ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αντιλαϊκή επίθεση μαζί... με τον Σουφλιά
  • Η ηγεσία της ΝΔ αξιοποιεί την επιστροφή του Λαρισαίου πολιτικού, για να δημιουργήσει εικόνα «συσπείρωσης της κεντροδεξιάς» και «δυναμικής προς την εξουσία»
  • Διαγκωνισμός με την κυβέρνηση για την «κοινωνική ευαισθησία»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Κλίμα συσπείρωσης της κεντροδεξιάς και αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών προς όφελός της επιχειρεί να δημιουργήσει η ηγεσία της ΝΔ μετά τη θορυβώδη επιστροφή του Γ. Σουφλιά.

Η Ρηγίλλης αξιοποιεί την επάνοδο του Λαρισαίου πολιτικού, προκειμένου να δείξει ότι δημιουργείται «μια δυναμική» στην πορεία προς την εξουσία, ότι αλλάζει προς όφελός της ο συσχετισμός με το κυβερνών κόμμα, αφού, εκτός των άλλων, κερδίζει τη «μάχη του κέντρου» με τη συμβολή του Γ. Σουφλιά.

Από την άλλη, όμως, βουλευτές και κομματικά στελέχη επισημαίνουν ότι η κίνηση της επιστροφής του Γ. Σουφλιά έγινε πολύ νωρίς για να επηρεάσει σοβαρά την έκβαση των επόμενων εκλογών και ότι η όποια δυναμική της μπορεί να εξαντληθεί στο επόμενο διάστημα, ανάλογα με το πώς θα αντιμετωπιστεί η «κρίση» στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Η επιστροφή του Γ. Σουφλιά αποτέλεσε το γεγονός που κυριάρχησε στο συνέδριο της ΝΔ που ολοκληρώθηκε την Κυριακή. Το συνέδριο δεν πρόσφερε τίποτα καινούριο στην «παραγωγή πολιτικής» όσον αφορά την πρότασή της για τη νεοφιλελεύθερη διαχείριση, αλλά ισχυροποίησε παραπέρα τη θέση του Κ. Καραμανλή, ο οποίος τώρα μπορεί από καλύτερες θέσεις να δρομολογήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες και εξελίξεις, αλλά και την εικόνα συσπείρωσης και ενότητας του κόμματος.

Ηδη ο πρόεδρος της ΝΔ σχεδιάζει να αναθέσει στον Γ. Σουφλιά κάποια επιτελική θέση γύρω από την επεξεργασία του κυβερνητικού προγράμματος, ενώ θα προχωρήσει σε αλλαγές και σε επίπεδο ηγετικής ομάδας (τομεάρχες).

Ο Κ. Καραμανλής υποδέχτηκε τον Γ. Σουφλιά από το βήμα του συνεδρίου, όπου έγινε δεκτός το μεσημέρι της Κυριακής με επευφημίες από τους περίπου 4.000 συνέδρους και το σύνθημα «όλοι μαζί με τον Καραμανλή». «Γιώργο, καλωσόρισες σπίτι σου» ήταν η μοναδική φράση που είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Είχαν προηγηθεί έντονες παρασκηνιακές επαφές Ρηγίλλης - Σουφλιά, στις οποίες είχαν πάρει μέρος στελέχη της ΝΔ (Τζαννετάκης, Μεϊμαράκης, Παπαληγούρας, Σούρλας) ώστε να διασφαλιστεί ότι δε θα πέσει στο κενό το προσκλητήριο που σχεδιαζόταν να απευθύνει προσωπικά ο Κ. Καραμανλής, όπως και το έκανε με την αρχική ομιλία του στο συνέδριο.

Ο ίδιος ο Γ. Σουφλιάς, στην ομιλία που έκανε στο συνέδριο, υποστήριξε ότι «ήρθα χωρίς προηγούμενη συζήτηση με τον πρόεδρο του κόμματος, χωρίς όρους και προϋποθέσεις», ενώ χαρακτήρισε γενναία την πρόσκληση που του απηύθυνε, γιατί «ανοίγει το δρόμο να υπερβούμε το παρελθόν». Δεν παρέλειψε επίσης να προσδιορίσει το περίγραμμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του τοποθέτησης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια ΝΔ «αποφασισμένη για τομές και ρήξεις», μια ΝΔ που «πρέπει να αγωνιστεί για την ελεύθερη οικονομία», η οποία πρέπει -πάντα...- να έχει «κοινωνική ευαισθησία».

Νεοφιλελεύθερη ...«ευαισθησία»

Αυτό ήταν ταυτόχρονα και το μήνυμα που έστειλε με την ομιλία του στο κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου ο Κ. Καραμανλής. Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφάνισε το κόμμα του «δύναμη σιγουριάς και σταθερότητας, δύναμης εμπιστοσύνης», καθώς επίσης ότι αποτελεί τη λύση στο «κενό εξουσίας» που προκύπτει «από την αποσύνθεση της κυβερνητικής αποτυχίας». Δίνοντας το στίγμα του κυβερνητικού προγράμματος, τόνισε ότι «θέλουμε μια άλλη οικονομική πολιτική, ανοιχτή και ελεύθερη οικονομία, μια γενναία φορολογική μεταρρύθμιση, ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού, τόνωση της απασχόλησης». Δε δίστασε μάλιστα να ταυτίσει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του με τις ανάγκες του τόπου και των λαϊκών μαζών, ισχυριζόμενος ότι «θέλουμε μια πατρίδα, όπως την ονειρεύεται κάθε πολίτης»!

Εκτίμησε ότι επιτεύχτηκαν οι στόχοι που είχαν τεθεί για το συνέδριο και κάλεσε τα στελέχη να κάνουν άνοιγμα σε κάθε πολίτη «άσχετα με το τι ψήφισε μέχρι χτες, όποια και αν είναι η ιδεολογική αφετηρία του».

Χτες, ο Γ. Σουφλιάς προσπάθησε να φανεί χρήσιμος και σε δηλώσεις του είπε ότι πρέπει να επιστρέψουν στο κόμμα και άλλα στελέχη που έχουν διαγραφεί, αν και, όπως είπε, δεν είναι ίδιες όλες οι περιπτώσεις και πολλά εξαρτώνται από τις συγκυρίες. Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιο ρόλο θα αναλάβει, δήλωσε ότι εκκρεμεί συνάντησή του για το ζήτημα αυτό με τον πρόεδρο της ΝΔ. Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες που τον θέλουν να αναλαμβάνει τη γραμματεία Προγραμματικού Σχεδιασμού, δεν εμφανίστηκε αρνητικός. Παράλληλα δεν παρέλειψε να δηλώσει περήφανος για το πρόγραμμα που είχε συντάξει, το οποίο όπως είπε σήμερα αποτελεί την πυξίδα και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ερωτηθείς για το αν το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται σήμερα, απάντησε λακωνικά: «Σε κάποιο βαθμό ναι».

Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη εμφανίστηκε δικαιωμένη από την επιστροφή Σουφλιά, ενώ δε θεωρεί ότι άλλαξε κάτι στους εσωκομματικούς συσχετισμούς.

Ο Στ. Μάνος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιστροφή Σουφλιά στην «ενεργό πολιτική», εκτίμησε ότι ο Κ. Καραμανλής παραδεχόμενος το λάθος του με τις διαγραφές «έδειξε γενναιότητα και ευφυΐα», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ, επισημαίνοντας ότι «ο συνασπισμός των δυνάμεων μπορεί να οδηγήσει στη νίκη».

Οσον αφορά τις οργανωτικές αλλαγές, το συνέδριο αποφάσισε τη διεύρυνση της Κεντρικής Επιτροπής σε 450 μέλη, από τα οποία 150 είναι εκλεγμένα και τα υπόλοιπα ex officio, τη θεσμοθέτηση της θέσης γραμματέα της ΚΕ, που θα έχει ρόλο συντονισμού των γραμματειών, μετονομασία της Εκτελεστικής Επιτροπής σε Πολιτικό Συμβούλιο, στο οποίο θα συμμετέχει και ο Γ. Σουφλιάς, γιατί ως υποψήφιος για την αρχηγία είχε πάρει πάνω από το 20% των ψήφων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας κληθείς να σχολιάσει την επιστροφή Σουφλιά στη ΝΔ δεν έκρυψε την ενόχληση του Μ. Μαξίμου, λέγοντας ότι η κίνηση του Σουφλιά «δεν αφορά την κυβέρνηση, δεν αφορά το ΠΑΣΟΚ». Και περνώντας στην «αντεπίθεση» είπε ότι η επόμενη μέρα του συνεδρίου βρίσκει τη ΝΔ στην ίδια κατάσταση από άποψη προγράμματος ή ιδεολογική και πολιτική σύγχυσης, ενώ όσον αφορά το θέμα της συσπείρωσης παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε «δυσχερέστερη θέση», αλλά είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα και όλοι θα κριθούν στις κάλπες.

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ
Οι «λίστες» και το «στοίχημα»

Αν δεν είχε μεθοδευτεί η επιστροφή του Γ. Σουφλιά, το 5ο συνέδριο της ΝΔ θα πέρναγε στην ιστορία ως το πιο «άχρηστο» συνέδριο, για το οποίο άδικα δαπανήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια.

***

Ομως και για το κλίμα που δημιούργησε η επάνοδος του Λαρισαίου πολιτικού - πέρα από τις τηλεοπτικές εικόνες ενθουσιασμού - είναι χαρακτηριστικός ο παρακάτω - αυθεντικός - διάλογος που έγινε μεταξύ στελεχών της ΝΔ σε διπλανή αίθουσα του συνεδρίου, την ώρα που έφτανε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

- «Τα 'μαθες; Ερχεται ο Σουφλιάς». «Και λοιπόν; Ξεχάσαμε ποιος είναι ο Σουφλιάς; Και τι έγινε που γύρισε; Χ... η φοράδα στο αλώνι»!

***

Από την άλλη, το συνέδριο της ΝΔ απέδειξε πως μπορεί να συγκεντρώνονται σε ένα χώρο 4.500 στελέχη για να συζητήσουν για το πρόγραμμα και το καταστατικό και να μην έχουν να πουν τίποτα!

***

Για του λόγου το αληθές αρκεί να αναφερθεί ότι αν και στη διάθεση των χιλιάδων στελεχών υπήρχε μόνο μία ημέρα για ομιλίες (Σάββατο), εν τούτοις υπήρχαν μεγάλα χρονικά διαστήματα που στο βήμα δεν υπήρχε κανείς!

***

Αντίθετα στους διαδρόμους επικρατούσε εικόνα «ναού του Σολομώντος», κατά την εύστοχη έκφραση βουλευτή της ΝΔ. Ολο το Στάδιο είχε μετατραπεί σε ένα ατέλειωτο παζάρι για τη νέα Κεντρική Επιτροπή.

***

Ολες οι είσοδοι και οι γωνίες είχαν πιαστεί από τους «λίσταρχους» που προσπαθούσαν να προωθήσουν ο καθένας τη δική του «λίστα». Μάλιστα είχαν φροντίσει να έχουν παρουσία και στις 40 κάλπες που στήθηκαν.

***

Οι υποψήφιοι για την Κεντρική Επιτροπή, έφταναν τους 437 για τις 150 αιρετές θέσεις της ΚΕ, είχαν αποδυθεί σε συστηματική προεκλογική εκστρατεία και εκτός των άλλων μοίραζαν καρτούλες, στις οποίες σημείωναν οπωσδήποτε και τον αύξοντα αριθμό που είχαν στο ψηφοδέλτιο!

***

Η πληθώρα «λιστών» όμως που είχαν καταρτιστεί, είχε ως αποτέλεσμα στη νέα ΚΕ να μην αναδειχτούν όλοι όσους θα ήθελε η επίσημη γραμμή της Ρηγίλλης. Αντίθετα ενίσχυσαν τη θέση τους κάποιες ομάδες και ομαδούλες που πρόσκεινται όμως στους «καραμανλικούς».

***

Αυτό βέβαια καθόλου δεν προβληματίζει τον Κ. Καραμανλή, ο οποίος θεωρεί πλεονέκτημα την «πολυσυλλεκτικότητα» στο κόμμα. Σ' αυτό χωράνε οι πάντες, από τους ακροδεξιούς και χουντικούς μέχρι τους «κεντρώους», αρκεί να μην τον αμφισβητούν. Επιπλέον γνωρίζει πολύ καλά ότι όταν χρειαστεί όλοι θα βάλουν πάνω από όλα τα συμφέροντα της τάξης, της άρχουσας εννοείται.

***

Οσο για τον κυρίαρχο στόχο της ΝΔ τον εξέφρασε πολύ παραστατικά στην ομιλία της η Ντ. Μπακογιάννη: «Το μεγάλο στοίχημα για τη ΝΔ αυτή τη δεκαετία είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Το στοίχημα της ελεύθερης οικονομίας κερδήθηκε. Οι διαφορές μας με τα άλλα κόμματα στον τομέα αυτό είναι πλέον μόνο διαχειριστικές».

***

Φυσικά το στοίχημα της ηγεσίας της ΝΔ δεν πρόκειται να κερδηθεί με δημαγωγικές αναφορές και διαπιστώσεις για τα λαϊκά προβλήματα ή με τον «κεντρώο» Σουφλιά. Γιατί πάνω απ' όλα μετράει η πράξη και εκεί ξεχωρίζει ποιος είναι με ποιον.

Δικομματικός «ανταγωνισμός»

Η επιστροφή Σουφλιά στη ΝΔ προκάλεσε ικανοποίηση στη Ρηγίλλης, γιατί κυρίως κατάφερε μια «επικοινωνιακή νίκη» απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, που φιλοδοξούσε να τον προσεταιριστεί στο πλαίσιο της «αμφίπλευρης διεύρυνσης». Η ηγεσία της ΝΔ με την επιστροφή του Γ. Σουφλιά, εκμεταλλευόμενη ότι η προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ τον είχε «φουσκώσει» και εμφανίσει ως κατ' εξοχήν «κεντρώο» πολιτικό, θα επιχειρήσει να ενισχύσει το «κεντρώο», μετριοπαθές τάχα, προσωπείο της.

Αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος της ηγεσίας της ΝΔ μέχρι τις επόμενες εκλογές: Να ξεγελάσει τις λαϊκές μάζες ότι δεν υστερεί, τουλάχιστον απέναντι στην κυβέρνηση, σε «κοινωνική ευαισθησία» και ότι διαθέτει τις ίδιες, αν όχι περισσότερες, «κεντρώες» περγαμηνές από το ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, βέβαια, δε θα κάνει βήμα πίσω από τη σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική, ενώ θα στηρίζει καθημερινά την κυβέρνηση Σημίτη να προχωρά πιο γρήγορα και αποφασιστικά. Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να πάρει τη «ρεβάνς» και να ενισχύσει το κοινωνικό «προσωπείο» του με τα «δίκτυα» - κοροϊδίας και ελεημοσύνης «κατά της φτώχειας», με τα επιδόματα - ψίχουλα, ενώ θα εντείνει τα «ανοίγματα προς τα αριστερά», με στόχο να αναπληρώσει τουλάχιστον τις απώλειες «προς τα δεξιά».

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι θα ενταθεί το επόμενο διάστημα ο «ανταγωνισμός» μεταξύ των εταίρων του δικομματισμού, με στόχο την παραπλάνηση, τον εγκλωβισμό και την εξαπάτηση των λαϊκών μαζών και, μάλιστα, σε μια περίοδο που κορυφώνεται η νεοφιλελεύθερη επέλαση (ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση αγορών, κ.ά.). Οι εξελίξεις στο εσωτερικό των δύο μεγάλων κομμάτων, με τη ΝΔ να ενισχύεται ως «απειλή» για την εξουσία και την κυβέρνηση να πιέζεται να βρει το «βηματισμό της» και την «εσωτερική συνοχή» της για την υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων, αποσκοπούν στην ενδυνάμωση του δικομματισμού και της ικανότητάς του να διαχειρίζεται τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης και σε περιόδους «κρίσεων».

Οσο για το κεντρώο προφίλ του Γ. Σουφλιά, είναι περιττό μάλλον να σημειώσουμε ότι ο Λαρισαίος πολιτικός είναι κεντρώος, όσο και ο Κ. Σημίτης - τις επιλογές του οποίου έχει στηρίξει κατ' επανάληψη - όσο και ο Κ. Καραμανλής ή ο Δ. Αβραμόπουλος. Ολοι μαζί αποτελούν το πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης και ζημιώνουν εξίσου τα συμφέροντα των εργαζόμενων. Οι τελευταίοι είναι ανάγκη να απαλλαγούν οριστικά από τις αυταπάτες τους για το ρόλο του δικομματισμού και να προχωρήσουν αποφασιστικά στη συγκρότηση του δικού τους Μετώπου. Διαφορετικά, θα «τρέχουν» πίσω από τον εκάστοτε «Μεσσία», που θα βγάζει στη φόρα το σύστημα.


Π. Κ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ