ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Μάη 2015
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
Κινητοποιήσεις για την Υγεία με κλιμάκωση την απεργία στις 20 Μάη

Από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, Λαϊκές Επιτροπές και συνταξιουχικές οργανώσεις

Από την προηγούμενη κινητοποίηση των Λαϊκών Επιτροπών στο Περιστέρι
Από την προηγούμενη κινητοποίηση των Λαϊκών Επιτροπών στο Περιστέρι
Σε αναβρασμό βρίσκεται ο χώρος της Υγείας, κάτω από το βάρος των προβλημάτων, τα οποία οξύνονται από την πολιτική της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης που συνεχίζει η νέα κυβέρνηση. Συγκεκριμένα:

  • Στις 20 Μάη απεργούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Για εκείνη τη μέρα είχαν ήδη παρθεί απεργιακές αποφάσεις από ΔΣ και Γενικές Συνελεύσεις νοσοκομείων («Ευαγγελισμός», ΚΑΤ, «Αττικόν», «Μεταξά», Σάμου), με πρωτοβουλία των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Την απόφαση για απεργία καταψήφισε η παράταξη «ΜΕΤΑ» (στηρίζεται απ' τον ΣΥΡΙΖΑ) στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ, με το επιχείρημα ότι πρέπει πρώτα να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις. Ο λόγος είναι προσχηματικός, αφού μέχρι τις 20/5 υπάρχει όλος ο χρόνος για μαζικές διαδικασίες στα νοσοκομεία, ώστε να προετοιμαστεί με τον καλύτερο τρόπο η απεργία. Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια συντονισμού με τους εργαζόμενους στο ΠΕΔΥ.
  • Σε πολλά νοσοκομεία («Ευαγγελισμός», «Γεννηματά» κ.ά.) συνεχίζονται οι επισχέσεις εργασίας για τις απλήρωτες εφημερίες. Οι γιατροί του «Ευαγγελισμού» αποφάσισαν συγκέντρωση στις 8 Μάη και πορεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
  • Οι Λαϊκές Επιτροπές σε όλη τη χώρα πρωτοστατούν σε κινητοποιήσεις για την Υγεία. Οι Λαϊκές Επιτροπές Πειραιά, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας - Ρέντη, Περάματος και Σαλαμίνας, μετά από σύσκεψη, κατέληξαν στο εξής πρόγραμμα δράσης: Το διάστημα 11 - 15 Μάη θα προχωρήσουν σε κατά τόπους δράσεις. Στις 18 Μάη θα γίνει κοινή παρέμβαση, στις 12.30 μ.μ., στην Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιά (Θηβών και Φαλήρου). Στις 28 Μάη αποφασίστηκε παν-κινητοποίηση με συλλαλητήριο για την Υγεία, στις 7 μ.μ., στο Περιβολάκι της Νίκαιας. Αντίστοιχα, Λαϊκές Επιτροπές και φορείς από τη Δυτική Αθήνα, το Μενίδι και τη Φυλή προγραμματίζουν κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας στις 14 Μάη, στις 7 μ.μ.
  • Απόφαση για συγκέντρωση στις 20 Μάη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) στις 10 π.μ. και πορεία στο υπουργείο Υγείας πήρε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων. Θα συμμετάσχουν επίσης στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 14 Μάη.
ΤΡΙΕΤΙΑ 2012 - 2014
Χαράτσι 4,6 δισ. ευρώ στα λαϊκά νοικοκυριά για φάρμακα

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση υπόσχεται στήριξη με νέα προνόμια στους φαρμακοβιομήχανους

Τα λαϊκά νοικοκυριά, όταν πηγαίνουν στα φαρμακεία της γειτονιάς, εξακολουθούν να πληρώνουν «φαρμακερά» χαράτσια για τα φάρμακα που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και εξολοκλήρου το κόστος για τα υπόλοιπα φάρμακα που περιλαμβάνονται στη λεγόμενη «αρνητική λίστα» και στα «Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα» (ΜΗΣΥΦΑ). Συνολικά, οι ασθενείς πληρώνουν από την τσέπη τους το 25,12% της συνολικής δαπάνης για φάρμακα που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Αυτή η συμμετοχή αναλύεται ως εξής:

  • Οι ασφαλισμένοι πληρώνουν συμμετοχές 0%, 10% και 25%, οι οποίες στον Πίνακα που δημοσιεύουμε αναφέρονται ως «θεσμική συμμετοχή» (Στήλη Γ). Η συμμετοχή αυτή μεσοσταθμικά ανέρχεται στο 14,28% για το 2014.
  • Τα παραπάνω ποσοστά της συμμετοχής κλιμακώνονται προς τα πάνω, αν ο ασθενής δεν προμηθευτεί το φάρμακο με τη δραστική ουσία και προτιμήσει άλλο με υψηλότερη τιμή. Για παράδειγμα, όταν ο γιατρός συστήσει ένα πρωτότυπο φάρμακο που δεν έχει αντίγραφο, τότε ο ασθενής πληρώνει το 50% μεταξύ της Λιανικής Τιμής και της Ασφαλιστικής Τιμής. Επίσης, όλοι οι ασθενείς συνεχίζουν να πληρώνουν ένα ευρώ για την εκτέλεση κάθε συνταγής. Αυτή η επιπλέον επιβάρυνση ήταν για το 2014 το 10,84% της συνολικής δαπάνης για φάρμακα που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ (Γραμμή 5 στον Πίνακα).
Ολα για το κέρδος των φαρμακοβιομηχάνων

Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, όπως φαίνεται στον Πίνακα, την τριετία 2012 - 2014 πλήρωσαν συμμετοχή 1,6 δισ. ευρώ (άθροισμα των ποσών στη Γραμμή 5) στα φάρμακα που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ (η συμμετοχή του ασφαλισμένου υπολογίζεται επί της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή πριν επιστραφούν στον Οργανισμό τα rebates και τα claw backs από τα φαρμακεία και τις φαρμακοβιομηχανίες - βλέπε Στήλες 1, 8, 9 και 10).

Αν σ' αυτά τα 1,6 δισ. ευρώ προστεθούν και τα ποσά που πλήρωσαν οι ασθενείς στην τριετία 2012 - 2014 για τα μη αποζημιούμενα απ' τον ΕΟΠΥΥ φάρμακα, το ποσό που έφυγε τελικά από την τσέπη τους αγγίζει τα 4,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και υπολογισμούς της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (2012 1,5 δισ. ευρώ, 2013 1,5 δισ. ευρώ, 2014 1,6 δισ. ευρώ και πρόβλεψη για το 2015 1,6 δισ. ευρώ).

Με άλλα λόγια, οι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ - αλλά και όσοι δεν καλύπτονται απ' αυτόν - υποχρεώνονται να πληρώνουν αυτά τα δυσβάσταχτα χαράτσια για να διατηρηθεί η υψηλή κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας, η οποία καρπώνεται το 75% επί της αξίας των συνολικών πωλήσεων φαρμάκων στην Ελλάδα. Το 2013 οι πωλήσεις - σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων - έφτασαν σε 5,3 δισ. ευρώ. Δηλαδή, οι φαρμακοβιομηχανίες - ξένες και ντόπιες - καρπώθηκαν κοντά στα 4 δισ. ευρώ...

Πάρτε κι άλλα προνόμια...

Κι ενώ κυβέρνηση και φαρμακοβιομηχανίες «ξετινάζουν» κυριολεκτικά τους ασθενείς, ο υπουργός Υγείας, Π. Κουρουμπλής, και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, στο συνέδριο «Shaping the Future of Healthcare in Greece», που έγινε την Τετάρτη 29.4.2015, υποσχέθηκαν ότι «θα αλλάξουμε εντελώς το μοντέλο της φαρμακευτικής πολιτικής» και ότι «δεν είμαστε σε περίοδο κανονικότητας».

Το τι σημαίνει αυτό, φάνηκε όταν ο υπουργός κάλεσε τις φαρμακευτικές εταιρείες «να επιδείξουν λογική και κατανόηση», δηλώνοντας παράλληλα ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει την παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα», που σημαίνει νέα προνόμια στις φαρμακοβιομηχανίες.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

Το πλαίσιο πάλης

Οι Λαϊκές Επιτροπές προβάλλουν το εξής πλαίσιο πάλης για την Υγεία:

-- Να ενισχυθούν με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό τα δημόσια νοσοκομεία και να ανοίξουν οι κλινικές και τα τμήματα που έκλεισαν. Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα στους υγειονομικούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Να αναπληρωθούν οι απώλειες σε μισθούς και δικαιώματα.

-- Να δημιουργηθούν δημόσια Κέντρα Υγείας, με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη. Να στελεχωθούν οι μονάδες του ΠΕΔΥ.

-- Πλήρης χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση όλων των πληρωμών των ασθενών για τις παροχές Υγείας. Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανασφάλιστους, ανέργους και τις οικογένειές τους. Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ