ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΡΕΘΥΜΝΟ
Καταδίκες μαθητών γυμνασίου σε «κοινωνική εργασία»

Νέο κρούσμα στις προσπάθειες ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων αποτελεί η πρωτοφανής απόφαση του Δικαστηρίου Ανηλίκων, που υποχρεώνει σε 80 ώρες κοινωνικής εργασίας ως «αναμορφωτικό μέτρο» τρεις μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου.

Η δίκη έγινε την περασμένη Δευτέρα και οι μαθητές σύρθηκαν στο δικαστήριο από ενέργειες του ίδιου τους του διευθυντή, ο οποίος κατήγγειλε στις αρχές την κατάληψη που έκαναν οι μαθητές του σχολείου στην αρχή της χρονιάς. Μιας χρονιάς κατά την οποία οι μαθητές σε όλη τη χώρα βγήκαν στους δρόμους, με πολύμορφες κινητοποιήσεις ανέδειξαν τις δικές τους ανάγκες, ενάντια στην πολιτική που θέλει την Παιδεία και το μορφωτικό δικαίωμα των μαθητών στα μέτρα του μνημονίου.

Σημειώνεται πως σε δίκη την ίδια μέρα παραπέμφθηκαν και οι γονείς των μαθητών, με την κατηγορία της παραμέλησης ανηλίκου, και κρίθηκαν αθώοι από το δικαστήριο.

Η νέα αυτή απαράδεκτη απόφαση ποινικοποίησης των μαθητικών κινητοποιήσεων αναδεικνύει για άλλη μια φορά τις τεράστιες ευθύνες και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που διατηρεί στο ακέραιο όλο το αντιδραστικό νομοθετικό οπλοστάσιο του ποινικού κώδικα, με βάση τον οποίο η οποιαδήποτε «διακοπή» της λειτουργίας του σχολείου θεωρείται ποινικό αδίκημα, και ταυτίζοντας έτσι τις ίδιες τις καταλήψεις και άλλες μαθητικές κινητοποιήσεις με κοινά ποινικά αδικήματα.

Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια καταδικαστική απόφαση σε μικρούς μαθητές μέσα σε λίγους μήνες, από τα τέλη Οκτώβρη 2016, οπότε και είχαν καταδικαστεί με επίπληξη πέντε 14χρονοι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Μαλακοπής στη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη φορά το δικαστήριο στο Ρέθυμνο εκτίμησε ότι για να «σωφρονιστούν» οι μικροί μαθητές απαιτούνται 80 ώρες «κοινωνικής εργασίας»! Και είναι φανερό ότι ο στόχος είναι μέσω του στιγματισμού των μικρών μαθητών να δοθεί γενικότερο μήνυμα καταστολής, να δοθεί μήνυμα ότι όποιος τολμά να σηκώσει κεφάλι απέναντι στο σχολείο της αμάθειας και των τεράστιων ελλείψεων, όχι μόνο θα διώκεται, αλλά και θα καταδικάζεται και θα πληρώνει βαριά τις συνέπειες. Είναι ξεκάθαρος δηλαδή ο στόχος της τρομοκράτησης των μαθητών, από τα πρώτα τους κιόλας αγωνιστικά βήματα, χαρακτηρίζοντας αυτά τα βήματα ποινικά καταδικαστέα.

Η κυβέρνηση έχει την πλήρη ευθύνη να καταργήσει εδώ και τώρα τους νόμους και τους κώδικες που ποινικοποιούν τους μαθητικούς αγώνες, να πάρει νομοθετικές πρωτοβουλίες για να αρθούν όλες οι καταδικαστικές αποφάσεις των τελευταίων χρόνων απέναντι σε μαθητές που κινητοποιήθηκαν, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους.

ΚΝΕ
Ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις

Από το προηγούμενο Θεατρικό Διήμερο της ΚΝΕ
Από το προηγούμενο Θεατρικό Διήμερο της ΚΝΕ
Για τρίτη χρονιά, η ΚΝΕ διοργανώνει Θεατρικό Διήμερο, αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη 1 Ιούνη, στο Θέατρο «Αλκμήνη» (Αλκμήνης 12, Αθήνα, στάση Μετρό Κεραμεικός).

Η ΚΝΕ επιδιώκει μέσα από τις παραστάσεις του Διημέρου να έρθουν οι νέοι άνθρωποι σε επαφή και με αυτή τη μορφή τέχνης, το θέατρο, που σήμερα από πολλούς μπορεί να θεωρείται πολυτέλεια. Μέσα από την πρωτοβουλία αυτή, η ΚΝΕ θέλει να αναδείξει την ανάγκη ο πολιτισμός να αποτελέσει κοινωνικό αγαθό, αφού συμβάλλει στην ολόπλευρη καλλιέργεια και διαμόρφωση του ανθρώπου. Η πολιτιστική δημιουργία, η τέχνη καλλιεργεί το αισθητικό κριτήριο, μπορεί να αφυπνίσει, να διαπαιδαγωγήσει. Επιδίωξή της είναι το θέατρο να αποτελέσει έμπνευση, να δώσει διέξοδο για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.

Μέσα από το Θεατρικό Διήμερο θέλει να δώσει χώρο σε νέους καλλιτέχνες που παλεύουν να εκφραστούν, σε προοδευτικές παραστάσεις, σ' ένα χώρο που οι δυσκολίες εντείνονται, η εμπορευματοποίηση προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς και η Τέχνη γίνεται πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο, καθορίζοντας τι και πώς θα προβληθεί.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δύο παραστάσεις επαγγελματικών θιάσων, που με μεγάλη χαρά θα συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή, προσφέροντας το έργο τους, και μια τρίτη παράσταση, που είναι δημιουργία ερασιτεχνικού θιάσου. Η στήριξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας σήμερα έχει επίσης μεγάλη αξία, καθώς επιτρέπει σε μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν τη χαρά της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις. Οποιος επιθυμεί να προμηθευτεί πρόσκληση, μπορεί να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, 210-88.23.674 και στο 6936.954.058 (16.00 - 20.00).

Πρόγραμμα Διημέρου

Τετάρτη 31 Μάη

  • 20.00: «Ο Ζητιάνος» του Ανδρέα Καρκαβίτσα από την ομάδα «Anima» σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη.

Πέμπτη 1 Ιούνη

  • 19.00: «Μικρές Ανθρώπινες Ιστορίες», δραματοποιημένα διηγήματα του Αντόν Τσέχοφ και του Αζίζ Νεσίν, από τη Θεατρική Σκηνή «Εκτός Σχεδίου», σε σκηνοθεσία Γεννάδιου Πάτση.
  • 21.30: «Μετά τη Βάρκιζα» του Μυρώδη Αδαμίδη, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποιήσεις ενάντια στις συγχωνεύσεις νηπιαγωγείων

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν, χτες, γονείς και εκπαιδευτικοί αντιδρώντας στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων νηπιαγωγείων που γίνονται είτε με το πρόσχημα της λήξης των μισθωμάτων των ενοικιαζόμενων χώρων που χρησιμοποιούνταν (περιοχή Νεάπολης - Συκεών) είτε με την αύξηση των νηπίων ανά τμήμα στα 25 - 30 είτε με τη διαφοροποίηση των γεωγραφικών ορίων κ.ά.

Στην κινητοποίηση, που κάλεσε η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, συμμετείχαν οι Ενώσεις Γονέων Θέρμης και Πυλαίας - Χορτιάτη, οι Σύλλογοι Γονέων Νηπιαγωγείων Ραιδεστού και Φιλύρου και ο Σύλλογος Δασκάλων - Νηπιαγωγών Υπαίθρου Θεσσαλονίκης.

Σε ό,τι αφορά τα νηπιαγωγεία της ΠΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, κατήγγειλαν ότι με τον ορισμό των γεωγραφικών ορίων όχι ανά σχολείο, αλλά ενιαία για τα 2 ή 3 νηπιαγωγεία του ίδιου χωριού ή της ίδιας γειτονιάς - δήμου (Ραιδεστός, Βασιλικά, Πλαγιάρι, Τριάδι, Ρύσιο, Καρδία, Τρίλοφος, κ.λπ.), θα υπάρξει κατάργηση τμημάτων, γιγάντωση τμημάτων και κατάργηση θέσεων νηπιαγωγών. Σε μια σειρά από περιοχές, όπως Ραιδεστό, Πλαγιάρι και αλλού, δημιουργούνται μεγάλα τμήματα που αγγίζουν τα 25 παιδιά, ενώ θα μπορούσαν να λειτουργούν τμήματα με 16 και 18 παιδιά!

Η Διεύθυνση ΠΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης ισχυρίστηκε ότι στόχος είναι να δημιουργηθούν νηπιαγωγεία με ελάχιστο αριθμό τα 22 παιδιά και «καθησύχασε» ότι δεν θα καταργηθούν θέσεις εκπαιδευτικών.

Η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας σημειώνει πως «αποτελεί πρόκληση η εξαγγελία της κυβέρνησης ότι δήθεν προωθεί τη δίχρονη Προσχολική Αγωγή, τη στιγμή που κλείνουν τμήματα και καταργούνται θέσεις. Με αυτές τις αποφάσεις θεωρείται "παιδαγωγικό μέτρο" για τα 4χρονα και 5χρονα παιδιά να στοιβάζονται σε τμήματα των 25 μαθητών, να μετακινούνται κάθε χρόνο από σχολείο σε σχολείο και σε πολλές περιπτώσεις να χρειάζεται να τα μεταφέρουν οι γονείς τους.

Εμείς οι γονείς θεωρούμε ότι: Η Προσχολική Αγωγή πρέπει να είναι δίχρονη και υποχρεωτική. Απαιτούμε ίδρυση νέων νηπιαγωγείων. Προσλήψεις μόνιμων νηπιαγωγών. Καμία τάξη πάνω από 15 μαθητές για το νηπιαγωγείο».

Εκλογές στις εστίες Θεσσαλονίκης

Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η Πανσπουδαστική ΚΣ στις εκλογές του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ), που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Πέμπτη, 25 Μάη.

Στις εκλογές του Συλλόγου ψήφισαν συνολικά 199 φοιτητές. Βρέθηκαν 9 άκυρα ψηφοδέλτια και 3 λευκά. Η Πανσπουδαστική ΚΣ πήρε 89 ψήφους. Η «Protest» (ΕΑΑΚ) 78 και η ΣΣΠ (ΟΚΔΕ) 20.

Μαθητικές δημιουργίες στην Ελευσίνα

«Απλώνονται» από τις Επιτροπές Ειρήνης οι εκδηλώσεις και οι εκθέσεις μαθητικών δημιουργιών, στο πλαίσιο της φετινής καμπάνιας της ΕΕΔΥΕ με τίτλο «Να σκέφτεσαι τους άλλους». Στο πλαίσιο αυτό, διήμερες εκδηλώσεις έγιναν την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο στην Ελευσίνα, στο χώρο της Ελαιουργικής, με έκθεση δημιουργιών των μαθητών από την πλειοψηφία των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων, που αποτελούνταν από ζωγραφικές, κατασκευές, αλλά και θεατρικό, βίντεο και παρουσιάσεις.

Στους παρευρισκόμενους μίλησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ελευσίνας, Αντ. Αλεξανδρόπουλος, ο οποίος στην ολιγόλεπτη τοποθέτησή του με απλά λόγια, κατανοητά για τους μαθητές, αναφέρθηκε στη σημασία της συμμετοχής στις δραστηριότητες της Επιτροπής, τη σημασία τού να παλεύουν πολλοί μαζί για την ειρήνη κόντρα στις αιτίες του πολέμου, ενώ δόθηκε υπόσχεση για συνέχιση της συνεργασίας αυτής.

Η έκθεση με τις δημιουργίες των μαθητών θα είναι επισκέψιμη μέχρι και αύριο Τετάρτη (10 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 9 μ.μ).

Κινητοποίηση αύριο στο υπουργείο Παιδείας

Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη, στις 2.30 μ.μ., με πρωτοβουλία του Συλλόγου Θεατρολόγων. Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, το υπουργείο Παιδείας και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πιέζουν τις σχολικές μονάδες να καλύπτονται τα κενά ειδικοτήτων από εκπαιδευτικούς που δεν έχουν σχέση με το διδακτικό αντικείμενο της κάθε ειδικότητας. Με την κινητοποίηση οι εκπαιδευτικοί ζητούν κάλυψη των πραγματικών αναγκών με διορισμούς εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, επαναφορά του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής στην Ε' και στην ΣΤ' Δημοτικού, να καταργηθεί όλο το πλαίσιο της κινητικότητας και κάθε έννοια ελαστικοποίησης στην εργασία των εκπαιδευτικών κ.ά.

Στην αυριανή κινητοποίηση καλούν και συμμετέχουν πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών της Αττικής, ενώ στάση εργασίας έχει κηρύξει για αύριο και το ΔΣ της ΔΟΕ.

Επιτροπή για την Προσχολική Αγωγή

Συνάντηση με φόντο την εξαγγελία της κυβέρνησης για δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή είχαν χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου και εκπρόσωποι των ΚΕΔΕ, ΠΟΕ - ΟΤΑ, ΠΑΣΥΒΝ, ΔΟΕ και του Συλλόγου Βρεφονηπιοκόμων Ελλάδας.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε η συγκρότηση Επιτροπής σε επίπεδο υπουργείου Παιδείας, η οποία θα εξετάσει όλα τα δεδομένα και στοιχεία που ισχύουν σήμερα σε σχέση με την Προσχολική Αγωγή.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ