...ενώ συνεχίζουν να «σέρνονται» οι εκστρατείες εμβολιασμού
Associated Press |
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από επτά βδομάδες. «Θα ήταν πολύ πρόωρο και μη ρεαλιστικό να σκεφτόμαστε ότι θα τελειώσουμε με αυτόν τον ιό μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο Μάικλ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών του Οργανισμού, προσθέτοντας, ωστόσο, πως είναι εφικτό να μειωθούν οι αριθμοί νοσηλευομένων και θανάτων.
Στην ανάγκη να εμβολιαστούν όλοι οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή καταπολέμησης της πανδημίας αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σημειώνοντας πως «ορισμένες χώρες εξακολουθούν να δίνουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό νεότερων ενηλίκων στους δικούς τους πληθυσμούς, αντί των υγειονομικών και των ηλικιωμένων αλλού». Περίπου 237 εκατ. δόσεις του εμβολίου της «AstraZeneca» αναμένεται να παραδοθούν σε 142 χώρες έως τέλη Μάη μέσω του μηχανισμού COVAX.
Σύμφωνα με το «Bloomberg», έχουν χορηγηθεί περίπου 246 εκατ. δόσεις εμβολίων παγκοσμίως, με τους εμβολιασμούς να συνεχίζονται με αργούς ρυθμούς και στα πιο ισχυρά καπιταλιστικά κράτη. Μέσα στα κράτη αυτά, αργούς ρυθμούς καταγράφουν και η Ρωσία και η Κίνα, ωστόσο για γεωπολιτικούς λόγους δίνουν ταυτόχρονα προτεραιότητα στην εξαγωγή εμβολίων, ιδιαίτερα σε περιοχές του πλανήτη όπου οι δυτικές φαρμακοβιομηχανίες και κυβερνήσεις αφήνουν κενό.
Στη Ρωσία μέχρι τα τέλη Φλεβάρη είχαν εμβολιαστεί μόλις 2 εκατ. άνθρωποι, ενώ πρόσφατη έρευνα αναφέρει ότι το 62% των Ρώσων (18 - 24 ετών) δεν θέλουν να εμβολιαστούν, αν και ακόμη δεν έχει έρθει η σειρά τους. Την ίδια στιγμή, πάνω από 35 χώρες έχουν παραγγείλει το εμβόλιο «Sputnik V», ενώ το ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (RDIF) προωθεί συμφωνίες για την παραγωγή του σε μια σειρά άλλες χώρες. Ηδη το «Sputnik V» παράγεται σε μονάδες σε Βραζιλία, Ινδία, Καζακστάν και Νότια Κορέα, ενώ αναμένεται να παράγεται μελλοντικά σε Αργεντινή, Βενεζουέλα, Τουρκία, Σερβία και αλλού.
Χτες η Σλοβακία, η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στον κόσμο, παρέλαβε την πρώτη παρτίδα 200.000 δόσεων του «Sputnik V» και έγινε η δεύτερη χώρα της ΕΕ, με την Ουγγαρία, που λαμβάνει το ρωσικό εμβόλιο. Οι εμβολιασμοί υπολογίζεται να αρχίσουν σε δύο βδομάδες.
Η Κίνα - που έχει εγκρίνει τέσσερα εγχώρια εμβόλια - στοχεύει να εμβολιάσει το 40% του πληθυσμού της έως τα τέλη Ιούλη, δήλωσε χτες ανώτερος αξιωματούχος στο «Reuters», κάτι που απαιτεί ραγδαία αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών, ενώ παράλληλα η Κίνα αυξάνει τις εξαγωγές εμβολίων. Μέχρι το τέλος Φλεβάρη είχαν χορηγηθεί 50,52 εκατ. δόσεις, δηλαδή είχε λάβει έστω μια δόση μόλις το 3,56% του πληθυσμού.
Αντίστοιχα, στην ΕΕ, με τις διεργασίες γύρω από το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» να εντείνονται, σε συνθήκες όμως πολύ χαμηλών ρυθμών στους εμβολιασμούς, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντ. Ρέιντερς, ανέφερε ότι με το πιστοποιητικό «δεν θα υπάρχουν διακρίσεις», καθώς αυτό «δεν θα έχει μόνο πληροφορίες για τον εμβολιασμό, αλλά επίσης θα καλύπτει και όποιον έχει αντισώματα έχοντας αναρρώσει από την ασθένεια ή όποιον έχει υποβληθεί σε τεστ».
Η δε Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε χτες ότι εξετάζει τις εγκρίσεις έκτακτης ανάγκης για εμβόλια ως ταχύτερη εναλλακτική λύση έναντι των σημερινών αυστηρών όρων για άδειες κυκλοφορίας. «Είμαστε έτοιμοι να σκεφτούμε με τα κράτη - μέλη όλες τις πιθανές οδούς για να επιταχύνουμε την έγκριση των εμβολίων», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, με επιλογές όπως η «έκτακτη έγκριση εμβολίων σε επίπεδο ΕΕ με κοινή ευθύνη μεταξύ των κρατών - μελών».
Στο Ισραήλ, μετά από προσφυγές ενάντια στο πρόγραμμα μαζικής παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων από τις υπηρεσίες «εσωτερικής ασφάλειας» «Shin Bet» στο όνομα της πανδημίας, το Ανώτατο Δικαστήριο θέτει περιορισμούς, προσδιορίζοντας ότι από τις 14/3 αυτό το μέτρο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε όσους δεν συνεργάζονται με τις επιδημιολογικές αρχές. Από την Κυριακή ξεκινά η εφαρμογή μέτρου που θα διαχωρίζει τους πολίτες σε εμβολιασμένους και μη, με τους πρώτους να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους εστίασης, θεάματος, ξενοδοχεία κ.λπ.
Στο μεταξύ, Αυστρία και Δανία, ως μέλη του First Mover Group που συστάθηκε με πρωτοβουλία του Αυστριακού καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς, θα συνεργαστούν με το Ισραήλ στην παραγωγή δεύτερης γενιάς εμβολίων κατά των μεταλλάξεων και στην έρευνα για θεραπείες. Ενόψει της επίσκεψης του Kουρτς και της Δανέζας πρωθυπουργού, Μέτε Φρεντέρικσεν, στο Ισραήλ την Πέμπτη, ο καγκελάριος δήλωσε πως πρέπει «να προετοιμαστούμε για τις μεταλλάξεις και δεν πρέπει πλέον να είμαστε εξαρτημένοι από την ΕΕ για την παραγωγή εμβολίων». Την περασμένη βδομάδα ο Κουρτς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, για ενδεχόμενη παραγωγή του ρωσικού εμβολίου στην Αυστρία.
Ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η διεκπεραίωση αμερικανοΝΑΤΟικού προσωπικού και πολεμικού υλικού, μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και του οδικού δικτύου του Εβρου, βορειότερα στη Βαλκανική, προς Ρουμανία και άλλα σημεία της συνοριογραμμής με τη Ρωσία. Είναι η πρώτη από συνολικά 7 «δόσεις» ΝΑΤΟικών που θα περάσουν το επόμενο διάστημα από την Αλεξανδρούπολη και τα δίκτυα του Εβρου προς βορρά, για να συμμετάσχουν σε στρατιωτικές αναπτύξεις, με τις κάννες στραμμένες στη Ρωσία, αλλά και στην Κίνα, που η επιρροή της μεγαλώνει στην περιοχή. Οσοι έφτασαν τώρα είναι ενταγμένοι στην αποστολή αεροπορικών δυνάμεων προς υποστήριξη της επιχείρησης «Atlantic Resolve 2021», η οποία πραγματοποιείται για 7η συνεχή χρονιά (από τα γεγονότα στην Κριμαία το 2014). Στο πλαίσιό της οι Αμερικανοί θα αναπτύξουν συνολικά 6.000 στελέχη τους (μηχανοκίνητο πεζικό, τεθωρακισμένα, «ελικοπτεράδες» κ.λπ.) επιπρόσθετα σε όσους σταθμεύουν ήδη στην Ευρώπη, για μια περίοδο 9 μηνών. Επιπλέον, οι αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις, που θα συνεχίσουν να περνούν από την Αλεξανδρούπολη, θα συμμετάσχουν και στην «αλυσίδα» των ασκήσεων που συναποτελούν την «Defender Europe 2021». Μια γιγαντιαία πρόβα πολέμου, η οποία προγραμματίζεται για το διάστημα Μάη - Ιούνη, με επίκεντρο την Ανατ. Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Η Ελλάδα παίζει και εδώ κομβικό ρόλο στην υλοποίησή της, χώρια ότι κομμάτια της εξετάζεται να γίνουν και στη χώρα (π.χ. αεραποβατική ενέργεια στην Αλεξανδρούπολη, άσκηση στο Πετροχώρι Ξάνθης κ.λπ.).
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης», τα σενάρια της «Defender Europe 21» μυρίζουν μπαρούτι και κλιμακώνονται από τα «χωρικά επεισόδια» μέχρι τη γενικευμένη σύγκρουση. Περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση μιας σειράς «ενεργειών του εχθρού», όπως: «Κυβερνοεπιθέσεις κατά του ΝΑΤΟ, εθνικών υποδομών και οικονομικών - χρηματιστηριακών κέντρων». «Μέτωπο πολιτικών κομμάτων ηγείται και υποστηρίζει διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες, ταραχές» (άρα στο σενάριο μπαίνει ανοιχτά και η αντιμετώπιση λαϊκών κινητοποιήσεων από τις Ενοπλες Δυνάμεις, το ΝΑΤΟ το ίδιο!). «Μαχητικό του αντιπάλου συντρίβεται στην Εσθονία, με τον αντίπαλο να κατηγορεί την κυβέρνηση της χώρας. Σημειώνεται έκρηξη σε φρεγάτα του αντιπάλου στα ανοιχτά της Βουλγαρίας, με τον αντίπαλο να κατηγορεί τις κυβερνήσεις Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Ακολουθούν απειλές κατά Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Εσθονίας». Τέλος, «Εταιρείες Ιδιωτικών Στρατών» («Private Military Companies») «καταλαμβάνουν αεροδρόμια σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Εσθονία» (για ανάπτυξη και χρήση «ιδιωτικών στρατών» - μισθοφόρων, ΗΠΑ και ΕΕ καταγγέλλουν τη Ρωσία, όπως στη Λιβύη, ενώ και οι ίδιες διατηρούν τέτοιες δυνάμεις σε διάφορες περιοχές του πλανήτη). Τα παραπάνω σενάρια ταξινομούνται από το ίδιο το ΝΑΤΟ στην κατηγορία των «OCCASUS», δηλαδή «μια συνθετική γεωστρατηγική κατάσταση στην οποία ένας φανταστικός αντίπαλος, ισότιμος του ΝΑΤΟ, τον προκαλεί σε ένα ευρύ μέτωπο πολιτικών, στρατιωτικών, ενημερωτικών και οικονομικών σεναρίων». Η συγκεκριμένη κατηγορία ασκήσεων καλύπτει «πολλαπλά σενάρια σε ένα τόξο από τον Βόρειο Ατλαντικό έως τη Μαύρη Θάλασσα, επιτρέποντας την εφαρμογή μεμονωμένων, περιοριζόμενων σε περιφερειακό επίπεδο σεναρίων, ή ενός συνδυασμού σεναρίων, αναβαθμίζοντάς τα σε μια σύγκρουση σε ολόκληρη την Ευρώπη»...
Γίνεται, επομένως, αντιληπτό ότι ο όγκος ελικοπτέρων, στρατιωτικών οχημάτων, πολεμικού υλικού και ΑμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτών που διεκπεραιώνονται μέσω Αλεξανδρούπολης, μετατρέπει την πόλη, τον Εβρο και τη χώρα ολόκληρη σε ορμητήριο πολέμου, αλλά και σε στόχο, που μόνο «εικονικός» δεν είναι. Δεν πάνε, άλλωστε, παρά λίγες βδομάδες απ' όταν ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντρ Γκρουσκό, επισκεπτόμενος την Ελλάδα, ζητούσε με νόημα «να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το έδαφος της φίλης για εμάς χώρας να παρασέρνεται στο γεωπολιτικό παιχνίδι της ανάσχεσης και του περιορισμού της Ρωσίας», παρακολουθώντας την κυβέρνηση να διαπραγματεύεται νέα συμφωνία με τους Αμερικανούς για τις βάσεις, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχουν μπει στο τραπέζι συνολικά 23 τοποθεσίες όπου οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί θα μπορούν να αναπτύξουν δυνάμεις τους.
Ο λαός ωστόσο έχει πλούσια πείρα, όλα αυτά τα χρόνια, για το τι σημαίνει να βρίσκονται ο ίδιος και η χώρα στο επίκεντρο αντιμαχόμενων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών: Δεν μπορεί να νιώθει απολύτως καμία ασφάλεια όταν στην περιοχή κονταροχτυπιούνται, με όλα τα μέσα, τεράστια γεωπολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, σε Ενέργεια, εμπόριο, διαύλους μεταφοράς. Τα περί «ανάσχεσης της τουρκικής επιθετικότητας» μέσα από την εμπλοκή σε τέτοια σχέδια και ανταγωνισμούς, είναι παραμύθια για μικρά παιδιά. Τα ίδια τα ΝΑΤΟικά σχέδια και ο στόχος της «διατλαντικής συνοχής» είναι που δίνουν «αέρα» στις απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης. Το «στιγμιότυπο» με το αμερικανικό μεταγωγικό «Endurance», που κουβαλούσε τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς, να διασχίζει το κεντρικό Αιγαίο, όπου «σουλατσάριζε» το τουρκικό «Τσεσμέ», αμφισβητώντας «στο πεδίο» τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, μιλά από μόνο του. Γι' αυτό μπαίνει, πλέον, επιτακτικά η ανάγκη όλοι όσοι προβληματίζονται να μη μείνουν θεατές: Να ενημερωθούν, να πάρουν θέση, απαιτώντας την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα επικίνδυνα σχέδια. Να δράσουν μέσα από σωματεία και μαζικούς φορείς ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, στην παροχή «διευκολύνσεων», στην εμπλοκή.