ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
«Δεν υπάρχει η πολυτέλεια της αναμονής»

Ανακοίνωση - κάλεσμα της σύσκεψης. Το αγωνιστικό πλαίσιο και οι κατευθύνσεις δράσης

«Μπροστά στην επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα δεν υπάρχει η πολυτέλεια της αναμονής. Κάθε συνδικαλιστική οργάνωση, κάθε τίμιος συνδικαλιστής, κάθε αυτοαπασχολούμενος και ΕΒΕ πρέπει να πάρει την υπόθεση της οργανωμένης αγωνιστικής αντίδρασης στα χέρια του». Τα παραπάνω τονίζονται στην ανακοίνωση για τη συγκρότηση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για το Ασφαλιστικό, όπου γίνεται λεπτομερής ανάλυση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, τόσο με το ΠΔ 258/2005, όσο και με τους διάφορους νόμους που έχουν ψηφίσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Οι αντιλαϊκές μεθοδεύσεις των κυβερνώντων - τονίζεται στην ανακοίνωση - βρίσκουν «δυστυχώς συμμάχους τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ, της ΓΕΣΑΕ (των αυτοκινητιστών). Η μεν ΓΣΕΒΕΕ διαμαρτύρεται "για την τιμή των όπλων" αλλά δεν παίρνει καμία πρωτοβουλία για απόκρουση του αντιασφαλιστικού νόμου, η δε ΕΣΕΕ στηρίζει ανοιχτά τις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου. Οι συμβιβασμένες ηγεσίες γνώριζαν πολύ καλά τι σχεδιαζόταν από τις κυβερνήσεις και συμμετείχαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη διαμόρφωση των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων. Επί μια πενταετία κράτησαν κρυφό τον "διάλογο" που γινόταν και επί 8 μήνες μετά τη δημοσίευση του ΠΔ έκαναν ότι αγνοούσαν την ύπαρξή του. Ακόμα και όταν τελικά βγήκε στο φως, ξεκίνησαν ένα ατέρμονο παζάρι με την κυβέρνηση για να βρεθούν τρόποι να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις».

«Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για το Ασφαλιστικό - συνεχίζει η ανακοίνωση - καλεί όλες τις αγωνιστικές δυνάμεις, Ομοσπονδίες, Σωματεία, αγωνιστικούς συνδυασμούς να πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες σε συντονισμό με τις αγωνιστικές δυνάμεις στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα για την προβολή και διεκδίκηση του αγωνιστικού πλαισίου για ένα ασφαλιστικό σύστημα που να καλύπτει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».

Ως άμεσες διεκδικήσεις των ΕΒΕ σημειώνονται:

  • Κατάργηση του ΠΔ 258/2005 και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Κοινωνική ασφάλιση δημόσια και καθολική με κρατική επιχορήγηση 2/3 το κράτος και 1/3 οι ασφαλισμένοι. Αμεση κάλυψη των ελλειμμάτων των ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.
  • Κατώτερη σύνταξη στα όρια διαβίωσης των συνταξιούχων 1.050 ευρώ.
  • Πλήρης σύνταξη με 9.000 μέρες ή 30 χρόνια ασφάλισης ανεξαρτήτως ταμείου.
  • Βελτίωση των όρων διαδοχικής ασφάλισης ώστε ο ασφαλισμένος διαδοχικά να παίρνει την ίδια σύνταξη από το ταμείο που συνταξιοδοτείται με αυτόν που είναι ασφαλισμένος στο ίδιο ταμείο.
  • Αποζημίωση για ατύχημα κατά την εργασία.
  • Βαρέα και ανθυγιεινά για τους βιοτέχνες και τους επαγγελματίες που εργάζονται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ