ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Αυγούστου 2021
Σελ. /24

Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν σε Αχαΐα και Ρόδο το Σαββατοκύριακο και χτες σε Φθιώτιδα και Eβρο κατέστρεψαν για άλλη μια φορά δάση, καλλιέργειες και σπίτια, ενώ τραυματίστηκαν - ευτυχώς ελαφρά - και άνθρωποι. Και σε αυτές τις πυρκαγιές αποκαλύφθηκαν οι κυβερνητικές αερολογίες για «ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού», «σύγχρονα επιχειρησιακά σχέδια» και «αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας», την ώρα που η πρόληψη παραμένει αποδυναμωμένη, ενώ συνεχίζεται και επιδεινώνεται η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών πυροπροστασίας και δασοπροστασίας της χώρας.

Στη Ζήρια της Αιγιάλειας το Σάββατο εκκενώθηκαν 4 οικισμοί, κάηκαν ή υπέστησαν ζημιές περίπου 20 σπίτια, 16 άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά, 3.000 στρέμματα δάσους και δασικής έκτασης κάηκαν. Για άλλη μια φορά οι δυνάμεις του ΚΚΕ στην Αχαΐα βρέθηκαν στα μέτωπα της φωτιάς για να προστατευτούν οι ανθρώπινες ζωές και οι περιουσίες των λαϊκών οικογενειών. Κλιμάκια του Κόμματος ήταν στις περιοχές που δοκιμάζονταν, ενώ σημαντική ήταν ξανά η προσφορά του δήμου της Πάτρας, που με ό,τι μέσο διέθετε συνέδραμε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Την Κυριακή η Ρόδος, το νησί - «ναυαρχίδα» του Τουρισμού, έμεινε για ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μέσα σε συνθήκες καύσωνα. Οι εκκενώσεις οικισμών έγιναν χωρίς τη σχετική μέριμνα, αφού εκατοντάδες πυρόπληκτοι έμειναν για ώρες χωρίς έστω ένα μπουκάλι νερό, κινδύνεψε δε ο σπάνιος βιότοπος στις Πεταλούδες.

Φαίνεται πλέον ότι η φετινή αντιπυρική περίοδος εξελίσσεται επικίνδυνα. Επιβεβαιώνεται ότι απαιτείται να δυναμώσει η λαϊκή πίεση για ουσιαστικά μέτρα προστασίας. Μεταξύ άλλων, πρέπει να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό και μέσα της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας σε κάθε περιοχή, αλλά και του συστήματος Υγείας, για την κάλυψη συνθηκών κρίσης και από πυρκαγιές, να καταργηθεί ο νόμος 4662/2020, που θεσμοθετεί την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της Πυροσβεστικής, την ιδιωτικοποίηση της δασοπυρόσβεσης και θέτει την Πυροσβεστική και όλους τους φορείς της Πολιτικής Προστασίας στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ.

ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ
Κάηκαν σπίτια και κινδύνεψαν άνθρωποι

Κατεστραμμένα σπίτια μες στο μαύρο
Κατεστραμμένα σπίτια μες στο μαύρο
Η φωτιά στη Ζήρια της Αχαΐας ξέσπασε το Σάββατο λίγο πριν από τις 12.30 το μεσημέρι. Ηταν η δεύτερη φωτιά στην περιοχή (η πρώτη στις 26/7) και η τρίτη μεγάλη φωτιά που έπληξε τον νομό μέσα σε λίγα 24ωρα. Η πυρκαγιά, που έκαιγε δάσος και δασική έκταση, επεκτάθηκε γρήγορα, λόγω και του δυνατού αέρα, ενώ δόθηκε εντολή να εκκενωθούν οι οικισμοί Ζήρια, Ανω Ζήρια και τα χωριά Λαμπίρι και Καμάρες. Μάλιστα, στο Λαμπίρι η Αστυνομία προχώρησε σε απομάκρυνση λουομένων που βρίσκονταν σε παραθαλάσσιο χώρο, πολύ κοντά στη φωτιά. Επίσης, απομακρύνθηκαν από κατασκήνωση του Ερινεού 110 παιδιά.

Παράλληλα, τα 3.000 στρέμματα ξεπερνούν σε έκταση οι καμένες περιοχές, σύμφωνα με τις εικόνες του ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού δορυφόρου Sentinel-2 που κατέγραψε το μεσημέρι της Κυριακής τις καμένες περιοχές και τους υπολογισμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Ωστόσο, σύμφωνα με το meteo, επειδή η φωτιά δεν είχε τεθεί ακόμη υπό πλήρη έλεγχο, αυτός ο αριθμός τελικά αναμένεται να αυξηθεί.

Διακοπές κυκλοφορίας

Στην αρχή της πυρκαγιάς είχαν κινητοποιηθεί 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα ενώ συνέδραμαν 5 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο με ρίψεις νερού. Λόγω της έκτασής της και του πυκνού καπνού η Αστυνομία έκλεισε την παλαιά Εθνική οδό και την ΝΕΟ Αθήνας - Πάτρας και στα δύο ρεύματα στο ύψος του Δρεπάνου. Η εντολή που είχε δοθεί ήταν τα αυτοκίνητα να περνούν στην Αιτωλοακαρνανία και στη συνέχεια από την Ιτέα να συνεχίζουν το ταξίδι τους με πλοίο. Στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου η κυκλοφορία είχε διακοπεί και οι οδηγοί καλούνταν να κατευθυνθούν προς την Ιτέα. Στην εξέλιξη της φωτιάς αυξήθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης και είχαν κινητοποιηθεί 50 πυροσβέστες με 22 οχήματα, εκτός από τα εναέρια μέσα.

Καμένες εκτάσεις στη Ζήρια
Καμένες εκτάσεις στη Ζήρια
Κυκλοφοριακό «κομφούζιο» επικράτησε στην παλαιά Εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου από τους λουόμενους που προσπαθούσαν να απομακρυνθούν με τα αυτοκίνητά τους από τις παραλίες Λαμπίρι και Καμάρες, καθώς και από άλλες παραλίες που γειτνιάζουν με αυτές. Η Αστυνομία πραγματοποιούσε επιχειρήσεις για την απομάκρυνση οδηγών αυτοκινήτων, που είχαν ακινητοποιηθεί στις παραλιακές περιοχές. Ακινητοποιημένα ήταν και τα οχήματα στη ΝΕΟ Πατρών - Αθηνών στο ύψος της φωτιάς. Τα οχήματα κατευθύνονταν στην έξοδο 24 από το Δρέπανο και τα Σελιανίτικα. Στην κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούσαν, πλέον, 95 πυροσβέστες με 33 οχήματα, 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Το Λιμενικό Σώμα σάρωνε τις ακτές αναζητώντας κόσμο.

Εντολή δόθηκε περίπου στις 17.30 από την Πυροσβεστική για την απομάκρυνση των κατοίκων της παραλιακής κοινότητας Λόγγου, καθώς και ενοίκων ξενοδοχείου της περιοχής. Επειτα από επιχείρηση του Λιμενικού μεταφέρθηκαν περίπου 15 άτομα από την παραλιακή περιοχή Μπούκα των Καμαρών, στο λιμάνι του Αιγίου. Συνολικά απεγκλωβίστηκαν 107 άτομα, από τις περιοχές Μπούκα, Πεύκα και Λόγγο τα οποία μεταφέρθηκαν στο Αίγιο.

Μεγάλες καταστροφές

Τουλάχιστον 20 σπίτια εκτιμούσε ότι έχουν καεί στη Ζήρια ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιάλειας, Γιώργος Ντίνος. «Αργησαν να έρθουν τα πυροσβεστικά μέσα. Εξαπλώθηκε παρά πολύ γρήγορα η φωτιά. Πρόκειται για κατάφυτη και καταπράσινη περιοχή. Εχει διανύσει η πυρκαγιά πάνω από 30 χιλιόμετρα, το δυτικό μέτωπο είναι σε εξέλιξη προς Πάτρα και το ανατολικό προς Λόγγο ανατολικά του Αιγίου», είπε. Δήλωσε, επίσης, ότι πάνω από 20 σπίτια κάηκαν. «Πολλά σπίτια (...) Πέρασε μέσα από τον οικισμό, εκκενώθηκε γρήγορα. Το Λαμπίρι δεν φαίνεται από τον καπνό, καίγεται», ανέφερε σε τηλεοπτικό σταθμό. Υποστήριξε δε πως η φωτιά ξεκίνησε από αναζωπύρωση πυρκαγιάς στην περιοχή στις 26/7. Μεγάλες είναι οι ζημιές σε καλλιέργειες με ελαιόδεντρα και αμπέλια.

Το Σάββατο, νωρίς το βράδυ, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο 5 άτομα, ενώ αργότερα, ο αριθμός ανέβηκε στα 16. Ειδικότερα, στο Νοσοκομείου Αιγίου διακομίστηκαν συνολικά 15 περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα. Οι 7 παρέμειναν νοσηλευόμενοι για προληπτικούς λόγους και οι υπόλοιποι αποχώρησαν. Επίσης, στο Γενικό Νοσοκομείο της Πάτρας διακομίστηκε εγκαυματίας από την περιοχή της Ζήριας ο οποίος υποβλήθηκε σε επιτυχή πλαστική χειρουργική επέμβαση. Πλήρωμα ασθενοφόρου οχήματος που ήταν στο λιμάνι του Αιγίου προέβη σε προληπτική εξέταση 38 ατόμων που αποβιβάστηκαν από τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος, κατόπιν της μεταφοράς τους από όμορα παραλιακά σημεία.

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Κοκορομαχία πάνω στις στάχτες που προκαλεί η εγκληματική τους πολιτική

Με περισσό θράσος ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιδίδονται σε μια κοκορομαχία πάνω στις στάχτες που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί η εγκληματική τους πολιτική. Ετσι, με αφορμή τις μεγάλες καταστροφές στην Αχαΐα από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, η ΝΔ έκανε λόγο για «φυσική καταστροφή», αποσιωπώντας προκλητικά τις μεγάλες ελλείψεις - με ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης - στους τομείς της δασοπυρόσβεσης και πυροπροστασίας, την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου προστασίας του λαού και του φυσικού πλούτου.

Με τη λογική του «μικρότερου κακού» επιχείρησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση με την πυρκαγιά στην Αιγιάλεια ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε δηλώσεις του την Κυριακή, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «η σημερινή πολύ βελτιωμένη εικόνα της πυρκαγιάς (σ.σ. στην Αχαΐα) είναι αποτέλεσμα της συντονισμένης και πολύ μεγάλης προσπάθειας της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και όλων των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας. Κατορθώσαμε να μη λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις. Την περιορίσαμε στα χτεσινά της όρια και είμαστε βέβαιοι πως με τη μάχη που δίνεται θα περιοριστεί περαιτέρω».

Δεν είπε κουβέντα όμως για το ότι τις τελευταίες μέρες ο λαός της Αχαΐας βρισκόταν συνεχώς αντιμέτωπος με επικίνδυνες πυρκαγιές, γεγονός που προκαλεί πολλά ερωτήματα. Και σε αυτήν την περίπτωση η εμπορευματοποίηση της γης, οι σχεδιασμοί για «πράσινες» μπίζνες, η υποστελέχωση της Πυροσβεστικής και τα άλλα προβλήματα του κρατικού μηχανισμού λειτούργησαν ως προσάναμμα για τις δασικές πυρκαγιές.

Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας σε ανάρτησή του καλούσε «όσοι έχουν ευθύνη ας μην προκαλούν, είτε με δηλώσεις αυτοθαυμασμού είτε με σέλφι από παραλίες», σε μια έμμεση αναφορά στις φωτογραφίες Μητσοτάκη από παραλία στην Κρήτη ενώ πυρκαγιές έζωναν τη χώρα (υπολογίζεται ότι εκδηλώθηκαν 116 πυρκαγιές μέσα σε 48 ώρες).

Ως απάντηση, από την κυβέρνηση διέχεαν ότι «η κοινωνία απεχθάνεται την κομματική αντιπαράθεση τη στιγμή που συμβαίνει μια φυσική καταστροφή», ωστόσο, καθότι ο Τσίπρας «προκάλεσε με απολύτως ευτελή τρόπο», παρέπεμπαν στα τραγικά γεγονότα στο Μάτι και για τις διακοπές του σε ιδιωτική θαλαμηγό ύστερα από την τραγωδία.

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, κυβερνητικό κλιμάκιο θα βρίσκεται σήμερα Τρίτη στην Πάτρα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Φάνηκαν για άλλη μια φορά οι ελλείψεις στην πυροπροστασία

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε προχτεσινή ανακοίνωση για την πύρινη κόλαση που βιώνει η χώρα σημείωνε:

«Για μια ακόμη φορά φάνηκαν οι μεγάλες ελλείψεις, με ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης, στους τομείς της δασοπυρόσβεσης και πυροπροστασίας, η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου προστασίας του λαού και του φυσικού πλούτου.

Ενόψει αυτών των ελλείψεων, αλλά και του επικείμενου καύσωνα, ο λαός της Αχαΐας και συνολικά της χώρας χρειάζεται να παραμένει σε ετοιμότητα και να επαγρυπνεί, για να προστατευτούν οι ανθρώπινες ζωές, η λαϊκή περιουσία και ο φυσικός πλούτος της περιοχής.

Με ευθύνη της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπηρεσιών να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών, να αποζημιωθούν στο 100% όλοι όσοι έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, και να λυθεί εδώ και τώρα το ζήτημα της στέγασης για όσους έχουν ανάγκη. Αμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης της περιοχής και όλων των υποδομών που υπέστησαν ζημιές».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ