ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ - ΚΟΝΤΟΛΙΖΑ.ΡΑΪΣ
Πόλεμος για τη «δημοκρατία και την ευημερία» στο Ιράκ!

Ευχές για τον πόλεμο και την ...ευημερία του ιρακινού λαού ανέπεμψαν... χτες από την Ουάσιγκτον ο Γ. Παπαντωνίου με τη σύμβουλο του Προέδρου των ΗΠΑ για θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις. Ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας, χωρίς να εκφράσει καμία αντίρρηση για τη σφαγή του ιρακινού λαού, έσπευσε να ενισχύσει τον προβληματισμό των αμερικανικών επιτελείων για την επόμενη μετά τον πόλεμο μέρα, ώστε το Ιράκ «να βασίσει το δρόμο της δημοκρατίας μέσα σε συνθήκες ευημερίας», προφανώς μέσα από τα ερείπια και τη σφαγή του ιρακινού λαού.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, που έγινε χτες τα ξημερώματα, ο Γ. Παπαντωνίου ανέφερε: «Συζητήσαμε φυσικά για τον πόλεμο στο Ιράκ και εκφράσαμε την ευχή και την ελπίδα ότι θα βρεθεί τρόπος ώστε τα Ηνωμένα Εθνη να εμπλακούν στη διαμόρφωση των ρυθμίσεων και συνθηκών που θα επικρατήσουν στο Ιράκ μετά τον πόλεμο. Εχει σημασία η εμπλοκή του ΟΗΕ. Τόσο για τη νομιμοποίηση των ρυθμίσεων και του καθεστώτος που θα προκύψει μετά το πέρας του πολέμου, όσο και για τη ροή ανθρωπιστικής και άλλης βοήθειας που θα είναι αναγκαία για να μπορέσει το Ιράκ να βαδίσει το δρόμο της δημοκρατίας, μέσα σε συνθήκες ευημερίας».

Η Κ. Ράις, σύμφωνα με τον Γ. Παπαντωνίου, «εξέφρασε την υποστήριξή της για το πρόγραμμα της Ελληνικής Προεδρίας για την οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Αμυνας, τη δημιουργία του ευρωστρατού». Αντικείμενο της συζήτησης, που κράτησε μια ώρα, ήταν και «θέματα που αφορούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με αιχμή το Κυπριακό, και εκφράστηκε και από την κυρία Ράις και από μένα, βεβαίως, η λύπη μας και η απογοήτευσή μας για την αποτυχία της εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο πρόβλημα αυτό, λόγω της αδιαλλαξίας της Τουρκίας και της τουρκικής πλευράς και ιδιαίτερα του κ. Ντενκτάς, ο οποίος, υποστηριζόμενος από την τουρκική κυβέρνηση, μπλόκαρε την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή τη λύση του προβλήματος». Ωστόσο, ο Γ. Παπαντωνίου πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι θα δημιουργηθεί και πάλι ένα πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα μπορέσει και πάλι το σχέδιο Ανάν να αποτελέσει τη βάση διαπραγμάτευσης για την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, που θα συμβάλει, πιστεύω, και αποφασιστικά και στην ουσιαστική βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία».

Σε ερώτηση που του τέθηκε από δημοσιογράφο για τον αν η Κ. Ράις είναι ικανοποιημένη από τη μέχρι τώρα στάση της ελληνικής κυβέρνησης, αναφορικά με τον πόλεμο, ο Γ. Παπαντωνίου διαβεβαίωσε: «Η στάση της κυβέρνησης είναι δεδομένη από δηλώσεις και δικές μου και του πρωθυπουργού. Η Ελλάδα εφαρμόζει τις συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας, οι οποίες την συνδέουν με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».

ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Περιορίζεται σε εκκλήσεις...

Εγκλωβισμένη σε αντιφάσεις είναι η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να εγκαταλείψουν τους τόπους τους, λόγω του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Ιράκ. Αποφεύγοντας να καταγγείλει τον άδικο και παράνομο πόλεμο και τις συνέπειές του, αρκείται σε μια έκκληση σε κάθε χώρα για «ανοιχτά σύνορα». Ταυτόχρονα, αποφεύγει να τοποθετηθεί ευθέως στο πρόβλημα της «Ευρώπης - φρούριο» όταν, όπως οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του παραρτήματός της στην Ελλάδα σημείωσαν, έχει «παγώσει» η διαδικασία έγκρισης αιτήσεων πολιτικού ασύλου, λόγω της κρίσης!

Σε χτεσινή ενημέρωση που έγινε στα γραφεία του ελληνικού παραρτήματος, σημειώθηκε ότι οι πρόσφυγες που θα προκύψουν από το νέο πόλεμο, υπολογίζονται γύρω στους 600.000(!). Η Υπατη Αρμοστεία έχει απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα, για να μην ωθούνται σε υποχρεωτικό επαναπατρισμό οι πρόσφυγες, και να διασφαλίζεται ένα δικαίωμα παραμονής τουλάχιστον τριών μηνών, για όσους υπέβαλαν αίτηση πολιτικού ασύλου που απορρίφθηκε. Εγινε αναφορά μάλιστα, σε ορισμένες σκέψεις που ανακοίνωσε ο Υπατος Αρμοστής στην άτυπη σύνοδο της περασμένης Παρασκευής, στη Βέροια. Πρόκειται για σκέψεις πολύ ρευστές, στις οποίες ωστόσο δε συμπεριλαμβάνεται καμιά απάντηση σε βρετανική πρόταση που, ουσιαστικά, θέλει να πετάξει τους πρόσφυγες από την περιφέρεια της ΕΕ. Η εκπρόσωπος της ΥΑ περιορίστηκε στο να ψιθυρίσει πως δε «συμφωνούμε ακριβώς» με τη βρετανική πρόταση.

Είναι χαρακτηριστικό πως το ποσοστό χορήγησης πολιτικού ασύλου από τη χώρα μας έχει κατρακυλήσει από το 11.2% (2001) στο 0.3% (2002), κάτι που προφανώς σχετίζεται με την πολιτική σφράγισης των συνόρων της που ακολουθεί η ΕΕ, και είναι ενδεικτική της ευρωπαϊκής «ευαισθησίας». Ωστόσο, η εκπρόσωπος της ΥΑ δεν παρέλειψε να τονίσει την πολύτιμη, για τα προγράμματα στήριξης των προσφύγων, οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ. Να λοιπόν που, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να πετούν ανθρωπιστική βοήθεια μαζί με θάνατο σε άμαχους, όπως πετούσαν βάζα με μαρμελάδα μαζί με βόμβες στους Αφγανούς, και κάποιοι «ανθρωπιστές» χειροκροτούν...

Ο Μίλερ, η κυβέρνηση και η αλήθεια

Οι παρεμβάσεις της πρεσβείας των ΗΠΑ, προκειμένου να κλείσει κάθε δίοδος ενημέρωσης του ελληνικού λαού για τα εγκλήματα των Αμερικανο-Βρετανών στο Ιράκ, είναι γνωστές στα δημοσιογραφικά γραφεία και επιπλέον έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Ο «Ριζοσπάστης» έχει ήδη καταγγείλει το γεγονός, αναφερόμενος σε πιέσεις που ασκεί ο εδώ πρεσβευτής Τ. Μίλερ. Το ίδιο και η εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» σε ρεπορτάζ της προηγούμενης Κυριακής.

Ταυτόχρονα, καταγγέλθηκε η ίδια παρέμβαση - όχι μόνο η υπόγεια, αλλά και η δημόσια - του υπουργού Τύπου Χρ. Πρωτόπαππα, ο οποίος πρωτοστατεί σε πιέσεις επιστροφής των Ελλήνων δημοσιογράφων, που βρίσκονται ως ανταποκριτές στη Βαγδάτη.

Οφείλουμε να συγχαρούμε τους δημοσιογράφους, που επιτελούν ένα τόσο δύσκολο έργο σε τόσο σκληρές συνθήκες, όντας σε κίνδυνο και η ζωή τους. Ξεχωρίζουν από τους άλλους συναδέλφους τους, που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές ως ανταποκριτές, και που βλέποντάς τους, αντιλαμβάνεται ο καθένας, ότι δεν πρόκειται για ανθρώπους που μοχθούν για την ενημέρωση, αλλά για την προπαγάνδιση των αμερικανικών θέσεων!

Ο Χρ. Πρωτόπαππας, λοιπόν, εμφανίστηκε αρκετά ενοχλημένος, όπως και ο Τ. Μίλερ, και επιχείρησε να καλύψει την απαράδεκτη παρέμβαση με τόνους ενδιαφέροντος (!) για την υγεία των Ελλήνων δημοσιογράφων! Για τη ζωή τους που κινδυνεύει! Και η οποία - προφανώς, κατά τον υπουργό - δεν είναι καλό να τίθεται σε κίνδυνο! Διότι, όπως είπε, έχουν και οικογένειες! Και οι οικογένειες (άκουσον άκουσον!) ανησυχούν για τους δημοσιογράφους!! Ετσι ο υπουργός απευθύνθηκε ακόμη και στους υπευθύνους των ΜΜΕ και τους ζήτησε (!) να φέρουν πίσω τους ανταποκριτές! Για την υγεία τους...

Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» Γιάννης Ε. Διακογιάννης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ριζοσπάστη» (29/03/2003), είπε: «Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να βοηθά τους δημοσιογράφους της στη Βαγδάτη και όχι να τους πιέζει να φύγουν».

Είναι επόμενο: Μια κυβέρνηση που συμμετέχει στον πόλεμο με βάσεις, πιλότους AWACKS, παραχώρηση λιμανιών κ.ά., τι άλλο θα περίμενε κάποιος παρά να ενοχλείται και εκείνη από το γεγονός ότι ο λαός «ενημερώνεται», όχι από την Κριστιάν Αμανπούρ, αλλά από ανθρώπους που κάνουν ό,τι μπορούν, για να φανεί η αλήθεια. Και η αλήθεια, όσο ενοχλητική κι αν είναι, ένα πράγμα λέει: Οτι ο Ιρακινός λαός δολοφονείται από τους συμμάχους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ! Οτι ένας λαός, την ώρα που θάβει διαμελισμένα βρέφη, κρατάει κι ένα τουφέκι στα χέρια, αποφασισμένος να πεθάνει, παρά να παραδοθεί! Πρόκειται, δηλαδή, για παράδειγμα προς αποφυγήν για τους κυβερνητικονεοδημοκράτες! Και για ένα παράδειγμα διαπαιδαγώγησης όλων των υπολοίπων! Σε τέτοιες πράξεις πρέπει να υποκλιθούμε!

Το θέμα, ωστόσο, με την ενημέρωση για τα συμβαίνοντα είναι ευρύτερο. Η 11η Σεπτέμβρη 2001 έγινε το πρόσχημα μιας, ακόμη μεγαλύτερης, επίθεσης στα δικαιώματα των λαών. Η επίθεση του ιμπεριαλισμού δεν αντέχει ούτε χαραμάδα ροής πληροφόρησης, έστω κι αν εκείνη αφορά μη κύρια ζητήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αμερικανικά τηλεοπτικά ΜΜΕ, που ανήκουν σε πετρελαιάδες, σε τραπεζίτες και σε εταιρίες πολέμου, δε μεταδίδουν ούτε στοιχειώδη του πολέμου στο Ιράκ. Ενώ στο CNN, στη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν, η Κοντολίζα Ράις εγκατέστησε επιτροπή λογοκρισίας, μήπως και κάτι ξεφύγει από λάθος! Ακόμη και στο CNN, που οι δημοσιογράφοι του είναι της απόλυτης εμπιστοσύνης του Πενταγώνου!!

Και στην Ελλάδα, λοιπόν, πρέπει να παρθούν μέτρα. Και τα μέτρα παίρνονται. Περισσότερο από πριν. Με στόχο να μην επαναληφθεί το προηγούμενο του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας, που οι εκεί δημοσιογράφοι Ελληνες (πάντα με τις εξαιρέσεις) «οργίασαν» στις καταγγελίες σε βάρος του ΝΑΤΟ.

Ηδη έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα σε αρκετά ΜΜΕ, πρώτα απ' όλα στην ΕΡΤ. Η στροφή έχει αρχίσει.

Πρέπει να υπάρξει αντίδραση. Εδώ, οι δημοσιογράφοι που νιώθουν την ανάγκη της αντίδρασης στην ιμπεριαλιστική επίθεση, χρειάζεται να συσπειρωθούν αγωνιστικά. Με το λαό.


Μάκης ΜΑΪΛΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ