ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνεχίζεται η αιματηρή «εκκαθάριση» στην Μπέιτ Χανούν

Οι ισραηλινοί πύραυλοι σκορπάνε καθημερινά το θάνατο στις παλαιστινιακές συνοικίες στη Βόρεια Γάζα

Associated Press

Οι ισραηλινοί πύραυλοι σκορπάνε καθημερινά το θάνατο στις παλαιστινιακές συνοικίες στη Βόρεια Γάζα
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται η φονική ισραηλινή εισβολή στην Μπέιτ Χανούν, στη Βόρεια Λωρίδα της Γάζας, με το πρόσχημα του τερματισμού εκτόξευσης ρουκετών. Ισραηλινά τανκς περιπολούν στους δρόμους, ενώ στρατιώτες πραγματοποιούν ελέγχους από σπίτι σε σπίτι, υπό την κάλυψη ελικοπτέρων και ελεύθερων σκοπευτών που έχουν αναπτυχθεί στις ταράτσες των σπιτιών και στοχεύουν οτιδήποτε θεωρείται ύποπτο.

Τουλάχιστον άλλοι 5 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, χτες, εκ των οποίων μόνο οι 2 χαρακτηρίζονται ως ένοπλοι, ενώ οι υπόλοιποι ήταν πολίτες που προσπαθούσαν να προφυλαχτούν ή να προφυλάξουν τους οικείους τους. Αγνωστος παραμένει ο αριθμός των τραυματιών, ενώ το νοσοκομείο της πόλης των 50.000 κατοίκων είχε, από την Τετάρτη, ανακοινώσει ότι δεν έχει άλλα αποθέματα σε αίμα.

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε όλους τους άνδρες 16-40 χρόνων να συγκεντρωθούν σε σημείο της πόλης για ανάκριση, όμως, ελάχιστοι ανταποκρίθηκαν. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έχουν γίνει 60 συλλήψεις, ενώ οι μάχες συνεχίζονται από γωνιά σε γωνιά. Ταυτόχρονα, όμως, εκτοξεύτηκαν 7 ρουκέτες στην ισραηλινή πόλη Σντερότ προκαλώντας 1 τραυματισμό.

Ο πρόεδρος Αμπάς και ο πρωθυπουργός Χανίγια επανέλαβαν την έκκλησή τους για διεθνή παρέμβαση, προκειμένου να σταματήσει η «σφαγή», ενώ ο δεύτερος τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι «δε θα γονατίσουν». Την ίδια ώρα, ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις άρχισαν διεθνή εκστρατεία προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις για τερματισμό του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, όπου πλέον οι συνθήκες διαβίωσης είναι εφιαλτικές - χωρίς νερό, ρεύμα, φάρμακα και τρόφιμα.

Προκαλεί ο Λίμπερμαν

Μόλις δύο 24ωρα μετά την είσοδό του στην κυβέρνηση Ολμέρτ, ο ακροδεξιός Αβιγκντόρ Λίμπερμαν δήλωνε ότι το Ισραήλ οφείλει να «παραδειγματιστεί από την τακτική της Ρωσίας στην Τσετσενία για να αντιμετωπίσει τη Λωρίδα της Γάζας». Σύμφωνα με την άποψή του, θα πρέπει «να εντοπιστούν οι λογικοί Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και να συσταθεί μια κυβέρνηση που θα μπορέσει να αναλάβει μετά από μια γενική εκκαθάριση της περιοχής», συμπληρώνοντας ότι «δε θα πρέπει να είναι κυβέρνηση μαριονέτα»!

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΗΠΑ
Καλλιέργεια πολιτικής έντασης

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Απροκάλυπτη παρέμβαση στα εσωτερικά του Λιβάνου» χαρακτήρισε η «Χεζμπολάχ» τις αιτιάσεις του Λευκού Οίκου ότι Ιράν, Συρία και η ίδια απεργάζονται σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης του Φουάντ Σινιόρα. Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου δε συνοδεύτηκαν από στοιχεία, καθώς όπως ειπώθηκε «είναι απόρρητα».

Το συριακό και το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοινώσεις τους, απέρριψαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον, υποστηρίζοντας ότι στοχεύουν στη δημιουργία κλίματος και στην πρόκληση διχασμού στους κόλπους του λιβανικού λαού. Ο Αμερικανός αξιωματούχος εκτίμησε ότι, τουλάχιστον, η Συρία έχει προφανή στόχο από μια τέτοια αποσταθεροποίηση γιατί έτσι θα μπορέσει να σταματήσει μια ενδεχόμενη σύσταση διεθνούς δικαστηρίου για τους ενόχους της δολοφονίας του πρώην Λιβανέζου πρωθυπουργού Χαρίρι.

Ως αφορμή για τις αμερικανικές δηλώσεις φέρεται να χρησιμοποιήθηκε η πίεση που ασκεί η «Χεζμπολάχ» για σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, στην οποία οι βουλευτές της θα έχουν δικαίωμα βέτο. Η οργάνωση φέρεται να έδωσε «τελεσίγραφο» προς τον πρωθυπουργό Σινιόρα μέχρι τα μέσα του μήνα, προειδοποιώντας ότι θα προχωρήσει σε μαζικές διαδηλώσεις.

Την ίδια ώρα, στη Δαμασκό βρισκόταν ο Νίγκελ Σάινγκουάλντ, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Σύρο Πρόεδρο Μπάσαρ αλ Ασαντ. Το περιεχόμενο των συζητήσεων δε γνωστοποιήθηκε αλλά φαίνεται ότι ασκήθηκαν πιέσεις στη Δαμασκό «να μην υποστηρίζει πλέον ακραίες οργανώσεις».

ΙΡΑΚ
«Παράταση» της κατοχής ζητά ο Ταλαμπανί

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΠΑΡΙΣΙ.--

«Τα αμερικανικά στρατεύματα πρέπει να μείνουν στο Ιράκ για άλλα δύο με τρία χρόνια, μέχρις ότου οι ιρακινές δυνάμεις είναι ικανές να ελέγξουν τη χώρα». Αυτό επανέλαβε, χτες, ο Ιρακινός Πρόεδρος που επισκέπτεται τη Γαλλία. Ο Τζαλάλ Ταλαμπανί διέψευσε ότι το Ιράκ βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου και σχολιάζοντας σχετικές δημοσιογραφικές παρατηρήσεις ότι αυτή είναι και η αμερικανική εκτίμηση απάντησε έντονα ότι «το Πεντάγωνο μπορεί να λέει ό,τι θέλει».

Ο αντιστράτηγος Ρικάρντο Σάντσες, από την άλλη, ο μόλις αποστρατευθείς πρώην διοικητής των κατοχικών δυνάμεων, δήλωνε ότι «αν δε λυθούν τα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα, δεν μπορεί ο στρατός μόνος του να φέρει νίκη». Ερωτώμενος για το ποιος φταίει για τη διαμορφωθείσα κατάσταση και τα λάθη του αμερικανικού στρατού, ο Σάντσες αντέτεινε το ερώτημα: «ποιος λαμβάνει τις πολιτικές αποφάσεις;»

Στο ίδιο το Ιράκ, πάντως, χτες, συνεχίστηκαν οι επιθέσεις. Τουλάχιστον 49 άνθρωποι σκοτώθηκαν (περισσότεροι από 10 αστυνομικοί) και δεκάδες τραυματίστηκαν σε Μπαακούμπα, Κιρκούκ, και συνοικίες της Βαγδάτης. Δολοφονήθηκε στη Βαγδάτη ο σιίτης πρύτανης της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (πολλοστός επιστήμονας που γίνεται στόχος) και στη Χίλα σουνίτης βουλευτής. Στο Σαντρ Σίτι, σε έκρηξη παγιδευμένης μοτοσικλέτας σε αγορά σκοτώθηκαν 7 και τραυματίστηκαν 43 πολίτες. Στην πρωτεύουσα εντοπίστηκαν 35 πτώματα και ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός ακόμη Αμερικανού στρατιώτη.

Παραβίαση διεθνούς δικαίου από τις ΗΠΑ

Ερώτηση του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή για το νέο νόμο που επιτρέπει τα βασανιστήρια

Πλήρη παραβίαση κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου σηματοδοτεί η υπογραφή του νόμου «Millitary Commisions Act 2006» από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζ. Μπους, επιτρέποντας ουσιαστικά τα βασανιστήρια και καταργώντας θεμελιώδη δικαιώματα των κρατουμένων στις ΗΠΑ, όπως κατήγγειλε και με Ερώτησή του προς το Συμβούλιο της ΕΕ, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «Υπογράφηκε πριν λίγες ημέρες στις ΗΠΑ ο νόμος Millitary Commisions Act 2006. Με το νόμο αυτό επιτρέπονται ουσιαστικά τα βασανιστήρια, καταργείται για κρατουμένους "ύποπτους για τρομοκρατία" το Habeas Corpus, η υποχρεωτική υπεράσπισή τους από δικηγόρο, δίνεται το δικαίωμα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ να διατάσσει την επ' αόριστον κράτηση προσώπων χωρίς την άσκηση δίωξης, να ιδρύει ειδικά δικαστήρια που μπορούν να δικάζουν στηριζόμενα σε μη γνωστοποιούμενα και αναπόδεικτα στοιχεία και σε καταθέσεις που έχουν ληφθεί με τη βία».

Κλείνοντας ο Θ. Παφίλης ερωτά: «Καταδικάζει το Συμβούλιο το πρωτοφανές αυτό νομοθέτημα που καταργεί θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και στοιχειώδεις δικονομικές εγγυήσεις των κρατουμένων; Θεωρεί ότι ο νόμος αυτός παραβιάζει Διεθνείς Συνθήκες και αρχές του Διεθνούς Δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των κρατουμένων; Απορρίπτει την υιοθέτηση τέτοιων νόμων από οποιοδήποτε κράτος της Διεθνούς Κοινότητας; Σκοπεύει να ακυρώσει σχετικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ που εμπεριέχουν τον κίνδυνο εφαρμογής του νόμου αυτού σε πρόσωπα που είναι πολίτες κρατών - μελών της ΕΕ ή διαμένουν στο έδαφός της;».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ