ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΡΕΝΤΗ
Ξεπουλιούνται τα πάντα!

Η διοίκηση του δήμου, αντί να δημιουργήσει ελεύθερους χώρους, προτίμησε να κατασκευάσει αυτά τα μεγαθήρια, όπως μας λέει ο δημοτικός σύμβουλος Π. Γιαννακόπουλος
Η διοίκηση του δήμου, αντί να δημιουργήσει ελεύθερους χώρους, προτίμησε να κατασκευάσει αυτά τα μεγαθήρια, όπως μας λέει ο δημοτικός σύμβουλος Π. Γιαννακόπουλος
Ο δήμος του Ρέντη αποτελεί μια από τις πλέον εγκαταλειμμένες περιοχές. Ανεργία, έλλειψη ελεύθερων χώρων και συγκοινωνίας καθώς και η καταστροφή του Ελαιώνα, με τον οποίο συνορεύει, είναι ορισμένα μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή. Ο «Ρ», παρουσιάζει σήμερα το πρώτο μέρος της έρευνας για τον Ρέντη, εστιάζοντας στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Αναδεικνύει, όχι μόνο τα προβλήματα του ερασιτεχνικού αθλητισμού, αλλά και τους λόγους εμφάνισής τους. Τα προβλήματα συνδέονται μεταξύ τους. Ετσι, για παράδειγμα, η καταστροφή του Ελαιώνα και η σταδιακή τσιμεντοποίησή του, οδηγούν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό στην εξορία.

Ομως, ο Δήμος του Αγίου Ιωάννη Ρέντη είναι από τις ιστορικότερες περιοχές της Αθήνας: Το 358 π.Χ. στο «Ρένδιο Πεδίο», όπως ονομαζόταν τότε η περιοχή, ο Επίκουρος ίδρυσε την περίφημη φιλοσοφική σχολή. Σήμερα, ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών δεν τελειώνει ούτε καν τη μέση εκπαίδευση και το 18% των κατοίκων είναι άνεργοι. Από τον 1ο έως και 12ο αιώνα μ.Χ. ονομαζόταν δήμος Ελαίεων εξαιτίας του Ελαιώνα. Σήμερα, ο Ελαιώνας είναι υπό εξαφάνιση, αφού μεγάλα τμήματά του παραδίδονται στο μεγάλο κεφάλαιο για να κατασκευάσει τερατουργήματα και να διευρύνει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Η διοίκηση ετοιμάζεται να νοικιάσει μέρος του δημοτικού γυμναστηρίου «Μελίνα Μερκούρη», για να έχει έσοδα
Η διοίκηση ετοιμάζεται να νοικιάσει μέρος του δημοτικού γυμναστηρίου «Μελίνα Μερκούρη», για να έχει έσοδα
Η ονομασία Ρέντης εμφανίζεται μόλις τον 16ο αιώνα, εξαιτίας τον πηγών που έρεαν εκεί. Σήμερα οι περισσότερες από αυτές έχουν μπαζωθεί. Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά ο δήμος, μιλήσαμε με τον Παναγιώτη Γιαννακόπουλο, επικεφαλής της «Προοδευτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» και δημοτικό σύμβουλο της πόλης.

Ανεργία, ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα

- Ποια είναι σήμερα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος του Ρέντη;

- «Τα προβλήματα είναι πολλά. Κυρίαρχο η ανεργία που αγγίζει το 18%. Επίσης, μεγάλο ποσοστό των παιδιών, δεν τελειώνει το σχολείο. Οι πέντε μεγάλες γειτονιές του Δήμου η Αγ. Αννα, Θηβών Θεσ/νίκης, 2,22, Μπιχάκη και Αγ. Ι. Ρέντης δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Δεν υπάρχει συγκοινωνία. Από την άλλη, η ζωή των κατοίκων υποβαθμίζεται και από ένα ακόμη γεγονός: Ενώ, ο Δήμος έχει στη δικαιοδοσία του μεγάλες εκτάσεις, αντί να τις εκμεταλλευτούμε σαν χώρους πρασίνου, πολιτισμού, αθλητισμού και ψυχαγωγίας, το Δημοτικό Συμβούλιο με τον Δήμαρχο προχωράνε σε πράξεις εφαρμογής, δίνοντας τη δυνατότητα σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες να εγκατασταθούν, όπως π.χ. το "Village Park" ή το "Allou Fan Park" κλπ».

Ο χώρος αυτός του αθλητικού κέντρου «Γ. Σιδέρης» που μετατράπηκε σε γήπεδο 5Χ5 από χαντ μπολ, για να είναι πιο κερδοφόρο...
Ο χώρος αυτός του αθλητικού κέντρου «Γ. Σιδέρης» που μετατράπηκε σε γήπεδο 5Χ5 από χαντ μπολ, για να είναι πιο κερδοφόρο...
- Αυτή η πολιτική του Δήμου μήπως βοήθησε στη μείωση της ανεργίας ή ακόμα, το πολιτιστικό επίπεδο;

- «Αντιθέτως, επιβαρύνθηκε η περιοχή με περισσότερα προβλήματα. Οι κάτοικοι των συνοικιών Αγ. Αννας και 2,22 υποφέρουν, δεν μπορούν να πλησιάσουν τα σπίτια τους από το κυκλοφοριακό κομφούζιο. Οσο για τον πολιτισμό, πέρα από το πρότυπο ενός ξενόφερτου τρόπου ζωής δεν έφερε τίποτα άλλο».

- Τι άλλα ζητήματα απασχολούν το Δήμο σας;

- «Αρνητικό ρόλο για την παραπέρα εξέλιξη της πόλης μας, είναι το ζήτημα των 32 στρεμμάτων του πρώην εργοστασίου της "Βιαμύλ", στο κέντρο του Ρέντη, τα οποία η Δημοτική Αρχή είχε πει ότι θα τα απαλλοτριώσει για πάρκο, χώρους άθλησης και πολιτισμού. Τα όσα έγιναν δεν έχουν καμιά σχέση με τις υποσχέσεις: Ξεπουλήθηκαν σε κάποιον εργολάβο Μπολτζή, ο οποίος έφτιαξε μέσα στο κέντρο της πόλης οκταώροφες πολυκατοικίες - φυλακές, καταστρέφοντας διά παντός το Ρέντη, με ηθικούς αυτουργούς την περασμένη και τη σημερινή Δημοτική Αρχή. Μια ευκαιρία είχε η πόλη να γίνει όμορφη, ανθρώπινη για τους κατοίκους κι αυτή χάθηκε...».

- Σχετικά με τον Ελαιώνα τι γίνεται;

- «Εκεί επικρατεί χάος. Ενώ το Προεδρικό Διάταγμα μιλάει για πράσινο, ο Δήμος με Πράξεις Εφαρμογής κόβει κομμάτια, τα περνάει στο σχέδιο πόλης και τα δίνει για διάφορες κατασκευές. Ο χώρος κυριολεκτικά ξεπουλιέται κομμάτι, κομμάτι και κανείς δεν ενδιαφέρεται».

- Πώς διασκεδάζει η νεολαία; Υπάρχουν πολιτιστικές δραστηριότητες;

- «Δε χρησιμοποιεί το Ρέντη για ψυχαγωγία. Θα πάει στον Πειραιά, στη Νίκαια. Ο Δήμος δεν παράγει πολιτισμό. Το να φέρουμε κάποιους να τραγουδήσουν στο "Village Park", για να μείνουν τα χρήματα στις πολυεθνικές, δεν είναι πολιτισμός - πέρα από το γεγονός ότι και η αγορά του Ρέντη μαραζώνει. Στο δήμο είχαμε ένα δημοτικό κινηματογράφο και με το αιτιολογικό ότι τα έξοδα ήταν δυσβάσταχτα, τον ξεπούλησαν. Στα σχολειά ο πολιτισμός υπολειτουργεί. Υπάρχουν μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες. Τα παιδιά δεν έχουν ιδιαίτερη στήριξη, εφόδια για ανώτερες σπουδές. Πολλά από τα παιδιά μας αδυνατούν να τελειώσουν και τη μέση εκπαίδευση. Αλλά και με τους οικονομικούς μετανάστες ποτέ δεν έγινε ένα πρόγραμμα στήριξης που να διευκολύνει τη ζωή τους...».

Μαραζώνει ο αθλητισμός

Ο Ρέντης, με βάση τους χώρους που έχει στην ιδιοκτησία του, έχει ελάχιστες αθλητικές εγκαταστάσεις κι αυτές σε όχι πολύ καλή κατάσταση. Το δημοτικό κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη», εξυπηρετεί τρία αθλήματα: Μπάσκετ, βόλεϊ, χαντ μπολ. Χρησιμοποιήθηκε και σαν προπονητήριο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ιδιαίτερα για το χάντμπολ υπάρχουν πληροφορίες ότι πρόκειται να νοικιαστεί σε ιδιώτη, γεγονός που δημιούργησε αντιδράσεις στην αθλητική κοινότητα της πόλης.

Ο «Ρ», μίλησε με τον Σταμάτη Καραμολέγκο, πρόεδρο της ομάδας «ΑΟ Ρέντη Ατλαντες». «Ισως έχουμε σοβαρά προβλήματα - μας λέει - γιατί ακούγεται, ότι επειδή ο Δήμος, δεν έχει τις οικονομικές δυνατότητες να συντηρήσει το κλειστό, ετοιμάζεται να το νοικιάσει. Αν γίνει κάτι τέτοιο, εμείς σαν ομάδα διαλυόμαστε».

- Δηλαδή η ομάδα σας θα πρέπει να πληρώνει ενοίκιο στο σπίτι της, για να μπορεί να γυμνάζεται;

- «Ελπίζω να μη γίνει κάτι τέτοιο. Είναι μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από το 1980 και θα πάνε όλα στράφι».

- Δε νομίζω ότι, τελικάμ ο δήμαρχός σας θα αφήσει να γίνει κάτι τέτοιο. Θα είναι μεγάλο το πολιτικό κόστος, δεν τον συμφέρει. Νομίζω ότι σας δίνει οικονομική βοήθεια.

- «Μας βοηθάει οικονομικά. Οχι σπουδαία πράγματα, αλλά είναι αρκετά. Βέβαια, δε φτάνουν αυτά. Η ομάδα δε θα μπορούσε να σταθεί αν δεν τρέχαμε από το πρωί μέχρι το βράδυ».

- Η Ομοσπονδία σας καλύπτει τις μετακινήσεις σας όταν έχετε αγώνες; Από τη ΓΓΑ τι παίρνετε;

- «Τίποτα. Μας χρωστάει χρήματα από το 2000».

Στην ουσία, όπως μας εξηγεί, το ερασιτεχνικό σωματείο αργοπεθαίνει. Οικονομικά στηρίζεται κυρίως από τους φιλάθλους και την προσωπική εισφορά όσων ανήκουν σε αυτό. Την ίδια στιγμή, από τη μια ο δήμος δίνει λίγα χρήματα για τη συντήρησή του και από την άλλη, αν και έχει εκτάσεις για δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, δεν κάνει τίποτα. Οπως μας λέει ο Στ. Καραμολέγκος, έχει προταθεί στο δήμο η στέγαση του ανοιχτού γηπέδου χαντ μπολ, χωρίς να έχει γίνει τίποτα.

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ: Το Β' μέρος του οδοιπορικού στον Ρέντη.


Νίκος ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ