ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Απρίλη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ
Μπροστά σε καινούριες προκλήσεις

Συνέντευξη με τον Αγκουστί Ρουίζ Καβαγιέρο, επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος των Κομμουνιστών της Καταλονίας

Από παλιότερη εργατική κινητοποίηση στην Ισπανία

Associated Press

Από παλιότερη εργατική κινητοποίηση στην Ισπανία
Η στάση της κυβέρνησης Θαπατέρο στο θέμα του πολέμου στο Ιράκ, αλλά και του βασκικού κόμματος «Ερι Μπατασούνα», η νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Καταλονία μετά την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης συνασπισμού, είναι μεταξύ των ζητημάτων, που έθιξε ο «Ρ», κατά τη συζήτηση που είχε με τον Αγκουστί Ρουίζ Καβαγιέρο, επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος των Κομμουνιστών της Καταλονίας.

-- Πώς κρίνετε τη στάση της κυβέρνησης Θαπατέρο, όσον αφορά στην κατοχή του Ιράκ; Από τη μία, απέσυρε τα ισπανικά στρατεύματα, από την άλλη, νομιμοποιεί την κατοχή, αναγνωρίζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών, αλλά και εκφράζοντας ενδιαφέρον συμμετοχής στην «ανοικοδόμηση» και στην εκπαίδευση του νέου ιρακινού στρατού.

-- Η κυβέρνηση Θαπατέρο δεν προχώρησε στην απόσυρση των στρατευμάτων επειδή πραγματικά το επιθυμούσε. Η κοινή γνώμη της Ισπανίας ήταν συντριπτικά αντίθετη, τόσο με την εισβολή και τον πόλεμο, όσο και με την κατοχή. Πόσο μάλλον με τη συμμετοχή ισπανικών στρατευμάτων σ' αυτήν την κατοχή. Και όταν αναφέρομαι στη συντριπτική πλειοψηφία του ισπανικού λαού, μιλώ για ποσοστά που αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 80%. Μπορεί, λοιπόν, να κατανοήσει κανείς ότι ο Θαπατέρο δέχτηκε ασφυκτικές πιέσεις να προχωρήσει στην απομάκρυνση των ισπανικών στρατευμάτων. Πόσο μάλλον, που χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο επιχείρημα ως ένα από τα βασικά σημεία της προεκλογικής του εκστρατείας.

Η αστυνομία «περιποιείται» διαδηλωτή ενάντια στις ΝΑΤΟικές βάσεις

Associated Press

Η αστυνομία «περιποιείται» διαδηλωτή ενάντια στις ΝΑΤΟικές βάσεις
Εμείς συμφωνούμε με τη συγκεκριμένη κίνηση, φυσικά. Και σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Θαπατέρο δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Για να κυβερνήσει, χρειάζεται την ψήφο μικρότερων κομμάτων της αριστεράς και αυτό, αναμφίβολα, άσκησε ακόμη μεγαλύτερη πίεση προς αυτόν όσον αφορά στη συγκεκριμένη απόφαση.

«Η 11η Μάρτη επηρέασε αρνητικά τις εκλογές»

-- Θεωρείτε ότι η επίθεση της 11ης Μάρτη στη Μαδρίτη επηρέασε τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, όπως πολλοί υποστηρίζουν;

-- Ναι, σίγουρα ναι. Οχι, όμως, στην κατεύθυνση που παρουσιάστηκε από τα ΜΜΕ. Επαιξε αρνητικό ρόλο, όσον αφορά στην ισπανική αριστερά και στα διάφορα κόμματά της. Γιατί; Γιατί πάρα πολύ Ισπανοί, που ήταν ενάντια εξαρχής στον πόλεμο του Ιράκ και οι οποίοι ήταν πολύ πιθανό να επιλέξουν να ψηφίσουν κάποιο κόμμα της αριστεράς, π.χ., την Ενωμένη Αριστερά ή το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας ή το Κόμμα των Κομμουνιστών της Καταλονίας, έσπευσαν να ψηφίσουν τους Σοσιαλιστές, προκειμένου να απαλλαχτούν από την κυβέρνηση Αθνάρ.

Κατά τη γνώμη μας, υπήρχε και μια άλλη σημαντική παράμετρος, που επηρεάστηκε από την επίθεση της 11ης Μάρτη. Αυτή είναι το μεγάλο ποσοστό των Ισπανών, που συνήθως απέχουν από τις εκλογές. Και αυτοί, όμως, ήταν ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ και στην κατοχή. Υπό τη συναισθηματική φόρτιση και την πίεση που δημιουργήθηκε από την επίθεση, πολλοί άνθρωποι, από αυτούς που συνήθως απέχουν, έσπευσαν, επίσης, να ψηφίσουν «χρήσιμα», δηλαδή να ψηφίσουν τους Σοσιαλιστές για να διασφαλίσουν ότι θα απομακρυνθεί η κυβέρνηση Αθνάρ. Εχει μεγάλη σημασία να γίνει κατανοητό αυτό, δηλαδή ότι οι ψήφοι που συγκέντρωσε ο Θαπατέρο, ήταν περισσότερο ψήφοι διαμαρτυρίας κατά του πολέμου στο Ιράκ και του ρόλου της Ισπανίας σ' αυτόν, παρά ψήφοι αποδοχής και έγκρισης των θέσεων και του προγράμματος των Σοσιαλιστών.

«Η κυβέρνηση Αθνάρ τράβηξε επίτηδες στα άκρα το σχοινί με το Ερι Μπατασούνα»

Ισπανοί στρατιώτες αποχωρούν για το Αφγανιστάν

Associated Press

Ισπανοί στρατιώτες αποχωρούν για το Αφγανιστάν
-- Ποια είναι σήμερα η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, μετά και από το χαρακτηρισμό του βασκικού κόμματος «Ερι Μπατασούνα» ως παράνομου;

-- Το κόμμα μας είναι κατηγορηματικά αντίθετο σε κάθε τρομοκρατική πράξη ή τακτική ή σε πράξεις βίας. Αλλά, θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν ότι στη χώρα των Βάσκων, υπάρχει μεγάλη συμπάθεια για τις πράξεις της ΕΤΑ. Δεν πρόκειται για μια περιθωριακή οργάνωση που καταφεύγει σε πράξεις βίας. Μιλάμε για μια οργάνωση με ευρύ λαϊκό έρεισμα, αν όχι σε όλες τις κινήσεις της, τουλάχιστον σε μεγάλο μέρος τους. Το ποσοστό των ψήφων που συγκεντρώνει το πολιτικό σκέλος της ΕΤΑ, δηλαδή το «Ερι Μπατασούνα», είναι μεγαλύτερο του 10%. Δεν είναι διόλου αμελητέο.

Αυτό είναι ένα πρώτο στοιχείο. Η κυβέρνηση Αθνάρ, μια κυβέρνηση όχι απλά συντηρητική, αλλά ακροδεξιά θα έλεγα, είχε ως στόχο να εκμηδενίσει κάθε απόπειρα, κάθε περιθώριο διαλόγου με αυτό το κομμάτι των Βάσκων. Ωθώντας στα άκρα την κατάσταση, θέτοντας εκτός νόμου το «Ερι Μπατασούνα» και κατά συνέπεια ένα μεγάλο μέρος της βασκικής κοινής γνώμης, ρίχνει λάδι στη φωτιά της βίας και των ακραίων πράξεων, και έτσι δικαιολογεί την πολιτική του αυταρχισμού και της καταστολής που ακολούθησε και επιθυμούσε να συνεχίσει να ακολουθεί. Ενίσχυσε ένα φαύλο κύκλο.

Σήμερα, είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση Θαπατέρο δείχνει διάθεση να εγκαταλείψει αυτήν την τακτική και να επανέλθει στο δρόμο του διαλόγου. Εχει εγκαταλείψει τις μεθόδους καταστολής της κυβέρνησης Αθνάρ. Βρίσκεται, όμως, εγκλωβισμένη, σε ένα μεγάλο βαθμό, από τη συμφωνία την οποία είχαν κάνει το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Λαϊκό Κόμμα του Αθνάρ, στο λεγόμενο σχέδιο κατά της τρομοκρατίας, ένα εξαιρετικά αντιδραστικό νομοσχέδιο, το οποίο οδήγησε στο χαρακτηρισμό του «Ερι Μπατασούνα» ως παράνομου. Και βέβαια, μέσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα υπάρχουν ακόμη αρκετοί άνθρωποι, που ταυτίζονται, στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, με το Λαϊκό Κόμμα και την πολιτική που ακολούθησε ο Αθνάρ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, θα έλεγα ότι στην παρούσα φάση το βέβαιο είναι ότι, τόσο η ΕΤΑ, όσο και το «Ερι Μπατασούνα» δείχνουν διάθεση επανέναρξης του πολιτικού διαλόγου. Παραλλήλως, σε ολόκληρη την Ισπανία, βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολύ σοβαρή συζήτηση ως προς την ανάγκη αλλαγής του Συντάγματος, όσον αφορά στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για ένα διάλογο, που θα καταλήξει σε συμφωνίες αυτονομίας, τόσο για τη χώρα των Βάσκων, όσο και για την Καταλονία, θα καταλήξει σε ένα ομοσπονδιακό κράτος.

Εμείς είμαστε υπέρ ενός ομοσπονδιακού κράτους. Είμαστε, όμως, και υπέρ του δικαιώματος αυτοδιάθεσης των λαών. Αν στη χώρα των Βάσκων, μέσα από ένα δημοψήφισμα, αποδειχθεί ότι η πλειοψηφία του βασκικού λαού επιθυμεί την ανεξαρτησία, θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να το πράξει, ασχέτως αν εμείς συμφωνούμε με μια τέτοια κίνηση ή όχι.

Προτεραιότητα η νέα διακυβέρνηση

-- Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, τα σημαντικότερα προβλήματα της Καταλονίας σήμερα;

-- Το καινούριο στοιχείο είναι ότι για πρώτη φορά στην Καταλονία υπάρχει κυβέρνηση προοδευτική. Από τις βουλευτικές εκλογές, που έγιναν στην Καταλονία πριν από τις βουλευτικές της Ισπανίας, σχηματίστηκε μια κυβέρνηση συνασπισμού από τους Σοσιαλιστές, την Ενωμένη Αριστερά, το δικό μας κόμμα, το Αριστερό Κόμμα της Ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Το πρώτο μεγάλο ζήτημα είναι η αλλαγή του Συντάγματος της Καταλονίας, του τρόπου λειτουργίας των θεσμών και της διακυβέρνησης, καθώς όλα αυτά τα χρόνια ήταν προσαρμοσμένα στην πολιτική των δεξιών κυβερνήσεων.

Πρέπει, λοιπόν, να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από ζητήματα, εκ των οποίων το πιο σημαντικό ίσως είναι το ζήτημα των θέσεων εργασίας και της ανεργίας. Τους πρώτους μήνες μετά την ανάδειξη αυτής της κυβέρνησης, μια σειρά από εταιρίες, ισπανικές και πολυεθνικές, απέσυραν τις δραστηριότητές τους από την Καταλονία, σε μια προσπάθεια, προφανώς, να φανεί ότι μια αριστερή κυβέρνηση είναι καταστροφή. Μετά και από τις βουλευτικές στην Ισπανία, που ανέδειξαν την κυβέρνηση του Θαπατέρο, η κατάσταση σταθεροποιήθηκε κάπως.

Επιπλέον, βρισκόμαστε στη διαδικασία αλλαγής της δομής και των συνταγματικών υποδομών της κυβέρνησης της Καταλονίας, κάτι που θα πρέπει να γίνει μέσα από την αλλαγή του Συντάγματος ολόκληρης της Ισπανίας.

Εμείς ως κόμμα, που συμμετείχαμε στις εκλογές ως «Ενωμένη Αριστερά και Εναλλακτική» (που δεν ταυτίζεται με την Ενωμένη Αριστερά της Ισπανίας) καλούμαστε, πλέον, να προσαρμοστούμε και στο δύσκολο ρόλο να συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση και, ταυτόχρονα, να βρισκόμαστε στο πλευρό των διεκδικήσεων των εργαζομένων και του καταλανικού λαού. Είναι μια καινούρια κατάσταση και μια ευαίσθητη ισορροπία.


Ε. Μ.


ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Βαρόμετρο εξελίξεων οι επεισοδιακές εκλογές...

Στιγμιότυπο από τις εκλογές

Associated Press

Στιγμιότυπο από τις εκλογές
Στα εκλογικά τμήματα των Σκοπίων, του Τέτοβο, του Κουμάνοβο και άλλων επτά δήμων μεταφέρεται για τις 10 Απρίλη ο τελευταίος, και ίσως πιο ενδιαφέρων, γύρος των δημοτικών εκλογών της ΠΓΔΜ, υπό το νέο νόμο «αποκέντρωσης» της τοπικής αυτοδιοίκησης...

Οι Σοσιαλδημοκράτες του πρωθυπουργού Βλάντο Μπότσκοφσκι, μολονότι εξέλεξαν δημάρχους σε 33 δήμους, την περασμένη Κυριακή φάνηκαν βαριά ηττημένοι στη βασική μάχη εντυπώσεων: Στο δήμο των Σκοπίων.Ο υποψήφιός τους, Ρίστο Πένοφ (δήμαρχος απ' το 1996 και αρχηγός του συγκυβερνώντος μικρού «Φιλελεύθερου Δημοκρατικού κόμματος») έχασε με μεγάλη διαφορά (πήρε περίπου 28%) και στον πρώτο γύρο της 13ης Μάρτη και στον επαναληπτικό, πρώτο της περασμένης Κυριακής. Ως εκ τούτου, αναγκάστηκε μεσοβδόμαδα να ανακοινώσει... την αποχώρησή του απ' το β' εκλογικό γύρο της 10ης Απρίλη!

Ωστόσο, ο Πένοφ δε θα μπορέσει να αποφύγει τη συντριπτική ήττα απ' τον ανεξάρτητο εκατομμυριούχο επιχειρηματία (που υποστηρίζεται απ' τη σλαβομακεδονική αντιπολίτευση) Τρίφουν Κόστοφσκι. Ο Κόστοφσκι (που οι υποστηριχτές του κατήγγειλαν την κυβέρνηση για νοθεία υποστηρίζοντας πως είχε αναδειχτεί δήμαρχος απ'τις κάλπες της 13ηςΜάρτη παίρνοντας άνω του 50% των ψήφων) διατήρησε το μεγάλο προβάδισμά του έναντι του Πένοφ, παίρνοντας ποσοστό λίγο κάτω απ' το 49%! Η απήχηση που έχει στην πλειοψηφία των ψηφοφόρων δεν οφείλεται μόνον στις υποσχέσεις του για «βελτίωση» της ζωής στην πρωτεύουσα που χαρακτηρίζεται από μία χούφτα πολυτελή πολυώροφα κτίρια πλάι στους μαχαλάδες των φτωχών... αλλά και επειδή, μεταξύ άλλων, διαφώνησε με το νόμο περί τοπικής αποκέντρωσης... Πράγμα που κάνει αρκετούς να παρομοιάζουν την εκλογική μάχη της 10ης Απρίλη για τη δημαρχία των Σκοπίων... με συμβολική συνέχεια του δημοψηφίσματος που έγινε τον περασμένο Νοέμβρη καθ' απαίτηση της σλαβομακεδονικής αντιπολίτευσης που αντιδρούσε σε βασικά στοιχεία του νόμου τοπικής αποκέντρωσης που προώθησε η συμφωνία Οχρίδας και η οποία επισφράγισε (μάλλον πρόχειρα και προσωρινώς...) την προ τεσσάρων ετών λήξη των πολεμικών συγκρούσεων στρατού - αυτονομιστών.

Κάλπες που έκαναν «φτερά»...

Ομως, η μάχη για τη δημαρχία των Σκοπίων ή εκείνης στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της αλβανικής μειονότητας (Τέτοβο, Κουμάνοβο) δεν είναι το σημαντικότερο που ανέδειξαν (και ) οι κάλπες της 27ης Μάρτη στην ΠΓΔΜ, αλλά τα σοβαρά προβλήματα νοθείας, καλποκλοπής, εκφοβισμού και εκλογικής βίας που καταγγέλθηκαν έως και απ' τους εκλογικούς παρατηρητές του ΟΑΣΕ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις ΗΠΑ (μολονότι κανείς εξ αυτών δε χρησιμοποίησε το αντικειμενικό ζήτημα σαν παντιέρα για την άσκηση απειλών για κυρώσεις σε ένδειξη της διαμαρτυρίας τους για την καταστρατήγηση δημοκρατικών ελευθεριών).

Εντούτοις, τα «εκτεταμένα προβλήματα νοθείας και ανωμαλίας» στο τουλάχιστον 14% των εκλογικών τμημάτων (όπως τα χαρακτήρισε εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ στα Σκόπια...) χρησιμοποιήθηκαν (από ΗΠΑ, ΟΑΣΕ) ως έναυσμα για να απευθύνουν την ακόλουθη «προειδοποίηση» και στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπότσκοφσκι και στους συγκυβερνώντες (πρώην αυτονομιστές) Αλβανούς του «Κόμματος Δημοκρατικής Ολοκλήρωσης»: «Τα βλέπουν και τα ξέρουν όλα» και ας υποβαθμίζουν προς το παρόν τη σημασία των εκλογικών ανωμαλιών! Ομως, τα Σκόπια οφείλουν να γνωρίζουν πως (εάν συνεχιστούν...) «τέτοιες ανωμαλίες θα "διακυβεύσουν" την προοπτική ένταξής τους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ»...


Δ.ΟΡΦ.


«Ευρωσύνταγμα»...

Τα ευτράπελα είναι γνώρισμα της ελληνικής πολιτικής ζωής. Σε αυτά ήρθε να προστεθεί ακόμη ένα, με αφορμή το αίτημα δημοψηφίσματος για το λεγόμενο ευρωσύνταγμα. Ενώ μέχρι πρότινος η προσβολή του δημοψηφίσματος γινόταν με την άρνησή του από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον Συνασπισμό για την ένταξη της Ελλάδας στην υπαρκτή Ευρωπαϊκή Ενωση με αφορμή την επικύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, ξαφνικά ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμός ζητούν επιμόνως τη διενέργειά του για την έγκριση της Νέας Ευρωπαϊκής Συνθήκης (ΝΕΣ). Ο κάθε αφελής κι ανυποψίαστος ίσως πιστέψει στην εγκυρότητα της ξαφνικής δημοκρατικής ευαισθησίας των δύο αυτών κομμάτων. Καταρχήν, σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ ζητά δημοψήφισμα μετά την έγκριση της ΝΕΣ από τη Βουλή, που σημαίνει αίτημα χωρίς αντίκρισμα. Ο Συνασπισμός ζητά την αντικατάσταση αυτής της υπό έγκριση ΝΕΣ με μια άλλη. Δηλαδή, κοινός παρονομαστής των δύο κομμάτων είναι η εμμονή τους στην υπαρκτή Ευρωπαϊκή Ενωση του κεφαλαίου και του μιλιταρισμού. Το αίτημά τους περί δημοψηφίσματος υπακούει σε δύο κυρίως λόγους: Ο ένας είναι μια προσπάθεια μετατόπισης του λαϊκού ενδιαφέροντος που είναι η διάλυση αυτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης κι η αντικατάστασή της από μια πραγματικά λαϊκή Ευρώπη. Ο άλλος είναι η δημιουργία μιας εντύπωσης αντίστασης σε μια Ευρωπαϊκή Ενωση που διολισθαίνει εντονότερα σε μια ανοιχτή αντιλαϊκή δύναμη ανάλογη ανταγωνιστική των ΗΠΑ.

Μέχρι πρότινος η δικαιολογία άρνησης δημοψηφίσματος για την Ευρωπαϊκή Ενωση από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ με τη σιωπηρή συναίνεση του Συνασπισμού, ήταν ότι το ποσοστό πλειοψηφίας που έπαιρναν στις εθνικές εκλογές αποτελούσε απόδειξη της λαϊκής συναίνεσης στον ευρωλάγνο προσανατολισμό τους. Ηταν μια εξόφθαλμη πολιτική λαθροχειρία να ενσωματώνουν και να ανακατεύουν τις υπαρκτές λαϊκές αυταπάτες με κάτι που μόνο θεωρητικά και στο βαθμό που καταλάβαινε απασχολούσε το λαό. Γι' αυτό κι αρνούνταν πεισματικά τη μακρά και σε βάθος ενημέρωση του λαού από τα ΜΜΕ. Τώρα όμως που ο λαός έχει μια χρόνια εμπειρία της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ευρώ και των συνεπειών τους, τώρα που το λεγόμενο Ευρωσύνταγμα έρχεται να θεσμοθετήσει περισσότερο και να νομιμοποιήσει την πλέον αντιδραστική πορεία, τώρα που βλέπει κι αισθάνεται ότι το αλυσόδεμα της Ελλάδας στα ευρωενωσίτικα κελεύσματα των Βρυξελλών είναι το δικό του αλυσόδεμα, τώρα ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμός ζητούν δημοψήφισμα. Ενα τέτοιο δημοψήφισμα που δε θα ενσωματώνει και την αποδοχή ή όχι της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι ένα νόθο δημοψήφισμα. Στα κεφάλια των δύο αυτών κομμάτων κρύβεται η προσπάθεια ενός νόθου συμπεράσματος ότι ο λαός δεν έχει πρόβλημα με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, αλλά σε επιμέρους ζητήματα που δύναται να διορθωθούν.

Είναι η κλασική σοσιαλδημοκρατική και νεο-αριστερή προσπάθεια να κρύβονται πίσω από το διάφανο πέπλο της καπιταλιστικής εξέλιξης. Τουλάχιστον η ΝΔ είναι ανοιχτά ειλικρινής στον ευρωκαπιταλιστικό της μονόδρομο και συνεπής στην αντιλαϊκή άρνηση δημοψηφισμάτων που συναίνεσαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο κι ο Συνασπισμός. Το λεγόμενο ευρωσύνταγμα είναι ένα στάδιο της ευρωκαπιταλιστικής ευρωενωσίτικης πορείας. Είναι ένα πρόβλημα αρκετά σοβαρό για να αφεθεί στις διαθέσεις και σκοπιμότητες πολιτικών τσαρλατάνων που φέρουν το μανδύα του ευρωλάγνου. Η πορεία της Ευρώπης πρέπει να είναι ενωτική. Το ζήτημα - ερώτηση είναι για ποια Ενωμένη Ευρώπη μιλάμε, την Ευρώπη του κεφαλαίου και του μιλιταρισμού, δηλαδή την υπαρκτή Ευρωπαϊκή Ενωση, ή την Ευρώπη της ισότιμης συνεργασίας εθνών και λαών σε μια πορεία ειρήνης και σοσιαλισμού; Αυτό είναι το υπαρκτό ιστορικό δίλημμα της εποχής μας. Με βάση αυτό ταξινομούνται οι πραγματικές πεποιθήσεις πολιτικών κομμάτων, η ιστορική αποστολή κοινωνικών τάξεων και στρωμάτων και η ποιότητα πολιτικών προσώπων και διανοουμένων.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ