ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρωτοβουλίες για να ανακοπεί η επίθεση σε βάρος Ταμείων και συνταξιούχων

Συνάντηση με τις συνταξιουχικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους στα Ταμεία θα έχει στις 13 Μάη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημ. Κουτσούμπας

Η πάλη για την υπεράσπιση της Ασφάλισης και των Ταμείων αφορά όλες τις γενιές, ειδικά τους νέους που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς κανένα δικαίωμα (φωτ. από τη φετινή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Αθήνα)
Η πάλη για την υπεράσπιση της Ασφάλισης και των Ταμείων αφορά όλες τις γενιές, ειδικά τους νέους που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς κανένα δικαίωμα (φωτ. από τη φετινή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Αθήνα)
Μπροστά στα νέα αντιασφαλιστικά σχέδια που εξυφαίνουν κυβέρνηση και καπιταλιστές, το ΚΚΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των προβλημάτων των συνταξιούχων και των οικογενειών τους, για την υπεράσπιση των συντάξεων και των ασφαλιστικών ταμείων, για να ανακοπεί η λαίλαπα που πλήττει εκατομμύρια συνταξιούχους και ασφαλισμένους. Σ' αυτό το πλαίσιο, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί στις 13 Μάη με εκπροσώπους όλων των συνταξιουχικών Οργανώσεων και των εργαζομένων στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται τη στιγμή που μετά τις απανωτές περικοπές οι συντάξεις έχουν οδηγηθεί στα Τάρταρα, στερώντας πλέον από εκατομμύρια απόμαχους της δουλειάς τα στοιχειώδη μέσα για να ζήσουν. Αυτό ακριβώς μαρτυρούν και τα στοιχεία που παρουσίασαν πρόσφατα οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία σύμφωνα με τα οποία οι κύριες συντάξεις το 2012 διαμορφώθηκαν ως εξής:

Συγκεκριμένα, 1,327 εκατομμύρια συντάξεις (46% του συνόλου των αποδιδόμενων συντάξεων) είναι κάτω από 500 ευρώ! Ακόμα 400 χιλιάδες συντάξεις (14%) κυμαίνονται μεταξύ 500 και 600 ευρώ και συνολικά το 78% των κύριων συντάξεων είναι κάτω των 1.000 ευρώ.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με την πρωτοβουλία του Κόμματος σημειώνεται:

«Η επίθεση των τελευταίων χρόνων στις συντάξεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα έχει οδηγήσει τους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους στη φτώχεια, στην ανέχεια και την ανασφάλεια και τα ασφαλιστικά Ταμεία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων ζει με συντάξεις κάτω από 500 ευρώ. Από αυτές τις πενιχρές συντάξεις δεν ζουν μόνο οι ίδιοι. Σήμερα, σε συνθήκες κρίσης, φτώχειας και τεράστιας ανεργίας, απ' τις πενιχρές συντάξεις ζουν εκατομμύρια οικογένειες. Επιπλέον, οι συνταξιούχοι - και μόνο όσοι μπορούν - είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν όλο και περισσότερα οι ίδιοι για παροχές Υγείας και Πρόνοιας που θα έπρεπε να εξασφαλίζει το κράτος δωρεάν, όπως για εξετάσεις, φάρμακα, περίθαλψη, βοήθεια στο σπίτι.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, με πρόσχημα την κακή οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων, προετοιμάζει νέο πλήγμα στο ασφαλιστικό σύστημα με δραστική μείωση στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Τα χρέη των ασφαλιστικών Ταμείων είναι αποτέλεσμα της ίδιας αντεργατικής πολιτικής. Το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του, όλα τα προηγούμενα χρόνια, λεηλάτησαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων με διάφορους τρόπους και με το χρηματιστήριο, τα "κούρεψαν" με τις δανειακές συμβάσεις και τα μνημόνια. Ταυτόχρονα, απαλλάσσουν τη μεγαλοεργοδοσία από τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, μειώνουν τα μεροκάματα και τους μισθούς, γιγαντώνουν την ανασφάλιστη εργασία.

Το ΚΚΕ απαιτεί: Καμία άλλη περικοπή στις συντάξεις. Να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες όλων των Ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία. Να αυξηθούν οι συντάξεις. Να εξασφαλιστεί δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για τους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους. Κανένας συνταξιούχος αβοήθητος.

Το ΚΚΕ, στη σημερινή δύσκολη κατάσταση για τους συνταξιούχους και το λαό, ανοίγει τη συζήτηση και θα πρωτοστατήσει σε πρωτοβουλίες για την ανάσχεση της νέας επίθεσης που ετοιμάζεται, για την ανάδειξη των οξυμένων προβλημάτων, τη διεκδίκηση λύσεων. Στις 13 Μάη και ώρα 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, με εκπροσώπους όλων των συνταξιουχικών οργανώσεων και τις οργανώσεις των εργαζόμενων στα ασφαλιστικά Ταμεία, στην αίθουσα του Συλλόγου Εργαζομένων πρώην Αγροτικής Τράπεζας (Αμερικής 10)».

ΦΑΡΜΑΚΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Κόβεται η κατασκήνωση για τα παιδιά τους

Αρχισαν να φαίνονται οι συνέπειες της μετατροπής του ΤΕΑΥΦΕ σε επαγγελματικό Ταμείο - ΝΠΙΔ

«Αρχισαν τα όργανα» των περικοπών (και) για τους ασφαλισμένους του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ). Από φέτος δεν έχει τη δυνατότητα να καλύπτει το κόστος των κατασκηνώσεων για τα παιδιά των ασφαλισμένων «διότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία τα Ταμεία είναι υποχρεωμένα να τηρούν ατομικές μερίδες (Ατομικούς Συνταξιοδοτικούς Λογαριασμούς)». Η διοίκηση του ΤΕΑΥΦΕ «δικαιολογεί» την περικοπή των κατασκηνώσεων λέγοντας: «Με δεδομένο, ότι η δαπάνη αυτή πρέπει να βαρύνει το χρήστη των παρεχόμενων υπηρεσιών αποκλειστικά και μόνο, η παροχή αυτή καθίσταται αδύνατη. Για να καλυφθεί μια τέτοια δαπάνη, θα πρέπει ή να μειωθούν οι συνάξεις κατά 2% ή να αυξηθούν αντίστοιχα οι ασφαλιστικές εισφορές»!

Να θυμίσουμε πως το ΤΕΑΥΦΕ έγινε πρόσφατα επαγγελματικό Ταμείο - ΝΠΙΔ, με πρωτοστατούσσες τις δυνάμεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση» που πλειοψηφούν στη διοίκηση του ΤΕΑΥΦΕ και στην Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών. «Είναι όλοι αυτοί που συνασπίστηκαν απέναντι στην Ομοσπονδία μας και συνεργάστηκαν με τους μηχανισμούς της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας, για να πετύχουν την ιδιωτικοποίηση του Ταμείου μας. Ολοι αυτοί που παραπλάνησαν τους συναδέλφους μας, ότι έτσι "σώζεται" το Ταμείο μας και πανηγύριζαν λέγοντας ότι το Ταμείο "γυρνά στα χέρια των εργαζόμενων"», σημειώνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ).

«Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν όλα όσα είχε επισημάνει η κλαδική μας Ομοσπονδία, όταν έδινε τη μάχη, όλο το προηγούμενο διάστημα, για να μη μετατραπεί το Ταμείο μας σε ΝΠΙΔ», τονίζει η ΟΕΦΣΕΕ και καταλήγει: «Δεν παραιτούμαστε! Συνεχίζουμε τον αγώνα μας με όλα τα μέσα, για να διατηρηθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης, για ένα ταμείο επικουρικό και όχι επαγγελματικό, ενταγμένο στα πλαίσια της κοινωνικής ασφάλισης, για να κρατήσουμε συντάξεις, παροχές και δικαιώματα, όπως τα έχουμε κατακτήσει μέχρι σήμερα. Για να συνεχίσουν να πηγαίνουν τα παιδιά μας κατασκήνωση!».

ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΣΤΗ ΜΑΝΩΛΑΔΑ
Αντιστέκονται στην απλήρωτη εργασία

Στην προκλητική στάση των μεγαλοπαραγωγών της Μανωλάδας που με τις πλάτες των αστικών κομμάτων και κυβερνήσεων προσλαμβάνουν εργάτες για τη συγκομιδή της φράουλας αλλά δεν τους πληρώνουν, αντιδρούν οι μετανάστες εργάτες γης στην περιοχή.

Ο απεργοσπαστικός μηχανισμός που προσπάθησαν να στήσουν οι μεγαλοπαραγωγοί, μετά την ένοπλη δολοφονική επίθεση σε βάρος περίπου 200 Μπαγκλαντέζων εργατών γης στους οποίους χρωστούν δεδουλευμένα έξι μηνών, δυσκολεύεται να σταθεί στα θερμοκήπια.

Οι εργοδότες, αφού απέλυσαν τους Μπανγκλαντέζους εργάτες, προσέλαβαν 150 περίπου Βούλγαρους. Οι εργάτες απαίτησαν να πληρώνονται το μεροκάματο στο τέλος της ημέρας φοβούμενοι μήπως κι αυτοί δεν πάρουν τα λεφτά τους. Η εργοδοσία δέχτηκε προφορικά τον όρο αλλά πέρασε περίπου μια βδομάδα από τότε και οι εργάτες δεν έχουν ακόμη πληρωθεί και αρνούνται να δουλέψουν. Θυμίζουμε ότι, εδώ και μέρες, το ΠΑΜΕ έχει ζητήσει συνάντηση με το υπουργείο Εργασίας για το θέμα.

Στο μεταξύ, την περασμένη Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή του πρέσβη του Μπαγκλαντές στην Ελλάδα, του δημάρχου Ανδραβίδας - Κυλλήνης, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, του διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Βάρδας, εκπροσώπων των δύο συλλόγων παραγωγών φράουλας και μεταναστών εργατών. Εκτός από τους μετανάστες εργάτες κανείς δεν έθιξε ούτε τις συνθήκες δουλειάς και διαβίωσης που επικρατούν στην περιοχή, ούτε το ότι δουλεύουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι. Οι υπόλοιποι προσπάθησαν να περάσουν προς τα έξω μετά τη σύσκεψη την ανάγκη να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να μην υπάρξουν προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Θύματα της αντι-ΠΑΜΕ τύφλωσής τους

«Θύματα» της ίδιας της αντι-ΠΑΜΕ τύφλωσής τους έπεσαν διάφορα «αντικειμενικά» ΜΜΕ που είδαν «ακύρωση» προγραμματισμένης πορείας στην αμερικάνικη πρεσβεία. Για παράδειγμα, το ηλεκτρονικό «Βήμα» ανακάλυψε «πως το ΠΑΜΕ αν και είχε προγραμματίσει μετά το συλλαλητήριο πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ εν τούτοις παρέμεινε στην πλατεία Συντάγματος». Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Οταν η αντι-ΠΑΜΕ τύφλωση τείνει να εξελιχθεί σε προσοδοφόρο επάγγελμα τότε δεν έχεις κανένα δισταγμό να γράφεις με βάση το "σκονάκι" και να ανακαλύπτεις απόφαση για πορεία του ΠΑΜΕ στην αμερικάνικη πρεσβεία, που δήθεν ματαιώθηκε λόγω έλλειψης κόσμου, όπως έκαναν οι δαιμόνιοι ρεπόρτερ της Ελευθεροτυπίας και της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας του Βήματος. Εμείς τι να πούμε; Αξιος ο μισθός τους!».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ