ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Επιβεβαιώνουν ότι ο καβγάς στήνεται πάνω στην Ενέργεια

Οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων για την Ενέργεια τροφοδοτούν την ένταση και γεννάνε μεγάλους κινδύνους για τους λαούς όλης της περιοχής
Οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων για την Ενέργεια τροφοδοτούν την ένταση και γεννάνε μεγάλους κινδύνους για τους λαούς όλης της περιοχής
Για ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου» με την Τουρκία στα χωρικά ύδατα της Κύπρου τον Ιούνη, οπότε και προγραμματίζεται να ξεκινήσει εξόρυξη φυσικού αερίου από τη γαλλική «Total», μίλησαν χτες κορυφαία στελέχη του υπουργείου Αμυνας.

«Η εκτίμηση είναι ότι πιθανολογούμε πως μπορεί να υπάρξει κάποιο επεισόδιο, μια στρατιωτική δραστηριότητα των τουρκικών δυνάμεων όταν θα ξεκινήσει η εξόρυξη», ανέφεραν χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας ότι η σταθερή υπενθύμιση από πλευράς Αγκυρας των επιδιώξεων της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο γίνεται την ώρα που ξεδιπλώνονται ευρύτεροι ανταγωνισμοί για το μοίρασμα της Ενέργειας.

«Το έχουν ξανακάνει και στο παρελθόν στέλνοντας το ερευνητικό πλοίο "Μπαρμπαρός"», υπενθύμισαν οι ίδιες πηγές, κάνοντας ταυτόχρονα και τη χαρακτηριστική πια για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «αγιογραφία» στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι η ΝΑΤΟική δύναμη SNMG2 που πλέει στη Μεσόγειο παρακολουθεί και καταγράφει την τουρκική προκλητικότητα. Κρύβοντας δηλαδή ότι η ΝΑΤΟική θέση περί διμερών διαφορών αλλά και Αιγαίου - ενιαίου επιχειρησιακού χώρου συμβάλλει στην πράξη στο γκριζάρισμά του, ενώ η διαπάλη των μονοπωλίων για το μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου της περιοχής μπλέκει το λαό σε επικίνδυνες περιπέτειες και κάθε άλλο παρά «εγγύηση» αποτελεί το ΝΑΤΟ για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως λένε τα αστικά επιτελεία.

Στο μεταξύ, σε ένα άλλο «μέτωπο» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στα χέρια των ελληνικών αστυνομικών και διπλωματικών αρχών βρίσκονται τα δύο τουρκικά αιτήματα για την απέλαση των δύο Τούρκων «κομάντος», που φέρεται να συμμετείχαν στην απόπειρα δολοφονίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος εναντίον του, τον περασμένο Ιούλη, και έχουν αιτηθεί πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

Το πρώτο αίτημα φέρεται να υποβλήθηκε μέσω του «διαύλου» αστυνομικής συνεργασίας της Ιντερπόλ. Οι διωκτικές αρχές της γειτονικής χώρας καταχώρισαν (μετά τη σύλληψή τους στην Ελλάδα) τα ονόματα των δύο στρατιωτικών στη λίστα καταζητούμενων της Ιντερπόλ Τουρκίας και στη συνέχεια απηύθυναν επίσημο αίτημα προς το αντίστοιχο ελληνικό γραφείο ζητώντας να επιβεβαιώσει την κράτησή τους και να επικυρώσει τα πλήρη στοιχεία ταυτότητάς τους.

Το δεύτερο αίτημα κοινοποίησε η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο με τη σειρά του το διαβίβασε στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Οι τουρκικές αρχές ζητούν όχι την έκδοση των δύο Τούρκων στρατιωτικών, όπως έκαναν στην υπόθεση των «8», αλλά την απέλασή τους.

Ελληνες αξιωματούχοι, πάντως, εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με τη νομική δυνατότητα ικανοποίησης του σχετικού αιτήματος, ένα κράτος να ζητά από άλλο, κυρίαρχο κράτος να προχωρήσει σε απελάσεις.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Στο τραπέζι όλα τα μέτωπα σχεδιασμών και αντιπαραθέσεων

Στη διευρυμένη του σύνθεση, με τη συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, συνεδριάζει τη Δευτέρα 6/3 στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με το βλέμμα στραμμένο σε μια σειρά από τομείς και ζώνες πέριξ της ΕΕ, όπου μονοπώλιά της αναζητούν να κατοχυρώσουν θέσεις τους - και με στρατιωτικά μέσα - στην κόντρα με άλλα κεφάλαια.

Πρώτο θέμα, άλλωστε, στην ημερήσια διάταξη φιγουράρει η «Ασφάλεια και άμυνα», εξ ου και διευκρινίζεται στο σχετικό ενημερωτικό: «Το Συμβούλιο θα αρχίσει με κοινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας με θέμα την ασφάλεια και την άμυνα (...) Πριν από τη σύνοδο, η ύπατη εκπρόσωπος κα Φεντερίκα Μογκερίνι θα έχει πρόγευμα εργασίας με τους υπουργούς Αμυνας, ώστε να διαμορφωθεί μια στρατηγική προοπτική της εμπλοκής της ΕΕ στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ)», του στρατιωτικού - πολεμικού βραχίονα της ΕΕ.

Παραπέρα, το Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει συζήτηση για τη μετανάστευση. Οι υπουργοί θα προβούν σε απολογισμό της Διάσκεψης Κορυφής της Μάλτας και της συνεδρίασης ανωτάτων αξιωματούχων στη Βαλέτα το Φλεβάρη 2017, ενόψει των επικείμενων εκθέσεων σχετικά με το πλαίσιο εταιρικής σχέσης για τη μετανάστευση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μάρτη. Μεθοδεύσεις, που όλες, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οδηγούν στον εγκλωβισμό εδώ χιλιάδων προσφύγων, κάτω από άθλιες συνθήκες.

Αλλο θέμα που φιγουράρει στην ατζέντα είναι οι σχέσεις ΕΕ - Αιγύπτου. Οι υπουργοί της ΕΕ προγραμματίζεται να συζητήσουν με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Χ. Σούκρι, σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις και τις περιλάλητες «οικονομικές μεταρρυθμίσεις» στην Αίγυπτο που αφορούν το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας για το κεφάλαιο, καθώς και το ρόλο της χώρας στην περιοχή στο φόντο των σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και σχεδίων που ξεδιπλώνονται εκεί.

Επίσης, το Συμβούλιο θα εξετάσει την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, την πορεία ενσωμάτωσής τους στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και την έως τότε διασύνδεση μαζί τους σε ό,τι αφορά δίκτυα, αγωγούς και άλλες μπίζνες. Η συζήτηση θα συμβάλει στις προετοιμασίες για ανάλογη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 9 - 10/3.

Ακολούθως, το Συμβούλιο θα εξετάσει τη λεγόμενη ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή ώστε να ληφθούν υπόψη οι πρόσφατες εξελίξεις και επαφές, μεταξύ άλλων με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, μετά και τη διακήρυξη της πλευράς Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Τέλος, στην ατζέντα περιλαμβάνονται και οι σχέσεις με τη ΛΔ Κογκό, χώρα όπου έχουν τοποθετηθεί ισχυρά κεφάλαια από χώρες - μέλη της ΕΕ, εκμεταλλευόμενα τους φυσικούς του πόρους, χώρια το γεγονός ότι κατέχει σημαντικότατη γεωστρατηγική θέση δεσπόζοντας στο κέντρο της αφρικανικής ηπείρου.

Από ελληνικής πλευράς, στο Συμβούλιο θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, Ν. Κοτζιάς και Π. Καμμένος, αντίστοιχα.

ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΑΡΜΑΔΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Σε άλλη μια συνεκπαίδευση με το Πολεμικό Ναυτικό

Σε άλλη μια συνεκπαίδευση με δυνάμεις του ΝΑΤΟ προχώρησαν οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, αποδεικνύοντας ότι η επιχειρησιακή διασύνδεση με τον ευρωατλαντικό πολεμικό βραχίονα και η βαθύτερη εμπλοκή στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες συνεχίζεται και επιταχύνεται επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΝ, στις 27 - 28/2 διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Σαρωνικού και Μυρτώου Πελάγους συνεκπαίδευση μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού με μονάδες των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, SNMG2 (επιχειρεί μόνιμα στο Αιγαίο εδώ και ένα χρόνο, με πρόσχημα το Προσφυγικό) και SNMCMG2.

Η SNMCMG2 είχε βρεθεί και το Δεκέμβρη εδώ, σε αυτά τα συνεχή επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πήγαινε-έλα ΝΑΤΟικών στη χώρα, όταν συμμετείχε στην ελληνική άσκηση «ΝΑΪΑΣ 16» που διοργάνωσε το ΓΕΝ στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Κρητικού Πελάγους και Θάλασσας Κυθήρων, με τη συμμετοχή - και τότε - και της SNMG2.

Στην τωρινή συνεκπαίδευση, από πλευράς ΠΝ συμμετείχαν το ναρκοθηρευτικό ΚΑΛΛΙΣΤΩ, 2 ελικόπτερα και ένα Στοιχείο Ανορθόδοξου Πολέμου. Από πλευράς των ΝΑΤΟικών δυνάμεων συμμετείχαν η γερμανική φρεγάτα FGS SACHSEN, ναυαρχίδα της SNMG2, το πολωνικό ORP KONTRADMIRAL XAWERY CZERNICKI, ναυαρχίδα της SNMCMG2, το γερμανικό FGS ROTTWEIL και το ισπανικό ESPS DUERO. Η συνεκπαίδευση εστιάστηκε σε τεχνικά αντικείμενα αντιναρκικών επιχειρήσεων, αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής αέρος - επιφανείας, διοικητικής μέριμνας και προχωρητικών ελιγμών.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΑΝΙΩΝ
Καλεί σε συγκέντρωση σήμερα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Με αφορμή την παρουσία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου στα Χανιά

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή την παρουσία του αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ στο νησί διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, σήμερα, Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Απευθύνει στους Χανιώτες κάλεσμα συμμετοχής για το δυνάμωμα της πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την ελληνική εμπλοκή.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων καταγγέλλει την παρουσία ξανά στην πόλη του αεροπλανοφόρου, υπενθυμίζει το σκοπό αλλά και τις συνέπειες ανάλογων τέτοιων «επισκέψεων», ενώ σχετικά με το πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτή γίνεται, θυμίζει την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά, «τον επικίνδυνο χαρακτήρα των συνεχών παραβιάσεων του εναέριου και θαλάσσιου χώρου, την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης για τα ελληνοτουρκικά σύνορα» και σημειώνει πως «οι κυρίαρχες τάξεις των ιμπεριαλιστικών κρατών, των χωρών της περιοχής, ανάμεσά τους κι αυτές της Ελλάδας και της Τουρκίας, είναι μέσα στο "παιχνίδι"».

«Οι εξελίξεις - καταλήγει η ανακοίνωση - κονιορτοποιούν τους μύθους για την "ασφάλεια και τη σταθερότητα" που δήθεν μας παρέχουν το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι παραβιάσεις, οι απειλές κι όλες οι κινήσεις της Τουρκίας, γίνονται "κάτω από τη μύτη" της ΝΑΤΟικής αρμάδας (που ναυλοχεί στη Σούδα). Επιβεβαιώνονται οι θέσεις μας για την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ και τους μεγάλους κινδύνους για τον ελληνικό λαό, από την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, τους πολέμους και τις επεμβάσεις για τα συμφέροντα των οικονομικών ισχυρών, που περιβάλλονται με το μανδύα του "εθνικού συμφέροντος" και των "συμμαχικών υποχρεώσεων"».

Εκδήλωση για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας

Οι Επιτροπές Ειρήνης Γαλατσίου, Κυψέλης, Πατησίων και το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων (Πατησίων 252, Πλ. Κολιάτσου) διοργανώνουν την Κυριακή 5 Μάρτη, στις 7 μ.μ., εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και η εμπλοκή της Ελλάδας».

Θα μιλήσει ο Ν. Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α., μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

Για το «ψητό» της Ενέργειας και στο Ιόνιο

Με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντ. Μπουσάτι, συναντήθηκε χτες στην Αθήνα, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Κατά πληροφορίες, εστίασαν σε διμερή και περιφερειακά ζητήματα, εξετάζοντας την πρόοδο των θεμάτων που συζητάει από τον περασμένο Ιούνη ο «μηχανισμός πολιτικής διαβούλευσης» μεταξύ των δυο ΥΠΕΞ. Θυμίζουμε ότι η δημιουργία τού εν λόγω μηχανισμού που έως τώρα συνεδρίασε ήδη 3 φορές, εξετάζοντας ζητήματα όπως τα ελληνικά στρατιωτικά κοιμητήρια στην Αλβανία, τα σχολικά εγχειρίδια και προξενικά θέματα, αποφασίστηκε κατά την επίσκεψη τότε του Ν. Κοτζιά στα Τίρανα με αντικείμενο διαβούλευσης διμερή ζητήματα «των οποίων την ύπαρξη αποδέχονται και οι δύο πλευρές» (π.χ. η Ελλάδα δεν συζητά την ύπαρξη θέματος «Τσάμηδων»).

Χτες, έγινε ανασκόπηση της μέχρι τώρα τέτοιας προόδου, ενώ η επιτροπή αναμένεται στο επόμενο διάστημα να εστιάσει σε θέματα όπως οι θαλάσσιες ζώνες, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, τον καθορισμό τους μεταξύ των δύο χωρών. Αλλωστε, όπως ειπώθηκε, χθες οι δύο πλευρές σχεδιάζουν να επιμείνουν το επόμενο διάστημα στην ενεργειακή και πολιτιστική συνεργασία, την ανάπτυξη τέτοιων δικτύων, με το «ψητό» της Ενέργειας να ιεραρχείται ψηλά στις προτεραιότητες του κεφαλαίου και στο Ιόνιο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ