ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
1830: Αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία της Ελλάδας

Η υπογραφή της Συνθήκης του Λονδίνου από τους εκπροσώπους της Αγγλίας, της Ρωσίας και της Γαλλίας. Τοιχογραφία του Γκουγκενμπέργκερ στο κτίριο της ελληνικής Βουλής.
Η υπογραφή της Συνθήκης του Λονδίνου από τους εκπροσώπους της Αγγλίας, της Ρωσίας και της Γαλλίας. Τοιχογραφία του Γκουγκενμπέργκερ στο κτίριο της ελληνικής Βουλής.
Η συντριπτική νίκη της Ρωσίας επί της Τουρκίας και η υπογραφή της ρωσοτουρκικής συνθήκης ειρήνης (Συνθήκη της Αδριανούπολης 1829) έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ελλάδας από τις μεγάλες δυνάμεις και στον καθορισμό των ορίων της ελληνικής επικράτειας. Ετσι χάλασαν τα σχέδια των Αγγλογάλλων που ήθελαν να περιορίσουν το ελληνικό κράτος στην Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες.

Στο δέκατο άρθρο της Συνθήκης της Αδριανούπολης αναγνωριζόταν η ανεξαρτησία της Ελλάδας και η Τουρκία παραδεχόταν τις βάσεις της Συνθήκης του Λονδίνου και του Πρωτοκόλλου της 22ης Μάρτη του 1829. Μετά την ήττα, η αδιαλλαξία του σουλτάνου εξουδετερώθηκε τελείως. Αυτό το γεγονός άλλαξε σημαντικά τη διπλωματική θέση του ελληνικού αγώνα.

Στο Λονδίνο ωστόσο συνεχιζόταν οι διαπραγματεύσεις. Οταν οι Ρώσοι έφθασαν έξω από την Κωνσταντινούπολη, η αγγλική κυβέρνηση πίστεψε για μια στιγμή πως έφτασε το τέλος της Τουρκίας. Υστερα όμως από πολλούς διπλωματικούς ελιγμούς η αγγλική διπλωματία κατόρθωσε να περιορίσει τη ρωσική πρωτοβουλία στο ελληνικό ζήτημα και στη διάσκεψη της 3ης Φλεβάρη του 1830 υπογράφηκε το νέο Πρωτόκολλο που αναγνώριζε τα νέα σύνορα της ανεξάρτητης Ελλάδας.

Οι Ελληνες δεν έμειναν ευχαριστημένοι. Ναι μεν ήταν κάπως ικανοποιημένοι για τα σύνορα του κράτους που έφταναν σε Αχελώο, Σπερχειό και Οίτη, αλλά είχαν δυσαρεστηθεί γιατί οι τρεις δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) επέβαλαν το μοναρχικό πολίτευμα.

Σχετικά με τις εξελίξεις αυτές, ο Καρλ Μαρξ έγραψε:

«... Ποιος έλυσε την έκβαση του αγώνα κατά την εξέγερση των Ελλήνων; Ούτε οι συνωμοσίες και οι ανταρσίες του Αλή Πασά στα Γιάννενα, ούτε η ναυμαχία στο Ναβαρίνο, ούτε ο γαλλικός στρατός στην Πελοπόννησο, ούτε οι συνδιασκέψεις και τα πρωτόκολλα του Λονδίνου, αλλά ο Ντίμπιτς (σ.σ. ο Ρώσος στρατηγός), που εισέβαλε επικεφαλής του ρωσικού στρατού μέσα απ' τα Βαλκάνια στην πεδιάδα του Εβρου και τον καιρό που η Ρωσία, εντελώς ήσυχα και χωρίς να φοβάται τίποτα, έκανε τη δουλιά της με το κομμάτιασμα της Τουρκίας, οι διπλωμάτες της Δύσης συνέχιζαν να εγγυώνται και να υποστηρίζουν το status quo και το απαραβίαστο της Τουρκίας».

Καιρός

Στη Δυτική Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη ώρα αρχικά προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, καταιγίδες πάνω από τις θαλάσσιες περιοχές, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, καθώς και στα πεδινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Γρήγορα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και από το απόγευμα θα σταματήσουν σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι θυελλώδεις και πρόσκαιρα στα πελάγη πολύ θυελλώδεις με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια μείον 4-5, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά μείον 2-10, στα νησιά από 3-11 και στη Θεσσαλονίκη μείον 1-5 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στα γύρω ορεινά. Γρήγορα όμως και μέχρι το μεσημέρι ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι πολύ ισχυροί και στα ανατολικά, τοπικά θυελλώδεις, που γρήγορα θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3-8 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1843 Πεθαίνει ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Μεγάλη ηγετική προσωπικότητα της Ελληνικής Επανάστασης με έντονη πολεμική και πολιτική δράση σε όλη τη διάρκεια του Αγώνα. Εξέχων ηγέτης, συνδύαζε το στρατιωτικό ταλέντο και την προσωπική γενναιότητα με την επαγγελματική πείρα. Με αρχηγό τον Κολοκοτρώνη οι επαναστάτες κατέλαβαν την Τρίπολη στις 26 Σεπτέμβρη του 1821 και συνέτριψαν την τουρκική στρατιά του Δράμαλη το καλοκαίρι του 1822. Από το 1825 ως το 1827, ως αρχιστράτηγος των ελληνικών δυνάμεων της Πελοποννήσου, χρησιμοποίησε με επιτυχία την τακτική του κλεφτοπόλεμου κατά των αριθμητικά ανώτερων δυνάμεων του Ιμπραήμ. Με τον ερχομό του Καποδίστρια, ο Κολοκοτρώνης στάθηκε στο πλευρό του. Για τις δημοκρατικές, αντιμοναρχικές του ιδέες καταδικάστηκε σε θάνατο από τη βαυαρική αντιβασιλεία, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Λίγοι εθνικοί ήρωες αξιώθηκαν τόσης πανεθνικής ευγνωμοσύνης όσο ο Κολοκοτρώνης και στα τελευταία χρόνια της ζωής του και μετά το θάνατό του. Στη λαϊκή μνήμη έχει μείνει ως ο πραγματικός αρχιστράτηγος της Επανάστασης και συνάμα ένας αληθινός λαϊκός ηγέτης, βγαλμένος μέσα από τα σπλάχνα του λαού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Περιφρονώντας επιδεικτικά την καθολική άρνηση των δημοσίων υπαλλήλων να καταθέσουν τη δήλωση «πόθεν έσχες», η κυβέρνηση επιμένει στην εφαρμογή, ακριβώς γιατί μέσω αυτού του μέτρου επιδιώκει να διασύρει τους εργαζόμενους προκειμένου να περάσει τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της και στο δημόσιο τομέα (σελίδα 11)

Είναι ανάγκη μέσα από το 36ο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, που θα γίνει από 6 με 8 του Φλεβάρη, να αναδειχτεί ένα συνδικαλιστικό όργανο αγωνιστικό και ανατρεπτικό που δε θα είναι «κοινωνικός συνομιλητής» και εταίρος των εργοδοτών, υπογραμμίζει στη διακήρυξή της η παράταξη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) (σελίδες 12-13)

Δύο αλλεπάλληλες συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν χτες στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας υπό την προεδρία του Γ. Παπαντωνίου, με θέμα τις ιδιωτικοποιήσεις του ΟΤΕ και της ΔΕΗ (σελίδα 14)

Κατηγορηματικά αρνητικός στο ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη εμφανίστηκε χτες ο υπηρεσιακός Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ, δίνοντας τέλος στις μαραθώνιες παρασκηνιακές προσπάθειες στις οποίες είχαν αποδυθεί η ΕΕ και η αιγυπτιακή προεδρία, για διέξοδο στην κρίση του Μεσανατολικού (σελίδα 18)

Διπλωματία των σεισμών προσπαθούν να αρχίσουν ο στρατηγός-διοικών το Πακιστάν Περβέζ Μουσαράφ και ο Ινδός πρωθυπουργός Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, με την αμερικανική πολιτική ηγεσία να εκφράζει την ικανοποίησή της, αφού ο στρατηγός και ο πρωθυπουργός είχαν χτες τηλεφωνική συνομιλία, στην οποία ο Μουσαράφ εξέφρασε τη λύπη του για την τραγωδία που έπληξε την Ινδία και συλλυπήθηκε τον Βάτζπαϊ, ενώ ο Βάτζπαϊ ευχαρίστησε τον Μουσαράφ για τη βοήθεια που απέστειλε (σελίδα 18)

Διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ δε φεύγουν από τα Βαλκάνια, από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, που δήλωσε ευθαρσώς πως παρά τα μακροπρόθεσμα σχέδια για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τα Βαλκάνια, η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να εγκαταλείψει έτσι εύκολα αυτή την εύφλεκτη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης (σελίδα 19)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 3 ΤΟΥ ΦΛΕΒΑΡΗ

1929 Ιδρύεται η Ενωτική Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας.

1931 Στην Κινέτα των Μεγάρων, κρατικά όργανα σκοτώνουν μέσα στο καλύβι του το φτωχό αγρότη Χριστόπουλο, ή Μωραίτη, γιατί χρωστούσε φόρους στο κράτος. Οι δολοφόνοι βάζουν στη συνέχεια φωτιά στο καλύβι και εξαφανίζονται.

1944 Στα Λιβερά της Δυτικής Μακεδονίας έπεσαν ηρωικά πολλά στελέχη του ΚΚΕ και των απελευθερωτικών οργανώσεων, που είχαν κυκλωθεί από υπέρτερες δυνάμεις του εχθρού.

1966 Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Λούνα 9» πραγματοποιεί την πρώτη ελεγχόμενη προσεδάφιση στη Σελήνη.

1969 Το Παλαιστινιακό Εθνικό Κογκρέσο επιλέγει τον Γιάσερ Αραφάτ στην ηγεσία για την Οργάνωση Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης.

1991 Ενα «C-130» της Πολεμικής Αεροπορίας τσακίζεται στις πλαγιές του βουνού Οθρυς. Επιβάτες και πλήρωμα, συνολικά 63 άνδρες, ανασύρθηκαν νεκροί από τα συντρίμμια.

1994 Το αμερικανικό διαστημόπλοιο «Discovery» εκρήγνυται μεταφέροντας πέντε Αμερικανούς αστροναύτες και ένα Ρώσο κοσμοναύτη.

1996 Σεισμός μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει τη Νοτιοδυτική Κίνα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 302 άτομα και τραυματίζοντας 15.000.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ