ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Επαφές σε Ισραήλ και ΗΠΑ για ενεργειακά και Κυπριακό

Κυβερνητικές επισκέψεις εν μέσω έντασης των ανταγωνισμών και μεθοδεύσεων για επαναφορά του σχεδίου Ανάν

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Οικονομία, Ενέργεια και Κυπριακό, με αιχμή τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα απασχολήσουν τις επαφές του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, στις ΗΠΑ την ερχόμενη βδομάδα, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, στελέχη του Κογκρέσου και τον γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Οι συναντήσεις του Ι. Κασουλίδη, στις οποίες αναμένεται να συζητηθούν και οι προσπάθειες των ΗΠΑ, της Τουρκίας, όσο και της ΕΕ και του ΟΗΕ για επαναφορά του Σχεδίου Ανάν, υπέρμαχος του οποίου υπήρξε και ο νυν πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναμένεται να ξεκινήσουν την Τετάρτη και να ολοκληρωθούν στο τέλος της ερχόμενης βδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κύπριος ΥΠΕΞ ενδέχεται να συναντηθεί και με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ενώ θα έχει επαφές με στελέχη της Βουλής και της Γερουσίας. Θα μιλήσει επίσης στο «Brookings Institution» για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το ρόλο της Κύπρου. Είναι το ίδιο ίδρυμα που είχε προσκαλέσει στις ΗΠΑ τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα για να μιλήσει σε εκδήλωσή του.

Παράλληλα προετοιμάζεται η επίσκεψη στο Ισραήλ του Ν. Αναστασιάδη, ενώ χτες βρέθηκε για μια μέρα στο Τελ Αβίβ ο Κύπριος υπουργός Αμυνας, Φώτης Φωτίου, μετά από επίσημη πρόσκληση του Ισραηλινού ομολόγου του. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, «κατά τη συνάντησή τους οι δυο υπουργοί Αμυνας θα μιλήσουν για θέματα Ενέργειας, καθώς και για τη συνεργασία των δυο χωρών στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας». Επίσης, θα γινόταν συζήτηση για «θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και την περαιτέρω υλοποίηση των συμφωνιών που έχουν ήδη υπογραφεί μεταξύ των δυο χωρών».

Ενόψει της δικής του επίσκεψης στο Ισραήλ, ο Ν. Αναστασιάδης μίλησε για προσπάθεια αναβάθμισης των σχέσεων των δύο χωρών υποστηρίζοντας ότι η προσοχή θα επικεντρωθεί «στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων και στον καλύτερο τρόπο διαχείρισής τους αλλά και σε άλλους τομείς κατά τρόπο αποτελεσματικότερο έτσι ώστε να είμαστε χρήσιμη η μια προς την άλλη χώρα».

Οπως υποστήριξε ο Κύπριος πρόεδρος «η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου αλλά και η ιδιότητά της ως μέλους της ΕΕ θα συμβάλει σημαντικά ώστε και με επέκταση των συμφωνιών ή της συνεργασίας και με άλλες χώρες της περιοχής, αλλά ιδιαίτερα και με την Ελλάδα, να δημιουργήσουμε βάσεις τόσο ισχυρές που πραγματικά να υπηρετούνται τα καλώς νοούμενα συμφέροντα και των δύο χωρών».

Ολα αυτά βέβαια μόνο «κούμπωμα» πρέπει να προκαλούν στο λαό, τη στιγμή που εντείνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή και το Ισραήλ έχει ήδη αρχίσει να στρέφει ξανά το βλέμμα του προς την Τουρκία, σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς για τη μεταφορά της ενέργειας από τα κοιτάσματά του προς την Ευρώπη.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΝΑΤΟΪΚΟΙ
Αναβαθμίζουν την παρουσία τους στη Σούδα;

Δημοσίευμα αναφέρει ότι οι ΗΠΑ κατέθεσαν αίτημα στην ελληνική κυβέρνηση για αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων που σταθμεύουν στη βάση

Νέα κινητικότητα φαίνεται πως υπάρχει στη Σούδα, αυξάνοντας τις ενδείξεις για επικείμενο χτύπημα στη Συρία

ΙΣΤ/ΔΑ DEFENCENET

Νέα κινητικότητα φαίνεται πως υπάρχει στη Σούδα, αυξάνοντας τις ενδείξεις για επικείμενο χτύπημα στη Συρία
Επίσημο αίτημα για την παραχώρηση περισσότερου χώρου στη βάση της Σούδας για τη στάθμευση μαχητικών αεροσκαφών, κατάθεσαν οι ΗΠΑ προς τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλο, σύμφωνα με δημοσίευμα στον Τύπο («Ελλάδα Αύριο»). Οπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, οι Αμερικανοί ζήτησαν άδεια από την ελληνική κυβέρνηση για να σταθμεύσουν στη στρατιωτική βάση της Σούδας 20 μαχητικά αεροσκάφη, 6 αεροπλάνα τύπου «KC - 135», ικανά για ανεφοδιασμό μαχητικών στον αέρα και 10 αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου. Το αίτημα των ΗΠΑ, όπως σημείωναν διπλωματικοί κύκλοι, «είναι δεδομένο ότι θα γίνει αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση».

Η αναβαθμισμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη βάση της Σούδας, ο τύπος των συγκεκριμένων αεροσκαφών, αλλά και η χρονική συγκυρία που κατατίθεται το αίτημα, συνδέονται με τα πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα με τα σενάρια που πυκνώνουν για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Η βάση της Σούδας, όπως και σε όλες τις προηγούμενες επεμβάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ (Λιβύη, Ιράκ κ.ά.) αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Θυμίζουμε ότι στην αμερικανική βάση της Σούδας τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, όπως είχε δημοσιεύσει το περιοδικό «Stratfor», προσγειώθηκαν τουλάχιστον «μια ντουζίνα» αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη. Επίσης, το Νοέμβρη επισκέφτηκε την Αθήνα ειδική ομάδα που έχει συστήσει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για την Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο να συντονίσει την αμερικανική εμπλοκή στην περιοχή και να προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες των ΗΠΑ με συμμάχους πρόθυμους να εμπλακούν σε στρατιωτική επέμβαση.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει τον κρίσιμο ρόλο της Σούδας στις πολεμικές επιχειρήσεις και έχουν εξάρει τη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων στις εκάστοτε επεμβάσεις. Οι πρόσφατες αναφορές του προέδρου των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, που έκανε λόγο για «χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Ασαντ», φανερώνουν ότι Αμερικανοί, Ισραήλ και ΕΕ ακονίζουν τα μαχαίρια τους για επέμβαση στη Συρία.

Οι «διευκολύνσεις» που ετοιμάζεται να προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση, εντάσσονται στη στρατηγική της βαθύτερης εμπλοκής στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Μέσω και της Σούδας, ανοίγει ο δρόμος για ακόμα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που μπορεί να εξελιχθούν σε γενικευμένη ανάφλεξη στην περιοχή, με τον ελληνικό και τους άλλους λαούς σε θέση θύτη και θύματος.

ΠΑΣΟΚ
Μάχες χαρακωμάτων για τα οικονομικά

Σε κλιμάκωση των εσωκομματικών διεργασιών οδηγεί η υπόθεση με τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, καθώς τα στελέχη του έχουν πάρει θέση μάχης στο φόντο της σύγκρουσης Ε. Βενιζέλου και Γ. Παπανδρέου.«Εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες να οδηγηθεί η υπόθεση στη δικαιοσύνη», υποστήριξε σε συνέντευξη του ο Θ. Πάγκαλος. Από την πλευρά του, ο Γ. Πεταλωτής, εγκάλεσε το σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τους χειρισμούς και τις «διαρροές» για «μαύρη τρύπα» στα ταμεία.

Ο Θ. Πάγκαλος μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι ο Ευαγ. Βενιζέλος «έπρεπε να απορρίψει και να στιγματίσει τις διαρροές και τις φήμες» και πρόσθεσε πως «έπρεπε να πει ότι όσο δεν έχει τελειώσει ο έλεγχος δε θέλω να γίνεται καμιά συζήτηση για το θέμα». Πρόσθεσε ακόμα ότι «ορθώς εκκαθαρίζεται το παρελθόν» και «ορθώς επιβλήθηκε η παρουσία ελεγκτών».

Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση των κομμάτων, επανέφερε πλευρές της αντιδραστικής νομοθεσίας που ετοίμαζε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούσης, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να επιτρέπεται η χρηματοδότηση από φυσικά πρόσωπα με όρια, να γίνεται μέσω Internet και να δημοσιεύεται άμεσα ποιος έδωσε τα χρήματα». Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται το επόμενο διάστημα να παρουσιάσει πρόταση «για τη διαχείριση των οικονομικών των κομμάτων με βάση την διεθνή εμπειρία».

ΑΜΕΣΕΣ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Πρωτιά για την αστική τάξη της Ελλάδας

Σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Σόφιας, οι μεγαλύτερες Αμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) στη Βουλγαρία το πρώτο δίμηνο του 2013 προήλθαν από την Ελλάδα και έφτασαν τα 9,4 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν το Λουξεμβούργο (7,9 εκατ. ευρώ), η Ρωσία (6,7 εκατ. ευρώ) και η Αυστρία (6,1 εκατ. ευρώ). Κι αυτό σε μια περίοδο (δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη 2013) που οι ΑΞΕ στη Βουλγαρία κατέγραψαν πτώση περίπου 92% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 40,3 εκατ. ευρώ (0,1% του ΑΕΠ), έναντι 524,3 εκατ. ευρώ (1,3% του ΑΕΠ) την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, κάμψη σημείωσαν και οι βουλγαρικές επενδύσεις στο εξωτερικό, οι οποίες το πρώτο δίμηνο του 2013 περιορίστηκαν σε 6,8 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους ισοδυναμούσαν με 23,8 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις συνέπειες που έχει για τη βουλγάρικη οικονομία η κρίση στην Ευρωζώνη. Επαληθεύουν ταυτόχρονα ότι η αστική τάξη της Ελλάδας, παρά την κρίση στη χώρα μας, συνεχίζει να επενδύει κεφάλαια σε χώρες όπου προσδοκά μεγαλύτερες αποδόσεις, κρατώντας μάλιστα και τα σκήπτρα σε ό,τι αφορά τις ΑΞΕ στη Βουλγαρία.

Αντίστοιχες είναι οι επιδόσεις της και σε ό,τι αφορά τις άλλες όμορες χώρες της Βαλκανικής, τις οποίες, οι ντόπιες μεγαλοεπιχειρήσεις αντιμετωπίζουν περίπου σαν «ζωτικό τους χώρο», με δεδομένη και τη θέση της ντόπιας αστικής τάξης στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα της ΕΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ