ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Οχτώβρη 2005
Σελ. /24
ΠΑΜΕ μαζί!

Μαζί με τους εργάτες καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να διαδηλώσουν η ΠΑΣΥ, συμμετέχοντας στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στις 12 Νοέμβρη, στην Αθήνα. Το κάλεσμα της ΠΑΣΥ δεν αποτελεί, απλά, μια έκφραση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους, αλλά, πάνω απ' όλα, αναδεικνύει την αναγκαιότητα αγωνιστικής συμπαράταξης της μικρομεσαίας αγροτιάς με την εργατική τάξη, όπως και με τ' άλλα λαϊκά στρώματα, ενάντια στον κοινό αντίπαλο που είναι η αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων για την επίτευξη των κοινών στόχων τους. Μάλιστα, στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ, ανταποκρίνονται πολλές αγροτικές οργανώσεις, μέλη της, παίρνοντας αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο.

Βεβαίως, οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν ξεχνούν ότι στη σφοδρή επίθεση που δέχτηκαν οι αγώνες τους τα τελευταία χρόνια από την πλουτοκρατία, τους μεγαλοκαναλάρχες, τους μηχανισμούς του κράτους, των κομμάτων και των συνδικαλιστικών ηγεσιών που θεωρούν μονόδρομο την ΚΑΠ, είχαν τη μαζική συμπαράσταση των εργατοϋπαλλήλων και των μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών και την αμέριστη στήριξη του ΠΑΜΕ. Ομως, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η διέξοδος και η προοπτική τους βρίσκεται στη δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου, που θα επιβάλει τη Λαϊκή Εξουσία για την εφαρμογή μιας πολιτικής υπέρ των συμφερόντων τους και προς όφελος του λαού.

Οταν η ζωή έχει αξία

Σκληρά χτύπησε την Κούβα άλλος ένας κυκλώνας, τις μέρες αυτές, αλλά οι καταστροφές ήταν μόνον υλικές. Ούτε μια ανθρώπινη ζωή δε χάθηκε. Περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν έγκαιρα από τις επικίνδυνες περιοχές. Δικαιολογημένα ο Φ. Κάστρο, σε τηλεοπτικό του μήνυμα, σημείωσε, ότι η χώρα του «αποτελεί μοντέλο για τον τρόπο με τον οποίο προστατεύει τη ζωή των πολιτών της», παρά την έλλειψη υλικών πόρων, από τις δεκαετίες του εγκληματικού εμπάργκο και τον πολύμορφο πόλεμο των ιμπεριαλιστών. Στο ίδιο μήνυμα, ο Κουβανός ηγέτης δήλωσε την ετοιμότητα της χώρας του, να αποστείλει γιατρούς στο Μεξικό, το οποίο επίσης επλήγη από τον καταστροφικό τυφώνα «Βίλμα». «Είναι η κατάλληλη στιγμή, να προσφέρουμε στο μεξικανικό λαό την υποστήριξη που έχει ανάγκη», δήλωσε χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί, ότι η Κούβα απέστειλε πρόσφατα 200 γιατρούς και στο Πακιστάν, με αφορμή τον εκεί καταστροφικό σεισμό της 8ης Οκτώβρη.

Η γνωστή «καραμέλα»...

Ξέρουν οι κυβερνώντες - νυν και πρώην - ότι η πολιτική μαζικού ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, που εφαρμόζουν, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, φέρνει σε απόγνωση τους μικρονοικοκυραίους του χωριού και τους στρέφει εναντίον τους και κατά της ΕΕ. Γι' αυτό και προσπαθούν να ξεγελάσουν τους ξωμάχους, προτείνοντάς τους διάφορες «διεξόδους» και λέγοντάς τους ψέματα ότι αν τις ακολουθήσουν θα μπορέσουν να κρατήσουν τα χωράφια τους και να παραμείνουν στον τόπο τους. Μια «καραμέλα» που χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια, είναι η «αναδιάρθρωση» των καλλιεργειών, η οποία - σύμφωνα με τα λεγόμενά τους - θα δώσει «νέα προοπτική» στο αγροτικό επάγγελμα και θα εξασφαλίσει μέλλον στον αγρότη. Βεβαίως, όσοι, παλιότερα, τους πίστεψαν κι ακολουθώντας τις «συμβουλές» τους στράφηκαν σε άλλες καλλιέργειες - π.χ. στα βατόμουρα, στις ακακίες, ακόμα και στο κανναβούρι(!) - όχι μόνο δεν κέρδισαν κάτι, αλλά, τις περισσότερες φορές, έμειναν χωρίς εισόδημα.

... και το «νέο φρούτο»

Το «νέο φρούτο» που προτείνουν, τώρα, στους αγρότες είναι να καλλιεργήσουν ενεργειακά φυτά, από τα οποία θα παράγονται βιοκαύσιμα κι έτσι θα εξασφαλίσουν «σίγουρη δουλιά και πολλά κέρδη». Μάλιστα, έχουν ήδη βρεθεί οι «επιτήδειοι» που εμφανίζονται να ξεκινούν το «νέο πείραμα» και καλούν τους παραγωγούς να τους ακολουθήσουν. «Πρωτοπόροι» παρουσιάζονται κάποιοι στη Λάρισα - ανάμεσά τους ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής της ΝΔ και πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας, Θ. Κοκκινούλης, καθώς και κάποιος δήμαρχος από περιοχή της Ελασσόνας - οι οποίοι δηλώνουν ικανοί και έτοιμοι να μετατρέψουν το θεσσαλικό κάμπο... σε Τέξας, που θα παράγει «πετρέλαιο» και συγκεκριμένα βιοντίζελ. Και δε μένουν στα λόγια, αλλά, έχοντας το «ΟΚ» από την κυβέρνηση, προχωρούν σε ενέργειες για τη συγκρότηση «συνεταιρισμού» καλλιεργητών ενεργειακών φυτών και για την κατασκευή εργοστασίου για την επεξαργασία τους και την παραγωγή βιοκαυσίμων. Βεβαίως, όλα αυτά μέχρι να τους πάρουν χαμπάρι οι αγρότες και να τους κυνηγήσουν με τη «λούρα»...

«Τίνος είναι τα παιδιά;»...

«Σκοτώνονται» εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης της ΝΔ, για τους όρους και τα κριτήρια, με βάση τα οποία γίνεται η επιλογή των νέων που κατατάσσονται ως Επαγγελματίες Οπλίτες στις Ενοπλες Δυνάμεις. Και οι δύο μαζί εκμεταλλεύονται την αγωνία των νέων για μια θέση εργασίας, έστω και μισθοφόρου στα ιμπεριαλιστικά αποσπάσματα θανάτου, προκειμένου να αποκομίσουν κομματικά και άλλα οφέλη. Η περίπτωση είναι χαρακτηριστική και αντιπροσωπευτική, του μέλλοντος που υπόσχονται στη νέα γενιά και οι δύο εταίροι του δικομματισμού. Ενα μέλλον μαύρο, που η μόνη ελπίδα για ένα νέο θα είναι να γίνει επαγγελματίας στρατιώτης στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ και τροφή στα κανόνια των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός, ότι και οι δύο συμφωνούν στη χειραγώγηση των νέων και στη στρατολόγησή τους στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, τους οποίους εξάλλου ποικιλότροπα υπηρετούν. Αυτή είναι η «άλλη» πρόταση ζωής που υπόσχονται στη νεολαία. Η μόνη μεταξύ τους αντιπαράθεση, είναι για το «τίνος είναι τα παιδιά» και τι «χρώμα» θα έχει το πιστοποιητικό κατάταξης των νέων. Αν θα είναι μπλε ή πράσινο. Κατά τ' άλλα μαζί σέρνουν το χορό και σπρώχνουν τους νέους στις παγίδες και τ' αδιέξοδα του συστήματος.

ΒΙΒΛΙΟ
Για τους δίκαιους και άδικους πολέμους

«Και για την εξάλειψη αυτής της εκμετάλλευσης δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα χωρίς πόλεμο, που τον αρχίζουν παντού και πάντα οι ίδιες οι τάξεις που εκμεταλλεύονται, κυριαρχούν και καταπιέζουν. Υπάρχει πόλεμος και πόλεμος. Υπάρχει ο πόλεμος - ο τυχοδιωκτισμός, που ικανοποιεί τα συμφέροντα της δυναστείας, τις ορέξεις μιας ληστρικής σπείρας, τους σκοπούς των ηρώων της καπιταλιστικής κερδοσκοπίας. Υπάρχει ο πόλεμος - και αυτός είναι ο μόνος νόμιμος πόλεμος στην καπιταλιστική κοινωνία -ενάντια στους καταπιεστές και στους υποδουλωτές του λαού. Μόνον ουτοπιστές ή φιλισταίοι μπορούν να καταδικάζουν κατ' αρχήν έναν τέτοιο πόλεμο». Από άρθρο του Λένιν που δημοσιεύτηκε το 1905 στην εφημερίδα «Προλετάρι». Η συλλογή «Για τους δίκαιους και άδικους πολέμους», περιλαμβάνει ακριβώς μια σειρά από άρθρα του μεγάλου επαναστάτη θεωρητικού όπου καταπιάνεται με το ερώτημα των πολέμων. Αρθρα που γράφτηκαν από το 1905 έως το 1922 και αντανακλούν ακριβώς τον προβληματισμό και τα συμπεράσματα του μαρξιστή ηγέτη μπροστά στο ερώτημα του πολέμου και της προλεταριακής επανάστασης. Ενα ιδιαίτερα χρήσιμο και επίκαιρο βιβλίο και για την εποχή μας, που χαρακτηρίζεται από το βάθεμα της γενικής κρίσης του εκμεταλλευτικού συστήματος και τη συχνή εκδήλωσή της με επιθετικούς ληστρικούς πολέμους. Χρήσιμο επίσης για τη γνωριμία με την «τέχνη της εξέγερσης» όπως την αποκαλεί ο Λένιν. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

ΠΡΟΣΩΠΟ
Βόισλαβ Κοστούνιτσα

Γρηγοριάδης Κώστας

Το χαρτί του καμένου (από καιρό...) «χαρτιού» της τήρησης και εφαρμογής της διεθνούς νομιμότητας έπαιξε την περασμένη Δευτέρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα. Η έμφασή του στο γεγονός πως το Κοσσυφοπέδιο είναι «αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας» και πως η μόνη ικανοποιητική λύση «και για τη διεθνή κοινότητα και για τους Κοσσοβάρους Αλβανούς είναι η αυτονομία», δεν είχε αποδέκτη ούτε τις ΗΠΑ ούτε τις χώρες της ΕΕ που εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Κυρίως γιατί (περισσότερο) η Ουάσιγκτον (και λιγότερο) οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να δώσουν στο τραπέζι των επικείμενων συνομιλιών για το «μέλλον» του προτεκτοράτου την τελειωτική μαχαιριά.

Οι βασικοί αποδέκτες της αναφοράς του Σέρβου πρωθυπουργού στη διεθνή νομιμότητα και στο δικαίωμα μίας χώρας για αυτοκυριαρχία, ήταν (λιγότερο) η Ρωσία και (περισσότερο) η Κίνα, πράγμα που διαφάνηκε από τις θερμές δηλώσεις που έγιναν την περασμένη Τετάρτη στο Πεκίνο κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Κίνας, Λι Ζιαοξίνγκ και της Ενωσης Σερβίας - Μαυροβουνίου, Βουκ Ντράσκοβιτς...

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πικρή για την (αδύναμη να αντιμετωπίσει αυτή τη σοβαρή κρίση) σερβική ηγεσία, που ας μην ξεχνάμε, ανέβηκε στην εξουσία με τη βοήθεια των αμερικανικών επιτελείων πολιτικής χειραγώγησης. Τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση Τζίντζιτς, όσο και η νυν του Κοστούνιτσα, ευθύνονται για τους άνευρους και αδύναμους χειρισμούς στην υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και για τη δυσμενέστατη οικονομικο-κοινωνική θέση του σερβικού λαού... Απέναντι στο καταρρακωμένο ηθικό της ηγεσίας, μόνον ο αγώνας του σερβικού λαού θα μπορούσε να αποτρέψει τα προδιαγεγραμμένα...


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ