ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 31 Οχτώβρη 2021
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΤΗΣ COSCO
Στηριγμένοι στην οργάνωση και την αλληλεγγύη συνεχίζουν τον αγώνα οι λιμενεργάτες

Συγκλονιστική η παναττική συγκέντρωση της περασμένης Πέμπτης στο ΣΕΜΠΟ από δεκάδες συνδικάτα

Ογκώδες παναττικό συλλαλητήριο συμπαράστασης στους απεργούς
Ογκώδες παναττικό συλλαλητήριο συμπαράστασης στους απεργούς
Η πανίσχυρη δύναμη της εργατικής ταξικής ενότητας και αλληλεγγύης πήρε «σάρκα και οστά» την περασμένη Πέμπτη, στο συγκλονιστικό παναττικό συλλαλητήριο που έγινε το απόγευμα στον τεράστιο χώρο του ΣΕΜΠΟ στο λιμάνι του Πειραιά.

Το κάλεσμα είχε απευθύνει το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO, οι οποίοι εκείνη τη μέρα «έκλειναν» τρεις διαδοχικές 24ωρες απεργίες, ζητώντας από τους εργαζόμενους όλης της Αττικής να βρεθούν στο πλευρό τους, στον αγώνα που δίνουν προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα που διέπραξε την περασμένη Δευτέρα η εργοδοσία σε βάρος του 45χρονου συναδέλφου τους Δημήτρη Δαγκλή. Προκειμένου να ληφθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα που θα τους εξασφαλίσουν ότι θα επιστρέφουν όρθιοι στις οικογένειές τους μετά το μεροκάματο, και όχι σακατεμένοι ή νεκροί.

Το κάλεσμα αυτό σε χρόνο «μηδέν» μεταδόθηκε σε κάθε περιοχή. Πλήθος συνδικαλιστικών οργανώσεων, μαζικών φορέων, γυναικείοι σύλλογοι (μέλη της ΟΓΕ), πολιτιστικοί σύλλογοι, παράλληλα με τα νέα μηνύματα αλληλεγγύης, καλούσαν τα μέλη τους σε έμπρακτη συμπαράσταση.

Η ανταπόκριση των εργαζομένων, των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, της νεολαίας, της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Πολύ πριν από τις 5 το απόγευμα που είχε καθοριστεί το αγωνιστικό ραντεβού, ανθρώπινα ποτάμια από κάθε πλευρά του λιμανιού, παράλληλα με κομβόι από αυτοκίνητα και μηχανές, κατέφταναν στο ΣΕΜΠΟ δημιουργώντας το αδιαχώρητο. Κάποια στιγμή σχηματίστηκαν ουρές χιλιομέτρων από οχήματα, δημιουργώντας μποτιλιάρισμα μέσα στο λιμάνι.

Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών

Γιγαντοπανό στα γραφεία της εταιρείας

INTIME NEWS

Γιγαντοπανό στα γραφεία της εταιρείας
Παράλληλα, τα συνθήματα «Οχι άλλο αίμα εργατών στον βωμό του κέρδους των αφεντικών» και «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» δονούσαν διαρκώς την ατμόσφαιρα, ηλεκτρίζοντας ακόμα περισσότερο το ήδη φορτισμένο κλίμα.

«Κάτι τέτοιο δεν το περιμέναμε. Ευχαριστούμε. Παίρνουμε δύναμη να συνεχίσουμε», έλεγαν ξανά και ξανά, φανερά συγκινημένοι, οι απεργοί της COSCO.

Πριν ξεκινήσουν οι ομιλίες και οι χαιρετισμοί κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του νεκρού εργάτη Δημήτρη Δαγκλή.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε και η αδελφή του αδικοχαμένου εργάτη, με τον πρόεδρο της ΕΝΕΔΕΠ Μάρκο Μπεκρή να μεταφέρει (ολόκληρη η ομιλία του στη σελ. 9) εκ μέρους του σωματείου τη διαβεβαίωση ότι «θα στηρίξει την οικογένεια με κάθε τρόπο» και ότι «ξέρουμε να αγωνιζόμαστε σκληρά, να τιμάμε τους νεκρούς μας με αγώνες», για να πνιγούν τα λόγια του από τα χιλιάδες χειροκροτήματα και αμέτρητα απανωτά συνθήματα.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ανακοινώθηκε ότι η εργοδοσία είχε κάνει νωρίτερα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για να βγει η απεργία τους παράνομη και καταχρηστική, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε από το δικαστήριο ως παράτυπη. Ανακοίνωση που συνοδεύτηκε από χειροκροτήματα και συνθήματα. «Πού να τολμήσουν με τόσο κόσμο που συγκεντρώθηκε εδώ», «αλλά και να τη βγάλουν παράνομη εδώ είμαστε εμείς να δώσουμε την απάντηση», έλεγαν απεργοί μεταξύ τους μέσα στον ενθουσιασμό.

Το επισφράγισμα ήταν το γιγαντοπανό με τη φράση «Οχι άλλος νεκρός για τα κέρδη της COSCO», το οποίο «κοσμεί» από την Πέμπτη το κτίριο του επιχειρηματικού ομίλου που βρίσκεται μέσα στην «καρδιά» του ΣΕΜΠΟ στο λιμάνι του Πειραιά, ορατό από στεριά και θάλασσα. Αίτημα στη λογική του οποίου οι εργαζόμενοι της COSCO, δείχνοντας ότι με τη δύναμη που τους δίνει όλη αυτή η τεράστια αλληλεγγύη είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν, αποφάσισαν αμέσως μετά το συλλαλητήριο, στο πλαίσιο Γενικής Συνέλευσης, νέα, πέμπτη στη σειρά 24ωρη απεργία.

Είναι ήδη νικητές

Δόθηκε μια μεγάλη μάχη που είναι νικηφόρα, τόνισε ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, μιλώντας στη μεγάλη παναττική συγκέντρωση στο ΣΕΜΠΟ της COSCO. Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμα ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, ο Παναγιώτης Γάκιας από το Συνδικάτο Οικοδόμων, η Μαίρη Αγρογιάννη, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, η Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, ο Νίκος Μαντάς από το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού, ο Βασίλης Βατίστας, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Περάματος - Κερατσινίου «Ν. Πλουμπίδης», και ο Μάκης Τσελέντης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ.

Δεν θα ανοίξει το λιμάνι όπως έκλεισε, να παίζουμε τη ζωή μας κορόνα - γράμματα!

Πέντε μέρες απεργιακού αγώνα έκλειναν το βράδυ της Παρασκευής οι λιμενεργάτες

Μοτοπορεία το πρωί της Παρασκευής

Eurokinissi

Μοτοπορεία το πρωί της Παρασκευής
Πέντε μέρες απεργιακού αγώνα έκλειναν το βράδυ της Παρασκευής οι εργαζόμενοι της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, από τη μέρα που έχασαν τον συνάδελφό τους.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής αναμενόταν νέα Γενική Συνέλευση για τη συνέχιση του αγώνα τους, ενώ από το πρωί ήταν σε εξέλιξη μια επιχείρηση τρομοκρατίας, πιέσεων, εκβιασμών και μια ακόμα προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα τους, όχι μόνο από την COSCO αλλά συνολικά από το σινάφι της (εφοπλιστές, μεταφορικές εταιρείες, βιομηχάνους), με την κυβέρνηση να έχει αναλάβει τον ρόλο του ενορχηστρωτή και την υπόθεση της συγκάλυψης της εργοδοσίας.

Ολο αυτό το μπλοκ του κεφαλαίου, δείχνοντας ταυτόχρονα και την ανησυχία τους για τις διαστάσεις που παίρνει αυτός ο αγώνας και το κύμα αλληλεγγύης που προκαλεί, προσπάθησε να βάλει «το πιστόλι στον κρόταφο» των εργαζομένων για να τους αναγκάσει να σταματήσουν την απεργία τους και να αποδεχτούν πριν ακόμα θάψουν τον νεκρό συνάδελφό τους (η κηδεία θα γινόταν το Σάββατο), να ανοίξει το λιμάνι όπως έκλεισε, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας για τις ζωές τους, για να θρηνήσουν και άλλον νεκρό για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων!

Αποκαλυπτικά τα γεγονότα της Παρασκευής

Μετά το συγκλονιστικό συλλαλητήριο, το απόγευμα της Πέμπτης, ο υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης, κάλεσε το βράδυ σε συνάντηση το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ για το πρωί της Παρασκευής, και στη συνέχεια σε άλλη συνάντηση κάλεσε από κοινού το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ), η Διεθνής Ναυτική Ενωση (ΔΝΕ) που εκπροσωπεί τις μεγάλες μεταφορικές ναυτιλιακές εταιρείες κοντέινερ και άλλες ενώσεις του κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα έθεταν σε κίνηση και το εργοδοτικό σωματείο, το οποίο καλούσε, με μηνύματα στα κινητά των εργαζομένων, σε συγκέντρωση την Παρασκευή έξω από το υπουργείο προκειμένου «να απαιτήσουμε να ανοίξει το λιμάνι», ένας προβοκατόρικος δηλαδή σχεδιασμός που τελικά έπεσε στο κενό από τους εργαζόμενους.

Ο μηχανισμός εργοδοτών και κυβέρνησης έβαλε μάλιστα και «συνδικαλιστές» του εργοδοτικού σωματείου, γνωστούς και μη εξαιρετέους, να περιδιαβαίνουν τα κανάλια με πρώτο από όλα τον ΣΚΑΪ, που τους παρουσίαζε σαν «εκπροσώπους» των εργαζομένων, να «κλαίγονται» που το λιμάνι είναι κλειστό, και να σιγοντάρουν την προπαγάνδα ότι ...δυσφημείται η χώρα επειδή πλήττεται το διεθνές εμπόριο, ότι χάνει ο «καλός επενδυτής» κ.ο.κ.

Την ίδια στιγμή η COSCO διακινούσε non paper θέλοντας να χτυπήσει με ψέματα και συκοφαντίες το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, κάνοντας λόγο σε βάρος του ακόμα και για «λογική πλιάτσικου». Ανέφερε ότι «ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά και άλλοι φορείς έχουν ήδη ξεκινήσει ενέργειες για να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα» σε βάρος της απεργίας «και των αρνητικών της επιπτώσεων σε βάρος της οικονομίας» και ότι η θυγατρική της COSCO PCT «βρίσκεται σε επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση για την επανεκκίνηση της λειτουργίας (του λιμανιού) το συντομότερο δυνατόν».

Το ποτήρι ξεχείλισε!

«Ο θάνατος του Μήτσου ξεχείλισε το ποτήρι. Δεν έχουμε σταματήσει να το λέμε ότι εδώ μέσα παίζεται η ζωή μας κορόνα - γράμματα. Δεν μπορεί το λιμάνι να ανοίξει όπως έκλεισε. Χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της ζωής μας», ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκος Μπεκρής, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκη, ενημερώνοντας τους συγκεντρωμένους.

Οπως σημείωσε ο πρόεδρος, το σωματείο κατά τη συνάντηση ανέπτυξε το πλαίσιο αιτημάτων και σημείωσε τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων από την COSCO, όπως και για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επί της ουσίας ελεγκτικοί μηχανισμοί στο λιμάνι και συνολικά στον Πειραιά.

Ο υπουργός προκλητικά αρνήθηκε να πάρει θέση απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων, παραπέμποντάς τους στα συναρμόδια υπουργεία.

Οι εργαζόμενοι είχαν καταφτάσει στο υπουργείο με μηχανοκίνητη πορεία που ξεκίνησε λίγο πριν τις 8 το πρωί σηκώνοντας και πάλι στο πόδι τις εργατογειτονιές του λιμανιού, με τα σφυρίγματά τους, τα τρικάκια που έπεσαν και πάλι βροχή, προκαλώντας τη συμπαράσταση από τα διερχόμενα αυτοκίνητα που «απαντούσαν» πατώντας οι οδηγοί τις δικές τους κόρνες, ή με τη γροθιά έξω από το παράθυρο.

Οσο για τη συνάντηση με τις εργοδοτικές ενώσεις, το σωματείο έθεσε τα σαφή αιτήματά του, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα κάνει βήμα πίσω!

Παράνομη κρίθηκε την Παρασκευή η απεργία

Την ίδια ώρα που την Παρασκευή το πρωί ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση της διοίκησης του σωματείου με τον υπουργό Ναυτιλίας, έσκασε η είδηση ότι η COSCO κατέθεσε και νέα, τη δεύτερη μέσα σε 48 ώρες, αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, αξιώνοντας να χαρακτηριστεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική, αξιοποιώντας και διατάξεις του πρόσφατου νόμου - έκτρωμα. Η εκδίκαση έγινε σε χρόνο «μηδέν» και ενώ ήταν σε εξέλιξη η δεύτερη συνάντηση με τις εργοδοτικές ενώσεις.

Αργά το απόγευμα ανακοινώθηκε από το δικαστήριο ότι κρίνει παράνομη την απεργία, η οποία συνεχιζόταν μέχρι τις 11 το βράδυ, αλλά όχι καταχρηστική. Δίνοντας απάντηση το Εργατικό Κέντρο Πειραιά προκήρυξε στάση εργασίας για τους εργαζόμενος της COSCO μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα.

Επίσης, το βράδυ της Παρασκευής αναμενόταν νέα συνάντηση του Σωματείου με τον υπουργό Ναυτιλίας και με εκπρόσωπο της COSCO, ενώ αμέσως μετά τη συνάντηση ήταν προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων για τα επόμενα βήματά τους.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org