσει την τιμωρία των Παλαιστινίων.
Ο Αλγερινός πρέσβης Αμάρ Μπεντζαμά κατά τη δική του παρέμβαση εκτίμησε πως «καταρρέει» το διεθνές σύστημα που κτίστηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς είναι «ανίκανο να σταθεί απέναντι» στην ισραηλινή βία που συνεχίζεται σε καθεστώς ανομίας και πλήρους ατιμωρησίας. Ο ίδιος χαρακτήρισε την κατάσταση στη Γάζα «καταστροφική», εκτιμώντας πως ο πόλεμος που κάνει το Ισραήλ εντάσσεται σε πολιτική βίαιου εκτοπισμού των Παλαιστινίων.
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε ανακοίνωσή του για τη νέα επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:
«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη νέα αεροπορική - πυραυλική επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, που τροφοδοτεί την κλιμάκωση και φέρνει πιο κοντά τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου σε μια περιοχή που "καίγεται" στη φωτιά των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τα μερίδια στην αγορά και τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, που τελικά πληρώνουν οι λαοί.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ στηρίζουν το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ και μιλούν προκλητικά για το δικαίωμά του στην "αυτοάμυνα". Είναι συνένοχοι.
Η νέα επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν είναι μέρος της εγκληματικής πολιτικής του κατοχικού κράτους, που περιλαμβάνει τη γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας και τις δολοφονίες στη Δυτική Οχθη, τους βομβαρδισμούς και την εισβολή στο έδαφος του Λιβάνου, τις επιθέσεις στο έδαφος της Συρίας και της Υεμένης.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συνενοχή των υπόλοιπων κομμάτων του ευρωατλαντισμού, έχει μεγάλες ευθύνες, γιατί έχει μπλέξει βαθιά τη χώρα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο πλευρό του κατοχικού κράτους, γίνεται θύτης σε βάρος άλλων λαών και βάζει σε μεγάλες περιπέτειες και κινδύνους τον ελληνικό λαό.
Ο λαϊκός αγώνας για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς αποκτά μεγάλη και επείγουσα σημασία. Τώρα να σταματήσουν οι πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις της Ελλάδας με το κράτος του Ισραήλ, να επιστρέψει η φρεγάτα "Σπέτσες" από τον πόλεμο στην Ερυθρά Θάλασσα και κάθε ελληνική στρατιωτική μονάδα από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό. Να κλείσουν οι αμερικανικές βάσεις».
Το μπαράζ φονικών ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών σε περιοχές του νοτίου και ανατολικού Λιβάνου και σε συνοικίες της πρωτεύουσας Βηρυτού συνεχίζεται αδιάκοπα.
Μόνο τη Δευτέρα στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιδρομές πάνω από 60 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 58, σε τουλάχιστον πέντε κοινότητες. Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Μπασίρ Χοντρ χαρακτήρισε την 28η Οκτώβρη σαν «την πιο βίαιη ημέρα για την Μπααλμπέκ».
Ανάλογα σφοδρός ήταν ο βομβαρδισμός του τελευταίου διημέρου και στη νότια πόλη της Τύρου, με αποτέλεσμα και εκεί τον θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων αμάχων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, από τον Οκτώβρη του 2023 έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές επιθέσεις 2.787 άνθρωποι στον Λίβανο - η μεγάλη πλειοψηφία τις τελευταίες 40 μέρες - ενώ έχουν τραυματιστεί άλλοι 12.500.
Το ίδιο διάστημα αυξάνονται και οι απώλειες του ισραηλινού στρατού, καθώς οι επιχειρήσεις χερσαίας εισβολής στον νότιο Λίβανο συναντούν σθεναρή αντίσταση.
Τη Δευτέρα σκοτώθηκαν άλλοι 4 Ισραηλινοί στρατιώτες στον νότιο Λίβανο, ενώ χθες ανακοινώθηκε ότι υπέκυψε Ισραηλινός έφεδρος που είχε τραυματιστεί σε μάχη στις 24 Οκτώβρη. Με αυτές τις ανακοινώσεις, ανέβηκε επισήμως σε 37 ο αριθμός των Ισραηλινών στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί από τις 30 Σεπτεμβρίου στον Λίβανο, ωστόσο στην πραγματικότητα εκτιμάται ότι οι ισραηλινές απώλειες είναι μεγαλύτερες.
Στο μεταξύ, μετά από αλλεπάλληλες ισραηλινές επιθέσεις το προηγούμενο διάστημα κατά της δύναμης κυανοκράνων του ΟΗΕ στον Νότιο Λίβανο (UNIFIL), χθες ανακοινώθηκε ότι 8 Αυστριακοί στρατιώτες της δύναμης τραυματίστηκαν ελαφρά από επίθεση με ρουκέτα στο στρατόπεδο Νακούρα, στα σύνορα με το Ισραήλ. Η UNIFIL ανέφερε ότι η ρουκέτα εκτοξεύτηκε «πιθανότατα από τη Χεζμπολάχ ή μια συνδεδεμένη ομάδα».
Χτες, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως εξέλιξε για νέο ηγέτη της τον έως τώρα αναπληρωτή γενικό γραμματέα Ναΐμ Κασέμ, ως διάδοχο του δολοφονηθέντος αρχηγού της, Χ. Νασράλα.
Από την πλευρά του Ισραήλ, ο υπουργός Αμυνας Γ. Γκαλάντ προανήγγειλε την προσπάθεια εξόντωσης του Κασέμ, γράφοντας στο Χ: «Προσωρινός διορισμός. Οχι για πολύ». «Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει».
Προχθές ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ συναντήθηκε με τον Λιβανέζο υπηρεσιακό πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι, στο Λονδίνο, εκφράζοντας υποκριτικά «τα συλλυπητήριά» του για τα χιλιάδες θύματα στη χώρα του.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου αναμενόταν να συγκαλέσει χθες βράδυ συμβούλιο ασφαλείας με υπουργούς της κυβέρνησής του και παρουσία αρχηγών υπηρεσιών πληροφοριών, αναφορικά με συνομιλίες για εξεύρεση «διπλωματικής λύσης» στον πόλεμο στον Λίβανο, σύμφωνα με τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios.
Παράλληλα, ένας Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στην ισραηλινή εφημερίδα «Times of Israel» ότι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Αμος Χόχσταϊν, θα μεταβεί στο Ισραήλ την επόμενη βδομάδα.
Εκδήλωση - συζήτηση διοργανώνει αύριο Πέμπτη η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), με θέμα «Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στον Περσικό Κόλπο και στην Ερυθρά Θάλασσα». Θα γίνει στις 6 μ.μ. στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).
Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.