ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΝΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ολα έτοιμα για την αυριανή εξόρμηση του «Ρ»

Σε αναβρασμό βρίσκονται τις τελευταίες μέρες οι ΚΝίτικες οργανώσεις στον Πειραιά. Ο πυρετός της προετοιμασίας για την αυριανή εξόρμηση με το «Ριζοσπάστη» καθημερινά μεγαλώνει. Οι νέοι κομμουνιστές έχουν ένα λόγο παραπάνω να φτάσει ο κυριακάτικος «Ριζοσπάστης» σε όσο γίνεται περισσότερους νέους.

Μαζί με την εφημερίδα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κυκλοφορεί και ο «Οδηγητής». Η εφημερίδα της ΚΝΕ.

Οι νέοι κομμουνιστές ξέρουν πολύ καλά πως χωρίς το «Ριζοσπάστη» καθημερινό σύντροφο δεν μπορεί να αναπτυχθεί πολιτική δουλιά.

Επίσης ξέρουν πως σε όσο περισσότερα χέρια εργατών, γυναικών, μικρομεσαίων στρωμάτων, συνταξιούχων φτάσει η εφημερίδα της εργατικής τάξης, τόσο περισσότεροι θα μπουν στη διαδικασία του αγώνα για την ανατροπή του σημερινού συστήματος. Τόσο καλύτερες προϋποθέσεις θα δημιουργηθούν για την υλοποίηση των στόχων του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Ο φιλόδοξος στόχος που έχουν βάλει οι οργανώσεις της ΚΝΕ είναι να μη μείνει γωνιά του Πειραιά, ιδίως εκεί που μένουν εργαζόμενοι, που να μη φτάσουν ο «Ριζοσπάστης» και ο «Οδηγητής». Από νωρίς το πρωί της Κυριακής ομάδες συντρόφων θα διακινούν τις εφημερίδες της εργατικής τάξης και των νέων κομμουνιστών στην Κοκκινιά, τον Κορυδαλλό, το Πέραμα, τη Δραπετσώνα, αλλά και τις γειτονιές της Α' Πειραιά. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στο κυριακάτικο παζάρι και στο τέρμα του τρένου.

Η προσπάθεια για τη μεγαλύτερη δυνατή διάδοση του «Ριζοσπάστη» και του «Οδηγητή» δε θα σταματήσει αύριο. Μεθαύριο Δευτέρα ο «Οδηγητής» θα φτάσει σε όλα τα σχολεία και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα. Φυσικά όλα αυτά δεν είναι μια ευκαιριακή καμπάνια. Εντάσσονται σε μια γενικότερη πολιτική δουλιά που αναπτύσσεται στη νεολαία για να γνωριστεί με τις θέσεις του ΚΚΕ. Η επιτυχία της μέχρι τώρα πορείας εγγυάται ότι αυτή θα συνεχιστεί.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αύριο οι αντιπολεμικές, αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις
  • Στις 11 το πρωί στο Ασβεστοχώρι και στο στρατόπεδο της Σίνδου 
  • Σε μαζική συμμετοχή καλεί το λαό της περιοχής η Κομματική Οργάνωση της Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

Σε μαζική συμμετοχή στις αυριανές συγκεντρώσεις σε Ασβεστοχώρι και Σίνδο καλεί το λαό της περιοχής η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, για να μη γίνει η πόλη, η περιοχή και ολόκληρη η Βαλκανική χαβούζα του ΝΑΤΟ και κέντρο διερχόμενων λαθρεμπόρων. Οι συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 11 το πρωί της Κυριακής στο κέντρο του Ασβεστοχωρίου και στο στρατόπεδο της Σίνδου, όπου προβλέπεται να ακολουθήσει και περικύκλωση. Για τη συγκέντρωση στο Ασβεστοχώρι η προσυγκέντρωση θα ξεκινήσει στις 10 π.μ. από το Καυτατζόγλειο Στάδιο. Για τον αποκλεισμό του στρατοπέδου της Σίνδου στις 10 π.μ. από την πύλη 11 του λιμανιού.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, που αποδεικνύουν περίτρανα την ολοένα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στις επιπτώσεις της επιβολής της «νέας τάξης» στην περιοχή, η ΚΟΘ του ΚΚΕ καλεί το λαό του νομού να συμμετάσχει μαζικά και αποφασιστικά για να απαιτήσει να φύγουν τώρα από τη χώρα και τα Βαλκάνια οι ΝΑΤΟ-δολοφόνοι και τα πυρηνικά τους.

«Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί του εδώ έχουν κάνει τη χώρα και τα Βαλκάνια ξέφραγο αμπέλι», αναφέρει με δήλωσή του στο «Ρ» ο Νίκος Αβράμ, γραμματέας Περιαστικής Αχτίδας της ΚΟΘ του ΚΚΕ. «Εχουν ρίξει με τους τόνους το ουράνιο στη Γιουγκοσλαβία, στο όνομα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και πλέον μάθαμε πως σαν συνέπεια θα έχει να πεθαίνει ο κόσμος για πολλά πολλά χρόνια. Από την άλλη μεριά η χώρα μας αφήνει καθημερινά να πηγαινοέρχονται τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα. Και επίσης αυτό που συνέβη στην περιοχή μας, στο Ασβεστοχώρι, με την εύρεση του πλουτωνίου. Παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση προσπαθεί να το παρουσιάσει σαν ενέργεια λαθρεμπορίας. Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της "νέας τάξης" στην περιοχή. Οι κάτοικοι στο Ασβεστοχώρι και το Χορτιάτη ολόκληρο είναι ανάστατοι και δεν ξέρουμε αν είναι το μοναδικό εύρημα ή υπάρχουν ραδιενεργά υλικά και σε άλλα σημεία. Απαιτούμε να γίνουν έρευνες σε όλη την περιοχή». Και καταλήγει: «Με αυτή την έννοια εμείς διοργανώνουμε το συλλαλητήριο αύριο στο Ασβεστοχώρι για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στην πολιτική των ιμπεριαλιστών και να απαιτήσουμε να φύγουν τα ξένα στρατεύματα από τη χώρα μας και τη Βαλκανική γενικότερα, ώστε η πόλη μας να μη γίνει η χαβούζα των πυρηνικών του ΝΑΤΟ».

Αφύλαχτος ο χώρος στο δάσος Κουρί

Αφύλακτος παρέμεινε χτες ο κατά τ' άλλα καλά φυλασσόμενος από την Αστυνομία χώρος όπου βρέθηκαν τα 500 πλακίδια με περιεκτικότητα 3 γραμμάτια πλουτωνίου και αμερικίου στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης. Το διαπίστωσε και το κλιμάκιο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) που μετέβη στο δάσος Κουρί χτες το πρωί για να πάρει δείγματα από το χώμα, τόσο στο σημείο όπου βρέθηκε το ραδιενεργό υλικό όσο και από την περιοχή που εκτείνεται προς το ρέμα που διασχίζει το δάσος.

Το ίδιο γεγονός κατήγγειλε χτες το βράδυ ο καθηγητής Μιχάλης Αντωνόπουλος, μέλος της ΕΕΑΕ και διευθυντής του εργαστηρίου Πυρηνικής Τεχνολογίας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, στη διάρκεια ενημέρωσης προς τους δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Χορτιάτη και τους κατοίκους του Ασβεστοχωρίου. Στην ειδική αυτή συνεδρίαση ο Μ. Αντωνόπουλος ανακοίνωσε πως σήμερα Σάββατο ειδικό συνεργείο επιστημόνων θα απομακρύνει συνολικά 200 κιλά χώμα από το σημείο αιχμής, προκειμένου να γίνουν αναλυτικές έρευνες και στο επόμενο διάστημα με βεβαιότητα και χωρίς καμία επιφύλαξη να επιτρέψουν την ελεύθερη και ασφαλή χρήση της περιοχής.

Στο μεταξύ, ανακοίνωσε πως από τις πρώτες μετρήσεις δειγμάτων χώματος που έγιναν χτες διαπιστώθηκε ότι στο σημείο όπου βρέθηκαν τα πλακίδια η ενεργός ραδιενέργεια μετρήθηκε σε 20.000 μπεκερέλ, ενώ σε απόσταση ενός μέτρου ήταν μόλις 10. Γεγονός που ανέφερε για να καθησυχάσει πλήρως τους κατοίκους, οι οποίοι δε διατρέχουν κανέναν κίνδυνο. Σημείωσε όμως πως πιθανό κίνδυνο διατρέχουν μόνο όσοι μετέφεραν κι έθαψαν τα πλακίδια στο δάσος. Κι αυτό, είπε, φαίνεται από τον τρόπο που βρέθηκαν θαμμένα. Να σημειωθεί πως αδυνατώντας να απαντήσει στα επίμονα και βασανιστικά ερωτήματα δημοτικών συμβούλων και κατοίκων για το πόσο διάστημα είναι θαμμένο εκεί το ραδιενεργό υλικό, καθώς και γιατί δεν ενημερώθηκαν άμεσα οι αρμόδιοι φορείς του νομού και του δήμου, ο κ. Αντωνόπουλος δήλωνε πως ο ίδιος εκπροσωπεί μόνο τους επιστημονικούς φορείς και όχι τα όργανα του κράτους.

Παρά τις διαβεβαιώσεις όμως του Μ. Αντωνόπουλου πως δεν υφίσταται κίνδυνος και μπορούν να πίνουν άφοβα νερό, οι κάτοικοι παραμένουν ανήσυχοι και διατυπώνουν επίμονα το αίτημα να γίνουν εκτενείς έρευνες στην περιοχή και να δοθούν επίσημες διαβεβαιώσεις από την ΕΕΑΕ με καταχώριση στον Τύπο.


ΚΚΕ
Τι ακριβώς συμβαίνει με το πλουτώνιο 239 που βρέθηκε στο δάσος Κουρί;

Σχετική Ερώτηση προς τους  υπουργούς Ανάπτυξης και Δημόσιας Τάξης  κατέθεσε η  κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Δημοσίας Τάξης, αναφορικά με το πλουτώνιο 239 που βρέθηκε στην περιοχή Κουρί του Δήμου Χορτιάτη Ν. Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιώργος Χουρμουζιάδης και Αγγελος Τζέκης. Το κείμενο της Ερώτησης είναι το παρακάτω:

«Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης πήρε εντολή να παρακολουθήσει τις κινήσεις προσώπων στην περιοχή Κουρί του Δήμου Χορτιάτη, Νομού Θεσσαλονίκης, τα οποία πρόσωπα ήταν ύποπτα για τη διακίνηση λαθραίων εμπορευμάτων. Σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πληροφορίες στη δραστηριότητα της παρακολούθησης, που κάλυψε το χρονικό διάστημα του ενός μηνός, ενεπλάκη και η ΕΥΠ που διαπίστωσε μαζί με τους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ ότι τα αντικείμενα που διακινούσαν λαθραία τα «πρόσωπα» ήταν ραδιενεργά υλικά και συγκεκριμένα πλουτώνιο 239. Υστερα από τη διαπίστωση αυτή ειδοποιήθηκαν το εργαστήριο Πυρηνικής Τεχνολογίας του ΑΠΘ και η Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Οι επιστημονικοί υπεύθυνοι των οργάνων αυτών επιβεβαίωσαν την ύπαρξη των επικίνδυνων αυτών υλικών και ανέλαβαν τη μεταφορά τους στα εργαστήρια του Δημόκριτου και πρότειναν τη διασφάλιση της μη προσπελασιμότητας της περιοχής όπου είχαν ταφεί τα 450 πλακίδια όπου περιέχεται το άκρως επικίνδυνο πλουτώνιο 239.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί:

1). Ποια ακριβώς ήταν η όλη διαδικασία της λήψης των σχετικών πληροφοριών που οδήγησαν στην εμπλοκή του ΣΔΟΕ και της ΕΥΠ:

2). Πώς έγινε η διαπίστωση της ταυτότητας και της επικινδυνότητας του υλικού που διακινήθηκε λαθραία από υπαλλήλους άλλων αρμοδιοτήτων;

3). Γιατί δεν ειδοποιήθηκαν αμέσως τα ειδικά επιστημονικά εργαστήρια για να επαληθεύσουν την ταυτότητα των υλικών, να εκτιμήσουν τους ενδεχόμενους κινδύνους και να υποδείξουν τα κατάλληλα μέτρα;

4). Γιατί ο Δήμος του Χορτιάτη ενημερώθηκε τελευταίος;

5). Ποια μέτρα θα ληφθούν από τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων της περιοχής»;



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ