ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ρεσιτάλ διαστρέβλωσης και απειλών στους εργαζoμένους

Υπερασπίζεται γενικά τις ιδιωτικοποιήσεις και προειδοποιεί με επιστράτευση τους απεργούς της ΔΕΗ

Στιγμιότυπο από την περιφρούρηση παλιότερης απεργίας στη ΔΕΗ

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από την περιφρούρηση παλιότερης απεργίας στη ΔΕΗ
Νέες απειλές εκτόξευσε χτες η κυβέρνηση προς τους εργαζομένους της ΔΕΗ, σε περίπτωση που εξαιτίας της απεργίας τους διακοπεί η τροφοδοσία του δικτύου με ηλεκτρικό ρεύμα.

Ενδεικτικές είναι οι χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από το Στρασβούργο, στο περιθώριο συνεδρίασης του Ευρωκοινοβουλίου. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις που έχουν γίνει και αλλού, παραπέμποντας στα ισχύοντα στα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ. Μάλιστα εμφανίστηκε απολογούμενος ότι «στην Ελλάδα έχουν γίνει ελάχιστα» σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις.

Σε «non paper» που διανεμήθηκε χτες από τη ΝΔ, σημειώνεται κυνικά ότι «η επιλογή του μοντέλου της "Μικρής ΔΕΗ" αποτελεί υποχρέωση της χώρας απέναντι στην Κομισιόν, ώστε να πάψει η ΔΕΗ να έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά ηλεκτρισμού και να σταματήσει να μονοπωλεί την εκμετάλλευση των λιγνιτών και των υδάτινων πόρων της χώρας. Και αυτό γιατί η ΔΕΗ είναι Ανώνυμη Εταιρεία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, όπως μια οποιαδήποτε Ανώνυμη Εταιρεία, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μετόχων της».

Παρακάτω, η ΝΔ επιχειρεί να χρυσώσει το χάπι στους εργαζομένους, λέγοντας ότι «με το μοντέλο αυτό (σ.σ.: της πώλησης που επιλέχτηκε), διασφαλίζονται απολύτως οι θέσεις εργασίας, καθώς προβλέπεται η υποχρέωση του επενδυτή να διατηρήσει για τουλάχιστον 5 χρόνια τις θέσεις εργασίας». Εμμεσα αποκαλύπτεται ότι μετά από την πενταετία η επίθεση στα δικαιώματα και τις όποιες θέσεις εργασίας έχουν απομείνει θα κλιμακωθεί.

Αλλωστε, η ίδια η κυβέρνηση ανοίγει δρόμο για απολύσεις, διαχέοντας στην πράξη ότι υπάρχει «πλεονάζον» προσωπικό: «Αν είχε επιλεγεί άλλο μοντέλο αποκρατικοποίησης, όπως αυτό της πώλησης ξεχωριστά κάποιων μονάδων, το προσωπικό που πλέον δε θα ήταν απαραίτητο (π.χ., διοικητικής υποστήριξης, εμπορίας κλπ.) θα έπρεπε να απομακρυνθεί. Τώρα το προσωπικό μεταφέρεται στην καινούργια εταιρεία και διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας», για μια πενταετία, όπως ειπώθηκε προηγούμενα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση υπόσχεται ότι «στο νομοσχέδιο θα εισαχθεί πρόβλεψη για προσλήψεις προσωπικού από τις τοπικές κοινωνίες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου», που σημαίνει διεύρυνση κι εδραίωση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και της δουλειάς με ημερομηνία λήξης.

Ο λαός πλήρωσε τις ιδιωτικοποιήσεις

Επιχειρηματολογώντας, εξάλλου, ο Αντ. Σαμαράς υπέρ της παραπέρα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, έφερε ως παράδειγμα τον ΟΤΕ, λέγοντας ότι από τον καιρό που αποκρατικοποιήθηκε βελτιώθηκαν τιμές και υπηρεσίες. «Ξέχασε» ότι στον ιδιωτικοποιημένο ΟΤΕ χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας, οργιάζουν οι υπεργολαβίες, εντατικοποιήθηκε η εργασία για τους εναπομείναντες υπαλλήλους.

Το ίδιο ισχύει όμως και στην Ενέργεια, όπου η διαδικασία της απελευθέρωσης προχωρά εδώ και χρόνια, με τη ΔΕΗ στο χρηματιστήριο, τους ιδιώτες στις ΑΠΕ και πάει λέγοντας: Τα τιμολόγια που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά εκτοξεύτηκαν, αυξάνονται κι άλλο από αυτό το μήνα - προίκα στους επίδοξους αγοραστές - οι σχέσεις εργασίας συντρίφτηκαν στις μονάδες παραγωγής και στα ορυχεία.

Κάνοντας το μαύρο άσπρο, ο Σαμαράς απείλησε όποιον αντιδρά στην ιδιωτικοποίηση ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιτρέψω σε φανατικούς λαϊκιστές και δημιουργούς εντυπώσεων ψεύτικων στον ελληνικό λαό να μας αφαιρέσουν το δικαίωμα για πρόοδο», υποστηρίζοντας ότι η «πρόοδος» «περνά μέσα και από τις αποκρατικοποιήσεις». «Το κράτος, που έπαιζε τον επενδυτή και κατέστρεφε την οικονομία, έχει πια πεθάνει», συνέχισε και συμπλήρωσε ότι «το μοντέλο όπου συνδικαλιστές διοικούσαν κρατικές αποτυχημένες επιχειρήσεις δεν πρόκειται να το αφήσουμε να συνεχιστεί».

Κρύβει βέβαια σκόπιμα ότι ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός, άρα και οι συνδικαλιστές της ΝΔ, ήταν αυτοί που στήριξαν διαχρονικά την πολιτική της απελευθέρωσης. Γι' αυτές τις υπηρεσίες τους στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ανταμείφτηκαν με προνόμια από το κράτος, τα οποία αξιοποιεί τώρα η κυβέρνηση για να συκοφαντήσει συλλήβδην το συνδικαλιστικό κίνημα. Γενικά, από την κυβέρνηση διαχέεται ότι οι «μεταρρυθμίσεις» θα συνεχιστούν και το νομοσχέδιο θα περάσει χωρίς διαρροές.

Ξεσαλώνουν οι βιομήχανοι

Παράλληλα, η κυβέρνηση άφηνε και χτες ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο επιστράτευσης των απεργών, επικαλούμενη κατά το σύνηθες το πλήγμα που ενδέχεται να υπάρξει στον τουρισμό από την απεργία. Χαρακτηριστικές ως προς αυτό ήταν (και) οι χτεσινές δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάτσει αμέτοχη να παρακολουθεί «κάποιους να παρανομούν (...) να κάνουν σαμποτάζ σε βάρος της πατρίδας τους»!

Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (EΣΕΕ), ζήτησε από τους εργαζομένους της ΔΕΗ «να μην κάνουν οτιδήποτε, διότι θα δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα στην αγωνιζόμενη επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα φέτος που ο τουρισμός πάει καλά».

Από κοντά και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δ. Καρύδης, που δήλωσε ότι «κανένας, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, δεν μπορεί να κρατά όμηρο την κοινωνία γιατί διαφωνεί με μια πολιτική».

Την προκλητικότητα της κυβέρνησης τροφοδοτούν οι παραινέσεις των μεγαλοβιομηχάνων για «μηδενική ανοχή» στην απεργία και γενικά στους εργατικούς αγώνες. Για παράδειγμα, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας και η Ενωση Κονσερβοποιιών Ελλάδας καλούσαν χτες την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο για την «ομαλή λειτουργία της οικονομίας» που δήθεν διαταράσσεται από την απεργία των εργαζομένων της ΔΕΗ.

Με κοινή ανακοίνωση, απειλούν ότι οι απεργίες των εργαζομένων στη ΔΕΗ «θα οδηγήσουν με βεβαιότητα στο κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων μεταποίησης εποχικών κι ευπαθών προϊόντων κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, που κατά την παρούσα περίοδο βρίσκονται στο μέγιστο της παραγωγής τους και απασχολούν χιλιάδες εργαζομένους στην Περιφέρεια, και θα θέσουν εκτός αγοράς αρκετές από τις επιχειρήσεις εντάσεως χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας».

Προκλητικά ισχυρίζονται ότι «δεν είναι ανεκτή η εφαρμογή πρακτικών του παρελθόντος που οδηγεί στον εκβιασμό του κράτους, των πολιτών και των επιχειρήσεων». Τέλος, χαρακτηρίζουν «προνομιούχους» τους εργαζομένους της ΔΕΗ και, παρέχοντας πλήρη στήριξη στις επιλογές της κυβέρνησης, αναφέρουν ότι «στην πρώτη προτεραιότητα όλων θα έπρεπε να είναι η προσήλωση στη με κάθε τρόπο προσέλκυση επενδύσεων, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη μείωση των υπέρογκων τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας».

Κλίμα «κοινωνικού αυτοματισμού»

Με στόχο να δημιουργήσει κλίμα δυσαρέσκειας απέναντι στον αγώνα των εργαζομένων στη ΔΕΗ και να σιγοντάρει τον κοινωνικό αυτοματισμό, ο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) ανακοίνωσε ότι από σήμερα τα ξημερώματα προγραμματίζει κυλιόμενες διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα, για την αντιμετώπιση, όπως αναφέρει, «πιθανής μείωσης του διαθέσιμου ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της χώρας».

Οπως αναφέρει, οι διακοπές θα πραγματοποιηθούν για τη διατήρηση του ισοζυγίου παραγωγής / ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος και θα πλήξουν τόσο την ηπειρωτική όσο και τη νησιωτική χώρα. Προτεραιότητα στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος θα έχουν κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες, όπως νοσοκομεία.

Ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή

Ξεκίνησε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ». Οπως αναμενόταν, η αντιπαράθεση που αναπτύχθηκε κύρια ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, άφησε στο απυρόβλητο τη στρατηγική της απελευθέρωσης, με την οποία συμφωνούν όλα τα κόμματα, εκτός από το ΚΚΕ.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκου. Κατέκρινε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλά δεν έβγαλε άχνα για το γεγονός ότι έρχεται να προστεθεί σε ένα ολόκληρο θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από τις αστικές κυβερνήσεις, ενσωματώνοντας αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την απελευθέρωση συνολικά του τομέα της Ενέργειας προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων.

Ο ίδιος διαχώρισε τους «επενδυτές» σε αυτούς που έχουν κεφάλαιο και είναι οι «υγιείς» και σε «επενδυτές χωρίς κεφάλαιο. Αυτοί είναι οι επενδυτές που δημιουργείτε εσείς», όπως είπε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση. Από την πλευρά των ΑΝΕΛ, η Ρ. Μακρή έκανε λόγο για «ξεπούλημα» μιας κερδοφόρας επιχείρησης, ενώ η Ν. Φούντα από τη ΔΗΜΑΡ κατέκρινε το νομοσχέδιο γιατί δεν προωθεί μια «εθνική ενεργειακή πολιτική που θα εξυγιάνει την αγορά και θα προσελκύσει νέες επενδύσεις».

Τοποθετούμενος στη συνεδρίαση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, απαίτησε αρχικά την απόσυρση του νομοσχεδίου και την πλήρη κατάργηση του θεσμικού πλαισίου της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ δήλωσε τη στήριξη του Κόμματος στους αγώνες των εργαζομένων. Αμέσως μετά ανέφερε:

«Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τη σκόνη και τον κουρνιαχτό που σηκώθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής, μέσα από τις άγονες και οξυμένες, αλλά ανούσιες, αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα κόμματα της συγκυβέρνησης, από τη μια, και στην αξιωματική αντιπολίτευση και τα λεγόμενα αντιμνημονιακά κόμματα, από την άλλη. Οι μεν υπερασπίζονται τα συμφέροντα που σήμερα κερδίζουν από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά της Ενέργειας, οι άλλοι υπερασπίζονται τα νέα συμφέροντα που θέλουν την επαύριο να μπουν μέσα σε μια ακόμα πιο απελευθερωμένη αγορά. Πρόκειται, δηλαδή, για πόλεμο συμφερόντων που αποκτά και "ιδεολογικές" εντός εισαγωγικών προεκτάσεις».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να πολεμηθεί η πολιτική της απελευθέρωσης

Σε δήλωση για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημείωσε: «Ο αγώνας των εργαζομένων της ΔΕΗ και όλου του ελληνικού λαού θα πρέπει να βάλει στο στόχαστρο την πολιτική απελευθέρωσης της Ενέργειας, ώστε να μην περάσει από το παράθυρο η ιδιωτικοποίηση, στην οποία μόνο κατ' επίφαση η ΔΕΗ θα είναι δημόσια. Ταυτόχρονα, ο λαός μας να απομονώσει τις κυβερνητικές θεωρίες ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαίωμα να αντιστέκονται, που οδηγούν σε επικίνδυνο κοινωνικό αυτοματισμό».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org