ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δημιουργούνται καινούριες απειλές για τα Βαλκάνια

Στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας οδηγεί η εφαρμογή της συμφωνίας των G - 8, ενώ γίνεται προσπάθεια αξιοποίησης της πηγαίας αλληλεγγύης των λαών Ελλάδας - Τουρκίας, για εξελίξεις ενάντια στα συμφέροντα των δύο λαών

Την ανησυχία του ΚΚΕ για την κατάσταση που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια καθώς η συμφωνία που έγινε, αλλά και με τον τρόπο που εφαρμόζεται, δημιουργεί καινούριους κινδύνους και απειλές για την περιοχή με επίκεντρο το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, έκφρασε, χτες το μεσημέρι, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου - συμμετείχε και ο Ορ. Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - υπογραμμίζοντας πως η πάλη του ελληνικού λαού κατά της Νέας Τάξης στα Βαλκάνια, κατά του στρατού κατοχής στα Βαλκάνια, πρέπει να συνεχιστεί. Αναφερόμενη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στον ελληνοτουρκικό διάλογο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τις διαχώρισε από την αλληλεγγύη των δύο λαών, που πρέπει να αναπτυχθεί παραπέρα όπως είπε, και διατύπωσε την ανησυχία πως οι ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση και πολιτικές δυνάμεις στον τόπο μας προσπαθούν να αξιοποιήσουν την υπόθεση των σεισμών στην Τουρκία για να δρομολογήσουν ταχύτερα εξελίξεις που αφορούν το Αιγαίο ενάντια στα συμφέροντα της χώρας μας και των δύο λαών. Επιδιώκουν να περάσουν τη λογική της συγκυριαρχίας στο Αιγαίο, που θα χαρακτηρίζεται από την πλήρη αμερικανοκρατία και τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα σύνορα της χώρας δε θα είναι κατοχυρωμένα, σημείωσε.

Συγκεκριμένα, στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

"Θα ξεκινήσω με το πρώτο ζήτημα που συζητήσαμε με τον υπουργό και που ενδιαφέρει το ΚΚΕ και, κατά τη γνώμη μας, όλο το λαό. Το πρόβλημα της κατάστασης στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στο Κόσσοβο, διότι δεν είναι αποσπασμένες οι εξελίξεις στα Βαλκάνια με τις εξελίξεις στο Αιγαίο και στο Κυπριακό. Για άλλη μια φορά είχαμε την ευκαιρία να εκθέσουμε στον υπουργό τη θέση μας, ότι έχει πολύ μεγάλη ευθύνη η ελληνική κυβέρνηση και άλλες πολιτικές δυνάμεις, για το ότι φρόντισαν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες του ελληνικού λαού, υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία G - 8 ή του ΟΗΕ, όπως λέγεται με ευπρεπή τρόπο, είναι μία συμφωνία η οποία θα εξασφαλίσει την ειρήνευση στα Βαλκάνια και τα σύνορα.

Η συμφωνία από γεννησιμιού της, αλλά και με τον τρόπο που εφαρμόζεται, δημιουργεί καινούριες απειλές για την περιοχή, με επίκεντρο τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας. Στην προκειμένη περίπτωση θα υπάρξουν άμεσες και έμμεσες αλυσιδωτές επιδράσεις και στη ζωή του ελληνικού λαού, αλλά και στα σύνορα της χώρας. Κι εμείς θεωρούμε ότι ο ελληνικός λαός δεν πρέπει ούτε μια μέρα να ξεχνάει πως η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στα Βαλκάνια. Οτι ο κίνδυνος του πολέμου, ανεξάρτητα από τα μέσα που χρησιμοποιούνται, δεν είναι ένας κίνδυνος θεωρητικός, αλλά πραγματικός. Σήμερα συνεχίζεται με άλλα μέσα, με έναν στρατό κατοχής. Αύριο μπορεί να επαναληφθεί και με τα καυτά μέσα που γνωρίσαμε τους προηγούμενες μήνες. Επομένως η πάλη του ελληνικού λαού κατά της Νέας Τάξης στα Βαλκάνια, κατά του στρατού κατοχής στα Βαλκάνια, πρέπει να συνεχιστεί.

Το δεύτερο ζήτημα που υπογραμμίσαμε στον υπουργό, είναι τα θέματα που άπτονται των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Εμείς διαχωρίζουμε το ζήτημα από το ζήτημα των σεισμών και των τραγικών συνεπειών που είχε για τον τουρκικό λαό, ιδιαίτερα για τα λαϊκά στρώματα της Τουρκίας. Θεωρούμε ότι κατ' αρχήν πρέπει να διαβούμε ακόμα μεγαλύτερο σκαλοπάτι αλληλεγγύης ανάμεσα στους δύο λαούς και στις οργανώσεις του. Αυτή η αλληλεγγύη των δύο λαών, πρέπει βεβαίως να ξεκινήσει από το πρόβλημα των συνεπειών του σεισμού, αλλά πρέπει να επεκταθεί και στα ζητήματα που αφορούν την περιοχή, τα Βαλκάνια και τη Νέα Τάξη πραγμάτων, όπως την προωθεί το ΝΑΤΟ. Και θα υποστηρίξουμε κάθε υλική, ηθική και ανθρωπιστική γενικότερα βοήθεια που θα αναπτύσσεται ανάμεσα στους δύο λαούς και από όλους τους φορείς".

Αλλο αλληλεγγύη, άλλο ελληνοτουρκικός διάλογος

"Ωστόσο, διατυπώσαμε την ανησυχία μας, και μάλιστα μιλάω για ανησυχία με όρους βεβαιότητας, ότι μια σειρά δυνάμεις και η κυβέρνηση και πολιτικές δυνάμεις στον τόπο μας, κυρίως όμως ηγετικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ με επικεφαλής τις ΗΠΑ, προσπαθούν να αξιοποιήσουν την υπόθεση των σεισμών. Να αξιοποιήσουν την πηγαία αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε ανάμεσα στους δύο λαούς, για να δρομολογήσουν ταχύτερα εξελίξεις που αφορούν το Αιγαίο και τα συμφέροντα της χώρας μας και τα συμφέροντα των δύο λαών. Προσπαθούν να περάσουν, θα έλεγα, στη συνείδηση της κοινής γνώμης, ότι χρειάζεται να γίνει μια ελληνοτουρκική συμφωνία η οποία σε ένα πράγμα θα αποβλέπει: Να λειτουργήσουν οι δύο χώρες καλύτερα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της νοτιοανατολικής πτέρυγας. Πρόκειται για μία συμφωνία, που θα περάσει τη λογική της συγκυριαρχίας στο Αιγαίο, που, στην ουσία, θα έχει δύο στοιχεία:Πρώτο την πλήρη αμερικανοκρατία. Δεύτερο τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τα σύνορα, κάθε άλλο παρά θα είναι κατοχυρωμένα. Αρα και αν ακόμα δημιουργηθεί ένα ομαλό κλίμα ως ατμόσφαιρα, θα υπάρχουν όλοι οι παράγοντες επανόξυνσης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και θα λειτουργήσουν οι παράγοντες πότε θέλουν εστίες πολέμου, και πότε θέλουν εστίες δήθεν "ειρήνευσης" χάριν του ΝΑΤΟ. Και θεωρούμε ότι μία συμφωνία μ' αυτό το πνεύμα δεν αντανακλά τα συμφέροντα ούτε του τουρκικού λαού.

Εμείς είμαστε υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών αναμφισβήτητα, έστω κι αν οι διεθνείς και οι τοπικές συνθήκες δεν είναι καλές. Αλλά αυτό οπωσδήποτε δεν μπορεί να γίνει με τη λογική του βήμα - βήμα τεχνητού διαχωρισμού των βασικών από τα δευτερεύοντα και παράγωγα ζητήματα. Εμείς θεωρούμε ότι ένας διάλογος πρέπει να έχει σαν προϋπόθεση την κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των δύο χωρών.Δε θα ήθελα να επαναλάβω αναλυτικά τις θέσεις μας. Τις έχουμε δώσει πάρα πολλές φορές στη δημοσιότητα. Η λογική που ακολουθείται σήμερα δε βρίσκεται, αν θέλετε, μέσα σ' αυτή τη ρεαλιστική λογική που λέμε εμείς: Κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών, καμία αμφισβήτηση στα σύνορα και από κει και πέρα άλλες διαφορές που υπάρχουν, όπως η υφαλοκρηπίδα, μπορεί να πάει στο Δικαστήριο της Χάγης.Μπορούμε πολλά να πούμε γι' αυτόν το διάλογο όπως τον καταλαβαίνουμε εμείς, αλλά δυστυχώς οι εξελίξεις μέχρι σήμερα δικαιολογούν πολύ μεγάλη ανησυχία από την πλευρά μας".

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμη για "γενναία" κίνηση προς την Τουρκία

Ανησυχία για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια

"Αξιοποιώντας" τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία αλλά και τα αισθήματα αλληλεγγύης προς το λαό της γειτονικής χώρας, που αναπτύχθηκαν μεταξύ της ελληνικής κοινής γνώμης, η Αθήνα είναι έτοιμη να αποδεχτεί τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από κοινοτικούς πόρους. Ετσι, λοιπόν, το υπουργείο Εξωτερικών, αφού προσμέτρησε τις αντιδράσεις στο εσωτερικό, μετά από σειρά συναντήσεων του Γ. Παπανδρέου με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης και τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών, είναι έτοιμο να προχωρήσει σε μια γενναία κίνηση προς την Τουρκία. Μια κίνηση η οποία είναι συνεπής με τη γενικότερη θεώρηση της ηγεσίας του ΥΠΕΞ για τη χάραξη μιας πορείας προσέγγισης με την Αγκυρα.

Η χρηματοδότηση της Τουρκίας με κοινοτικά κονδύλια, και γενικότερα η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δε φαίνεται, πάντως, να αποτελεί αυτή τη στιγμή το κύριο θέμα που απασχολεί το υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική διπλωματία προβληματίζεται και ανησυχεί, όχι για την πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο οποίος θα συνεχιστεί τις προσεχείς βδομάδες, αλλά για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Κόσσοβο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εκτίμηση που διαμορφώνεται στο ΥΠΕΞ είναι ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση στο Κόσσοβο και δεν πρόκειται να παραδώσει - στα μέσα Σεπτέμβρη - τη φύλαξη των συνόρων του Κόσσοβου στη Γιουγκοσλαβία, όπως ρητά αναφέρεται στη συμφωνία που έχουν υπογράψει. Και αυτό, στο όνομα του γεγονότος ότι δεν έχει αφοπλιστεί ο "UCK". Παράλληλα, το ΝΑΤΟ με τις δυνάμεις που έχει αναπτύξει στην περιοχή, εργάζεται για την παγίωση μιας νέας κατάστασης, η οποία υποθάλπει τα "μεγαλοϊδεατικά" αλβανικά όνειρα και προετοιμάζει "ρυθμίσεις" σε άλλες περιοχές της Γιουγκοσλαβίας, στο Μαυροβούνιο και τη Βοϊβοντίνα.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της χρηματοδότησης της Τουρκίας, παράγοντες του ΥΠΕΞ θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί και θα συμφωνήσει για την εκταμίευση των κοινοτικών πόρων, χωρίς να αντιμετωπίσει εσωτερικά προβλήματα. Αλλωστε, ο θόρυβος, που σκόπιμα δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, σήκωσε την απαραίτητη "σκόνη" για να καλύψει το γεγονός, ότι η Αθήνα και να το επιθυμούσε δε θα μπορούσε να αρνηθεί την εκροή των κονδυλίων.

Το "πρόβλημα" που απασχολεί, πάντως, την Αθήνα, αφορά στο γενικότερο αίτημα των ισχυρών eταίρων για την αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Χτες και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, είπε ότι θα ασκήσει πιέσεις για την επίσημη αναγνώριση της Τουρκίας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας, στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, το Σαββατοκύριακο, αλλά πρόσθεσε ότι "πρέπει να γίνει πολλή δουλιά", πριν η Τουρκία ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Κουκ θα ζητήσει επίσης από τους Eυρωπαίους υπουργούς γενναία οικονομική υποστήριξη προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε ο σεισμός.

"Η επιλογή της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας πρέπει να γίνει στην ίδια βάση με κάθε άλλη χώρα που προσδοκά να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά σ' αυτήν τη βάση πρέπει να περιλαμβάνονται οι απαιτήσεις της Κοπεγχάγης για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", είπε ο Κουκ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ.

Ο Τζεμ, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε: "εν είμαι απαισιόδοξος... η τάση είναι θετική, θα δούμε πώς θα προχωρήσει".

Τόσο η Βρετανία όσο και η Τουρκία, συνέχισε ο Κουκ, αναγνωρίζουν ότι "πρέπει ακόμη να γίνει πολλή δουλιά" για την ένταξη της Τουρκίας. Αλλά, πρόσθεσε ο ίδιος, η διεθνής συμπάθεια που προκάλεσε ο σεισμός πρέπει να παράσχει τη βάση για μια νέα αρχή στις σχέσεις Αγκυρας και Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβανομένης επιπλέον οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία. "Θα υποστηρίξω", είπε, "ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται να αναγνωρίσει τη νέα κατάσταση στην Τουρκία και την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ενωση να απαντήσει γενναιόδωρα και κατάλληλα για την οικονομική ανόρθωση της Τουρκίας".

Συμφωνεί η ΝΔ

"Συναίνεση στην πρωτοβουλία της Ελλάδας να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία και μέσω της ΕΕ" διαπίστωσε ο Γ. Παπανδρέου μετά τη συνάντηση που είχε στη Ρηγίλλης με τον Κ. Καραμανλή. Διευκρίνισε ακόμα ότι "εμείς το αποσυνδέουμε (σ σ. την ανθρωπιστική βοήθεια) από τη συζήτηση για το χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο και δεν είναι αυτή τη στιγμή καν στην ατζέντα των συζητήσεων". Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που κράτησε περισσότερο από μια ώρα, συζητήθηκε και το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Αρ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε αργότερα ότι το κόμμα του δε διαφωνεί με τα όσα είπε ο Γ. Παπανδρέου για το θέμα του βέτο, ενώ δεν παρέλειψε να εμφανίσει ότι αυτό αποτελεί δικαίωση της θέσης της ΝΔ!

Αρση του "βέτο" με... πρωτοβουλίες

Ανησυχητικά φαινόμενα αποσταθεροποίησης με εθνοκάθαρση των Σέρβων υπό τις ευλογίες των δυνάμεων κατοχής του ΝΑΤΟ, διαπιστώνει, πια, και ο ΣΥΝ

"Επιμέρους θέμα τακτικής που έχει εξαντλήσει τη διαπραγματευτική του ικανότητα", θεωρεί την υπόθεση "βέτο" ο ΣΥΝ και, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, μετά τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος "η άρση του θα μπορούσε και θα έπρεπε να ενταχθεί σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό της εξωτερικής μας πολιτικής στα θέματα που υπάρχουν στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας". Το σοβαρό σε αυτήν την περίοδο, υποστήριξε ο Ν. Κωνσταντόπουλος, είναι να υπάρχουν τολμηρές και διορατικές πρωτοβουλίες. Και, σαν τέτοια, ανέφερε στον υπουργό την πρόταση του ΣΥΝ για μια πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να αναζητηθεί ο διάλογος Ελλάδας και Τουρκίας, με θέμα την αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των στρατιωτικών δαπανών και των εξοπλισμών".

Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ ανέφερε ότι έθεσε και "ένα θέμα ανησυχητικών εξελίξεων με τα όσα συμβαίνουν στο Κοσσυφοπέδιο". Και ζήτησε "η ελληνική κυβέρνηση να διαμαρτυρηθεί και να πάρει πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστούν τα επικίνδυνα και αποσταθεροποιητικά φαινόμενα με μια νέα εθνοκάθαρση (που συντελείται) εις βάρος των Σέρβων, κάτω από τις ευλογίες της διεθνούς δύναμης... Η κυβέρνηση να διαχωρίσει τη θέση της γιατί όλα αυτά που συμβαίνουν προωθούν την αποσταθεροποίηση και την καντονοποίηση της περιοχής που δεν είναι σύμφωνες με τα πραγματικά εθνικά συμφέροντα". Κι όμως, ο ΣΥΝ στηρίζει την παραμονή της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης κατοχής που έστειλε η κυβέρνηση στο Κόσσοβο υπό τις διαταγές του ΝΑΤΟ και για την επιβολή της πολιτικής του, εκεί...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ