ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούνη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η ΠΡΟΒΛΗΤΑ Ι
Για «πλεονάζον προσωπικό» μιλά η κυβέρνηση

Τις συνέπειες που έχει η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού για τους εργαζόμενους ομολόγησε χτες ο πρόεδρος του ΟΛΠ

Το παραπέρα χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον ΟΛΠ ΑΕ, νέες ενισχύσεις στο μονοπωλιακό κεφάλαιο, παροχές στους εφοπλιστές και επίσπευση των διαδικασιών για την άρση του καμποτάζ, ήταν αυτά που προδιέγραψε χτες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτης. Ολα απόρροια της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά, της αντιλαϊκής πολιτικής ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Ευρωπαϊκής Ενωσης, που, με τη συνενοχή και των άλλων κομμάτων της ευρωυποταγής, παραδίδουν τα πάντα στα σαγόνια των πολυεθνικών, του μεγάλου κεφαλαίου.

Πιο συγκεκριμένα, από προχτές 1η Ιούνη, τέθηκε σε λειτουργία από τον ΟΛΠ η προβλήτα I του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων ΣΕΜΠΟ στο Ικόνιο, η οποία ήταν υπό κατασκευή όταν παραχωρήθηκε η προβλήτα ΙΙ του Οργανισμού, στην πολυεθνική COSCO (ΣΕΠ).

Η προβλήτα Ι είναι κατά πολύ μικρότερη από την ΙΙ με λιγότερα μηχανήματα (10 γερανογέφυρες από 120 που ήταν στην προβλήτα ΙΙ) και έτσι το «μεγαλύτερο πρόβλημα», κατά τον πρόεδρο του ΟΛΠ, είναι το «πλεονάζον προσωπικό» που προέκυψε και ανέρχεται σε 60 με 100 εργαζόμενους. Το ...«πρόβλημα» αυτό θα αντιμετωπιστεί, όπως σημείωσε ο Γ. Ανωμερίτης, με οικειοθελείς μετατάξεις «στον ίδιο πάντα χώρο». Και δίνοντας μια «γεύση» για το τι προετοιμάζεται, ανέφερε ότι με την εφαρμογή του κώδικα ΙSPS (κώδικας αποφυγής από έκνομες ενέργειες) οπότε και θα χρειαστεί προσωπικό, δε θα γίνουν προσλήψεις, προκειμένου οι ανάγκες να καλυφθούν από εργαζόμενους του ΟΛΠ. Κοινώς, εργαζόμενοι, εξειδικευμένο προσωπικό που βρισκόταν σε παραγωγικές θέσεις, θα μετατραπούν σε φύλακες με ό,τι σημαίνει αυτό για τα μισθολογικά και κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα! Οταν ρωτήθηκε αν οι νέες θέσεις εργασίας που υπόσχονταν για να χρυσώσουν το χάπι της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού είναι αυτό το αίσχος που έχει επιβάλει η πολυεθνική στην προβλήτα ΙΙ (χαμηλόμισθοι, ανασφάλιστοι, άγρια εκμετάλλευση κλ.π.) απάντησε ...«άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Είπε: «γι' αυτό πρέπει να προχωρήσουμε τώρα στην ανεξάρτητη αρχή λιμένων», η οποία θα ασκεί και έλεγχο! Δηλαδή ότι η ...αρχή αυτή θα μπορέσει να ελέγξει τις πολυεθνικές!

Ανέφερε ότι ετοιμάζεται η κατασκευή εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκού πάρκου στον ΟΛΠ, του οποίου η εγκατάσταση μόνο στο νότιο τμήμα του λιμανιού θα κοστίσει 1.673.313 ευρώ για να ενισχυθούν τα μονοπώλια της ...«πράσινης ανάπτυξης».

Ανακοίνωσε, επίσης, την άμεση εγκατάσταση «ευκολιών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στα ελλιμενιζόμενα πλοία στο λιμάνι», ενισχύοντας την εκμετάλλευση των υποδομών του ελληνικού λαού από τους εφοπλιστές.

Τέλος, για την απελευθέρωση (άρση του καμποτάζ) στην κρουαζιέρα, ανέφερε ότι την ερχόμενη Δευτέρα, θα είναι έτοιμο το κείμενο του σχετικού νομοσχεδίου, ενώ προσπάθησε να πείσει ότι η άρση στα κρουαζιερόπλοια, δηλαδή η επιβολή του νόμου του δουλέμπορα στα καράβια, θα γίνει ...υπό όρους.

«Ατυχήματα» σε Κύθηρα και Χάλκη

Σοβαρό ναυτεργατικό «ατύχημα» έγινε χτες στο ακτοπλοϊκό πλοίο «ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ» στο λιμάνι των Κυθήρων. Τραυματίστηκε πολύ σοβαρά στο κεφάλι ο 51χρονος λοστρόμος του πλοίου, στη διάρκεια καθαίρεσης σωστικής βάρκας του πλοίου, διαδικασία που γινόταν στο πλαίσιο γυμνασίου. Συγκεκριμένα, ο λοστρόμος γυρνούσε το μοχλό (μανέλα) για το κατέβασμα της βάρκας. Οταν προσπάθησε να τη σταματήσει, το φρένο δε λειτούργησε και ο μοχλός τον χτύπησε το κεφάλι. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του μεταφέρθηκε με αεροσκάφος του ΕΚΑΒ στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

Στο μεταξύ σε άμεσο κίνδυνο τέθηκε χτες το πρωί η ζωή 9 ναυτεργατών, όταν ξέσπασε πυρκαγιά στο υδροφόρο πλοίο «ΔΑΦΝΗ» της εταιρείας Υδροδοτική LTD, το οποίο βρισκόταν στο λιμάνι της Χάλκης. Πρόκειται για πλοίο υπερήλικο με έτος κατασκευής το 1965(!) και υποσυντήρητο. Σε αυτούς τους λόγους οφείλεται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και το γεγονός ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από τον ηλεκτρολογικό πίνακα του μηχανοστασίου. Το ευτύχημα για τους 9 ναυτεργάτες πλήρωμα του καραβιού ήταν ότι αυτό βρισκόταν στο λιμάνι και πρόλαβαν να βγουν στη στεριά. Δηλαδή είναι άγνωστο τι θα συνέβαινε αν το σαπάκι αυτό βρισκόταν μεσοπέλαγα. Η υδροφόρα υπέστη από την πυρκαγιά τεράστιες υλικές ζημιές. Παρουσίασε και διαρροή καυσίμων καθώς είχε στις δεξαμενές του περίπου 20 τόνους πετρέλαιο ντίζελ, προκαλώντας ρύπανση στη θαλάσσια περιοχή του νησιού. Το μεσημέρι το καράβι ρυμουλκήθηκε στα ανοιχτά, η διαρροή καυσίμων συνεχιζόταν μέχρι αργά το απόγευμα.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ
Παλεύουν για την επιβίωσή τους

Με τον αποκλεισμό των λιμανιών του Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Βόλου και Καβάλας οι ψαράδες, ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων μηχανότρατων, κατήγγειλαν την πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης που τους διώχνει από τη θάλασσα, για να δώσει τη θέση τους στα μεγάλα επιχειρηματικά και πολυεθνικά συμφέροντα. Στον Πειραιά πάνω από 100 μηχανότρατες απέκλεισαν την μπούκα του λιμανιού (φωτ.) από τις 11 το πρωί ως τις 4.30 το απόγευμα. Οπως καταγγέλθηκε από τους ίδιους, κάθε μήνα από την Ευρωπαϊκή Ενωση βγαίνει και ένα καινούριο φιρμάνι που στην ουσία στοχεύει στην εξόντωσή τους. Από την άλλη είναι καταχρεωμένοι στις τράπεζες, που τους «πίνουν» το αίμα με επιτόκια ως 35%.

Στο πλευρό των αλιέων βρέθηκε ο Σάββας Τσιμπόγλου, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, σημειώνοντας ότι και οι ψαράδες πλήττονται από την πολιτική που για τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα του μεγάλου κεφαλαίου μετατρέπει τα καράβια σε γαλέρες με χαμηλόμισθους και ανασφάλιστους, που χτυπάει όλους τους εργαζόμενους τσακίζοντας τα δικαιώματά τους και τα λαϊκά στρώματα. Ενώ τόνισε ότι η δυναμική του αγώνα τους εξαρτάται από το συντονισμό τους με όλους τους εργαζόμενους που είναι οι φυσικοί τους σύμμαχοι.

Απεργία σήμερα στον Τύπο και τα ΜΜΕ

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα από τις 6 το πρωί οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι, διοικητικοί υπάλληλοι και τεχνικοί στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, με αποφάσεις των Ενώσεων του κλάδου. Ετσι, σήμερα καμία ενημερωτική εκπομπή και κανένα δελτίο ειδήσεων δε θα μεταδοθεί, ενώ αύριο Παρασκευή δε θα κυκλοφορήσει καμία εφημερίδα. Παράλληλα, σήμερα στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ. Χτες, οι πρόεδροι της ΠΟΕΣΥ, της ΠΟΣΠΕΡΤ και της ΠΟΕΠΤΥΜ σε συνέντευξη Τύπου ανέφεραν ότι η απεργία γίνεται για να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά και αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, να μην καταργηθούν οι ΣΣΕ, να κατοχυρωθούν οι θέσεις εργασίας και να σταματήσουν οι απολύσεις, καθώς και να αποσυρθούν τα αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίστηκαν με εντολή της «τρόικας».

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη σημερινή κινητοποίηση με αιτήματα αντίστοιχα των σύγχρονων αναγκών τους και να δυναμώσουν ολόπλευρα την πάλη τους για ταξικά συντονισμένη πάλη με όλους τους εργατοϋπαλλήλους.

Δεν έχουν τσίπα...

Την έπιασε ο πόνος την «ΑΥΓΗ», επειδή στη σημερινή απεργία των δημοσιογράφων δε συμμετέχουν τα σωματεία των Λιθογράφων και των εργαζόμενων στα Πρακτορεία Τύπου (απεργούν όλοι «πλην των σωματείων που ελέγχονται από το ΚΚΕ» γράφει στο χτεσινό της φύλλο). Βέβαια, δεν περιμένει κανείς από αυτήν την εφημερίδα να ενοχληθεί, έστω και για τα μάτια του κόσμου, από το γεγονός ότι στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της 20ής Μάη, δε συμμετείχαν οι δημοσιογραφικές ενώσεις. Πώς να ενοχληθεί όμως, όταν στη μεθόδευση της «εξαίρεσης» των δημοσιογραφικών οργανώσεων, (δηλαδή της απεργοσπασίας), πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν οι προσκείμενες στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ συνδικαλιστικές δυνάμεις; Και όχι μόνο στα ΔΣ (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ) αλλά ακόμη και με συλλογή υπογραφών κατά της απεργίας, στο όνομα τάχα της ανάγκης ενημέρωσης. Και στη συνέχεια, σε αγαστή «ενότητα» με τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, αποφάσισαν και επέβαλαν τη σημερινή απεργία ως την «ξεχωριστή απάντηση» των δημοσιογράφων και των εργαζόμενων στον Τύπο και τα ΜΜΕ.

Λεπτομέρεια: Και αυτήν την απεργία προσπάθησαν την τελευταία στιγμή να την αναβάλουν. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΝ ζήτησε επίσημα από τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ την μετάθεσή της, επειδή σήμερα αρχίζει το συνέδριο του κόμματός του!

Ποιος είπε ότι ο οπορτουνισμός έχει τσίπα...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ