ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συντονισμένη κλιμάκωση των πιέσεων

ΓΕΝΕΥΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Κλιμακώνονται οι πιέσεις προς τη συριακή ηγεσία με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο. Μετά το μπαράζ επιβολής οικονομικών κυρώσεων από τον Αραβικό Σύνδεσμο, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Τουρκία, χτες, ήρθε η σειρά του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να υιοθετήσει μια ιδιαίτερα σκληρή απόφαση που καταδικάζει την «αυξανόμενη βία στη Συρία», που ζητά «την παραπομπή στη Δικαιοσύνη των μελών των δυνάμεων ασφαλείας που εμπλέκονται στην αιματηρή καταστολή, την αποφυλάκιση πολιτικών κρατουμένων» και ορίζει «ειδική επιτροπή έρευνας για τα τεκταινόμενα στη Συρία», τα οποία χαρακτηρίζει «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Καλεί επίσης για τη λήψη «επειγόντων μέτρων για την προστασία των αμάχων».

Την απόφαση ενέκριναν 37 από τα 47 μέλη του Συμβουλίου. Ρωσία, Κίνα, Κούβα και Εκουαδόρ καταψήφισαν και έξι άλλα μέλη απείχαν. Ο Ρώσος εκπρόσωπος, μάλιστα, υπογράμμισε το γεγονός ότι οι συριακές δυνάμεις βρίσκονται αντιμέτωπες και με ένοπλες ομάδες, οι οποίες είναι ξεκάθαρο ότι λαμβάνουν εξοπλισμό και βοήθεια εκτός των συριακών συνόρων και υπενθύμισε ότι «περί προστασίας των αμάχων» είχαν ληφθεί αποφάσεις και στην περίπτωση της Λιβύης, που κατέληξαν σε επέμβαση.

Επιπλέον, το Συμβούλιο αποφάσισε να προωθήσει στη Γενική Συνέλευση και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την πρώτη έκθεση «ανεξάρτητης επιτροπής» της Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για τα τεκταινόμενα στη Συρία, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές της βδομάδας. Η έκθεση προσάπτει στις συριακές αρχές ακόμη και την κατηγορία της διάπραξης «εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας», βασιζόμενη σε δεκάδες μαρτυρίες που συνέλεξε εκτός Συρίας καθώς δεν έχει πραγματοποιήσει καμία έρευνα επί συριακού εδάφους. Παρά τις πιέσεις που εκφράστηκαν από ορισμένα μέλη, όπως Γαλλία, ΗΠΑ κ.λπ., εντούτοις, το Συμβούλιο δεν αποφάσισε την παραπομπή της Συρίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Στο μεταξύ, μια πρώτη σοβαρή παρενέργεια των οικονομικών κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ στη Συρία είναι η χτεσινή ανακοίνωση της βρετανο-ολλανδικής εταιρείας Royal Dutch Shell, η οποία ανακοίνωσε ότι τερματίζει τις πετρελαϊκές της επιχειρήσεις στη Συρία. Αντίθετα, η γαλλική Total ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει καθώς η συριακή εταιρεία με την οποία συνεργάζεται δε συμπεριλαμβάνεται ούτε στις νέες λίστες κυρώσεων των Βρυξελλών.

Προετοιμασίες;

Ενώ οι πιέσεις κλιμακώνονται, το ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο «Ιντερφάξ» μετέδιδε ότι η Μόσχα, στο πλαίσιο συμφωνίας που έχει από το 2007 με τη Συρία, παρέδωσε στη Δαμασκό μια πρώτη συστοιχία πυραύλων τύπου Lakhont (κάτι σαν Cruise) που προορίζονται για την αντιμετώπιση πλοίων, και επίκειται η παράδοση άλλων δύο συστοιχιών. Η συγκεκριμένη παράδοση όπλων έρχεται να συμπληρώσει την ανάλογη συστοιχιών S300 την περασμένη βδομάδα.

Κατά τα άλλα, νέες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε διάφορες συριακές πόλεις, ενώ πυρά αναφέρθηκαν κοντά στα σύνορα με το Λίβανο. Πηγές που υποστηρίζουν ότι εκφράζουν τον λεγόμενο «Ελεύθερο Συριακό Στρατό», ο οποίος δηλώνει ότι αποτελείται από λιποτάκτες, διατείνονταν ότι έπληξαν κτίριο των μυστικών υπηρεσιών στο Ιντλίμπ, σκοτώνοντας επτά στρατιώτες. Η πληροφορία δεν μπορούσε να διασταυρωθεί.

ΙΡΑΝ
Διαμόρφωση κλίματος έντασης

Από την επίθεση στην πρεσβεία της Βρετανίας στην Τεχεράνη
Από την επίθεση στην πρεσβεία της Βρετανίας στην Τεχεράνη
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στην ιρανική πρωτεύουσα αναμένονταν αργά χτες βράδυ οι Ιρανοί διπλωμάτες που εγκατέλειψαν το Λονδίνο, νωρίτερα, στο πλαίσιο της 48ωρου προθεσμίας που έδωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, ανακοινώνοντας την απέλασή τους την Τετάρτη. Ολοι οι Βρετανοί διπλωμάτες στην Τεχεράνη, με επικεφαλής τον πρέσβη Ντόμινικ Τσίλκοτ, έχουν, ήδη, εγκαταλείψει το Ιράν.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Τσίλκοτ έριξε περαιτέρω λάδι στη φωτιά της έντασης, υποστηρίζοντας ότι «οι κινήσεις τους μέσα στο κτίριο (σ.σ. αναφέρεται στην εισβολή νεαρών στη βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη την περασμένη Τρίτη) δεν δείχνουν καμία αυθόρμητη κίνηση καθώς απέσπασαν οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή, σε μια εμφανή προσπάθεια να ελέγξουν όλες τις επικοινωνίες της βρετανικής διπλωματικής αποστολής». Ο Μουχάμαντ Μουχαμαντιάν, εκπρόσωπος του Ανώτατου Θρησκευτικού Ηγέτη, Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ, δεν απάντησε στους ισχυρισμούς αυτούς και αρκέστηκε να συνταχθεί με τις δηλώσεις του προέδρου του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζάνι, παίρνοντας αποστάσεις από τη στάση που τηρεί η κυβέρνηση Αχμαντινετζάντ. Ο Μουχαμαντιάν εξήρε τους εισβολείς και επέρριψε την ευθύνη, όπως και ο Λαριτζάνι, στη βρετανική πολιτική «εδώ και δεκαετίες», ενώ κατέστησε σαφές ότι όσοι απειλούν το Ιράν ή προσπαθούν να το εκφοβίσουν, θα το μετανιώσουν.

Ανάλογες αναφορές έγιναν και από τον ιεροκήρυκα Αχμάντ Κχαταμί, στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, χτες, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης προσευχής της Παρασκευής. Κατηγόρησε τον ΟΗΕ και την ΕΕ ότι «υιοθετώντας τη θέση της Βρετανίας και καταδικάζοντας τα γεγονότα στην βρετανική πρεσβεία, συνδέονται μαζί της με το ίδιο σάπιο σκοινί που στοχεύει στην ανατροπή της ισλαμικής δημοκρατίας».

Κυρώσεις και όχι μόνο

Ομόφωνα (με 100 ψήφους υπέρ και καμία κατά) ενέκρινε η αμερικανική Γερουσία νέες κυρώσεις που, επί της ουσίας, στρέφονται ενάντια σε οποιοδήποτε ξένο χρηματοπιστωτικό όμιλο συνεργάζεται με την ιρανική κεντρική Τράπεζα. Η προεδρία Ομπάμα είχε ζητήσει από τη Γερουσία να μη βιαστεί να εγκρίνει το συγκεκριμένο μέτρο προκειμένου να μη φέρει «σε δύσκολη θέση ορισμένους συμμάχους των ΗΠΑ, που η Ουάσιγκτον θέλει σταδιακά να πείσει για την αναγκαιότητα κλιμάκωσης των πιέσεων σε βάρος του Ιράν».

Αντίθετα, προς έγκριση έχει αποστείλει η προεδρία Ομπάμα στο Κογκρέσο αίτημα για πώληση 600 βομβών μεγάλης ισχύος που είναι ικανές να διαπεράσουν οχυρώσεις ή να εκραγούν σε μεγάλο βάθος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που βρίσκονται πολύ κοντά στο Ιράν. Το αίτημα πώλησης δικαιολογείται ως «μέσο αντιμετώπισης περιφερειακών απειλών». Το Κογκρέσο έχει περιθώριο, με βάση την αμερικανική νομοθεσία, να εγκρίνει ή να απορρίψει το αίτημα εντός 30 ημερών.

ΗΠΑ
Συνέχεια της βάρβαρης καταστολής

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.--

Με μία πολεμική επιχείρηση, το συντονισμό της οποίας είχε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και το FBI, η αστυνομία του Λος Αντζελες έκανε χρήση ακόμη και πλαστικών σφαιρών για να μπορέσει να απομακρύνει τους διαδηλωτές που εδώ και βδομάδες είχαν καταλάβει το χώρο έξω από το δημαρχείο της πόλης στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων του αποκαλούμενου κινήματος «Καταλάβατε τη Γουόλ Στριτ». Τα ξημερώματα της Τετάρτης - τοπική ώρα - με βάρβαρο τρόπο επιτέθηκε στους διαμαρτυρόμενους, προχώρησε σε πάνω από 300 συλλήψεις και διώξεις για «αντίσταση κατά της αρχής», ενώ όσοι δεν είχαν να καταβάλλουν την εγγύηση των 5.000 δολαρίων παραμένουν στη φυλακή μέχρι τη δίκη τους.

Στην Καλιφόρνια, οι φοιτητές συνεχίζουν ενώ έγινε έκκληση οργανώσεων στο Οκλαντ με πρωτεργάτες τους λιμενεργάτες για νέο αποκλεισμό του λιμανιού στις 12 Δεκέμβρη. Σχεδιάζεται δε να αποκλειστούν τα μεγαλύτερα λιμάνια σε όλη τη δυτική Ακτή των ΗΠΑ, μέχρι την Αλάσκα και το Βανκούβερ στον Καναδά.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Χαμηλότερη από ό,τι αναμενόταν η συμμετοχή στην πρώτη εκλογική φάση

ΚΑΪΡΟ.--

Μικρότερο από ό,τι αναμενόταν είναι, τελικά, το ποσοστό συμμετοχής στην πρώτη φάση των βουλευτικών εκλογών στην Αίγυπτο, σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις της Εκλογικής Επιτροπής, αργά χτες. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν Δευτέρα και Τρίτη στις 9 από τις 27 εκλογικές περιφέρειες της χώρας (τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα) η συμμετοχή έφτασε το 62%, ποσοστό πολύ σημαντικότερο από ό,τι καταγραφόταν επί Μουμπάρακ, αλλά σαφώς μικρότερο των προσδοκιών. Ψήφισαν περίπου 13 από τα 17,5 εκατομμύρια εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Οπως φαίνεται, ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού ανταποκρίθηκε στην έκκληση για μποϊκοτάζ των εκλογών που απηύθυναν πολιτικές δυνάμεις και κινήματα που στηρίζουν τους διαδηλωτές που κατέκλυσαν, και χτες, την πλατεία Ταχρίρ, καταγγέλλοντας το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο ότι επιδιώκει να παραμείνει άμεσα ή έμμεσα στο τιμόνι της χώρας, και τονίζοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν «ελεύθερες εκλογές με κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Με βάση τα πρώτα αυτά στοιχεία, πρώτο κόμμα, όπως αναμενόταν, αναδεικνύεται το κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων», και ακολουθεί το υπερσυντηρητικό ακραίο σαλαφιστικό κόμμα «Αλ Νουρ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ