ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΠΟ
Ασφαιρες «μπαλωθιές» για το βιβλίο

«Βαρύγδουπες» διαπιστώσεις, αλλά ίδια πολιτική βιβλίου, ήταν η ουσία της ομιλίας του υπουργού Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκη, στην προχτεσινή απονομή των κρατικών βραβείων λογοτεχνίας.

Αυτό που πραγματικά τον ενδιαφέρει είναι το βιβλίο ως στοιχείο της «αγοράς». Η διαπίστωση ότι «η ελληνική γλώσσα και η λογοτεχνία για να επιβιώσει πρέπει να αναπτύξει εξωστρέφεια και πρόσβαση στις μεγάλες διεθνείς αγορές» είναι περισσότερο «κλείσιμο ματιού» στα μεγάλα εγχώρια και ξένα εκδοτικά συμφέροντα, αφού είναι τουλάχιστον «λογικό άλμα» να θεωρήσει κάποιος ότι μια εθνική λογοτεχνία έχει ελπίδες «επιβίωσης»... αν δεν κατακτήσει τον ίδιο το λαό της, καταρχήν.

«Πόσο συμμετέχει η ελληνική κοινωνία στην απόλαυση της ανάγνωσης;» αναρωτήθηκε, ρητορικώς, ο υπουργός, παραθέτοντας τα πρόσφατα στοιχεία έρευνας, σύμφωνα με τα οποία, τουλάχιστον το 65% των Ελλήνων δεν άνοιξε ούτε ένα βιβλίο το 2004. «Οι αριθμοί αυτοί φανερώνουν πόσο λίγο εκτιμάται σήμερα στη χώρα μας η κοινωνική σημασία της ανάγνωσης και υποδεικνύουν ένα μείζον πρόβλημα όχι μόνο εκπαιδευτικό, αλλά κοινωνικό και πολιτικό επίσης. Αν δε θέλουμε η ανάγνωση, ιδίως η ανάγνωση της λογοτεχνίας, να καταστεί αποκλειστικό προνόμιο μιας μορφωμένης και εύπορης μειονότητας, οφείλουμε να αναλάβουμε εκείνες τις πρωτοβουλίες και να ενισχύσουμε εκείνους τους θεσμούς που θα μας επιτρέψουν να διαδώσουμε τη λογοτεχνική ανάγνωση», είπε.

Για όλα αυτά το ΥΠΠΟ... θα αρκεστεί σε επισκέψεις συγγραφέων στην Εκπαίδευση, σε βιβλιοπωλεία (σ.σ. δηλαδή θα προωθεί το ιδιωτικό κέρδος με παρουσιάσεις βιβλίων που έτσι κι αλλιώς γίνονται από αυτά) και πολιτιστικά ιδρύματα, με τη συμμετοχή τους σε εργαστήρια δημιουργικής γραφής και θα επιδοτήσει τη μεταγραφή των βραβευθέντων βιβλίων στη γραφή «Μπράιγ» για τους τυφλούς. Αυτά! Διότι τα υπόλοιπα (διάθεση βιβλίων στις 200 έδρες νεοελληνικών σπουδών των ξένων πανεπιστημίων, στις ελληνικές διπλωματικές αρχές και άλλους ελληνικούς και ξένους φορείς, καθώς και μεταφράσεις και παρουσιάσεις στις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου) αφενός δεν αφορούν στην αύξηση της εγχώριας αναγνωσιμότητας, αφετέρου δεν είναι καινούρια.

Οσο για το θεσμό των βραβείων - θέλοντας να επιδείξει «πνεύμα διαφάνειας» - είπε ότι «ο κατάλογος των υπό κρίση βιβλίων, η ευρεία και η τελική λίστα των υποψηφίων για βράβευση, οι αιτιολογημένες γνώμες των μελών της Επιτροπής και τα πλήρη πρακτικά των διαβουλεύσεών της, θα είναι εφεξής στη διάθεση όλων των ενδιαφερομένων μέσω ειδικής ιστοσελίδας».

8ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επίκεντρο: Αφρική και «παγκοσμιοποίηση»

Με «φόντο» το άλυτο διαχρονικό πρόβλημα της διανομής (και) του ντοκιμαντέρ στις αίθουσες, βάζει «πλώρη» το 8ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, από 10-19/3 σε έξι αίθουσες της πόλης («Ολύμπιον», «Παύλος Ζάννας», δύο αίθουσες στο Λιμάνι και δύο στο Μουσείο Κινηματογράφου).

Η έναρξη θα γίνει με την ταινία «Χαμογελώντας σε εμπόλεμη ζώνη» των Μάγκνους Μπέιγμαρ - Σιμόνε Ααμπεργκ Κερν. Συνολικά θα προβληθούν 184 ταινίες, από τις οποίες οι 106 είναι ξένες και οι 78 ελληνικές. Περιλαμβάνονται αφιερώματα στη Βρετανίδα σκηνοθέτρια Κιμ Λογκινότο, στους Σκανδιναβούς σκηνοθέτες ντοκιμαντέρ, και στο ελληνικής τηλεοπτικής παραγωγής ντοκιμαντέρ «Εξάντας». Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Δ. Εϊπίδης, στη συνέντευξη Τύπου, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «οι θεματικοί άξονες του Φεστιβάλ αυξάνονται αισθητά, εξετάζοντας από τη μία το γιγάντιο θέμα της παγκοσμιοποίησης, από την άλλη τα άλυτα προβλήματα που μαστίζουν την Αφρική και επιστρέφοντας ταυτόχρονα στη θεματική ενότητα για την πολιτική της βίας». Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζονται και σχετικές ημερίδες.

Οι διοργανωτές δίνουν έμφαση στην αγορά ντοκιμαντέρ, στο πλαίσιο της συνάντησης Ελλήνων και ξένων παραγωγών του οπτικοακουστικού χώρου για την προώθηση των εργασιών τους, αλλά και μέσω της δημιουργίας «Ταμείου για το ντοκιμαντέρ», που επιχειρείται για πρώτη φορά στη φετινή διοργάνωση.

Μελέτες της Ακαδημίας Αθηνών

Τις εκδόσεις της κατά το 2005 παρουσίασε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η Ακαδημία Αθηνών. Πρόκειται για 20 μελέτες που εκπόνησαν τα εξής κέντρα ερευνών του ιδρύματος: Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων, Ελληνικής Λαογραφίας, Ιστορίας του Ελληνικού Δικαίου, Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού, Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας, Ελληνικής Φιλοσοφίας της Αρχαιότητας, της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης, της Νεοελληνικής Τέχνης.

Μεταξύ των μελετών υπάρχουν και γαλλόφωνες και αγγλόφωνες. Οι ελληνόφωνες μελέτες είναι οι εξής: 1) Παύλου Μ. Μυλωνά «Μονή Οσίου Λουκά του Περιστεριώτη» (60ός τόμος). 2) «Λεξικογραφικόν Δελτίον» (τόμος 25ος). 3) «Επετηρίς του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας» (τόμος 29 - 30). 4) «Ελαιοσοδειά (Μελέτες για τον πολιτισμό της ελιάς)» (τόμος 29 - 30). 5) «Ωδή στην ελιά» (δίγλωσση έκδοση, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία των Ολυμπιακών Αγώνων). 6) Σωτηρίου Τσιάνη «Δημοτικά τραγούδια της Σκύρου» (με τη συνεργασία του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος και των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης). 7) «Ευρωπαϊκή ακριτική παράδοση: Από τον Μεγαλέξανδρο στον Διγενή Ακρίτα». 8) Ευάγγελου Καραμπελιά «Επετηρίς του Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Ελληνικού Δικαίου» (τόμος 38). 11) Αννα Κόλτσιου - Νικήτα «Δημητρίου Κυδώνη μετάφραση του "Ψευδοαυγουστίνειου"». 12) Κωνσταντίνου Οικονομάκου «Γεώργιος Παχυμέρης - Φιλοσοφία - Βιβλίον ενδέκατον. Τα Ηθικά, ήτοι Νικομάχεια». 13) «Φιλοσοφία. Επετηρίς του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας». 14) «Μάρκου Ρενιέρη έρευναι και εικασίαι περί Βλοσσίου και Διοφάνους». 15) «Υποκειμενικότης και αυτοσυνείδηση κατά την αρχαιότητα». 16) Παναγιώτη Λ. Βοκοτόπουλου «Το θείον πάθος σε πίνακα του Γεωργίου Κλόντζα». 17) Χρύσανθου Χρήστου «Η ζωφόρος των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθηνών».

Τιμή στον Γιώργο Ιωάννου

Η οργάνωση τιμητικών εκδηλώσεων για δημιουργούς όπως ο αλησμόνητος Γιώργος Ιωάννου θα έπρεπε να είναι μόνιμο μέλημα της πολιτείας. Η ελληνική πολιτεία, όμως, απεχθάνεται τα... μέγιστα τέτοια μελήματα για σεμνούς, ακέραιους και με βαθύτατα προοδευτικό και πολύπλευρο (εκπαιδευτικό, συγγραφικό, μελετητικό) πνευματικό έργο δημιουργούς, όπως ο Γιώργος Ιωάννου, ο θάνατος του οποίου ήταν μεγάλη απώλεια για τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία. Μεγάλη απώλεια, αν και «ο Ιωάννου δεν πουλάει σήμερα, γιατί δεν εκφράζει το πνεύμα της εποχής μας»(!), σύμφωνα με κάποιο εκδότη.

Οι εκδόσεις «Κέδρος» και το Μουσείο Μπενάκη (κτίριο Πειραιώς 138), θα μνημονεύσουν την 20χρονη απουσία του σπουδαίου «ποιητή» και ανανεωτή της πεζογραφίας μας, Γιώργου Ιωάννου, με μια διπλή τιμητική εκδήλωση, στις 8 Μάρτη (8μ.μ.). Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης ο πανεπιστημιακός καθηγητής Παναγιώτης Μουλλάς και οι συγγραφείς Γιώργος Σκαμπαρδώνης και Κωστής Γκιμοσούλης θα παρουσιάσουν τον τιμητικό συλλογικό τόμο που εξέδωσε ο «Κέδρος», με τίτλο «Με τον ρυθμό της ψυχής-Αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου». Το δεύτερο σκέλος της εκδήλωσης αφορά στα εγκαίνια έκθεσης 32 γνωστών ζωγράφων, των οποίων τα έργα είναι εμπνευσμένα από έργα του Γ. Ιωάννου. Τα εγκαίνια θα γίνουν με μουσική υπόκρουση από το σχήμα «Κέντρο Διερχομένων», σε στίχους του Γ. Ιωάννου και μουσική του Νίκου Μαμαγκάκη. Η έκθεση, που θα εμπλουτιστεί με υλικό από τη ζωή και το έργο του τιμώμενου, θα διαρκέσει έως τις 15/3.

Ο συλλογικός τιμητικός τόμος περιλαμβάνει κείμενα 29 γνωστών συγγραφέων και κριτικών: Κ. Ακριβός, Ν. Βαγενάς, Θ. Βαλτινός, Γ. Βαρβέρης, Β. Βασιλικός, Α. Βαλαβιανού, Γ. Γιατρομανωλάκης, Κ. Γκιμοσούλης, Ν. Δαββέτας, Γ. Δενδρινός, Μ. Δούκα, Α. Ζιμπόνε, Ν.Ι. Κοκκινάκη, Γ. Κοντός, Δ. Κοσμόπουλος, Μ. Κουμανταρέας, Ε. Κρούπη, Κ. Λαχάς, Στ. Λουκάς, Γ. Μανιώτης, Χρ. Μηλιώνης, Λ. Α. Ναρ, Θ. Νιάρχος, Κ. Παπαγεωργίου, Η. Παπαδημητρακόπουλος, Μ. Πιερής, Θ. Πυλαρινός, Β. Χατζηβασιλείου, Ε. Χουζούρη.

Κείμενα-μαρτυρίες για την προσφυγική καταγωγή και ευαισθησία, τη μακρόχρονη διδασκαλική προσφορά του στη Μέση Εκπαίδευση, και για το έργο του Ιωάννου. Εργο «μιας ποιητικότητας εσωτερικής καύσεως, που παράγει μια δροσερή θέρμη», με την «πραγματιστική του ματιά, την εκφραστική λιτότητα, το χιούμορ, τη συχνά αυτοαναφορική ειρωνεία», έργο «ποιητικού ρεαλισμού που για πρώτη φορά εμφανίζεται στην πεζογραφία μας», όπως τονίζει στο βιβλίο ο Νάσος Βαγενάς. Εργο «εργοστάσιο ιστοριών και λέξεων», που «δεν κάνει μάθημα, αλλά διδάσκει» (Κωστής Γκιμοσούλης).

Στο Σπίτι της Κύπρου (Ηρακλείτου 10), στις 7/3 (8 μ.μ.) θα παρουσιαστεί το «Βιογραφικόν Λεξικόν Κυπρίων (1800 - 1920)» του Κυπρίου ιστοριοδίφη Αριστείδη Λ. Κουδουνάρη. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γ. Γεωργής και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μ. Πιερής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ