ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
Συμφωνούν στο πώς, διαφωνούν στο ποιος

Πάνω στο έδαφος της στρατηγικής συμφωνίας τους για τις ανάγκες του κεφαλαίου ξεδιπλώνεται ο καβγάς ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, αλλά και οι διεργασίες στα αστικά κόμματα, με αντικείμενο ποιος και ποιο σχήμα είναι το «καταλληλότερο» να εφαρμόσει τα τωρινά και επόμενα αντιλαϊκά μέτρα, προσφέροντας στο κεφάλαιο και την απαραίτητη σταθερότητα που έχει ανάγκη. Ως μοχλός για τη σχετική συζήτηση αξιοποιείται τις τελευταίες μέρες και το ζήτημα της υπερψήφισης των αντιλαϊκών μέτρων που θα συμφωνηθούν για την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, έστειλε χτες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το σαφές μήνυμα στην εγχώρια αστική τάξη ότι η κυβέρνηση εργάζεται άοκνα «για την προστασία και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία» και ότι εντείνει τις προσπάθειες «για την παραγωγική ανασυγκρότηση με ορίζοντα τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της», αλλά και ότι εργάζεται για τη «σταθερότητα» της καπιταλιστικής οικονομίας. Πρόσθεσε μάλιστα πως «αυτή είναι και η κύρια προτεραιότητα της παρούσας κυβέρνησης και στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα 6 Μαρτίου θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα της ημερήσιας διάταξης το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, που συντάχθηκε με την ευθύνη του υπουργείου Οικονομίας».

Ως βήμα σ' αυτήν την κατεύθυνση παρουσίασε την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» ώστε να ανοίξει η πόρτα για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Οπως είπε, «οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με τους θεσμούς σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, με βάση το γενικό πλαίσιο που συμφωνήθηκε στις προκαταρκτικές συναντήσεις και στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη», ότι στο επίκεντρο βρίσκεται το μείγμα πολιτικής που θα εφαρμοστεί απ' το 2019 με δεδομένες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις ύψους 2% του ΑΕΠ. Ακόμα, ότι στόχος είναι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας πριν από το Γιούρογκρουπ στις 20 Μάρτη ώστε να ακολουθήσει η παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία έγκρισης των μέτρων, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο κάποια να ψηφιστούν πριν από την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη δεύτερη «αξιολόγηση».

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού για το ποιος είναι πιο συνεπής και πιο «επικίνδυνος» για τους «εθνικούς» στόχους του κεφαλαίου, επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας ότι έχει «τεράστια ευθύνη» γιατί «επί μήνες τροφοδότησε και συντήρησε κινδυνολογικά σενάρια που έβλαψαν την ελληνική οικονομία για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας».

Τέλος, στο κλίμα της σκανδαλολογίας των τελευταίων ημερών, αλλά και παρεμβαίνοντας εμμέσως στις κόντρες επιχειρηματικών συμφερόντων που «τρέχουν», εξέφρασε την «ικανοποίηση» της κυβέρνησης για την έρευνα στην Τράπεζα Αττικής, προσθέτοντας: «Θέλω, επίσης, να πιστεύω ότι από τη στιγμή που το θέμα του pricing policy έχει ανοίξει με πρωτοβουλία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ειδικά για την Τράπεζα Αττικής, θα ανοίξει και για όλες τις υπόλοιπες τράπεζες»...

Την «αποφασιστικότητά» της διαφημίζει η ΝΔ...

Οσον αφορά τη ΝΔ, διαφημίζουν προς το κεφάλαιο την «αποφασιστικότητά» τους να υλοποιήσουν τα μέτρα που αυτό έχει ανάγκη, την ίδια ώρα που προσπαθούν να διαφοροποιηθούν από την κυβέρνηση στο ζήτημα της ψήφισης των μέτρων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους σημείωνε πως «η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει το δημοσιονομικό πακέτο νέων σκληρών μέτρων που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση. Την αποκλειστική ευθύνη έχουν ο κ. Τσίπρας, ο κ. Καμμένος και οι βουλευτές τους, που στηρίζουν την κυβέρνηση». Ταυτόχρονα επαναλάμβανε το αίτημα των εκλογών, διευκρινίζοντας προς το κεφάλαιο ότι «το αίτημά μας για εκλογές, ένα χρόνο πριν, δεν σχετίζεται με το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά εκφράζει την ανάγκη του πλειοψηφικού ρεύματος της ελληνικής κοινωνίας για πολιτική αλλαγή. Η ανασυγκρότηση της χώρας περνάει μέσα από μια ισχυρή και αποφασισμένη κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Κυρ. Μητσοτάκη».

Απορρίπτοντας, δε, κάθε περίπτωση συναίνεσης πρόσθεσε πως «σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια δεν χωρούν διαφορετικές ατζέντες. Σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια δεν χωράει αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί δεν μπορεί, δεν ξέρει και δεν θέλει να υλοποιήσει ένα τέτοιο σχέδιο».

...τη στρατηγική σύμπλευση υπενθυμίζει ο Καμμένος...

Την κοινή στρατηγική κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ΝΔ στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου ανέδειξε και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Καμμένος, ο οποίος μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες χαρακτήρισε «παράλογη πολιτικά» και «λάθος» τη στάση της ΝΔ και προσωπικά του προέδρου της, Κυρ. Μητσοτάκη, να αρνείται να ψηφίσει τα μέτρα για τη δεύτερη «αξιολόγηση».

Οπως είπε, «δεν γίνεται από τη μία η ΝΔ να ζητά να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η αξιολόγηση και μετά να λέει δεν ψηφίζω». Κανονικά, κατά τον Π. Καμμένο, ο Κυρ. Μητσοτάκης «έπρεπε να πει την ψηφίζω και πιέζω την κυβέρνηση να την εφαρμόσει». Μάλιστα, ο ίδιος κάνοντας λόγο για πηγές του στο εσωτερικό της ΝΔ υποστήριξε ότι εκφράζονται «διαφωνίες» για την τακτική της σημερινής ηγεσίας και πρόσθεσε ότι «ήταν καλύτερη η πολιτική Μεϊμαράκη όταν ήταν αρχηγός στη ΝΔ».

Απαντώντας στα περί των σχέσεων ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σημείωσε ότι δεν υπάρχουν «σημαντικές διαφοροποιήσεις» ανάμεσα στα δύο κυβερνώντα κόμματα και ότι υπάρχει «ελαστικότητα». Ως παράδειγμα ανέφερε ότι «εγώ είμαι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων και των φορολογικών κινήτρων υπέρ των επιχειρήσεων», αλλά δήλωσε «ελαστικός» σε ζητήματα όπως η μείωση του αφορολόγητου, την ίδια ώρα που έκανε κατηγορηματικά σαφές ότι αυτό που «δεν περνάει» είναι «η αύξηση της φορολόγησης των επιχειρήσεων».

Παρεμβαίνοντας με τη σειρά του στις διεργασίες στα υπόλοιπα αστικά κόμματα, χαρακτήρισε «παρά φύσιν» τη συνεργασία της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι δεν είναι και η καλύτερη διαφήμιση για τη ΝΔ να επιχειρεί ανανέωση με τον γιο του Γ. Παπαντωνίου, αλλά ούτε και τα «ανοίγματα που κάνει προς τα ακροδεξιά».

...«συνεννόηση αφού οι πολιτικές είναι ίδιες» ζητάει ο Μεϊμαράκης

Στο μεταξύ, υπέρ της συνεννόησης της ΝΔ με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αφού «οι πολιτικές τους είναι ίδιες», όπως είπε, τάχθηκε χτες και ο πρώην πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Β. Μεϊμαράκης, δείχνοντας ότι η βάση των διεργασιών που «τρέχουν» στο αστικό πολιτικό σκηνικό, αλλά και στο εσωτερικό των αστικών κομμάτων είναι πώς θα περάσει πιο εύκολα η πολιτική που θυσιάζει τα εργασιακά δικαιώματα και τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της επίτευξης της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Οπως ...εξήγησε, «εσείς πιστεύετε ότι έχει διαφορά η πολιτική Τσίπρα από την πολιτική Σαμαρά ή την πολιτική Μητσοτάκη αν έρθει; (...) Οι πολιτικές δυνάμεις θα έπρεπε στα συγκεκριμένα ζητήματα, και αφού οι πολιτικές δεν διαφέρουν, ίδιες είναι, να υπήρχε μια συνεννόηση, και αυτό το μήνυμα θα ήταν θετικό και προς τα μέσα και προς τα έξω», για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Οσο για τη σημερινή στάση της ηγεσίας της ΝΔ είπε πως «τώρα εκ του ασφαλούς κάνεις τον μάγκα και λες δεν τα ψηφίζω». «Το 2015 ο Τσίπρας δεν είχε κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσει τη συμφωνία, θα πηγαίναμε στα βράχια, εκτός Ευρωζώνης. Τώρα έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και οι μάγκες που δεν ψηφίζουν είναι τζάμπα».

Ξεκαθάρισε ότι «για εμένα είναι στρατηγικής σημασίας αυτή η πολιτική της συνεννόησης», ενώ απέδωσε ευθύνες και στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή φταίει και ο Τσίπρας που δεν υπάρχει πολιτική συνεννόηση διότι έπρεπε να έχει αναλάβει τις πρωτοβουλίες που είναι αναγκαίες γι' αυτό». Οσον αφορά τις «πρωτοβουλίες», υπενθύμισε την πρόταση που είχε προβάλει να «κάνουμε την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης», η οποία δεν εισακούστηκε...

Η θέση αυτή προκάλεσε, όπως είναι λογικό, «αναταράξεις» στη ΝΔ, κι έτσι αργότερα από το περιβάλλον Μεϊμαράκη διαχεόταν ότι το «τζάμπα μάγκες» πήγαινε εναντίον του Μ. Βορίδη που νωρίτερα το πρωί, μιλώντας στο ρ/σ «Real», έλεγε ότι και τον Αύγουστο του 2015 ο ίδιος ήθελε η ΝΔ να καταψηφίσει το τρίτο μνημόνιο, αλλά η τότε ηγεσία - υπό τον Β. Μεϊμαράκη - αποφάσισε αλλιώς. Από τη μεριά του Κυρ. Μητσοτάκη διαρρεόταν ότι «δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις».

Αναθερμαίνεται ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Σε ανοδική φάση έχει περάσει ο επίσημος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, σε μια εξέλιξη που συνδέεται κατά κύριο λόγο με τις ανατιμήσεις στην Ενέργεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ, για πρώτη φορά από τον Γενάρη του 2013 ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε το Φλεβάρη φέτος στο 2%, ωστόσο ο λεγόμενος «δομικός πληθωρισμός», που εξαιρεί τις τιμές της Ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, παρέμεινε σταθερός στο 0,9% σε ετήσια βάση. Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ ως βασικό κριτήριο για το μείγμα της νομισματικής πολιτικής αξιοποιεί τον δομικό πληθωρισμό, που παραμένει πολύ χαμηλότερα από τον στόχο για ενίσχυση της τάξης του 2%.

Σε κάθε περίπτωση, η άνοδος του πληθωρισμού δεν αποτελεί επαρκή ένδειξη ούτε για την τόνωση των επενδύσεων, ούτε βέβαια για την ανάκαμψη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τσακώνονται για το ποιος είναι καταλληλότερος να υλοποιήσει τα μέτρα

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ σχετικά με τη διαπραγμάτευση:

«Ο βαθύτερος λόγος του τσακωμού ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ δεν αφορά το ποια θα είναι τα μέτρα και ποιος θα τα ψηφίσει, αλλά το ποιος είναι ο καταλληλότερος να τα υλοποιήσει. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ διαφημίζει τα εύσημα που παίρνει από τους "θεσμούς" για τη "βρώμικη δουλειά" που βγάζει, η δε ΝΔ την τεχνογνωσία και την αποφασιστικότητά της στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις.

Γι' αυτό ο λαός χρειάζεται να γυρίσει την πλάτη και σ' αυτούς τους δύο και στους δορυφόρους τους, και να συμπορευτεί με το ΚΚΕ».

Ο ΣΕΒ για τα δάνεια των νοικοκυριών

Στοιχεία σχετικά με τον τραπεζικό δανεισμό των νοικοκυριών της χώρας έδωσε ο ΣΕΒ, επισημαίνοντας ότι η κρίση είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά το ποσοστό των νοικοκυριών με τραπεζικό χρέος σε 27,1%, (42,4% στην Ευρωζώνη), με ανάλογη μείωση και του υπολοίπου του δανείου, καθώς οι νέες εκταμιεύσεις δανείων περιορίστηκαν σημαντικά ή και εκμηδενίστηκαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας :

-- Το 3,2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα, έναντι 5,2% στην Ευρωζώνη, έχουν «καθαρή αρνητική θέση περιουσίας», δηλαδή τα χρέη τους είναι μεγαλύτερα της περιουσίας τους.

Βέβαια το παραπάνω αντανακλά και την απαξίωση περιουσιακών στοιχείων που συντελέστηκε στην τελευταία περίοδο, όπως μέσω της κατρακύλας στις τιμές των ακινήτων.

-- Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, τα ελληνικά νοικοκυριά κατά κανόνα δεν είναι υπερχρεωμένα, αν και συναντούν μεγαλύτερη δυσκολία στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, και η ρευστότητά τους είναι πολύ πιο συμπιεσμένη, σε σχέση με τα νοικοκυριά στην Ευρωζώνη.

-- Το 2014 μόνο το 13,5% των νοικοκυριών στην Ελλάδα, έναντι 45,1% στην Ευρωζώνη, έχει τη δυνατότητα να αποταμιεύει σε τακτική βάση. Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο στην Ευρωζώνη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ