ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρωτοβουλίες με συγκεκριμένο πλαίσιο από το ΚΚΕ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Μπροστά στην κλιμάκωση της κυβερνητικής επίθεσης για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, καλούμε το εργατικό - λαϊκό κίνημα, όλο το λαό, να αξιοποιήσει κάθε μορφή πάλης κι ενέργεια, με στόχο την πλήρη κατάργηση των νόμων εφαρμογής του κοινοτικού πλαισίου απελευθέρωσης του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο άνοιξε την πόρτα για τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, την είσοδο των ιδιωτικών ομίλων, το διαχωρισμό των συστημάτων μεταφοράς και διανομής, με δραματικές συνέπειες για τις λαϊκές οικογένειες και τους εργαζομένους του κλάδου. Το ΚΚΕ θα πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σ' αυτήν την κατεύθυνση, μέσα κι έξω από τη Βουλή. Το πλαίσιο και περιεχόμενο της τοποθέτησης θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο:

  • Πρώτο: Απόσυρση του νομοσχεδίου για τη "μικρή ΔΕΗ".
  • Δεύτερο: Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που έχει οδηγήσει σε ουσιαστική ιδιωτικοποίηση. Συγκεκριμένα των Ν. 1914 / 90, 2773 / 99, ΠΔ 333 / 2000, Ν. 3426 / 2005, Ν. 4001 / 2011, Ν. 4237 / 2014.
  • Τρίτο: Αντίθεση στο σύνολο του προωθούμενου κοινοτικού πλαισίου απελευθέρωσης του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σχετικά με τη συζήτηση για δημοψήφισμα, το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι το αντικείμενο του δημοψηφίσματος επιβάλλεται να είναι το παραπάνω πλαίσιο, δηλαδή η κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί για την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τη "μικρή ΔΕΗ"».

ΣΥΡΙΖΑ
Κινήσεις εντυπωσιασμού που κρύβουν την ουσία

Με την πρόταση - πυροτέχνημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ», ο ΣΥΡΙΖΑ κλιμακώνει την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, αφήνοντας στο απυρόβλητο την ευρωενωσιακή πολιτική απελευθέρωσης της Ενέργειας, παρεπόμενο της οποίας είναι το νομοσχέδιο για τη «Μικρή ΔΕΗ».

Χτες, μιλώντας στο Αμύνταιο Φλώρινας ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι πρόκειται να επικοινωνήσει με τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκειμένου εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο από Θερινό Τμήμα της Βουλής, να συγκεντρωθούν 120 υπογραφές βουλευτών, ώστε «με βάση το άρθρο 44, παράγραφος 2 του Συντάγματος, να ζητήσουμε διαδικασία στη Βουλή, προκειμένου να ψηφίσει το Σώμα και να τοποθετηθούν όλοι, και να μην κρύβονται πίσω από το Θερινό Τμήμα κάποιοι, που κάνουν ότι τάχα μου διαφωνούν, εδώ όλοι θα αναμετρηθούμε με τις ιστορικές μας ευθύνες, για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος». Η πρόταση για δημοψήφισμα, εκτός από την εντυπωσιοθηρία, υπηρετεί και την προσπάθειά του να ασκήσει πίεση σε βουλευτές π.χ. ανεξάρτητους ή που εκλέγονται σε νομούς όπως η Κοζάνη.

Αποδεικνύεται ότι η πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αποτελέσει πραγματικό αντίβαρο στην κυβερνητική πολιτική, αλλά ούτε να αντιπαρατεθεί στην κυβερνητική προπαγάνδα, αφού ουσιαστικά δεν αμφισβητεί το πλαίσιο απελευθέρωσης της ΕΕ, ζητώντας ουσιαστικά ρυθμίσεις μέσα σε αυτό το πλαίσιο.

Η εναντίωση, λοιπόν, του ΣΥΡΙΖΑ στη «μικρή ΔΕΗ» δε γίνεται με κριτήριο τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα (όσο και αν τα επικαλείται) υπαγορεύεται από την εξυπηρέτηση των κυβερνητικών επιδιώξεων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στοχεύει να εκφράσει συμφέροντα του κεφαλαίου που θέλουν να διατηρήσουν το σημερινό καθεστώς στη ΔΕΗ, για να εξασφαλίζουν φθηνή Ενέργεια. Αυτό επιβεβαίωσε η ομιλία του Αλ. Τσίπρα χτες σε εργαζόμενους στον ΑΗΣ και το ορυχείο Αμυνταίου, όπου κατήγγειλε ότι συρρικνώνεται «κάθε δυνατότητα να μπορέσει να ξαναστηθεί στα πόδια της η οικονομία», για την οποία, όπως είπε, η ΔΕΗ είναι επιχείρηση «στρατηγικής σημασίας».

Αλλωστε, εγκωμίασε το ρόλο που έπαιξε η δημόσια ΔΕΗ μεταπολεμικά στη στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης, κρύβοντας τους λόγους που επέβαλλαν τότε το δημόσιο χαρακτήρα της, ίδιους, τηρουμένων των αναλογιών, με αυτούς που επιβάλλουν σήμερα την ιδιωτικοποίησή της: «Τη δεκαετία του '50 με χρήματα που τότε διατέθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό από τις πολεμικές επανορθώσεις αλλά και από το τότε σχέδιο ανασυγκρότησης, το περίφημο σχέδιο Μάρσαλ δημιουργήθηκε αυτή η στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία επιχείρηση ... δεν υπήρχε περίπτωση να γίνουν αναπτυξιακές επενδύσεις αν το μοντέλο παραγωγής Ενέργειας στη χώρα μας ήταν το ιδιωτικό κατακερματισμένο μοντέλο».

Το παράδειγμα που επικαλείται ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είναι χαρακτηριστικό για το πώς εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα την «παραγωγική ανασυγκρότηση», με τις πλάτες του κρατικού κορβανά και «σχεδίων Μάρσαλ» και στις πλάτες του λαού, όπως μεταπολεμικά, πολύ περισσότερο σήμερα που το σύστημα έχει απολέσει τη δυνατότητα παροχών για ενσωμάτωση.

Ο Αλ. Τσίπρας δεν απέφυγε τις αντιφάσεις και την ώρα που λεοντάριζε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει αυτό το «εθνικό έγκλημα» και πως «δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε οποιαδήποτε απόφαση ή υπογραφή», την ίδια ώρα ομολογούσε ότι οι λεονταρισμοί τους είναι κούφιοι: «Το 30% που αθροίζουν τα δύο κόμματα που σήμερα συγκυβερνούν θέλει να αποφασίσει ερήμην του λαού για το σύνολο της χώρας και κυρίως να δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση για πολλές δεκαετίες ... Την εκποίηση του πλούτου που θα συντελέσουν αν τους αφήσουμε, θα χρειαστούν πολλές δεκαετίες για να μπορέσουμε να τα αποκαταστήσουμε»!

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να σημάνει συναγερμός σε κάθε τόπο δουλειάς

Συνδικαλιστική σύσκεψη για τις εξελίξεις σε σχέση με τη ΔΕΗ διοργάνωσε χτες το ΠΑΜΕ

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή σύσκεψη
Σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης απέναντι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και συνολικά την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας διοργάνωσε χτες η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, με συνδικαλιστές κι εργαζομένους απ' όλους τους κλάδους. Τόσο εισηγητικά όσο και στις τοποθετήσεις, αναδείχτηκε η ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε η κατεύθυνση της πάλης ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, να μη δένεται με τη γραμμή και τη στάση του κυβερνητικού κι εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Επίσης, να παρθούν μέτρα για να ενταθεί η αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ, με δεδομένο τον αυταρχισμό της κυβέρνησης. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, ν' αναδειχτεί ότι ο συγκεκριμένος αγώνας δεν είναι υπόθεση μόνο των εργαζομένων στη ΔΕΗ, αλλά συνολικά της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Σήμερα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα συμμετάσχουν στην περιφρούρηση της απεργίας και με προσυγκέντρωση στο απογευματινό συλλαλητήριο στα κεντρικά της ΔΕΗ.

Στην εισηγητική τοποθέτηση εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας, ο Ηλίας Σταμέλος ανέλυσε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ, σε σύνδεση με τους προηγούμενους νόμους που προωθούν το πλαίσιο της απελευθέρωσης στην Ελλάδα, με βάση τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες της ΕΕ. Οπως είπε, στο πλαίσιο αυτής της απελευθέρωσης, εκτός από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τα μονοπώλια έχουν κατασκευάσει εφτά μονάδες παραγωγής με φυσικό αέριο συνολικής ισχύος 2.400 MW, φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 2.000 MW, και αιολικά, συνολικής ισχύος 950 MW.

Εκτενή αναφορά έκανε το στέλεχος του ΠΑΜΕ στις επιπτώσεις που έχει για τους εργαζομένους και το λαό η πολιτική της απελευθέρωσης. Σημείωσε μεταξύ άλλων: «Είναι κατανοητό ότι η επίτευξη του κέρδους που ικανοποιεί τα μονοπώλια γίνεται βασικά με δύο τρόπους, μέσα από τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και την αύξηση της τιμής του προϊόντος. Για τα λαϊκά στρώματα, έχουμε σημαντικές αυξήσεις στην τιμή της KWH πάνω από 80%, τεράστιες αυξήσεις στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, κυρίως για να επιδοτούνται οι ιδιώτες επενδυτές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι αυξήσεις αυτές θα συνεχιστούν και ήδη έχει αποφασιστεί ν' αυξηθεί η τιμή του ρεύματος μέχρι 800 KWH που πλήττει κυρίως τα φτωχά νοικοκυριά, στο πλαίσιο της κατεύθυνσης της ΕΕ κανένα τιμολόγιο να μην είναι κάτω του κόστους. Θ' ακολουθήσουν τα αγροτικά τιμολόγια.

Για τους εργαζομένους του κλάδου έχουμε σταδιακή μείωση του μόνιμου προσωπικού, από 36.000 σε 18.500 στον όμιλο. Εχουν αυξηθεί οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης, εργολαβικοί, νοικιασμένοι. Ταυτόχρονα υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων που δουλεύει στα νέα εργοστάσια που φτιάχτηκαν και στις ιδιωτικές εταιρείες εμπορίας. Οι μισθοί μειώθηκαν πάνω από 40%, εντατικοποιείται η δουλειά, αυξάνουν τα εργατικά ατυχήματα».

Ο Ηλίας Σταμέλος αναφέρθηκε στις ευθύνες της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας που στήριξε τη στρατηγική της απελευθέρωσης και σημείωσε ότι αυτή είναι η πραγματική διαχωριστική γραμμή στο κίνημα που πρέπει να πάρουν υπόψη τους οι εργαζόμενοι.

Ο εργοδοτικός συνδικαλισμός «σε κάθε φάση προέβαλλε διαφορετικά επιχειρήματα, πάντα στην ίδια λογική της ανταγωνιστικότητας, ότι μπορεί στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομίας να υπάρξει διαχείριση που να εξυπηρετεί ταυτόχρονα τις λαϊκές ανάγκες και την κερδοφορία των μονοπωλίων. Αυτό κάνει και σήμερα. Δεν είναι ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για ιδιωτικοποίηση - απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, αλλά λέει ότι η απελευθέρωση έχει προχωρήσει και δεν απαιτείται η πώληση της ΔΕΗ», είπε μεταξύ άλλων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ