ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ
«Κλειδώνουν» τα νέα αντιλαϊκά πακέτα

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο μετά τις εκλογές. Φόροι στο λαό, ελαφρύνσεις για το κεφάλαιο. Πόρισμα από ιδιώτες για την αναδιάρθρωση του φορο-εισπρακτικού μηχανισμού

Το αμπαλάρισμα των νέων αντιλαϊκών πακέτων που θα κλιμακώσουν ενδεχομένως και πριν από το 2011, δηλαδή αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, είναι στην ατζέντα των αλλεπάλληλων συναντήσεων του υπουργού Οικονομικών με τους άλλους υπουργούς και τα επιτελικά κυβερνητικά στελέχη.

Ακόμη και οι ίδιοι ομολογούν πλέον τις εμφανιζόμενες «αστοχίες» τους σε ό,τι αφορά τη μάζα των φοροεσόδων, εξέλιξη που έχει να κάνει με τη συρρίκνωση του επιπέδου της λαϊκής κατανάλωσης, τη ραγδαία επιδείνωση του λαϊκού εισοδήματος μετά τα απάνθρωπα μέτρα που κλιμακώνουν προκειμένου να ενισχύσουν την πλουτοκρατία.

Ο υπουργός Οικονομικών είχε χτες συναντήσεις με τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Υποδομών και Μεταφορών, Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών, ενώ για τις επόμενες μέρες προγραμματίζουν αντίστοιχες συσκέψεις και με τα άλλα υπουργεία. Η παραπέρα σύνθλιψη ακόμη και για τα κονδύλια που έχουν απομείνει είναι απόλυτα μέσα στις βλέψεις τους προκειμένου μαζί με την ένταση της φοροεπίθεσης να βελτιώσουν τα εμφανιζόμενα ελλείμματα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην ατζέντα των κυβερνητικών συσκέψεων μπαίνει η εκποίηση κρατικής περιουσίας με στόχο τη συγκέντρωση από 1 δισ. ευρώ το χρόνο για την τριετία 2011-2013. Ο ζωτικός χώρος που προορίζουν για την πλουτοκρατία αφορά σε βασικά δίκτυα και υποδομές, λιμάνια, αεροδρόμια, ύδρευση, φιλέτα της ακίνητης δημόσιας περιουσίας κ.ά. τα οποία οριστικοποιούνται ενόψει της κατάθεσης του νέου κρατικού προϋπολογισμού (στις 18 του Νοέμβρη) και του νέου κύκλου συνεννοήσεων με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) που ξεκινούν στις 15 του Νοέμβρη.

Νομοσχέδιο - «σκούπα»

Για Δεκέμβρη αναμένεται η κατάθεση και νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο θα περιλαμβάνει τις νέες ρυθμίσεις για την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, όπως και για την παραπέρα φοροελάφρυνση του μεγάλου κεφαλαίου. Προς διευθέτηση παραμένει το τυπικό της υπόθεσης, το κατά πόσο οι νέες τρανταχτές ανατιμήσεις πάνω στο ΦΠΑ θα χωρέσουν στο εν λόγω νομοσχέδιο ή σε κάποιο άλλο. Ταυτόχρονα προχωρούν στη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα κέρδη των ισχυρών επιχειρήσεων από το 24% στο 20%, πιθανότατα ακόμη και για τα διανεμόμενα κέρδη τους.

Κορμός του νέου φορολογικού νομοσχεδίου είναι οι σαρωτικές αναδιαρθρώσεις του φοροελεγκτικού μηχανισμού, με βάση την τεχνογνωσία επιστημονικής φοροαφαίμαξης που τους έχει αφήσει «παρακαταθήκη» το ΔΝΤ. Το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν αντικείμενο χτεσινής σύσκεψης του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και επιτελικών στελεχών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναδιάρθρωση του ελεγκτικού μηχανισμού έχει δοθεί στους ιδιώτες της εταιρείας συμβούλων «Κάντορ» που θα παραδώσουν σχετικό πόρισμα στην κυβέρνηση. Ανάμεσα σε άλλα προβλέπουν το κλείσιμο για τουλάχιστον 80 εφορίες, συμπτύξεις υπηρεσιών, εκτεταμένη ανακατανομή αρμοδιοτήτων και εργαζoμένων στις υπηρεσίες. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εκχωρήσει νευραλγικούς τομείς του ελεγκτικού μηχανισμού και σε ό,τι αφορά τον «έλεγχο» των δαπανών. Πρόκειται για το λεγόμενο «big 5», για τις εταιρείες «Ernst & Younk», «Price WaterHouse Coopers», «Delloite & Touche», «Grand Thornton» και «KPMG».


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Διευκρινίσεις για την περαίωση

Διευκρινήσεις για τον τρόπο διενέργειας της περαίωσης και των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, δίνει το υπουργείο Οικονομικών με χτεσινή του ανακοίνωση, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε για λάθη και παραλείψεις στα αποσταλθέντα εκκαθαριστικά σημειώματα με τον υπολογισμό του φόρου.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η υπαγωγή στη ρύθμιση της περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000 - 2009, δεν είναι υποχρεωτική, αλλά προαιρετική, όπως προαιρετική είναι και η ρύθμιση υποθέσεων που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας. Η διευκρίνιση αυτή γίνεται, γιατί μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με μικρή δραστηριότητα, καλούνται να περαιώσουν τις ανέλεγκτες χρήσεις, καταβάλλοντας πρόσθετο φόρο ύψους 5 - 6 χιλ. ευρώ. Μετά τα διαπιστωμένα λάθη, καλούνται πλέον οι ίδιοι οι φορολογούμενοι - αποδέκτες των εκκαθαριστικών να ελέγξουν προσεκτικά την ορθότητα των στοιχείων του εκκαθαριστικού...

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των ληξιπροθέσμων χρεών προς το δημόσιο, μετά την απροθυμία των χρεοφειλετών να προσέλθουν και να διακανονίσουν τα χρέη τους ως τις 29 Οκτώβρη, - καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση - το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει στην ανακοίνωση, ότι οι χρεοφειλέτες θα μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα ρύθμισης και μετά την ημερομηνία αυτή, με την προϋπόθεση, ότι θα καταβάλουν τις καθυστερούμενες δόσεις.


«ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ»
«Συνεταιρισμός» για Βαλκάνια και Μέση Ανατολή

Στη σύσταση Κοινής Εταιρείας Χαρτοφυλακίου αποφάσισαν να προχωρήσουν η «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ» και η πολυεθνική «EP GLOBAL ENERGY LTD» (EPGE), η οποία ανήκει στον όμιλο εταιρειών «Paraskevaides Group», κυπριακών συμφερόντων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ», το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της κοινής εταιρείας θα ανέρχεται σε 60.000 ευρώ και η EPGE θα κατέχει το 51%.

Σκοπός της εταιρείας θα είναι η ανάπτυξη έργων που σχετίζονται με: την απόκτηση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Την ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης, μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω λειτουργίας και συντήρησης μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή.

Με αυτή την κίνηση παίρνει «σάρκα και οστά» ο σχεδιασμός της «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ» για επέκταση εκτός συνόρων και ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, στην οποία ο κυπριακός όμιλος έχει σημαντική παρουσία στον κατασκευαστικό τομέα. Ο συνολικός σχεδιασμός για τις ΑΠΕ εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο που επιθυμούν να κινηθούν η διοίκηση της ΔΕΗ και η κυβέρνηση, ώστε η ΔΕΗ ΑΕ να αναδειχτεί - αν και μικρός όμιλος συγκριτικά με τους ενεργειακούς κολοσσούς της Ευρώπης - σε μια αναπτυσσόμενη επιχείρηση με διεθνή παρουσία. Βεβαίως, κάθε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση εμβαθύνει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και λειτουργεί αποκλειστικά υπέρ των μετόχων, ακυρώνοντας όλο και περισσότερο τα όποια «δημόσια» χαρακτηριστικά μπορεί να έχουν απομείνει στην επιχείρηση που εξισώνεται με κάθε άλλο ιδιώτη παραγωγό και έμπορο ηλεκτρικής ενέργειας.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΡΟΤΩΝ
Προεκλογική αβάντα στην κυβέρνηση

Δόθηκε η ευκαιρία στον Κ. Σκανδαλίδη και κάνει και νέες δηλώσεις κοροϊδίας της αγροτιάς

Προεκλογική αβάντα στην κυβέρνηση έσπευσε να δώσει η λεγόμενη Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, η οποία χτες συναντήθηκε στην Αθήνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, οι επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής δεν έκαναν δηλώσεις. Τι να πουν άλλωστε... Ομως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε μια καλή αφορμή για να κάνει γενικόλογες δηλώσεις εξαπάτησης των αγροτών και δημιουργίας εντυπώσεων ενόψει δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Συγκεκριμένα, ο Κ. Σκανδαλίδης δήλωσε: «Είχαμε μια πολύ μεγάλη, θερμή και ουσιαστική κουβέντα με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, ίσως το πιο δυναμικό κομμάτι του αγροτικού κόσμου, γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός χώρος. Η συντονιστική επιτροπή έκανε την εισήγησή της και καταλήξαμε ότι έχουμε ένα μεγάλο κοινό στόχο να στραφούμε στην παραγωγή και στην ανάπτυξη της χώρας μέσω του αγροτικού τομέα».

Το πλαίσιο των αιτημάτων που τέθηκε από τη λεγόμενη Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών καμία σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα και τα αιτήματα της φτωχομεσαίας αγροτιάς, αφού κινείται στη ρότα της αντιαγροτικής κυβερνητικής πολιτικής και της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και τίθενται μόνο διαχειριστικά ζητήματα μικροαλλαγών. Ακόμα και στα επιμέρους προβλήματα αντί να πούνε, για παράδειγμα, για άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ για τις μεγάλες ζημιές από το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι, ανέφεραν στη διάρκεια της συνάντησης «ότι αποζημίωση από τα ΠΣΕΑ δεν θα ανταμείψει τον παραγωγικό αγρότη, αλλά θα επιβραβεύσει τον μη παραγωγικό καλλιεργητή»...

Εθεσαν επίσης θέμα να μην εξομοιωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης και να μην αυξηθεί το αγροτικό ρεύμα. Ζήτησαν ακόμα να ελέγχονται οι τιμές από τον παραγωγό μέχρι το ράφι, πράγμα που υποκριτικά διαλαλεί και η Κομισιόν και η κυβέρνηση, καθώς και η λεγόμενη επιστημονική επιτροπή για την «ΚΑΠ μετά το 2013», με τις αναφορές τους για ίδρυση παρατηρητηρίου τιμών... Επιπρόσθετα ζήτησαν την ενεργοποίηση της τράπεζας γης, που θα μαζεύει τα χωράφια των φτωχών και ξεκληρισμένων αγροτών και θα τα μεταπουλάει φτηνά σε μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες καπιταλιστές...

Γίνεται φανερό πως η φτωχομεσαία αγροτιά πρέπει να βάλει στο περιθώριο την λεγόμενη Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή ή αλλιώς τον «Γκανή και την παρέα του» και να πάρει την τύχη στα χέρια της, αγωνιζόμενη με την ΠΑΣΥ και τις συνεπείς αγωνιστικές δυνάμεις. Οι μέρες που έρχονται θα είναι ακόμα πιο δύσκολες και θα απαιτηθούν σκληροί και μαζικοί αγώνες, χωρίς Γκανήδες, Κοκκινούληδες και Καραμίχες...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ