ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Τιμούν τους αλύγιστους της ταξικής πάλης

Σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα 5 Ιούλη, έξω από το Γεντί Κουλέ, θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννης Πρωτούλης

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα, προπαγανδίζοντας και προετοιμάζοντας τη συμμετοχή τους στο 19ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, που θα γίνει σε μια βδομάδα.

Στις 10 και 11 Ιούλη, χιλιάδες νέοι και νέες, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ θα ταξιδέψουν στην Ακροναυπλία. Το Διήμερο αποτελεί κάθε καλοκαίρι μεγάλο σταθμό στη φεστιβαλική δραστηριότητα της ΚΝΕ. Φέτος τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ θα στήσουν την κατασκήνωσή τους στο Ναύπλιο και θα τιμήσουν με τις εκδηλώσεις τους τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, που και στις φυλακές της Ακροναυπλίας έγραψαν λαμπρές σελίδες ιστορίας.

Τη Δευτέρα στο Γεντί Κουλέ

Στους αγώνες του χτες και του σήμερα είναι αφιερωμένη η προφεστιβαλική εκδήλωση του Εργατικού Τομέα της Οργάνωσης Πόλης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ που θα γίνει τη Δευτέρα 5 του Ιούλη, στις 6 μ.μ., έξω από το Γεντί Κουλέ, τις φυλακές κολαστήριο που μαρτύρησαν και εκτελέστηκαν χιλιάδες αγωνιστές.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι από το συγκρότημα της ΚΝΕ και συναυλία με τον Λάκη Παπαδόπουλο.

Επίσης θα παρουσιαστεί θεατρικό δρώμενο, αφιερωμένο στην κομμουνίστρια και ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης Κούλα Ελευθεριάδου που εκτελέστηκε το Μάη του 1947 στο Γεντί Κουλέ.

Η ΚΝΕ επέλεξε, στο πρόσωπο της Κούλας Ελευθεριάδου, να τιμήσει τους χιλιάδες ανώνυμους και επώνυμους νεολαίους αγωνιστές, που θυσιάστηκαν πάνω στον ανθό της νιότης τους, στον αγώνα για να οικοδομήσουν μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ολους όσοι έφτασαν μέχρι την υπέρτατη θυσία, γιατί είχαν πίστη στο δίκιο της εργατικής τάξης και στο κόμμα της, το ΚΚΕ. Ετσι φωτίζει το δρόμο που πρέπει να βαδίσει σήμερα η νεολαία, να πάρει τη θέση της στον οργανωμένο ταξικό αγώνα, που θα βάλει πλώρη για την κατάργηση της εξουσίας των μονοπωλίων, για να περάσει ο πλούτος στα χέρια των παραγωγών του, στην εργατική τάξη και τους συμμάχους της.

Στις πολύτιμες παρακαταθήκες της υπερενενηντάχρονης Ιστορίας του ΚΚΕ, σημαντικό φυλακτό αποτελούν τα λόγια της συντρόφισσας, ΕΠΟΝίτισσας Κούλας Ελευθεριάδου, στο γράμμα που έστειλε προς την οικογένειά της: «Καλύτερα να πεθαίνω για τα ιδανικά μου, τίμια, που είναι και ιδανικά όλων των εργαζομένων, παρά να ζήσω άτιμη, προδίδοντας το Κόμμα μου που στέκει πρωτοπόρο και καθοδηγεί το λαό μας στην πάλη του για εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή λευτεριά. Είμαι περήφανη γιατί πεθαίνω σαν λαϊκή αγωνίστρια και μέσα απ' τις γραμμές του ηρωικού ΚΚΕ».

Στη Λάρισα

Προφεστιβαλική εκδήλωση οργανώνει επίσης τη Δευτέρα 5 Ιούλη, στην πλατεία Λαμπρούλη («Φρούριο»), η Τομεακή Οργάνωση Εργαζομένων Λάρισας της ΚΝΕ. Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνονται αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι, θεατρικά σκετς και λαϊκό μουσικό πρόγραμμα, ενώ στο χώρο θα λειτουργήσει βιβλιοπωλείο, καθώς και μπαρ και σουβλατζίδικο. Η ομιλία, που θα γίνει από στέλεχος του ΚΚΕ, θα σταθεί, ιδιαίτερα, στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας.

Ερωτήματα για τη συνεργασία με ισραηλινό ινστιτούτο

Ερωτήματα προκαλεί η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας - και συγκεκριμένα του τμήματος διαπανεπιστημιακών σχέσεων του Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης - με θέμα τη «Συνεργασία Ισραηλινού Ινστιτούτου Ερευνας της Ερήμου Blaustein του Πανεπιστημίου Ben Gurion of the Negev με Ελληνικά Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης Πανεπιστημιακού / Τεχνολογικού Τομέα και Ερευνητικά Ιδρύματα / Κέντρα». Στη σχετική ανακοίνωση, που αποστέλλεται προς όλα τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας μας, γίνεται ενημέρωση για την «επιθυμία για συνεργασία» απ' το συγκεκριμένο ισραηλινό ινστιτούτο.

Διευκρινίζεται, δε, ότι «το εν λόγω Ινστιτούτο ειδικεύεται στην ηλικιακή ενέργεια, στη διαχείριση υδάτων, στις ιχθυοκαλλιέργειες, καθώς επίσης και σε άλλους τομείς. Ηδη συνεργάζεται με το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, προωθεί πρόγραμμα ανταλλαγών, μεταδιδακτορικά προγράμματα και κοινά ερευνητικά προγράμματα με ακαδημαϊκά ινστιτούτα από διάφορες χώρες». Οι συνεργασίες τέτοιου είδους, με ισραηλινά ινστιτούτα, σε μια περίοδο έντονων ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και αύξησης της επιθετικότητας του Ισραήλ, αφήνουν πολλά ενδεχόμενα ανοιχτά, για το περιεχόμενό τους. Τα ερωτήματα προκύπτουν και απ' τους τομείς δραστηριοποίησης του ινστιτούτου (διαχείριση υδάτων, ηλιακή ενέργεια), τομείς που εμπλέκονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Και οι εύλογες ανησυχίες για την εμπλοκή της χώρας μας πιο βαθιά στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην περιοχή εντείνονται, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί και τα ΝΑΤΟικά προγράμματα που με τον ένα ή τον άλλον τρόπο προσπαθούν να στρατολογήσουν φοιτητές, επιστήμονες και πανεπιστημιακούς για τους δολοφονικούς στόχους της λυκοσυμμαχίας.

Την έντονη διαμαρτυρία της για την πρόσκληση που αποστέλλει το υπουργείο Παιδείας στα ΑΕΙ για συνεργασία με το εν λόγω ισραηλινό ινστιτούτο εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑΚ Πανεπιστημίου Πατρών που, μεταξύ άλλων, καλεί «τη Σύγκλητο του Παν/μίου Πατρών, τους συλλόγους ΔΕΠ, εργαζομένων, φοιτητών να επιστρέψουν την πρόσκληση "συνεργασίας" ως απαράδεκτη».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ»
«Να φύγει η Σκοπευτική Εταιρεία από το Σκοπευτήριο»

Την έντονη διαμαρτυρία του για την ενέργεια της Σκοπευτικής Εταιρείας (στις 25 Ιούνη) να βάλει λουκέτα σε σχολεία της Καισαριανής (στην οδό Ηρώς Κωνσταντοπούλου) θεωρώντας ιδιοκτησία της τη γη στην οποία χτίστηκαν τα σχολεία αυτά, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη».

Ο σύλλογος σημειώνει ότι «το 1930 είχαν παραχωρηθεί στη Σκοπευτική Εταιρεία 710 στρέμματα στην περιοχή αυτή(!) και, κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος, με διάφορα μετέπειτα νομοθετήματα υποτίθεται ότι είχε τακτοποιηθεί, τελικά ή μερικά, το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γης πάνω στην οποία χτίστηκαν τα αναγκαία για την περιοχή σχολεία.

Η απαράδεκτη ενέργεια της Σκοπευτικής δείχνει με τον πλέον τραγικό τρόπο ότι ιδιώτες και δημόσια παιδεία δεν πάνε μαζί. Αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που τόσα χρόνια κώφευαν στα αιτήματα των μαζικών φορέων και των κατοίκων της περιοχής για σχολεία με πλήρη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα τους. Στιγματίζει το ρόλο της δήθεν ανεξάρτητης Δικαιοσύνης που γίνεται θεματοφύλακας των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και καταπατά ακόμα κι αυτό το δικαίωμα των παιδιών του ελληνικού λαού για δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Και φυσικά αναδεικνύει τις διαχρονικές ευθύνες του Δήμου Καισαριανής και αποτελεί προειδοποίηση για το ρόλο που θα κληθούν να παίξουν οι δήμοι Α.Ε. του Καλλικράτη», τονίζει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών.

Παράλληλα, ο σύλλογος επισημαίνει ότι «σε παράπλευρο χώρο στεγάζονται το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καισαριανής "Ρόζα Ιμβριώτη" και το αντίστοιχο Νηπιαγωγείο, για τα οποία ο Σύλλογός μας ζητάει χρόνια τώρα το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της αντίστοιχης γης, την οποία επίσης θεωρεί δική της η Σκοπευτική».

Και καταλήγει απαιτώντας:

  • «Να διασφαλιστεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας όλων των σχολείων. Να φύγει τώρα η Σκοπευτική Εταιρεία από το Σκοπευτήριο. Ο χώρος να περάσει στο Δημόσιο και τα σχολεία στον ΟΣΚ, μακριά από τη λογική των χορηγών.
  • Να γίνει επιτέλους σεβαστή η ηρωική ιστορία του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής, πρωτίστως με την απομάκρυνση της Σκοπευτικής Εταιρείας από τον ιερό τόπο του θυσιαστηρίου και κατόπιν την απόδοση των ανάλογων τιμών από δήμο και πολιτεία».
Αναδιαρθρώσεις στα ΤΕΙ

Στο φόντο των αναδιαρθρώσεων που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση στην ανώτατη εκπαίδευση, θα εντάξει και τα ΤΕΙ. Χτες η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, παραβρέθηκε στη Σύνοδο των Προέδρων ΤΕΙ που έγινε στην Καλαμάτα και στις δηλώσεις της «υποσχέθηκε» ότι θα λήξει το θέμα των λεγόμενων «επαγγελματικών δικαιωμάτων» μέσα στο καλοκαίρι, σπέρνοντας αυταπάτες στους αποφοίτους, την ώρα που τσακίζονται εντελώς τα εργασιακά δικαιώματα ιδιαίτερα για τη νεολαία.

Παράλληλα, η υπουργός μίλησε για συγχωνεύσεις και συνεργασίες πανεπιστημίων, ΤΕΙ και ερευνητικών ινστιτούτων που θα σχεδιάζονται σε επίπεδο περιφέρειας, αλλά και για «κλεισίματα» ή δημιουργία νέων Τμημάτων (εννοώντας τα Τμήματα, όχι διοικητικά, αλλά ως προγράμματα σπουδών).

  • Στο μεταξύ, στη διαδικασία της «διαβούλευσης» στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής θα μπει την ερχόμενη Τρίτη το ενημερωτικό σημείωμα για το Σχέδιο Νόμου για τη Διά Βίου Μάθηση που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ